Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през главата (Нова тема)

Veno

Recommended Posts

2 hours ago, Triti said:

w00x, може би си прав за егоцентризма. Интересното е, че той е характерен за човеците, но в една доста по-ранна възраст. После се предполага, че като най-интелигентното живо същество на планетата ни, каквото имаме претенциите да сме, да си възпитаваме толерантност към другите видове и собствения ни вид. Самочувствието е хубаво нещо само до едно, да кажем "търпимо" ниво, после е нелепица. Сигурно и ти така си се самовъзпитавал - съзнателно да се сравняваш с други свои познати, роднини, колеги, да откриваш разликите и приликите между вас. И междувременно да се коригираш в посока, която съзнанието ти, душата ти, ценностната ти система и дори емоциите ти, одобряват (и харесват).

И сега как човек харесва да се държи агресивно и безцеремонно?! Това действие налага едни специфични емоционални състояния и енергия, която може да се насочи в положителна посока. Ниските страсти могат да бъдат измерени и те доказано разболяват. Ярост, гняв, омраза, злоба, срам, отчуждение, самота... те също градират всичките до определени психични заболявания. Собствените ни тела, чисто физически се разболяват, когато изпитваме ниски емоции. Оказва се, че всяко психично разтройство, в крайна сметка ще доведе и до нежелано физическо състояние (заболяване); обратното също е вярно. А нали всеки от нас се стреми към здраве и щастие?!

Относно мнението ти за трупането на лични знания, напълно се съгласявам с теб. С една малка уговорка, че човечеството, по-точно човеците, така правим - когато липсват суровини, ние трупаме по много от липсващите, точно защото не се намират лесно. Трудният достъп до информация води до стремеж на трупане на лични знания, трудният достъп до храна, води до периодично бомбастично преяждане и трупане на тлъстинки, които тялото ни да ползва в трудни моменти. И сега обаче, забележи, когато храната е в изобилие, затлъстяването е прогресивно и трябват много усилия и самодисциплина, за да не трупаме тлъстини непрекъснато. Но когато говорим за знания, тук липсва желание за усилия и самодисциплина, сакън да не оглупеем прогресивно. Това явление как си го обясняваш?

За сагата със стъклото - да прав си, има електроника в него и това е важно. Но цялата процедура е абсурдна, защото за да се изпълни тя, минах през на пръв поглед забранени неща. Първо да шофирам със счупено по този начин стъкло, второ - уж като изряден собственик на застраховка, би трябвало по щетата нищо да не плащам. Но "довереният сервиз" любезно ме уведоми, че няма да поръчат стъкло, което вече не е капарирано. А застрахователят не изплаща нищо друго, освен вече свършената работа. И трето, което за мене не е без значение, виновниците за този... хмм, "инцидент", ще останат без дори забележка. Имам свидетел, от съседния блок, който лично е видял как тийнейджърите чупят стъклото, провикнал се е, ще свидетелства, че това се е случило пред очите му. Но тук липсва механизъм, който да накара родителите на тези деца, да заплатят щетите, които отрочетата им са сторили абсолютно умишлено.  

Точно покрай въпросната "толерантност към другите видове" и в частност липсата ѝ, са били и последните по-големи кавги/дискусии в този форум.
Няма толерантност в обществото ни. Всеки си мисли, че е нещо повече от останалите. Не визирам участниците във въпросните дискусии, а говоря по принцип. И това разделение, което преди беше по по-основни белези и настроения, започва да става все по-сегментирано. Преди се обиждаха на расова основа, защото е най-очевидна. Сега хората се разделят дори по това каква кола карат - за случая с толерантността на пътя. Ако те засече някой (дори без да те застраши, просто да се разсея и да те засече леко), но е със същата рядка кола като твоята, ще му мигнеш с дългите горделиво и ще му махнеш с уважение, защото сте "от една партия. хора с вкус.". Ако обаче е някой с "тъпа" кола, която не ти е толкова на сърце или откровено си те дразни, ще го псуваш, ще го brake check-ваш, ще му свириш, мигаш, ще излизаш да се биеш. Ей това е нашата реалност. И вървим все по-далеч от тази "толерантност". Скоро ще толерираме само себе си. Всички други ще са грозни, грешни, виновни, тъпи и т.н. Никой няма да е АЗ, а само АЗ има значение в тоя свят.

И тъй като хората комуникират основно онлайн, и по този начин, в момента, в който се сблъскат с жива комуникация, те пренасят онлайн маниерите, и манталитета си, в реалния живот. Егоцентризъм, нерви, агресия, арогантност, липса на толерантност. 

Права си за трупането при излишък. Вероятно и затова почти никой не си прави труда да помни в момента. Дискусиите в този форум на много пъти, дори и изнервящи, са ми позволявали да търся нова информация и да я осмислям, за да защитя тезата си. Това малко или много е допринесло за някакво развитие и трупане на знания. При бързата консумация на съдържание/информация в социалните мрежи, хората нямат ползата да правят проучване, да търсят информация и да излагат факти.

1. Никой няма да им прочете дългия коментар.

2. Участниците в повечето случаи са произволни хора, за които дори не знаеш дали са истински.

3. Противопоказно е на място за бърза информация, да отделяш много време за добавяне към тази информация. По-лесно е да споделиш в коментар това, което си видял за 30 секунди във видео по същата тема 3 поста нагоре.  Пък ако някой не е съгласен, той ще те обиди. Ти ще обидиш него и ще се разделите по живо по здраво, всеки носещ своя тиквен медал за постижения.

Но пък знанията не са точно суровина. Реално погледнато, в изолация, човек прочел всичката художествена литература на света няма да живее значително по-добре от този, който не знае азбуката. Достатъчно е да могат да живеят от земята. При трупането на храна и ресурс е различно. При тях става въпрос за оцеляване и е оправдан този инстинкт за презапасяване. Хората не трупат знания, защото знанията според мен се трупат по два основни начина.

1. Когато искаш да ги получиш целенасочено. Точно тези знания.

2. Когато попаднеш на тях инцидентно и ги попиеш. (както в примера ми по-горе с търсенето на аргументи за спорове в този форум).

И тъй като хората, по мое наблюдение, трупат повечето си знания по втория начин, сме на тоя хал с бързия достъп до информация, който имаме в момента.

Преди, за да намеря знамето на Франция, е трябвало да отворя атласа със знамената, да потърся Франция и да го видя. Докато намеря Франция обаче, виждам и на други държави. Може пък за някое да ми стане интересно как изглежда. Може и на карта на света да попадна, докато прелиствам страниците. И там да се загледам. Къде е Франция, с кого граничи. Колко е далеч от България. И т.н. Докато намеря знамето на Франция, неволно научавам и други неща по георгафия.

Сега пиша "znameto na francia" в Гугъл, то ме поправя без дори да попита, защото знае, че съм неграмотен и не търся francia, а търся "знамето на Франция", директно ми го изплюва систематизирано с картинка и това е. Дава и друга информация за Франция, но тя не е важна. Znameto na francia е намерено, животът може да продължи.

Целият този процес в момента почти изцяло липсва в модерните методи за комуникация. Има изключения, като неволята например. Или спорове/дискусии с някого, с когото репликите няма да преминат в обиди след 2-3 минути неразбирателство.

-------------------

Ами, от каското няма ли да ти върнат тия 500лв, които си платила като предплата на доверения сервиз? Ама нали щетата е заведена към тях вече, за какво им е тая гаранция/капаро? По някаква причина ще се откажеш от това да си оправяш стъклото безплатно по каско и ще решиш да си го оправиш сама, а те ще увиснат с едно стъкло? Що за абсурд. Че то е в твой интерес да отидеш при тях и да си направиш стъклото....

Кой е тоя застраховател? Да не са тия тотални мизерници от Лев Инс? Или Армеец?

1 hour ago, Antares said:

За помощ - също италианец ми помогна да се преборя със странната система за самообслужване в някаква забравена от бога бензинджийница в околностите на Пиза :]]

По другата тема - преди си мислех, че ограниеността на хората се дължи до голяма степен на липсата на контакт с останалия свят. Бях на няколко организирани екскурзии (много се радвам, че с помощта на една малоумна ексКУРзоводка убедих любимата, че са глупост) и по тия екскурзии е пълно с точно толкова ограничени и спрели хора, колкото в кое да е задръстване по родните пътища. Хора, тръгнали по света не за да се докоснат до друг свят, друга култура, да си отворят очите един вид, ами да могат да постват снимки пред неща, за които са чували в интернет и да се хвалят колко много са пътували. И да парадират с ниската си култура, възпитание и обща селяндурщина и извън България...

И аз имах голямо притеснение пред първото зареждане на колонка в Италия. Бях учил като за изпит. :D Избрах една отдалечена бензиностанция, за да мога да се оглеждам по-спокойно, без да преча на хората. И като ми запорира 110 евро преди още да съм напълнил горивото се хванах за главата. Реших, че ме скимираха нещо, защото после пак трябваше да слагам картата. Или че съм платил на някой друг бензина, защото ми се е случвало преди с друг продукт на вендинг автомат. Оказа се, че било депозита. Втория път бях по-подготвен, но пак избрах забравена от света бензиностанция, за да заредя на спокойствие.

А напълно споделям мнението ти за организираните групи и туристическите навици на повечето от туристите. Но пък това е плюс за мен. Очевидно и за теб. Защото извън туристическите обекти няма никой и можеш да се потопиш в атмосферата на градчето, което си отишъл да разгледаш.

• Replies 14.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

On 12/18/2024 at 4:21 PM, Triti said:

! - за съсредоточаване. Мислех точка да сложа тук, ама понеже изминаха няколко години, непосмях да ви томозя с нещо толкова незначително.

:santa: - докато търся Снежанка.

И едно кратко обръщение към всички: Как сте? :) (няма Снежанка)

Тъкмо се сетих да отворя форума и се чудех на кой казва @w00x "Добре Дошла"? Оказа се, че съм те бил игнорирал някога :D

Честита Нова година на всички, Бъдете здрави! 

За много години!

От 13-ти апартамен за темата с каското. Не съм срещал компания, която няма асистънс. Щом полицията я иска при тях, звъниш на компанията, обясняваш и да дойдат с репатрак да я закарат колата в районното. После от там да си я вземат и да си я закарат в доверен сервиз. Все пак плащаш, ако откажат, да ти пратят официален отказ да дойдат (което няма да стане, щото значи да ги съдереш от съдене). Можеше също да си платиш репатрак и после пак да си търсиш парите от застрахователя по каналния ред. А Специално на Полицията колата ще я стоваря пред главния вход или на служебно паркомястото, еди коя си дата в еди колко си часа служителя е казал, че иска автомобила при тях. Ако кажат, че трябва да се премести, казваш че не може, защото има счупено стъкло и колата така не може се движи, ако иска служител на РПУ да я мести. Цирка ще е пълен ама поне ще се наруши спокойствието на много хора.

Edited by jozo

2 hours ago, mordeath said:

Защото такъв е плана ,ще става и по зле затъпяването е тотално така че ич да не ти пука не можеш да промениш нищо.Просто не обръщаш внимание .

Интересното е, че уж затъпяваме глобално, но в същото време се радваме на развитие в технологиите, медицината и т.н.

Съответно оперираме с повече информация, повече технология. 
Личното ми мнение е, че заменяме едни знания с други. 

Но независимо от това, който не е разбрал в училище, че земята е кръгла, или е просто податлив на конспирации -> той ще е такъв независимо от достъпа до информация. А лесната комуникация му помага да намери други подобни.

От друга страна, все някой трябва да бачка и в Макдоналдс. 

Иначе чета тук как сме станали нетолерантни и т.н.. Не знам дали аз пропускам нещо, но личното ми мнение е, че си бяхме такива и преди 14+ години когато се разкарах от БГ, че и преди това. Може би сега някои неща стават по-забележими заради соц мрежите и сблъсъка с групи с които иначе не бихме си комуникирали? 

И преди и сега си ги има мигащите по магистралата, иначе аз нямаше да знам да мигам. Изпреварващите в аварийна лента и тях си ги имаше. И палците и т.н..  Кое е новото ? :D 

3 hours ago, Triti said:

А българите сме далеч по-цивилизовани, като оставим настрана идеята, че не ни пука къде си хвърляме боклука. Българинът масово има у себе си едно усещане за справедливост, което ако го слуша е добър човек. Също сме изобретателни, работливи, гостоприемни, градивни, грижовни към семейството и близки, отзивчиви, дори прекалено отзивчиви. Това българка да се омъжи за чужденец е вид наказание, с малки изключения. Обратното също е вярно. 

Не знам, описаното преди това за италианци, немци и т.н в голяма част важи и за българина. Изключвайки някои от супер специфичните неща. 

Едва ли има перфектна нация. Всичките си имат плюсовете и минусите. Но е важно и какво получаваш когато събереш всичко заедно. Уреденост, някакво спазване на правила, уважение към околният и т.н. Администрацията да си върши работата, да не те гледат сърдито, че заради теб трябва да се размърдат. Когато ме таксуваш за "безплатно здравно", то да е наистина безплатно и т.н.. 
М/у другото, може да се смеем на американците за фейк усмивките. Но не е истина колко пъти съм чувал за българите, че са все намръщени. 

Не съм очаквал, че ще доживея, да видя отново, българин да спечели слалом от световната купа, но Алберт Попов го направи!

БРАВО!!!

2 hours ago, ARPAnet said:

Съответно оперираме с повече информация, повече технология. 

Което ни прави по мързеливи.

От друга страна, все някой трябва да бачка и в Макдоналдс.

Няма общо със затъпяването .

Кое е новото ?

От долу иде пълен леш от зомбита с тел. в ръка.

Но общо взето всеки си гледа от своята гледна точка моята е да загасим лампата, но това е друга тема.