Jump to content
BulForum.com

На тази дата...

ShitHappen

Recommended Posts

6 септември е 249-ият ден в годината според григорианския календар (250-и през високосна). Остават 116 дни до края на годината.

Родени - 1828 г. - Александър Михайлович Бутлеров, руски химик (нов стил - 17 септември), 1974 г. - Тим Хенман, английски тенисист.

Починали - 1998 г. - Акира Куросава, японски режисьор.

Събития - 6 септ. (18 септ.) 1885 - Съединение на Източна Румелия с Княжество България.

СЪЕДИНЕНИЕТО

...

То стана.

България и Европа се пробудиха пред едно свършено дело.

Никога революция не изненада повече и не учуди по-малко: тя избухна в най-пълната тишина; тя се показа най-естествена, защото беше най-справедлива. На това се дължи и невероятно бързото й и пълно възтържествуване. Когато Гладстон чу за нея, той каза: "Странно как тая раволюция чака седем години. Барутът за нейното пламване се хвърли още в мастилото, с което се подписа Берлинския договор." Един български държавник в княжеството каза: "Съединението беше такова национално нещо, щото първия пияница, който би извикал в пловдивските улици: "Долу Румелия!" щеше да го направи. И наистина в наше време надали е имало друга революция, която да събере всеобщите одобрения, да извика единодушните ръкопляскания на Европа и Америка, да бъде поздравена с такава гореща симпатия от човечеството и да събере като във фокус душата на цял един възхитен народ - като революцията за съединението. Омразната присъда на Берлинския договор, която изкуствено и противоестествено разкъса един целокупен, неразделим народ на няколко части, чрез насилствени граници, беше осъдена от разума и историята още в самото си начало. Лорд Биконсфилд считаше най-голяма слава на своята дипломатическа кариера- намаляването на България чрез образуването на Румелия.

Той не доживя да види трайността на своето дело и горчивата подигравка на съдбата с най-изкуствените комбинации, с най-мъдрите и прозорливи пресмятвания на дипломацията. Бисмарк при закриването на Берлинския конгрес изрази надежда, че делото му ще бъде трайно. Този велик държавен мъж се излъга: той нито се сещаше да помисли, че съществува един друг фактор, който казваше: не! - българския народ.

Иван Вазов

Честит празник, пловдивчани! Честит празник, българи!

Горд съм ,че съм Българин ,а още повече Пловдивчанин.Никога няма да обичам друга държава така както България.Честит празник на всички които се чустват българи и дано държавата ни изживее в скоро време същият възход който е изживяла тогава !

Честито и от мен на всички Пловдивчани. Обичам Пловдив и България.Били сме и пак ще бъдем.

pi4aga Публикувано на , 09:55 AM

чудно ми е колко от вас които пишат такива патриотични постове наистина и искрено са обзети от съответните чувства...

И 50 процента да са паке добре. Значи има надежда да се оправим

чудно ми е колко от вас които пишат такива патриотични постове наистина и искрено са обзети от съответните чувства...

И аз не вярвам на големите приказки, да знаеш историята, да помниш, да спазваш законите и да бъдеш добър гражданин, това е патриотизъм за мен.

Засрами се.

Честито на всички българи.

Честит ми двоен празник :) Честито ви съединение и на вас :) За мен е двоен, тъй като родителите ми имат днес годишнина от сватбата :)

Колкото до патриотизъм - запомнете едно: който се тупа в гърдите, че е патриот, далеч не са му патриотични чувствата. Особено, когато България е "голяма" със някое свое действие/постижение.

Наистина да оставим тупането и обясненията и съмненията. Никой на никого не може да държи сметка за тия неща. То е до вътрешно усещане. Няма да ви обяснявам колко обичам България и всичко. Това така или иначе не ви интересува. Искам само да ви поздравя с днешния празник. Помислете какво е станало преди 119 години и каква е реалната му значимост и...прекарайте един хубав ден. Миналото помнете за да знаете върху какво градите...и как да го правите.

Съединението е единственият политически акт, който сме извършили сами, независимо, по своя воля и напук на всички, които са желаели обратното. Горд съм че това се е случило тук.

За съжаление днес не е останало нищо от тази политическа воля. Вкараха ни в пътя. Но поне ни е останала историята и можем да се гордеем с това което е направил бай Захари Стоянов и другите съединисти по тези места.

Честит празник на всички патриоти. На другите им прощаваме.

Чавдар Ангелов

Събития - 6 септ. (18 септ.) 1885 - Съединение на Източна Румелия с Княжество България.

На тази дата нашите предци, по съвсем прост и човешки начин (противно на изпълнените с терор подобни събития) са дали сериозен смисъл на фразата "Съединението прави силата".

Нещо, което ние в последно време с магарешка упоритост се опитваме да опровергаваме и заличаваме...

Честит празник на всички!

Току що гледах новините на БТВ. На тази дата в гр. Правец празнуват рождения ден на Тодор Живков и..... покрай него и годишнина от девети септември. На въпроса "Какъв ден е днес?" едно дете около 11-12 г. отговори (представете си) "Днес е рождения ден на Тодор Живков", същото това дете запитано "Знаеш ли кой е бил Тодор Живков?", отговори "Не".

УЖАС!!!

За какво говорим?

Дано само в Правец е така, защото иначе...

• 11 months later...

Честит празник на Пловдив!!! :beerchug

Честит празник на всички българи!!! Той е един от любимите ми дни в годината, защото за мен е двоен празник - имам честта да съм родена на този ден!!! :P

Честит празник и от мен на всички Пловдивчани и на всички, които се чувстват Българи.

Поклон пред хората осъществили Съединението...

ако не беше тяхното дело сега можеше да живеем в Турция... :sick

Починали - 1998 г. - Акира Куросава, японски режисьор.

Поклон пред паметта на един велик човек.

Поклон пред хората осъществили Съединението...

ако не беше тяхното дело сега можеше да живеем в Турция... :sick

Защо, сега да не сме по-добре? Нямаше да живеем в Турция, а пак тук просто щяхме да се наричаме турци.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...