mIRCata Posted February 10 Share Posted February 10 5 hours ago, deus_pld said: Идилия, представете си: избомбиш 3000евро на квадрат за лаундж на 75-я метър. Погледнеш наляво- шекер маала! Погледнеш надясно- индустриалната зона с ръждясалите тенекии за покриви! Отвъд тях кротко пушат комините на стъкларския завод. Отвориш прозореца- циганска сватба от четвъртък до неделя. Отвориш по-широко, па се фърлиш отгоре... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted February 10 Share Posted February 10 6 hours ago, deus_pld said: избомбиш 3000евро на квадрат за лаундж на 75-я метър. Баси, това реални цени ли са? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted February 11 Share Posted February 11 6 hours ago, Godfather said: Баси, това реални цени ли са? Скоро. За момента в Пловдив са 2300 - 2500. Но за Януари тази година има повече отдадени ипотечни кредити, отколкото във всеки един от последните 10 месеца Януари. И процентът по ипотеките седи на 2.5%. Интересно ми е само, какво ще се случи при едно внезапно вдигане до към 4-5 примерно. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted February 11 Share Posted February 11 5 hours ago, w00x said: Интересно ми е само, какво ще се случи при едно внезапно вдигане до към 4-5 примерно. Ще спрат да взимат ипотеки. Някои ще го издухат, други ще стискат палци процентите да паднат преди края на фиксациите им. Но с валутен борд + идващо евро, това не би трябвало да се случи в обозримото бъдеще Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted February 11 Share Posted February 11 14 hours ago, Godfather said: Баси, това реални цени ли са? Нямам идея в тия кули конкретно каква ще е цената на квадрат. Казах го на майтап. Макар че, то майтап, ама горе-долу това е реалността в Пловдив: лъскави сгради за безумни пари всред тотална мизерия. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted February 11 Share Posted February 11 1 hour ago, ARPAnet said: Ще спрат да взимат ипотеки. Някои ще го издухат, други ще стискат палци процентите да паднат преди края на фиксациите им. Но с валутен борд + идващо евро, това не би трябвало да се случи в обозримото бъдеще Май отдавна няма фиксирани лихви по ипотеките. И не трябва ли точно след приемане на еврото, подобни проценти да се контролират по-изкъсо от Европейската Банка? 6 minutes ago, deus_pld said: Нямам идея в тия кули конкретно каква ще е цената на квадрат. Казах го на майтап. Макар че, то майтап, ама горе-долу това е реалността в Пловдив: лъскави сгради за безумни пари всред тотална мизерия. Имаше една проекто кула на Роял в шубрака до МОЛ Пловдив. Цените бяха над това, която си написал на майтап. И май я спряха преди година, защото "пазарът не е готов за такъв проект". https://galaxy-bg.com/bg/p/jilishtni-proekti/royal-river Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunc Posted February 11 Share Posted February 11 с гербче скоро едва ли ще влезем в еврозоната или поне ще драпат с все сили да го отлагат колкото могат. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DON_CHEFO Posted February 11 Share Posted February 11 (edited) 22 hours ago, mIRCata said: 350 хиЙ евро на акт 15... Още 150хиЙ евро ще стигнат ли с обзавеждане и прехвърляне.... 1 милион лева. Или има много далавераджии в нашата страна, или много богати хора. ЗаеВи Жената ако продължава да иска къща ще трябва да отваря онлифенс... Друго не виждам, ебах го 15 hours ago, w00x said: Скоро. За момента в Пловдив са 2300 - 2500. Но за Януари тази година има повече отдадени ипотечни кредити, отколкото във всеки един от последните 10 месеца Януари. И процентът по ипотеките седи на 2.5%. Интересно ми е само, какво ще се случи при едно внезапно вдигане до към 4-5 примерно. Не е ли 30 години фиксирано? Edited February 11 by DON_CHEFO Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted February 11 Share Posted February 11 13 minutes ago, DON_CHEFO said: 350 хиЙ евро на акт 15... Още 150хиЙ евро ще стигнат ли с обзавеждане и прехвърляне.... 1 милион лева. Или има много далавераджии в нашата страна, или много богати хора. ЗаеВи Жената ако продължава да иска къща ще трябва да отваря онлифенс... Друго не виждам, ебах го Не е ли 30 години фиксирано? Къщата най-вероятно е обзаведена и обитаема. Просто топ-патроните собственици нарочно я държат на акт 15 за да си спестят колосалните 50-100лв данък на година. Не казвам, че това е случая, но е доста често срещана практика в Марково. Оставяме настрана въпроса в какво гето се е превърнало Марково. Аз лично за да ида да живея там трябва да ми ПОДАРЯТ къща и то при условие, че поне от две години съм бездомен и спя под някой мост. П.п. няма такова животно в бг като фиксирана лихва за 30 години. В най-добрия случай за първите 5 години само... после си те чешат както дойде... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DON_CHEFO Posted February 11 Share Posted February 11 3 minutes ago, deus_pld said: Къщата най-вероятно е обзаведена и обитаема. Просто топ-патроните собственици нарочно я държат на акт 15 за да си спестят колосалните 50-100лв данък на година. Не казвам, че това е случая, но е доста често срещана практика в Марково. Оставяме настрана въпроса в какво гето се е превърнало Марково. Аз лично за да ида да живея там трябва да ми ПОДАРЯТ къща и то при условие, че поне от две години съм бездомен и спя под някой мост. П.п. няма такова животно в бг като фиксирана лихва за 30 години. В най-добрия случай за първите 5 години само... после си те чешат както дойде... Далавера до далаверата... Чакай сега. Нека кажем, че си прав и къщата е обзаведена и седи на акт 15... Какво става ако някой я купи? Ток, вода, сметки? Какво ли се учудвам... Те 20 години не могат един закон за пушене да спазват и да глобяват, та врътки ли няма да има. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted February 11 Share Posted February 11 1 hour ago, DON_CHEFO said: Не е ли 30 години фиксирано? Доколкото знам - не. Виж условията в сайтовете на банките. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted February 11 Share Posted February 11 58 minutes ago, DON_CHEFO said: Далавера до далаверата... Чакай сега. Нека кажем, че си прав и къщата е обзаведена и седи на акт 15... Какво става ако някой я купи? Ток, вода, сметки? Ами купи я и ще разберем Иначе сериозно, нямам идея. Но някаква схема очевидно има... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DON_CHEFO Posted February 11 Share Posted February 11 12 minutes ago, deus_pld said: Ами купи я и ще разберем Иначе сериозно, нямам идея. Но някаква схема очевидно има... Да пращам линка за онлифенса, че книга трябва Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted February 11 Share Posted February 11 2 hours ago, deus_pld said: Просто топ-патроните собственици нарочно я държат на акт 15 за да си спестят колосалните 50-100лв данък на година. Мисля, че на акт 15 плащаш индустриален ток. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted February 11 Share Posted February 11 (edited) Това с данъка точно заради тея "баровци" в Марково го промениха. Имаш ли акт 14 дължиш данъци на постройката/къщата. Знам понеже преди да взема акт 16 ме накараха да плащам 3 години назад, защото съм имал от толкова акт 14. Нямаш ли акт 16 нямаш право на нормална партида, а само на "времянка" на индустриални цени. Друг е въпроса, че тук сме БГ и за нормалните хора може да не става, ама за други не е баш так. Ако трябва да сме честни и такова като акт 16 вече няма. Ся му викат разрешение за ползване. Edited February 11 by jozo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted February 11 Share Posted February 11 12 hours ago, w00x said: Май отдавна няма фиксирани лихви по ипотеките. Има, за Х периоди. Включително и в България. 12 hours ago, w00x said: И не трябва ли точно след приемане на еврото, подобни проценти да се контролират по-изкъсо от Европейската Банка? Не съм сигурен до колко ги контролират. Имаш плюса на много ниската лихва на еврото, от там нататък вероятно зависи от пазара и банките. Но силно отслабва момента с грубо повишаване на основната лихва което да завлече всичко останало със себе си. Иначе има приятни къщи по морето. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted February 11 Share Posted February 11 23 minutes ago, ARPAnet said: Има, за Х периоди. Включително и в България. Не съм сигурен до колко ги контролират. Имаш плюса на много ниската лихва на еврото, от там нататък вероятно зависи от пазара и банките. Но силно отслабва момента с грубо повишаване на основната лихва което да завлече всичко останало със себе си. Иначе има приятни къщи по морето. Но Х лихва за период не е "фиксирана лихва" в смисъла на такава. Хората под "фиксирана лихва" разбират такава за целия срок на ипотеката. Както беше в САЩ по едно време покрай пандемията, ако не се бъркам. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DON_CHEFO Posted February 12 Share Posted February 12 2 hours ago, w00x said: Но Х лихва за период не е "фиксирана лихва" в смисъла на такава. Хората под "фиксирана лихва" разбират такава за целия срок на ипотеката. Както беше в САЩ по едно време покрай пандемията, ако не се бъркам. Лихвата си е фиксирана за целия период освен ако сам не се набуташ на плаваща. Или купуваш жилище и си без документи. Няма пандемии, няма Тръмп, няма Обама Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted February 12 Share Posted February 12 (edited) Чефо, по Европата за много по-малко пари, ще си намериш много по-свестни къщи, на места с прекрасно устроена инфраструктура. Аз ако бях на теб, нямаше да искам да се връщам точно тук. ПП Наскоро разбрах, че гражданите на САЩ, дори да живеят и работят извън страната пак са длъжни да декларират доходите и в САЩ и евентуално да плащат данъци върху тях(ако няма споразумение за избягване на двойно данъчно облагане със стрната в коята са Edited February 12 by mIRCata Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted February 12 Share Posted February 12 23 hours ago, ARPAnet said: други ще стискат палци процентите да паднат преди края на фиксациите им. 8 hours ago, w00x said: Но Х лихва за период не е "фиксирана лихва" в смисъла на такава. Хората под "фиксирана лихва" разбират такава за целия срок на ипотеката. Както беше в САЩ по едно време покрай пандемията, ако не се бъркам. От началото говоря за фиксирана лихва за определен период, което е типичната услуга в Европа, включително и България. 30 годишното фиксиране е основно в Америка. 1 hour ago, mIRCata said: Чефо, по Европата за много по-малко пари, ще си намериш много по-свестни къщи, на места с прекрасно устроена инфраструктура. За по-малко не знам, но за такива ще има избор Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted February 12 Share Posted February 12 Ама разговорът за фиксирана лихва започна от въпросът на Чефо. Той питаше точно за такава, каквато имат в САЩ. Затова и казах, че тук такава няма. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted February 12 Share Posted February 12 4 minutes ago, w00x said: Ама разговорът за фиксирана лихва започна от въпросът на Чефо. Той питаше точно за такава, каквато имат в САЩ. Затова и казах, че тук такава няма. Не, Чефо попита след като ти отговорих, че при рязко вдигане на лихвите, тези с фиксирани такива ще стискат палци лихвите да се спаднат преди края на фиксациите им. И все пак отговаряш на написаното от мен, цитирайки ме.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted February 12 Share Posted February 12 Да, така е. Заблудил съм се, защото като чуя "фиксирана лихва" по ипотечен кредит, веднага си представям такъв с фиксирана лихва за целия период. А ти дори си допълнил за намаляне на процента преди да падне фиксацията. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DON_CHEFO Posted February 12 Share Posted February 12 5 hours ago, mIRCata said: Чефо, по Европата за много по-малко пари, ще си намериш много по-свестни къщи, на места с прекрасно устроена инфраструктура. Аз ако бях на теб, нямаше да искам да се връщам точно тук. ПП Наскоро разбрах, че гражданите на САЩ, дори да живеят и работят извън страната пак са длъжни да декларират доходите и в САЩ и евентуално да плащат данъци върху тях(ако няма споразумение за избягване на двойно данъчно облагане със стрната в коята са Е, как... От смъртта по-сигурно нещо са данъците, които ще ти вземат в щатите. Това го знаех, но аз друга кариера и работа не търся. Чакам топката да стане достатъчно голяма и сиктир на всичко. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DON_CHEFO Posted February 12 Share Posted February 12 2 hours ago, w00x said: Да, така е. Заблудил съм се, защото като чуя "фиксирана лихва" по ипотечен кредит, веднага си представям такъв с фиксирана лихва за целия период. А ти дори си допълнил за намаляне на процента преди да падне фиксацията. Търся до подаря на нашите телевизор - 55инче, че няма място за повече. Кое е хубаво в момента 2025та?(искам да е висок клас, няма да го сменяме през година) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts