Jump to content
BulForum.com

Lan Networking & Firewalls

Guest InTeRgAlAcTiC

Recommended Posts

За шейпинга със squid ви дадох вече линк на един туториал - там има варианти за трафик шейп с използване на CBQ вериги - за ограничаване на всичко, което не е HTTP. За тези, които искат да копаят надълбоко в тази област, задължителен е: Linux Advanced Routing HOWTO

ami ima edin drug variant a imenno trasparent proxy-taka kakto go polzvate i ot evrocom. Za tova ve4e si trqbva linux i e mislq nai-stabilniq variant. Za igri ne sam siguren dali 6te varvqt, no vsqkakvi internet bazirani programi rabotqt ok.Pak vse pak pi4a nikade ne iska6e da varvqt igrite v mrejata. Dokolkoto znam cqlata rabota se varte6e okolo tova kak da se varje LAN mreja i kak da se napravi trafic shaping....

Za proxy-to na NT sega 4uvam. no ako e kato IIS primerno moga spokoino da kaja-NE BLAGODARQ.

Ama za koi li poreden pat se otklonihte mnogo ot temata staraeki se da se zaqjdate kolkoto se moje pove4e-ne e li taka I_am_weasel?

Tova, koeto predlagam e prosto edin ot nai-6iroko izpolzvanite varianti. Koito iska neka se vazpolzva. KOito ne 6te da ne 4ete i tolkova.

:punk

Guest InTeRgAlAcTiC

*Ах ма'а му. Такива работи ми говорите, че нищо не зацепих (почти). Ама както и да е. Както каза fon_tomov нямам възможност да оставям цяло PC да работи нон-стоп. То май това е и единствения начин, така че, просто зарежете :(

samo 1 posleden komentar

ami maddrum ne e taka az ne se zaqjdam a spodelqm OPTIMALNIQT (pak kazvam spored men) variant

sys NAT i QoS ( i linux razbira se ).

za tova ako 4oveka iska si4ko da mu e nared i da ne mu sa oplakvat priqtelite v mrejata 4e nqmalo diablo ili starcraft .. cs ili winmx , kaza.... bez da sa 4udi kade da pi6e tva proxy vhodqsti izhodqsti portove kakto be6e napisal asylum vyv nqkuv topic 4e bil na proxy i ne mojel da si podkara winmx-a

a i btw s transparent proxy moje samo browsera da si podkara6 (pone pri men taka se polu4i)

pak kazvam spored men za da e pulnofunkcionalna mrejata samo proxy ne e dostaty4no

p.s. ne se zaqjdam !!! maddrum ako si go priel taka ili te e qd za nesto mnogo ti zdrave

off topic

Awe basi...kvo sa karate sichki?

1. fon_tomov... kvi sa tiq izmishliotini za 15 ili 50 metra we chovek? "debelite knigi" Siguren sum che i 200 m FTP shte varvi 100mgb we eeey! :lol:

2. :angry1 Proxy-to e nqkakuv srednovekoven ured za muchenie na useri..bavna i machitelna smurt..ponqkoga e burza i machitelna ama da ne se otkolnqvam. Super v guza e ako ima samo proxy.Ama are da ne sa nerva shtoto :sick

p.s. are piss hora :tongue

A mi taka si pishe po knigite. Ima opredelem metra za koito se garantira che mrezata ste raboti bezuprechno. Nad tozi metraz nikoi ne ti dava garancii. Drug vapros e che pochti vinagi moze i poveche.

Awe basi...kvo sa karate sichki?

1. fon_tomov... kvi sa tiq izmishliotini za 15 ili 50 metra we chovek? "debelite knigi" Siguren sum che i 200 m FTP shte varvi  100mgb we eeey!  :lol:

2.  :angry1 Proxy-to e nqkakuv srednovekoven ured za muchenie na useri..bavna i machitelna smurt..ponqkoga e burza i machitelna ama da ne se otkolnqvam. Super v guza e ako ima samo proxy.Ama are da ne sa nerva shtoto  img src="style_emoticons/default/sick1.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":sick" border="0" alt="sick1.gif" />

p.s. are piss hora :tongue

Za proxy-to sam saglasen, ako e konfigurirano ot pian administrator :beerchug, no za metrajite napravo udari gaza v tavana :bgrin: :wir

To zatva v debelite knigi si pishe niakakva stoinost, koiato e garantirana! Nad neia veche nikoi ne ti garantira che ste stane. Poniakoga stava poniakoga ne.

Za vsichko e taka, ne samo za mrezi, kabeli i PC-ta. Nemozesh da pusnesh edin domashen hladilnik da raboti sas 12v, a mi niama da stane, kato mu "dadesh" obache 220v satava chudoto - RABOTI.

:confused e da e? kaji nqkoq kat naprimerno!? :confused

S kabel ot 200 ako vaob6te dade link na 100Base-TX (6toto ima switch0ve deto vaob6te niama da dadat link) moje6 da dostigne6 niakava utilizacia ot 10-15%, koeto e sme6no.

Abe vaob6te tia hitrini, deto niakoi gi praviat, kato naprimer da puska dve 10Base-T vrazki po edno UTP trase i golemi daljini sa si 4ista izmislica. Tova nai-dobre se proiaviava, kogato pravi6 mreja s pove4e ot 20 computera ;) i kogato ima6 malko po-seriozna shema ot edna prosta zvezdi4ka, kakto i kogato iam6 razni drugi tehnologii, kato spannig-tree naprimer.

Spisaka moga da ti go prodaljavam do utre sutrin... :tongue

• 2 years later...

Zna4i az sum v mreja nastroivam si mrejata izklu4vam vsi4ki firewall-i i temp podobni raboti i pak ne iska da mi raboti lan kartata kato horata

problema e 4e drugite hora ot mrejata teglat ot men tu s 333kb v sek,tu s 0 meni se prez 1 sekunda????? a puk az si teglia normalno s po 4 -5 MB v sek ot tiah, kvo li ne probvah i ne moga da razbera ot kvo se polu4ava taka

ako znae niakoi molia da mi kaje 4e se nerva ot kvo moje da stava taka

Така както го описваш прилича на пречупен кабел някъде, или кофти направена букса. По-редкия вариант е да е прецакан порта на някоя ланка. Не е лошо да обясниш по-подробно топологията на твоята мрежа за да локализираме проблема по-лесно. По другия въпрос за метражите. Досега кабел на 200м да се е вързал не съм виждал вероятно няма и да видя. UTP FTP няма никакво значение. Максималното което сме постигали е 165-170 метра и то с много уговорки. Пробвали сме поне 10 вида различни марки кабели. Засега първото място го държи QUBS. Кабела на румънците е въпросния кабел дето се върза на 170 метра. Имаше даже кабели дето и на 100 метра трудно удържаха. Бе то е супер относително. От опит знам, че всичко зависи каква партида ще се уцели. Намираме се в България и такива работи като постоянно еднакво качество на дадена продукция е много трудно откриваемо.

To zatva v debelite knigi si pishe niakakva stoinost, koiato e garantirana! Nad neia veche nikoi ne ti garantira che ste stane. Poniakoga stava poniakoga ne.

Za vsichko e taka, ne samo za mrezi, kabeli i PC-ta. Nemozesh da pusnesh edin domashen hladilnik da raboti sas 12v, a mi niama da stane, kato mu "dadesh" obache 220v satava chudoto - RABOTI.

Разбрахме вече, че прекаляваш с четенето на дебели книги. Не е зле да погледнеш реалностите какви са. Имам една дебела книга издание на М$, и се нарича компютърни мрежи ! Нея книга например спокойно можеш да я ползваш за тоалетна хартия. Никъде не съм чувал да се споменава, че гарантираната стойност за UTP кабел е 50 метра. То тва е смешно направо. Дефакто стандарта е в рамките на 75-80 метра. Друга бира е, че UTP може да се пуска и на 120-130 метра. Както каза Godfather, от огромно значение е, дали пускаш мрежа за 5 компютъра или за 500. В една голяма мрежа си проличават всички глупости изписани в дебелите книги. Теорията е хубаво нещо, но без практика е немислима.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...