Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през главата (Нова тема)

Veno

Recommended Posts

4 hours ago, plameni said:

BBS-ът на Камен Мицев ( @mitzev.com ) беше един от най-интересните :rolleyes:

Предполагам и ти си бил към 26-а/27-ма централа, защото другите бяха леш и дори 33.6 беше подвиг.

Голям късмет беше да имаш "прав" телефон към тези централи. Държеше връзка по цял ден. Един разговор - един импулс.

Сега ако тръгнеш да обясняваш на "младите" какво е дуплексна линия/телефон и  какво е да звъниш на комшиите, за да затворят, че трябва да се обадиш спешно... :lol:

Моята централа беше 26 и всяко връзване ми беше по един импулс. :)

57 minutes ago, RaptoR said:

Не, не съм имал тоя късмет... В началото беше някакъв ад, аз незабавно си прекарах цифрова линия. Картите на Визио бяха по 65 лева, толкова, че и повече ми беше телефона... А на младите какво да им обясняваш и за дуплекси и за това какво беше да свалиш една песен 2-3 мб без да прекъсне нета... Само дето свещи не палехме

Абе ти верно си мислиш, че ние сме 99-ти набор. :D

И ние сме били на дуплекс, и много добре помня какво е било, когато майка ми вдигнеше телефона, и чуеше бученето. А ако дядо ми вдигнеше - Интернета прекъсваше. И песни по 2-3МБ съм теглил. И снимките ги чаках сумати време, докато се заредят изцяло, за да мога да натисна Save As.

Казах ти - подценяваш ни. :) 

Аз пък свалях скинове за JetAudio и WinAmp на една дискета в залата и тичах вкъщи да си ги пробвам. :D 

И демотата от дисковете в списанията колко съм ги играаааллл....

Най-изгоден беше интернетът с картите на Internet Bulgaria. Мисля, че беше неограничен за месеца срещу 20-30лв. Преди 3-4 седмици бях попаднал на интернет картите си. Още си ги пазя.

• Replies 14.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

20 minutes ago, RaptoR said:

Или времето, когато момчетата нямаше нужда да се питат един друг защо държат пинсети за скубане на вежди на най-видно място в чекмеджето... И до ден днешен са ми на първа линия :laughing1:

Вече почват и от носа и ушите си е*ало майката :unhappy:
Имаше 1 поговорка...

2 minutes ago, chasti said:

Вече почват и от носа и ушите си е*ало майката :unhappy:
Имаше 1 поговорка...

Носът и ушите по принцип трябва да са си стандартно за всеки, заедно с подстригването на косата и бръсненето на брадата.

4 minutes ago, w00x said:

Абе ти верно си мислиш, че ние сме 99-ти набор. :D

Нищо не мисля, това са просто факти. Аз например съм '76, което къмто 1995 ме прави 18 годишен. Та ти на колко беше тогава казваш? :laughing1:

6 minutes ago, RaptoR said:

Нищо не мисля, това са просто факти. Аз например съм '76, което къмто 1995 ме прави 18 годишен. Та ти на колко беше тогава казваш? :laughing1:

1995-та съм бил на 10. 4-ти клас. Вече съм имал досег с компютър. 3 години след това обикалях по залите.
А нещата, които описваш (с картите, модемите вкъщи, свалянето на 2-3МБ МП3-ки), са си от края на 90-те. Много добре си спомням как когато бях 3-ти, 4-ти клас (93-та, 94-та), един приятел имаше 486 вкъщи и ходехме да играем Blues Brothers и Golden Axe. Интернетът още беше далеч от домовете на хората. :) 

Моята централа беше 26 и всяко връзване ми беше по един импулс. :)

26 и 27 бяха последните, които минаха на 5 мин. таксуване.
Когато стана това, приложихме  схемата callback от служебна линия :laughing1:

13 minutes ago, w00x said:

1995-та съм бил на 10. 4-ти клас.
Интернетът още беше далеч от домовете на хората.

Представям си го досега - ти си бил колкото дъщеря ми в момента. :laughing1:

Ангеле, това че е бил далече от твоя дом не значи, че е бил далеч от домовете на всички! То ако трябва да сме точни дай да си припомним кой тогава имаше компютър изобщо, кой знаеше английски, че да се оправя с него и т.н.... И не - нещата, които описвам не са от края на 90-те, а от средата - престани пак с тоя вентилатор, или пак ще ми кажеш какво съм правил аз като студент докато ти си бил още хлапак.   

14 minutes ago, w00x said:

Извинявай ама на Windows 3.1 ли си ползваше модема с интернет картата вкъщи? :)

На Вирус 3.1 бях в гимназията още и живеех в София. Реално първите ми машини бяха с големи дискети - ти си прави математиката. А първия ми собствен модем честно казано не мога да си го спомня, помня само че беше някакъв вътрешен 33.6. И картите са по-късно, първо почнахме с Топор Нет, ако изобщо ти е познато това. 

ЕДИТ: Всъщност реално първият интернет в пловдивската ми къща дойде от Гарови. Бяха още в оная къща с дървените стълби. Един мой състудент ползваше техен трафик и ни даде достъп. Каза да поразгледаме няколко часа през  нощта и да не прекаляваме... Естествено ние осъмнахме, "такова чудо друг път не видели" и те ни изключиха като отидоха на работа... :laughing1:

Да бе, ползвай си. То и аз имах Правец 8 и играех игри на него. Но интернет си започнал да използваш с Windows 95. И точно 2-3 години след това интернетът навлезе в ежедневието на хората, защото стана по-достъпен и се появиха залите. С тях се появиха и интернет картите, защото хората вече го искаха и вкъщи, дори и с ограничения. Точно това визирах аз, когато казах "зората на Интернета в България". 97-98 година, когато хората се запознаха с него масово и започна да изпълнява функция.

Не знам какво е Топор Нет, признавам.

1 minute ago, w00x said:

Да бе, ползвай си. То и аз имах Правец 8 и играех игри на него. Но интернет си започнал да използваш с Windows 95. И точно 2-3 години след това интернетът навлезе в ежедневието на хората, защото стана по-достъпен и се появиха залите. С тях се появиха и интернет картите, защото хората вече го искаха и вкъщи, дори и с ограничения. Точно това визирах аз, когато казах "зората на Интернета в България". 97-98 година, когато хората се запознаха с него масово и започна да изпълнява функция.

Не знам какво е Топор Нет, признавам.

Интересно ми е тогава как сме ползвали в офиса в София 92-93 интернет преди да има Вирус 95... Вероятно сме го сънували. Също така Ясен, Момчил, Пламен и прочее явно си въобразяват... 

Топор Нет беше една малка фирма в зората на интернета, която ако не се лъжа бе първият пловдивски доставчик на интернет, като изключим разбира се Техно линк, но те май работеха от София. Офиса беше в двора на църквата зад Чифте баня в една дъскорезница...  Просъществува много малко поради ред причини. Една от тях е, че се появи Визио. Една от най-комичните истории там е, че заради една реклама по радиото админът на Техно линк им хакна "сървъра" и всички останахме без нет в продължение на дни. Собственици на фирми искаха да ги линчуват ония младежи... А те почнаха да четат едни дебели книги, че да организират отмъщение, което естествено така и не се състоя...  

Аз лично бих нарекъл "зора" началото на нещо, а не периода в който е станало масово. Но въпрос на виждания

Иначе първият компютър вкъщи се появява 88-9-та някъде, бил съм 2 годишен сигурно, интернет 92-3-та , скоро след това баща ми инсталира и линукс освен уиндоуса. Помня го защото знаех как да си пусна линукса заради няколкото игри които имаше. 

В същите периоди в началото на 90-та баща ми е правил мрежите на пощите, банки и т.н, в Пловдив. Та заради това според мен зората си е началото на 90-те. Ама и аз съм от първото поколение буквално израстнало с компютър и интернет :)

Аз обясних какво имах предвид. Всеки може да замени думичката "зора" с това, което намира за удачно. :) 

За мен си е зора. Първата поява бих нарекъл "раждане" или "зародиш".

Освен това "зората" е период. Не е задължително да е 93-та година само и единствено. На фона на това, че говорим за преди 30 години, "зората" спокойно може да е от 93-та до 98-ма например.

О да, аз не споря за конкретни години, не е и толкова важно, не пише историческа книга :D

Нещо което забелязах с удоволствие е, че някои от тогавашните игри ги има портнати за модерни ОС-и

Тук уча двегодишния ми син да играе Commander Keen

image.thumb.png.e0f2ca5007de5ebef63d356a20fe23fd.png

3 hours ago, w00x said:

Сам си го написал. "В офиса". :) Аз говоря за масова употреба и разпространение.

Ами в офиса, разбира се, защото и това си има причина. едно че в ония времена интернет все още нямаше никакво практическо приложение за нас и се ползваше по съвсем друг начин и второ - вкъщи нямахме две абсолютно нерегистрирани и безплатни цифрови телефонни линии. Фактически интернета го ползваше един служител на баща ми, с който сме си близки и до днес. Едно "леко" едро двуметрово момче, което го и придружаваше при нужда. Та той беше по компютрите и заради тия линии на аванта буквално се беше пренесъл да спи в офиса (баща ми държеше три апартамента за офиси в Лозенец - току пред пощата). Той и компанията му бяха абсолютни идиоти и даваха всичките си пари за компютри и всичко, свързано с тях. Междувременно курдисваше и баща ми, та компютрите и прочее в офиса сигурно бяха за към 10000$ - само принтера LaserJet беше над 1000$. Та тоз и компанията му (никак не малка група) имаха машини за хиляди долари, възможно най-скъпите неща в кутиите, най-скъпа периферия, тонколони и прочее... У тях си имаше лазерни видеодискове - никога не бях виждал такова нещо, като CD с размер на грамофонна плоча. Та те ровеха по BBS-и и т.н., което аз оставах понякога да гледам, но така и никога не ми стана интересно. Просто предпочитах игри - естествено на 14 години, кво друго! В един момент даже си спомням, че той у тях беше направил някаква шашма, така щото да получава сигнал от сателитна чиния и само изпращаше през модема. Бях твърде зелен още да разбера как стават тия работи.  
Та тия всичките така си останаха без семейства и деца и до ден днешен са същите тиквеници. Някои са вече на 60+, тоест могат да са ти бащи.  (hintidy hint hint hint)

3 hours ago, ARPAnet said:

Аз лично бих нарекъл "зора" началото на нещо, а не периода в който е станало масово. Но въпрос на виждания

Иначе първият компютър вкъщи се появява 88-9-та някъде, бил съм 2 годишен сигурно, интернет 92-3-та , скоро след това баща ми инсталира и линукс освен уиндоуса. Помня го защото знаех как да си пусна линукса заради няколкото игри които имаше. 

В същите периоди в началото на 90-та баща ми е правил мрежите на пощите, банки и т.н, в Пловдив. Та заради това според мен зората си е началото на 90-те. Ама и аз съм от първото поколение буквално израстнало с компютър и интернет :)

Е те баш за Линукс/Юникс бяха дебелите книги на Топор Софт, които щяли да изучат и след това да сринат сървъра на Техно Линк в София... Добре се посмяхме с тия приказки, ама ако не друго поне научиха по нещо цялата група от тоя панаир. 

2 hours ago, ARPAnet said:

О да, аз не споря за конкретни години, не е и толкова важно, не пише историческа книга :D

Нещо което забелязах с удоволствие е, че някои от тогавашните игри ги има портнати за модерни ОС-и

Тук уча двегодишния ми син да играе Commander Keen

Играл съм мисля всичките серии на Кийн - КЛАСИКА!!!  Само не го пускай да играе PREHISTORIK, че аз бях строшил една клавиатура там... 

12 minutes ago, RaptoR said:

Ами в офиса, разбира се, защото и това си има причина. едно че в ония времена интернет все още нямаше никакво практическо приложение за нас и се ползваше по съвсем друг начин и второ - вкъщи нямахме две абсолютно нерегистрирани и безплатни цифрови телефонни линии.

В един момент даже си спомням, че той у тях беше направил някаква шашма, така щото да получава сигнал от сателитна чиния и само изпращаше през модема. Бях твърде зелен още да разбера как стават тия работи.  

Нали и аз това казвам бе, Видене?! :D 

А не мисля, че е шашма. По спомени, точно така работеше сателитната Интернет връзка. Нямаше обратен канал и само получаваше. За изпращането трябваше наземна връзка.

Аз през 93-94-та използвах интернет в на баща ми офиса. :) И както казах, нямах никаква идея какво да правя с него. Отварях Lycos, цъках по линковете. Също страницата на Cartoon Network (с променлив успех. 50:50 се отваряше), играех някакви игрички в нея, гледах информация за героите и филмчетата, и това беше.

1 minute ago, w00x said:

А не мисля, че е шашма. По спомени, точно така работеше сателитната Интернет връзка. Нямаше обратен канал и само получаваше. За изпращането трябваше наземна връзка.

Аз през 93-94-та използвах интернет в на баща ми офиса. :) И както казах, нямах никаква идея какво да правя с него. Отварях Lycos, цъках по линковете. Също страницата на Cartoon Network (с променлив успех. 50:50 се отваряше), играех някакви игрички в нея, гледах информация за героите и филмчетата, и това беше.

Под шашма разбирай gizmo, а не измама. Беше отперил една огромна чиния на балкона си, крадяха невиждани телевизии стотици канали, какво ли не правеха. Той ползваше някак си чинията за даун трафика и ъпваше през наземната... Тук по-старите да кажат.  

Чакай малко бре! Какъв CN 93-та??? Ти ма уби!

Точно така си работеше. Даунлоуд през чинията и ъплоуда през наземната линия.

Че какво му е на CN през 93-та? :) Помня как гледах Скуби Ду преди баба ми да ме заведе на училище, когато бях втора смяна. 2-ри, 3-ти клас. И за събуждане първа смяна, телевизорът ми се включваше на Картуун Нетуърк и ме събуждаше с Мармадюк и Wacky Races. :) 

16 minutes ago, w00x said:

Точно така си работеше. Даунлоуд през чинията и ъплоуда през наземната линия.

Че какво му е на CN през 93-та? :) Помня как гледах Скуби Ду преди баба ми да ме заведе на училище, когато бях втора смяна. 2-ри, 3-ти клас. И за събуждане първа смяна, телевизорът ми се включваше на Картуун Нетуърк и ме събуждаше с Мармадюк и Wacky Races. :) 

И откъде го хващаше тоя канал, защото аз имах сателит тогава, но го нямаше. Него време аз гледах Волтрон по нашата телевизия, мечето Ръкспин и т.н. 
Но от сателита основно гледах МТV класацийти, когато MTV беше велик канал, а не негърска клоака. И естествено BEAVIS & BUTT-HEAD :laughing1:

Кабелна телевизия от Евроком.

Нямал съм достъп до нея в ония години, понеже живеех в София. Че толкова ли да е стара тая пущина? :gangstah: 

Ами аз бях много малък като я прекарахме и може да ми се размива спомена.

Някой ако има по-голяма сигурност да ме поправи, но съм почти сигурен, че 93-94-та сме гледали кабелна телевизия от Евроком в Пловдив.

7 minutes ago, w00x said:

Ами аз бях много малък като я прекарахме и може да ми се размива спомена.

Някой ако има по-голяма сигурност да ме поправи, но съм почти сигурен, че 93-94-та сме гледали кабелна телевизия от Евроком в Пловдив.

Нормално след толкова години. Аз я пуснах моментално като се преместих в Пловдив - 1995.