maina_pld Posted September 1, 2020 Share Posted September 1, 2020 Здравейте! : )) Искам да си сменя компа и съм в задънена улица, защото от поне 10-тина години не съм се интересувал от компютри и си нямам хал хабер от новостите. Спрял съм се на "Dell Optiplex 9020 Tower" i5 - 4579... примерно ТОЗИ . Компютъра ще се ползва за интернет, музика и филми. Игри не играя. Не ми остава време да чета по всички въпроси, които ме вълнуват и ще пробвам на готово от вас : ))) Голяма каша ми е, за това ще номерирам въпросите, пък кой-където може да помогне ще съм благодарен : ) 1. Има ли какво да ме притеснява, че машината е втора ръка и ще поръчвам онлайн ? Не съм избрал магазин все още! 2. Ще искам да се добави SSD, но някъде бях чел, че хубавите "оригинални" дискове са 128ГБ, а навсякъде добавят 120 и 240 ? има ли значение ? 3. Смятам да не добавям допълнително видео и да карам с вграденото, но не знам дали ще ми върши работа. Както казах - не играя игри, обаче искам да пусна HDMI към 32" Телевизор и да гледам филми с HD качество ? Също и клиповете в youtube да ми вървят безпроблемно на 1080p ? Има ли смисъл да се добавя видео ако не се играят игри ? 4. Операционната система... В момента съм с XP SP2 и никога не съм пробвал по-нов Уиндолс.. Колебая се между 7 и 10 ? Гледам, че магазините предлагат инсталация на лицензационно копие на Уин 10 за 50-70лв. и се чудя има ли смисъл вместо да се занимавам да си губя времето и да експериментирам с торенти, с които не съм запознат ? Има ли смисъл да платя за тази 10-ка ? Казвам го от гледна точка да ми пристигне готово инсталирано ПЦ-то... да си спестя главоболия или няма проблеми с който и торент да дръпна от Замунда ? Май е това за сега... ако се сетя нещо ще добавям. Може да предложите и някоя друга машина ? тази е избрах ей така.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted September 2, 2020 Share Posted September 2, 2020 Лични мнения: 9 hours ago, maina_pld said: Спрял съм се на "Dell Optiplex 9020 Tower" i5 - 4579... примерно ТОЗИ . Компютъра ще се ползва за интернет, музика и филми. Игри не играя. По-добре прескочи поколението DDR3 и направо мини на DDR4, със слот m.2 на дъното. С един NVMe за операционната система ще лети. Бих препоръчал този вариант: Core i3 - 6100 @ 3.7 GHz, 8 GB DDR4, 500 GB HDD и добавяне на NVMe (120/128/240/256 GB). Преходник Display port -> HDMI е около 15 лв. 9 hours ago, maina_pld said: 1. Има ли какво да ме притеснява, че машината е втора ръка и ще поръчвам онлайн ? Не съм избрал магазин все още! Не. За не-геймърски компютър няма по-оптимално решение от маркова машина, минала през утвърден "рефърбишър". 9 hours ago, maina_pld said: 2. Ще искам да се добави SSD, но някъде бях чел, че хубавите "оригинални" дискове са 128ГБ, а навсякъде добавят 120 и 240 ? има ли значение ? Не. Виж препоръката за NVMe, вместо SSD 9 hours ago, maina_pld said: 3. Смятам да не добавям допълнително видео и да карам с вграденото, но не знам дали ще ми върши работа. Както казах - не играя игри, обаче искам да пусна HDMI към 32" Телевизор и да гледам филми с HD качество ? Също и клиповете в youtube да ми вървят безпроблемно на 1080p ? Има ли смисъл да се добавя видео ако не се играят игри? Не. 9 hours ago, maina_pld said: 4. Операционната система... В момента съм с XP SP2 и никога не съм пробвал по-нов Уиндолс.. Колебая се между 7 и 10 ? Гледам, че магазините предлагат инсталация на лицензационно копие на Уин 10 за 50-70лв. и се чудя има ли смисъл вместо да се занимавам да си губя времето и да експериментирам с торенти, с които не съм запознат ? Има ли смисъл да платя за тази 10-ка ? Казвам го от гледна точка да ми пристигне готово инсталирано ПЦ-то... да си спестя главоболия или няма проблеми с който и торент да дръпна от Замунда ? Щом има връзка с интернет , можеш да инсталираш свален от Microsoft с MediaCreationTool инсталационен Windows 10 и после да го "оправиш" с метода описан в msguides. Три реда писане е... На всеки шест месеца компютърът ти автоматично ще се свързва със сървър за препотвърждаване на лиценза. Ако обаче искаш да си лицензно чист и разходът не ти е проблем - плати си. Някои доставчици дават допълнителни 6 месеца гаранция, ако си платил за Windows. 9 hours ago, maina_pld said: Може да предложите и някоя друга машина ? тази е избрах ей така.. Вече предложих. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chasti Posted September 2, 2020 Share Posted September 2, 2020 Здрасти, ако изпиша една страница текст ще го прочетеш ли Или да ти кажа направо какво и от къде да си купиш... Много накратко: 1.Не, супер са. Трябва все пак да се внимава, най-вече в какво състояние е кутията. Имат гаранция. Пд https://www.izotservice.com/ Сф http://alphacom-bg.com/ 2.Не. Купуваш минимум 480ГБ нов и продаваш харда. Отделно рамта трябва да стане на 8ГБ. Много минимум 6ГБ. Процесор i5-2400, i5-3470, i7-3770 или нещо подобно. 100% и първия ти върши перфектна работа, аз бих се ориентирал на там. Тук има хора с процесори за по 2000 лева, може и да не са съгласни... 3.Може и да става, но със сигурност е пълен ташак. Аз не бих ползвал вградено. Примерно за ~100 кинта GTX1050, отново на старо. 4.Win 10. На кутията ТРЯБВА да има стикер с код за 7ца. Сваляш 10ка от сайта на майкрософт и инсталираш. Ако не можеш- пишеш. И имаш напълно легално копие с последните ъпдейти винаги. Никакви 50+ лева, никакви замунди. Едит: С Пламени сме писали по 1 и също време. Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted September 2, 2020 Share Posted September 2, 2020 Защо да продава диска за "жълти стотинки", като може да си го остави като втори и там да си съхранява филмите и т.н.? Intel® HD Graphics от 530 нагоре се справя и с 4к филми. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chasti Posted September 2, 2020 Share Posted September 2, 2020 Ще започнем дискусия дето ще си чешем езиците цял ден, човека ще заебе да чете каквото и да е и ще ни тегли майните и на двамата И накрая ще купи първото, което му предложи човека в магазина... И в двата варианта /моят и твоят/ има идеи, подходът е различен. Аз го карам към това което ползвам в момента: http://alphacom-bg.com/product/974/lenovo-m81-tower-i5-2400-4gb-250gb.html или http://alphacom-bg.com/product/1262/lenovo-m82-i7-3770-8gb-500gb.html С 480ГБ ССД и 2x4ГБ рам+ видео. За 400лв~ с i5-2400. Относно диска.. на два пъти си купувам машините от Изота. Първото беше 6305 sff и дойде с хард 320ГБ който бачкаше напълно приемливо. М81 кулата дойде с 250ГБ, който се чуваше като работи... Моето виждане за дисковете е, че не са пряка употреба вече.. Особено някакви модели на по 10 години, амортизирани и с малко кеш. Дали ХП-то от твоят линк ще е с оригиналния си диск не се знае. Ще дърпам аз или местя на него филми и торента ще пише Dsik Overload 100%... Не човек, направили сме технологичния скок ведъж до Сата и още вежнъж до NVMe и да ползваме и диска... SSD цените са паднали достатъчно. Напълно прав си, че имат приложения. И ако ми хареса и аз не бих го продал. Не съм датацентър, нямам ДВР. Но спокойно бих си правил бекъпи на него. Моето виждане. Напълно възможно е HD Graphics 530 да е всичко, от което има нужда и сега и в бъдеще, може и да не е... Какъвто и вариант да избере човекът, ми се струва много вероятно да се наблюдава УАУ-ефекта Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted September 2, 2020 Share Posted September 2, 2020 Не знам как са леновотата и хп-тата, но Делл обичат да слагат техни си захранвания с различен куплунг за дъното. В нета има разни адаптери за някои модели, но не съм тествал за да кажа дали вършат работа. Та с Делл смяната на захранването може да е трудна и да се окажете ограничени при избора на видео примерно, ако се стигне до такова. Също така SFF кутиите ограничават в размер на видеото и брой дискове които могат да се сложат Лично аз бих гледал нещо като Tower-а в началото на темата, поне ще има място за нормално видео и повечко дискове ако се наложи. Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted September 2, 2020 Share Posted September 2, 2020 Имам възможност за директни сравнения в не-геймърска среда (office/home) между компютри с 2-ро, 3-то, 4-то и 6-то поколение процесори на Интел. Всичките second hand. Да се влагат за домашна употреба пари в DDR3 и процесори спрени от производство преди повече 4-5 години, при това с намерението да се ползват още поне 5 години... Въздържам се от коментар. Като казваш А, кажи и Б. Защо само за дисковете да важи амортизацията? А захранвания, а вентилатори? btw, офис-компютри от чужденеция над 3-4 години може да не са втора, а трета ръка Link to comment Share on other sites More sharing options...
chasti Posted September 2, 2020 Share Posted September 2, 2020 E i3 -6100 е на 5 години... Всичко се амортизира, всички са с еднаква гаранция. Ако искаш сравнявай производителност, цена... Точно Леново-тата кулите са със стандартни дъна и захранвания. Ползвам това, което съм препоръчал вече ~2г. Абсолютно безшумен е, абсолютно безпроблемен. 100% ще му свърши работа. Аз наистина спирам да пиша, надявам се да съм помогнал. Идеята е да дадем по 1-2 мнения, не да чоплим всяка част в 5 аспекта цял ден.. 13 hours ago, maina_pld said: Не ми остава време да чета по всички въпроси, които ме вълнуват и ще пробвам на готово от вас : ))) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Mobi Posted September 2, 2020 Share Posted September 2, 2020 Моите 5 ст. по въпроса: Това за захранванията на марковите машини е много вярно. Само който не е ял попарата, той не знае. Да скочиш от DDR2 на DDR3 с процесори 2-ро поколение не е ъпгрейд, а малка крачка напред. Не препоръчвам за човек, който все още кара на ХР. Явно е, че ежегодният ъпгрейд не му е приоритет. DDR4 и проц поне 6-то поколение ще му свършат работа за всичко, което е написал като изисквания. Дотук почти повтарям казаното от Plameni Не съм съгласен обаче за предимствата на NVMe. Да, по спецификации са 3-4 пъти по-бързи при трансфер на данни, но ако се ползвасамо за операционна система, разликата със SSD e забележима само за пристрастените (лично изпробвано). На негово място аз лично бих си взел един лаптоп със SSD и втори хард за сторидж. Разбира се, че всичко зависи от сумата, с която е готов да се раздели. Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted September 2, 2020 Share Posted September 2, 2020 7 minutes ago, chasti said: E i3 -6100 е на 5 години... Тогава е стартирало производството му. Производството на HP EliteDesk 800 G3 започва през 2017-а, т.е. ще е максимум на три години. Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted September 2, 2020 Share Posted September 2, 2020 4 hours ago, Mobi said: Не съм съгласен обаче за предимствата на NVMe. Да, по спецификации са 3-4 пъти по-бързи при трансфер на данни, но ако се ползвасамо за операционна система... Именно. Писал съм "добавяне на NVMe", а не подмяна с NVMe. Второто предимство е, че няма да заема място в отделенията за дискове. Личният ми фаворит за най-, най-, най-оптимално решение за не-геймърски компютър с дългосрочна перспектива е Lenovo ThinkCentre M800, G4400 (3M, 3.30 GHz), 8GB DDR4, 500GB HDD ако все още може да се намери на тази безумно ниска цена. На PCIe слот се слага адаптер с NVMe и машинката литва. Три такива имаме в офиса и няма никакви грижи или оплаквания, а доста се товарят... Когато след време потрябва повечко мощност, процесорът се подменя с i3, i5 или i7 и пак ще е в час. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maina_pld Posted September 2, 2020 Author Share Posted September 2, 2020 Хора, вече съм тотално мат Благодаря ви, че се включихте така активно! Сега обаче се появиха доста други въпросителни : )) Първо и доста важно, което забравих да напиша е, че искам дъното да има стандартен PCI слот! Това ме и насочи към Tower-тите, защото повечето SFF нямат. Имам звукова карта, която искам да си ползвам и тя е PCI.... Не, че не мога да си взема друга на PCI-Е, но ги гледам, че са около 150лв. и това ми променя изцяло бюджета, а си харесвам сегашната карта. Разбрах, че вграденото видео ще ми е достатъчно, но е добре да имам възможност и да добавя ако ме прещрака нещо. Избрах Dell-a, защото ме изкефи кутията, но това със захранването не ми допада никак!! Компа ми трябва за село а там тока е доста шантав и очаквам често да сменям захранвания... NVMe-то много не го разбрах ? Това е SSD, което се слага за PCI-е слот ?? Мисля, че доста ще се объркам : )) Навих се да си платя за Win 10 и да не се занимавам с инсталации. Доколкото разбрах идеята е операционната система да е на NVMe ? та се получава още една въпростителна, дали ще имат в магазина и ще искат ли да ми инсталират там системата.... още един слот.... и обърквам се Нормалното SSD май ще е достатъчен скок за мен : )) Общо взето стигам до това заключение -- Tower с PCI, DDR4, SSD, нормално захранване, което и сам мога да си сменя, свободен PCI-E за евентуално видео, Win 10 --- и тотал 500лв. плюс-минус 20-30-50-100лв. Тези кули на Леново ми харесват! Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted September 2, 2020 Share Posted September 2, 2020 ... и точно тук цялата концепция се сгромоляса Трябва доста да потърсиш какво има налично като конфигурации, с уточнените ти изисквания. Не се сещам за маркови Tower-и с DDR4, които да са със стандартни захранвания. Най-близко до бюджета ти може би е HP Prodesk 600 G2/Tower/i5 - 6500 @ 3.2 GHz/8192 MB DDR4, но с Windows-а ще скочиш още нагоре. Tower-ите обикновено са с доста по-високи параметри и затова цената им е по-висока. Рядко се намира такъв със "слаба" конфигурация. При тези параметри и бюджет, най-добре си сглоби нещо. За "шантав ток", по-добре инвестирай в малък UPS, вместо в захранвания... Link to comment Share on other sites More sharing options...
maina_pld Posted September 2, 2020 Author Share Posted September 2, 2020 Извинявам се за пропуска в първия пост 7 minutes ago, plameni said: За "шантав ток", по-добре инвестирай в малък UPS, вместо в захранвания... То като цяло ще сменяме жиците, но не се знае кога точно ще стане.... Иначе онзи ден ми изгоря едно захранване през разклонител със защита уж.... може и просто да му е дошло времето. Ще ги разгледам UPS-ите. Добре де... ако се взема машинка с DDR3 толкова ли ще е кахърно за едната музика, филми и браузване ? И аз обичам всичко да ми е максимално готино, но понякога и достатъчното е задоволително Довечере ще разгледам по-обстойно, че времето пак ме тресе... Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted September 2, 2020 Share Posted September 2, 2020 Разбира се, че не е кахърно, но "апетита идва с яденето" и е хубаво да се мисли в перспектива Link to comment Share on other sites More sharing options...
chasti Posted September 2, 2020 Share Posted September 2, 2020 Е пак ще пиша xDD @plameni gg Обяснете на човека колко по-добри са ДДР4 в сравнение с 3 Питайте какво ползва в момента на щайгата с ХП. Аз залагам макс е8400/ x2 5600+ с 2ГБ. Сравнете го после с i5-2400 и накрая обяснете допълнителните пари, дето ще плати за 5 годишен двуядрен колко "по-добър" ще е и колко по-скъп Отбележете как компютъра ще стартира с цяла секунда по-бързо с тва NVMe и Хрома ще се отваря с 30ms по-бързо. И @maina_pld не дей дава пари да ти инсталират ОС, каквото и да си купиш, стига да има стикер с код за 7ца, ще ти сложа 10ка. Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted September 2, 2020 Share Posted September 2, 2020 Сравнително скоро правих сравнение в работата на 2500к/8GB/SSD и i3-6100/8GB/NVMe без допълнителна графика. Разликата не беше "Уау", а "Бах ма'аму" и не става въпрос за бенчмаркове, а усещане при нормална работа EDIT: Рестартирам през месец-два, така че boot-времето изобщо не го броя. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maina_pld Posted September 2, 2020 Author Share Posted September 2, 2020 1 hour ago, chasti said: Аз залагам макс е8400/ x2 5600+ с 2ГБ. e8400 :O Едно време имах такъв и пусках сървъри на CS 1.6 с него.... беше баси якия процесор! Продадох го на @FENA от форума, щото като спрях сървърите и ми беше прекалено скъпа придобивка за браузване : )) Иначе в момента съм с AMD x2 4000+ и 2GB рам с 160GB Sata2 и не е Ок работата вече. @chasti, просто не ми се занимава с инсталации и разтакавания, но благодаря ти да предложението. Ако все пак реша да пробвам сам, ще пиша за помощ : )) Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted September 30, 2020 Share Posted September 30, 2020 On 9/2/2020 at 12:27 PM, plameni said: Личният ми фаворит за най-, най-, най-оптимално решение за не-геймърски компютър с дългосрочна перспектива е ... На PCIe слот се слага адаптер с NVMe и машинката литва... Когато след време потрябва повечко мощност, процесорът се подменя с i3, i5 или i7 и пак ще е в час. Появи се още по-бюджетен вариант пак с DDR4: Fujitsu Esprimo D556 SFF, G4500 (3M, 3.50 GHz), 8GB DDR4, 500GB HDD, DVD-RW Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.