zynth Posted February 17, 2020 Share Posted February 17, 2020 Здравейте! Май май имам нужда от помощ Реших да си extend-на мрежата вкъщи. Флашнах с dd-wrt.v24-40559_NEWD-2_K3.x_mega-e900.bin Linksys E900 и започнах да си го конфигурирам, къде с клипове, където от знание (незнание). За мое съжаление всеки път, когато аплайна настройките и/или рестартирам рутера, не мога по никакъв начин да влезна в админ панела. Реално стигам до момента, я който 2рия рутер вече прихваща нета от главния, но се показва като друга мрежа, което пък не мога да настроя, защото не мога да влезна в админ панела Пробвах и през cmd>IPConfig - адреса си е същия 192.168.1.1 - но не зарежда след рестартите (докато не забия фабрични отново) Пробвах и да му сменя адреса (192.168.1.1 (5,7,9)) - без успех. Грешката, която Chrome дава е, че рикуеста е отказан, поради промени в мрежата 0_о И друг въпрос имам, може ли рутера, който ще е бриджнат да НЕ взима нета от главния рутер безжично, а да си ползва този от кабелчето, но пак да extend-ва мрежата на този на А1? Някой да знае как да се справя или да му платя да ми го направи Ползвам А1 и техния рутер не може да се конфигурира без да се чуя с кол центъра. Настройките ми са същите като техните Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted February 17, 2020 Share Posted February 17, 2020 Набий на втория статично IP от диапазона на основния рутер, кабела в lan порт, изключваш DHCP, а безжичната му мрежа постави на друг канал и я наречи с нещо различно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted February 17, 2020 Share Posted February 17, 2020 И аз съм се вкарвал в такава беля преди време. Инцидентно. Не съм искал да правя bridge или да екстендвам мрежата. Исках само да сложа DD-WRT на рутера и смених настройка, която не знаех какво прави. В случая - направих го от рутер - bridge. После нямаше свързване към контролния панел. Както е споменал alchemy, трябва да се сложи статично IP и втория рутер да е включен с ЛАН кабел в компютъра, за да можеш да го конфигурираш. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted February 18, 2020 Share Posted February 18, 2020 Кабел ще трябва само за първоначалната настройка. След нея с едното IP ще се влиза в интерфейса на основния рутер, с другото - на втория и няма значение дали е по кабел или към коя от двете безжични мрежи се е закачил, защото са в една подмрежа. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zynth Posted March 6, 2020 Author Share Posted March 6, 2020 Нещо явно аз не правя както трябва... Идеята ми е следната (с червено са моите промени) Идеяата е в единия край на апартамента да си е рутера на А1, а в другия край, където си имам отделен ЛАН кабел пуснат (в графиката от модема до рутер 2). И реално там искам Linksys E900, който е вече с DD-=WRT да сиполучава интернета от ЛАН кабела, но да разпръсква wifi към същата мрежа, която има и рутера на А1, като я extend-ва Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted March 6, 2020 Share Posted March 6, 2020 Дори с беглите ми познания за мрежите ми се струва, че няма да стане с едно BSSID и на един канал. Щом толкова държиш на една мрежа, то второто устройство трябва да е в режим wireless repeater. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted March 6, 2020 Share Posted March 6, 2020 Зависи от рутера. Моя имаше три опции: WiFi router - взима нет от кабел и прави безжична мрежа Access point - взима нет от кабел и повтаря/прави същата мрежа като основния рутер WiFi repeater - взима нет безжично от основния рутер и разширява обхвата на мрежата. Мъчих го година в режим repeater, но се бъгваше редовно. Накрая го продадох и си купих range extender и се родих. За мен, в случая е удачно да се ползва устройство access point или range extender, а не втори рутер. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted March 7, 2020 Share Posted March 7, 2020 Съгласен съм. Просто отчитам факта, че вече е инвестирано във второ устройство и то не е extender. Не съм ползвал DD-WRT и не знам дали има разработена опция extender. В общи линии правя разлика между repeater и extender, но изобщо не ми е ясно какви са разликите в хардуерно отношение. П. П. В краен случай @ zynth може да направи като теб, тоест да продаде рутера и да си вземе range extender. Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted March 7, 2020 Share Posted March 7, 2020 20 hours ago, zynth said: С наличната техника и по този начин описано не съм изобщо сигурен дали ще стане. DD-WRT няма проблеми да работи като extender. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zynth Posted March 12, 2020 Author Share Posted March 12, 2020 Еми май май с продаване на рутера ще стане. Аз реално го имах отпреди и затова не съм инвестирал в extender до момента. Но със стамндартен extender, като този например Xiaomi не виждам как ще си мушна кабела в него, за да разпръсква в същата мрецжа като основния. А пък 200 кинта за extender не ми се дават. Проблема ми е следния: явно в стените между стаята с рутера на А1 и кухнята има прекалено много арматура, сифнала намаля от 4 на 1-2 черти рязко при дживения, без да има мебели и т.н. Та, затова не съм убеден, че екстендъра ще ми е от ползва, ако НЕ взима нета си от ЛАН кабел. Може и да греша, но ако той "хваща" 30% от скоростта и обхвата на основния рутер, ще получа тези 30% като 100%-ва мрежа и реално нета пак ще ми е кофти. Затова идеята ми е да пртобвам с DD-WRT - уима ги и 3те опциия, router, AP , bridge, въпроса е че като правя bridge след рестарт вече не мога да достъпвам системното меню на DD-WRT, но ще го пробвам отново довечера, да видим докъде ще го докарам Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted March 13, 2020 Share Posted March 13, 2020 Има екстендъри, които се включват в контакта, хващат мрежата безжично, без нужда от кабел и я усилват. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zynth Posted March 18, 2020 Author Share Posted March 18, 2020 Разбирам, но не мен ми е нужно втория рутер да приема интернет сигнала от кабел, а не от мрежата на 1вия, тъй като в кухнята покритието е ужасно и не виждам смисъл да усиля 20% обхват и бавн скорост, за да имам същата скорост след това, но с обхват 100% Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted March 18, 2020 Share Posted March 18, 2020 Има екстендъри, в които може да се включи и кабел. https://www.tp-link.com/bg/home-networking/range-extender/re305/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Mobi Posted March 18, 2020 Share Posted March 18, 2020 Опита ли начина на колегата alchemy? Аз съм така от 10 години. Изключваш DHCP-то на втория рутер. Така той работи като суич (не раздава ай-пи адреси). Всички устройства (компютри, телефони, таблети, лаптори) са в една обща мрежа, виждат се и се шерват при правилно зададени настройки. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zynth Posted March 24, 2020 Author Share Posted March 24, 2020 Еми не мисе получава. Правя това - https://wiki.dd-wrt.com/wiki/index.php/Repeater_Bridge стигам до стъпка 9, аплайвам, рестартира се и дотам. След това не мога по никакъв начин да влезна в админ панела на dd-wrt. След рестарта, рутера екстендва мрежата, но взима интернета от 1та мрежа Link to comment Share on other sites More sharing options...
HEMO Posted March 25, 2020 Share Posted March 25, 2020 Вземи си екстендър,и аз се мъчих с един рутер,влизат някак в конфликт,така и не разбрах защо.Имам такъв от линка на wOOx,работи перфектно,като покритие е супер,лесно се настройва,може да го местиш,като ми трябва нет го свалям в гаража,настройва се с читаво приложение от телефона,абе чук е:-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.