Jump to content
BulForum.com

Домашни NAS (Network Attached Storrage)

Recommended Posts

On 11/1/2022 at 3:05 PM, plameni said:

Ето един късметлия :lol:

И аз като този.

И двата диска сега ги проверих - според номера са Iron Wolf Pro. Цена на бройка масово тук е над 900 лв

Аз с доставката двата за 950 :)

Довечера почвам разкостването на кутиите и вкарването им в компа.

• Replies 147
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

13 hours ago, mIRCata said:

И аз като този.

И двата диска сега ги проверих - според номера са Iron Wolf Pro. Цена на бройка масово тук е над 900 лв

Аз с доставката двата за 950 :)

Довечера почвам разкостването на кутиите и вкарването им в компа.

Честито! Направо ме хвърли в дълбок размисъл дали и аз да не направя същия номер. Тук ги гледам при мен в момента идват с почти $180 по-евтино единия, ако наистина е Iron Wolf Pro в кутията де. Освен да се прежаля и да си пробвам късмета. :lol:

То е до късмет. Че клипа кудето един показваше как ги вади от тези кутии имаше различни попадения.

Излезе, че едното гнездо за дискове в кутията ми е Ссд-то. Бях изключил за него, та вместо 2 свободни гнезда било 1. Май ще махам стария, верен 300 гб хард за торенти и ще сложа 14ките. Освен ако на преместя ссд то над тях ей така да си седи в кутията лежейки в пространството за писачки.

Edited by mIRCata

• 2 weeks later...

Сега гледам една прИмоция при нас на 16TB IronWolf Pro за само $370 канадски тугрика парчето (това са 500 лева) и направо се замислям дали да не му скоча и да си реша сторидж проблемите завинаги. :lol:

Наскоро като си обновавах капацитета на домашният облак и взех 4 такива - още първият ден един от тях изгоря, а другите си се държат изключително добре.

Та, има измежду железните вълци има и такива които не са толкова железни.

Edited by Ferante

• 7 months later...

Днес си ъпгрейднах паметта на NAS-a. Сложих още 2х8GB от същата ЕСС памет и така заформих общо 32GB. Наложи се да ъпгрейдвам чудото, защото почнах да пускам доста виртуалки и разни други простотии на това нещо и в един момент почна да мрънка, че не му стига РАМта. Поръчах кита (2х8GB DDR4-2933 PC4-23400 ECC от Nemix) малко напосоки, защото не беше ясно първоначално дали дъното ще поддържа тази конфигурация - тъпанарите от Гигашит нямат нищо по въпроса в сайта им за поддръжката на тези точно ЕСС памети. Първоначално като ги сложих естествено машината не тръгна, но веднага ми прищрака, че май БИОСа е дърт. След бърз ъпдейт на последния БИОС (излязъл преди по-малко от месец), ситуацията заспа на три без коз. Та всичко приключи без псувни и с отваряне на една нова бутилка 12 годишен Гленливет. :lol:

Честито :))
ЗФС-а обича рам така или иначе, аз съм с 64Г-та  и дори в ден като днешният когато почти не съм сядал на ПЦ, изглежда така :D

UbkIAw6.png

• 1 year later...

Значи след 3 години и половина бачкане нонстоп 24х7, захранването на NAS-a, Fractal Design Ion+ 560P 80 Platinum Plus, изненадващо ми сдаде багажа. И то по доста странен начин. Машината просто почна да си спира съвсем случайно след десетина минути работа при първоначално пускане. С малко тестове веднага подозренията паднаха върху него, защото към всичко останало се появи и едно странно и доста изразено цъкане при включване на захранването към мрежата. За първи път виждам захранване да се скапва по такъв странен начин. Уж работи, ама не съвсем и по някое време просто решава да изключи. Днес го смених с Corsair RM750x 80 Plus Gold (по-мощно за всеки случай). И засега всичко спи.

На проблемното захранване гледам му е изтекла гаранцията в началото на годината, ама за $120 кинта толкова. Сега ще го ползвам за бъзикане. :lol:

4 hours ago, Godfather said:

На проблемното захранване гледам му е изтекла гаранцията в началото на годината

Намирисва на програмирано самоувреждане :lol:

7 hours ago, plameni said:

Намирисва на програмирано самоувреждане :lol:

Направо. :lol:

Просто не знам защо навремето реших, че Fractal Design трябва да правят стабилни захранвания. Може би по аналогия с Corsair, от които съм ползвал много захранвания през годините. Много се чудех дали да не взема Seasonic, но нямаха никакви прИмоции в момента и не ми се даваха толкова пари. На рутера поне съм с EVGA. :)

На ти ся прИмоцийки. Ако не беше се мъчил да спестиш 20$ примерно нямаше сега да купуваш ицяло нов, пък да не говорим и за времето, когато не ти работят нещата

Стават такива неща :))

И аз имах забавен момент с един стар диск който бях добавил в НАС-а. Скоро примига тока и НАС-а взе да не бутва. Оказа се, че диска е умрял, а БИОС-а стъква заради него

Забавното е, че този диск така и не го добавих в някакъв Pool, та просто си стоеше закачен в наса :laughing:

4 minutes ago, plameni said:

Ъъъъ... UPS-че?

Да, достатъчно колкото да се загасят машините, но след пускането диска си беше умрял независимо от това. 

1 hour ago, plameni said:

На "примигване" гасиш ли?

Няколко минути беше, но не мисля че е интересната част от историята :)

15 hours ago, ARPAnet said:

Стават такива неща :))

И аз имах забавен момент с един стар диск който бях добавил в НАС-а. Скоро примига тока и НАС-а взе да не бутва. Оказа се, че диска е умрял, а БИОС-а стъква заради него

Забавното е, че този диск така и не го добавих в някакъв Pool, та просто си стоеше закачен в наса :laughing:

Заради историята със захранването очевидно трябваше да направя една камара тестове на какво ли не, та открих, че един от дисковете има някакви грешки, регистрирани в SMART-анализа, но на този етап zpool-a няма проблеми. Явно грешките са в някакви празни сектори. Та май ще трябва превантивно да сменям и диск. Не, че е супер наложително в момента де, кой знае кога ZFS-a ще измрънка. :lol:

7 hours ago, Godfather said:

Заради историята със захранването очевидно трябваше да направя една камара тестове на какво ли не, та открих, че един от дисковете има някакви грешки, регистрирани в SMART-анализа, но на този етап zpool-a няма проблеми. Явно грешките са в някакви празни сектори. Та май ще трябва превантивно да сменям и диск. Не, че е супер наложително в момента де, кой знае кога ZFS-a ще измрънка. :lol:

Truenas-а не ти ли мрънка за SMART грешките? Моят примрънква и ми спами мейла та се наложи да сменя единият диск че да млъкне :laughing:

17 hours ago, ARPAnet said:

Truenas-а не ти ли мрънка за SMART грешките? Моят примрънква и ми спами мейла та се наложи да сменя единият диск че да млъкне :laughing:

Не съм с Truenas, а с най-обикновен Дебиан и ZFS. Макар, че май ще гледам да го махна този вариант, когато ми остане повече време. Мисля да инсталирам Proxmox с всичките му хубавини за виртуалки и контейнери, плюс един Truenas, който да се занимава със сториджа. :)

6 hours ago, Godfather said:

Не съм с Truenas, а с най-обикновен Дебиан и ZFS. Макар, че май ще гледам да го махна този вариант, когато ми остане повече време. Мисля да инсталирам Proxmox с всичките му хубавини за виртуалки и контейнери, плюс един Truenas, който да се занимава със сториджа. :)

Ясно, не знам защо мислех че си с truenas на сториджа ти. 

При Проксмокс досадното поне за мен е, че ползва LXC, а за докър контейнери трябва виртуалка. Но иначе е готин

15 hours ago, plameni said:

Имам някакви спомени, че беше фен на Unraid?

Аха, ключовата дума е бях. Много ме дразнеше факта, че единствено буутва от USB стик и доколкото знам все още е така. Другото по-важно беше, че допреди има-няма две години не поддържаше изобщо ZFS. Сега май са сложили поддръжка в последните версии, но не съм се задълбавал да гледам колко е читава. Естествено да не пренебрегваме и цената. :)