Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през главата (Нова тема)

Veno

Recommended Posts

5 hours ago, deus_pld said:

Идилия, представете си: избомбиш 3000евро на квадрат за лаундж на 75-я метър. Погледнеш наляво- шекер маала! Погледнеш надясно- индустриалната зона с ръждясалите тенекии за покриви! Отвъд тях кротко пушат комините на стъкларския завод. Отвориш прозореца- циганска сватба от четвъртък до неделя. Отвориш по-широко, па се фърлиш отгоре...

:rofl::rofl::rofl:

• Replies 14.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

6 hours ago, Godfather said:

Баси, това реални цени ли са? :Facepalm::JC_golly:

Скоро. За момента в Пловдив са 2300 - 2500. Но за Януари тази година има повече отдадени ипотечни кредити, отколкото във всеки един от последните 10 месеца Януари. И процентът по ипотеките седи на 2.5%.
Интересно ми е само, какво ще се случи при едно внезапно вдигане до към 4-5 примерно.

5 hours ago, w00x said:

Интересно ми е само, какво ще се случи при едно внезапно вдигане до към 4-5 примерно.

Ще спрат да взимат ипотеки. Някои ще го издухат, други ще стискат палци процентите да паднат преди края на фиксациите им. Но с валутен борд + идващо евро, това не би трябвало да се случи в обозримото бъдеще

14 hours ago, Godfather said:

Баси, това реални цени ли са? :Facepalm::JC_golly:

Нямам идея в тия кули конкретно каква ще е цената на квадрат. Казах го на майтап. Макар че, то майтап, ама горе-долу това е реалността в Пловдив: лъскави сгради за безумни пари всред тотална мизерия. 

1 hour ago, ARPAnet said:

Ще спрат да взимат ипотеки. Някои ще го издухат, други ще стискат палци процентите да паднат преди края на фиксациите им. Но с валутен борд + идващо евро, това не би трябвало да се случи в обозримото бъдеще

Май отдавна няма фиксирани лихви по ипотеките. И не трябва ли точно след приемане на еврото, подобни проценти да се контролират по-изкъсо от Европейската Банка?

6 minutes ago, deus_pld said:

Нямам идея в тия кули конкретно каква ще е цената на квадрат. Казах го на майтап. Макар че, то майтап, ама горе-долу това е реалността в Пловдив: лъскави сгради за безумни пари всред тотална мизерия. 

Имаше една проекто кула на Роял в шубрака до МОЛ Пловдив. Цените бяха над това, която си написал на майтап. И май я спряха преди година, защото "пазарът не е готов за такъв проект". :D 

https://galaxy-bg.com/bg/p/jilishtni-proekti/royal-river

с гербче скоро едва ли ще влезем в еврозоната или поне ще драпат с все сили да го отлагат колкото могат. 

22 hours ago, mIRCata said:

:rofl::rofl::rofl:

350 хиЙ евро на акт 15... Още 150хиЙ евро ще стигнат ли с обзавеждане и прехвърляне.... 1 милион лева. Или има много далавераджии в нашата страна, или много богати хора. ЗаеВи 

Жената ако продължава да иска къща ще трябва да отваря онлифенс... Друго не виждам, ебах го

Screenshot_2025-02-11-12-08-34-53_a23b203fd3aafc6dcb84e438dda678b6.jpg

15 hours ago, w00x said:

Скоро. За момента в Пловдив са 2300 - 2500. Но за Януари тази година има повече отдадени ипотечни кредити, отколкото във всеки един от последните 10 месеца Януари. И процентът по ипотеките седи на 2.5%.

Не е ли 30 години фиксирано? 

Edited by DON_CHEFO

13 minutes ago, DON_CHEFO said:

350 хиЙ евро на акт 15... Още 150хиЙ евро ще стигнат ли с обзавеждане и прехвърляне.... 1 милион лева. Или има много далавераджии в нашата страна, или много богати хора. ЗаеВи 

Жената ако продължава да иска къща ще трябва да отваря онлифенс... Друго не виждам, ебах го

Screenshot_2025-02-11-12-08-34-53_a23b203fd3aafc6dcb84e438dda678b6.jpg

Къщата най-вероятно е обзаведена и обитаема. Просто топ-патроните собственици нарочно я държат на акт 15 за да си спестят колосалните 50-100лв данък на година. Не казвам, че това е случая, но е доста често срещана практика в Марково. Оставяме настрана въпроса в какво гето се е превърнало Марково. Аз лично за да ида да живея там трябва да ми ПОДАРЯТ къща и то при условие, че поне от две години съм бездомен и спя под някой мост. 

П.п. няма такова животно в бг като фиксирана лихва за 30 години. В най-добрия случай за първите 5 години само... после си те чешат както дойде...

3 minutes ago, deus_pld said:

Къщата най-вероятно е обзаведена и обитаема. Просто топ-патроните собственици нарочно я държат на акт 15 за да си спестят колосалните 50-100лв данък на година. Не казвам, че това е случая, но е доста често срещана практика в Марково. Оставяме настрана въпроса в какво гето се е превърнало Марково. Аз лично за да ида да живея там трябва да ми ПОДАРЯТ къща и то при условие, че поне от две години съм бездомен и спя под някой мост. 

П.п. няма такова животно в бг като фиксирана лихва за 30 години. В най-добрия случай за първите 5 години само... после си те чешат както дойде...

Далавера до далаверата... Чакай сега. Нека кажем, че си прав и къщата е обзаведена и седи на акт 15... Какво става ако някой я купи? Ток, вода, сметки? 

Какво ли се учудвам... Те 20 години не могат един закон за пушене да спазват и да глобяват, та врътки ли няма да има. 

1 hour ago, DON_CHEFO said:

Доколкото знам - не. Виж условията в сайтовете на банките.

58 minutes ago, DON_CHEFO said:

Далавера до далаверата... Чакай сега. Нека кажем, че си прав и къщата е обзаведена и седи на акт 15... Какво става ако някой я купи? Ток, вода, сметки? 

Ами купи я и ще разберем :lol:

Иначе сериозно, нямам идея. Но някаква схема очевидно има...

12 minutes ago, deus_pld said:

Ами купи я и ще разберем :lol:

Иначе сериозно, нямам идея. Но някаква схема очевидно има...

Да пращам линка за онлифенса, че книга трябва :D

2 hours ago, deus_pld said:

Просто топ-патроните собственици нарочно я държат на акт 15 за да си спестят колосалните 50-100лв данък на година.

Мисля, че на акт 15 плащаш индустриален ток.

Това с данъка точно заради тея "баровци" в Марково го промениха. Имаш ли акт 14 дължиш данъци на постройката/къщата. Знам понеже преди да взема акт 16 ме накараха да плащам 3 години назад, защото съм имал от толкова акт 14. 

Нямаш ли акт 16 нямаш право на нормална партида, а само на "времянка" на индустриални цени. Друг е въпроса, че тук сме БГ и за нормалните хора може да не става, ама за други не е баш так. 

Ако трябва да сме честни и такова като акт 16 вече няма. Ся му викат разрешение за ползване.

Edited by jozo

12 hours ago, w00x said:

Май отдавна няма фиксирани лихви по ипотеките.

Има, за Х периоди. Включително и в България.

12 hours ago, w00x said:

И не трябва ли точно след приемане на еврото, подобни проценти да се контролират по-изкъсо от Европейската Банка?

Не съм сигурен до колко ги контролират. Имаш плюса на много ниската лихва на еврото, от там нататък вероятно зависи от пазара и банките.

Но силно отслабва момента с грубо повишаване на основната лихва което да завлече всичко останало със себе си. 

Иначе има приятни къщи по морето. 

23 minutes ago, ARPAnet said:

Има, за Х периоди. Включително и в България.

Не съм сигурен до колко ги контролират. Имаш плюса на много ниската лихва на еврото, от там нататък вероятно зависи от пазара и банките.

Но силно отслабва момента с грубо повишаване на основната лихва което да завлече всичко останало със себе си. 

Иначе има приятни къщи по морето. 

Но Х лихва за период не е "фиксирана лихва" в смисъла на такава. Хората под "фиксирана лихва" разбират такава за целия срок на ипотеката. Както беше в САЩ по едно време покрай пандемията, ако не се бъркам.

2 hours ago, w00x said:

Но Х лихва за период не е "фиксирана лихва" в смисъла на такава. Хората под "фиксирана лихва" разбират такава за целия срок на ипотеката. Както беше в САЩ по едно време покрай пандемията, ако не се бъркам.

Лихвата си е фиксирана за целия период освен ако сам не се набуташ на плаваща. Или купуваш жилище и си без документи. Няма пандемии, няма Тръмп, няма Обама 

Чефо, по Европата за много по-малко пари, ще си намериш много по-свестни къщи, на места с прекрасно устроена инфраструктура.

Аз ако бях на теб, нямаше да искам да се връщам точно тук.

ПП

Наскоро разбрах, че гражданите на САЩ, дори да живеят и работят извън страната пак са длъжни да декларират доходите и в САЩ и евентуално да плащат данъци върху тях(ако няма споразумение за избягване на двойно данъчно облагане със стрната в коята са  :) :)

Edited by mIRCata

23 hours ago, ARPAnet said:

други ще стискат палци процентите да паднат преди края на фиксациите им.

8 hours ago, w00x said:

От началото говоря за фиксирана лихва за определен период, което е типичната услуга в Европа, включително и България.

30 годишното фиксиране е основно в Америка. 

1 hour ago, mIRCata said:

Чефо, по Европата за много по-малко пари, ще си намериш много по-свестни къщи, на места с прекрасно устроена инфраструктура.

За по-малко не знам, но за такива ще има избор

Ама разговорът за фиксирана лихва започна от въпросът на Чефо. :)

Той питаше точно за такава, каквато имат в САЩ. Затова и казах, че тук такава няма.

4 minutes ago, w00x said:

Ама разговорът за фиксирана лихва започна от въпросът на Чефо. :)

Той питаше точно за такава, каквато имат в САЩ. Затова и казах, че тук такава няма.

Не, Чефо попита след като ти отговорих, че при рязко вдигане на лихвите, тези с фиксирани такива ще стискат палци лихвите да се спаднат преди края на фиксациите им.
И все пак отговаряш на написаното от мен, цитирайки ме.. 

Да, така е.
Заблудил съм се, защото като чуя "фиксирана лихва" по ипотечен кредит, веднага си представям такъв с фиксирана лихва за целия период. А ти дори си допълнил за намаляне на процента преди да падне фиксацията.

5 hours ago, mIRCata said:

Аз ако бях на теб, нямаше да искам да се връщам точно тук.

ПП

Наскоро разбрах, че гражданите на САЩ, дори да живеят и работят извън страната пак са длъжни да декларират доходите и в САЩ и евентуално да плащат данъци върху тях(ако няма споразумение за избягване на двойно данъчно облагане със стрната в коята са  :) :)

Е, как... От смъртта по-сигурно нещо са данъците, които ще ти вземат в щатите. Това го знаех, но аз друга кариера и работа не търся. Чакам топката да стане достатъчно голяма и сиктир на всичко. 

2 hours ago, w00x said:

Да, така е.
Заблудил съм се, защото като чуя "фиксирана лихва" по ипотечен кредит, веднага си представям такъв с фиксирана лихва за целия период. А ти дори си допълнил за намаляне на процента преди да падне фиксацията.

Търся до подаря на нашите телевизор - 55инче, че няма място за повече. Кое е хубаво в момента 2025та?(искам да е висок клас, няма да го сменяме през година)