Jump to content
BulForum.com

Instalirane na programi(paketi)

Nibelung

Recommended Posts

blagodarya ti , no poneje Linux ne mi e silna strana , go instaliram ot iso-ta na gotovi distribucii.

Iskam otnachalo da si instaliram clean-sistema - bez programi , samo s KDE i tool za grafichno instalirane , i sled tova s tozi tool da gi instaliram , no na jelanoto ot men myasto.

Kato trygna da instaliram s grafichnite instrumenti na Suse , Mandrake ili Debian vyobshte ne me pita kyde iskam da sloja programata , nito dali iskam tya da raboti za vseki user ili samo za root. Gledam vnimatelno vsichki opcii , no ne namiram.

Kakvo tryabva da napravya ?

Smisyla na tozi mi kapriz e , che iskam samo OS da mi e v 1 dyal , a programite , koito sym si izbral , da sa v drug dyal. Prosto mi e po-udobno taka.

blagodarya ti , no poneje Linux ne mi e silna strana , go instaliram ot iso-ta na gotovi distribucii.

Iskam otnachalo da si instaliram clean-sistema - bez programi , samo s KDE i tool za grafichno instalirane , i sled tova s tozi tool da gi instaliram , no na jelanoto ot men myasto.

Kato trygna da instaliram s grafichnite instrumenti na Suse , Mandrake ili Debian vyobshte ne me pita kyde iskam da sloja programata , nito dali iskam tya da raboti za vseki user ili samo za root. Gledam vnimatelno vsichki opcii , no ne namiram.

Kakvo tryabva da napravya ?

Smisyla na tozi mi kapriz e , che iskam samo OS da mi e v 1 dyal , a programite , koito sym si izbral , da sa v drug dyal. Prosto mi e po-udobno taka.

Всъщност ако искаш да работиш с линукс трябва да позабравиш малко windows. Тук идеята е съвсем различна, когато тръгваш да сваляш пакети с някакъв графичен инструмент, в повечето случаи това значи, че пакетите са вече прекомпилирани, или най-просто казано трябва да си отидат там кадето си ги слага инструмента. Ако компилираш сорс, тогава вече наистина можеш да си укажеш с префикс къде да инсталираш програмата, но в някой от случаите, това може да доведе до нецялостно фукнциониране на програмата или на програмите, които работят с нея. И не са ужасни програмите, които си искат /usr/local :) просто ако си работил с някой UNIX ще знаеш за какво става въпрос :devil

А и най-лесно е да си отделш /usr като отделен дял, така ще можеш да си задоволиш каприза...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...