Jump to content
BulForum.com

Системи за филтрация на вода за жилище

Recommended Posts

13 hours ago, gado said:

... От чисто академичен интерес съм правил замервания с лентички, знам, че не са много прецизни, но пък ти дават представа, когато вече си понатрупал опит. Та мисълта ми е, че при входяща вода с твърдост 7 гг, изходящата е да речем 6гг или малко по-малко (лентичките все пак не са капки, ако и да правят нюанси в секторите си). ...

Магнитите не променят химичния състав на водата, а според теоретичните обосновки само структурата на водните асоциати, което води до намаляване склонноста на Ca2+ и Mg2+ да преминават в неразтворими соли. Лентичките, както и какпковите тестове са базирани на химични реакции (цветни комплексни съединения) и поради тази причина не се и очаква да реагират на обработена с магнити вода. Съвсем друг е принципа на омекотяването със смоли/зеолити, където се заменят Ca2+ и Mg2+ с Na+, който не е фактор на твърдостта. Респективно, обратната осмоза намалява солесъдържанието, което пак смъква твърдостта.

7 hours ago, alchemy said:

Магнитите не променят химичния състав на водата, а според теоретичните обосновки само структурата на водните асоциати, което води до намаляване склонноста на Ca2+ и Mg2+ да преминават в неразтворими соли. Лентичките, както и какпковите тестове са базирани на химични реакции (цветни комплексни съединения) и поради тази причина не се и очаква да реагират на обработена с магнити вода. Съвсем друг е принципа на омекотяването със смоли/зеолити, където се заменят Ca2+ и Mg2+ с Na+, който не е фактор на твърдостта. Респективно, обратната осмоза намалява солесъдържанието, което пак смъква твърдостта.

Не съм заравял да проверявам принципа на работа на тези системи.

Не навлязох в конкретика по-горе нарочно. Но имам съвсем преки наблюдения върху две конвейерни съдомиални машини. Работещи с еднакво натоварване в един и същи обект. Един и същи марка и модел, купувани едновременно. Едната все още си е с магнита, а на другата цялата водоподаваща част от ВиК и е сменена, съответно няма магнит. По време на техническите обслужвания не виждам разлика в калцификациите. В другия обект на същите хора преди две години забихме една система с две по 500 литра омекотител с автоматична регенерация и 250 литров бункер за сол, и нещата изглеждат по съвсем различен начин, пак със същите конвейери.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...