Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през главата (Нова тема)

Veno

Recommended Posts

16 minutes ago, plameni said:

Честно казано, не можах да разбера каква теза защитаваш.

Че процента кретени на велосипеди е равен на процента кретени зад волана, на мотори и въобще на всяко превозно средство:

23 hours ago, Antares said:

Тц, не са велосипедистите. Хората са. Кретена ще е кретен и зад волана, на мотор, пеша, с тротинетка, велосипед, камион, кран и каквото и да е. Не е превозното средство, матр'яла е.

И че основната разлика е степента на чувсто за безнаказаност:

22 hours ago, Antares said:

Кретена с книжка знае, че може и да остане без книжка. Това е единствената разлика.

До сега не съм видял или чул пешеходец, тротинеткаджия, велосипедист и т.н. да бъде глобен за нарушение. Ако почнат да ги глобяват - може би ще се види някакво съобразяване с правилника, в момента кретена качил се на колело знае, че е недосегаем и дори и да знае правилника - го е*е за тях. А за знаенето - като бях ученик - идваха в училище да ни учат как трябва да се движим с велосипеди и ни даваха и книжки по темата. Та правилника за велосипеди го знам много от преди да изкарам книжка. Може и да съм бил късметлия, не знам.

16 minutes ago, plameni said:

В сметките не съм включил тези от безGlavo и подобни, които са съвсем отделна категория. При тях процентът достига 99.9999%

Е то там дъното е дълбоко и почвата е мека.

Edit:

6 minutes ago, deus_pld said:

:popcorn:

Инстинкта дали ще се включи?

Имам плъгин в браузъра да му филтрира постовете :lol:

ReEdit:
Специално за @plameni, който в една друга тема тръгна да е по-християнин от папата :lol:

Избягвайте пускането на няколко последователни (непосредствено едно след друго) мнения в една и съща тема (за раздела КУПУВА/ПРОДАВА това е абсолютно недопустимо). Ако има нужда да допълните или редактирате мнението си, и все още никой не е писал след Вас, използвайте бутона Edit (редактиране). Намира се долу вдясно на всеки Ваш пост.

Edited by Antares

• Replies 14.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

4 minutes ago, Antares said:

Имам плъгин в браузъра да му филтрира постовете :lol:

Аз нямам такъв плъгин, но ми се струва, че от бая време не се е вясвал. Дано да не е изял банана, че осиротЕ форОма... 

11 minutes ago, Antares said:

ReEdit:
Специално за @plameni, който в една друга тема тръгна да е по-християнин от папата :lol:

Направих го умишлено, за да получиш нотификация за повторното коментиране на твоето меме.

Edit:

Пише "избягвайте", а не "абсолютно недопустимо"

ReEdit:

Да ми правиш забележка за спам в най-спамаджийската тема е меко казано нелепо... по-християнин от папата :lol:

Edited by plameni

1 minute ago, deus_pld said:

Аз нямам такъв плъгин, но ми се струва, че от бая време не се е вясвал. Дано да не е изял банана, че осиротЕ форОма... 

Няма за какво. С нищо не е нарушил правилата.

Доста по-често виждам велосипедисти каращи в насрещното, по тротоари или платното при налична велопътека и не спиращи на стоп, където им е указано и пресичат път на автомобили, отколкото автомобили да правят тези неща.

Не смятам, че "велосипедист каращ в насрещното" и "автомобил каращ в насрещното", са съизмерими опасности.

Не са съизмерими, но са еднакво незаконни…

Факт е, че колегите велоси… масово са с омекнали глави и липса на инстинкт за самосъхранение. Същото е валидно и за шоферите на МПС… но няма как да не се съглася, че повече нарушения правят потребителите на двуколесни (мотори, тротинетки и колелета) и пешеходците… особено по-възрастните пешеходци…

Ако дебелугерите, спящи до триножника с камерата започнат да вършат някаква реална работа и да глобяват нарушители - дебилите ще намалеят драстично.

27 minutes ago, Antares said:

Ако дебелугерите, спящи до триножника с камерата започнат да вършат някаква реална работа и да глобяват нарушители - дебилите ще намалеят драстично.

И аз не знам

При нас да видиш полицай стоящ с радар/камера някъде е мега рядкост. Не съм виждал такъв от 2-3 години. Не са ме спирали от сигурно 5 години за каквото и да е.

1 hour ago, mIRCata said:

Доста по-често виждам велосипедисти каращи в насрещното, по тротоари или платното при налична велопътека и не спиращи на стоп, където им е указано и пресичат път на автомобили, отколкото автомобили да правят тези неща.

Велосипедист да спре на стоп или светофар. Това шега ли е? От както един такъв боклук щеше да ме вкара в затвора (при все че карах под ограничението) ги мразя в червата. Нито кола, нито пешеходец с всички привилегии и никакви задължения. 

5 hours ago, Antares said:

Със сигурност. Ама като им поръчват норматив за деня е по-лесно да щракат с фотото, отколкото да гонят пешеходци или двуколесни… Те за т’ва са дебели и не могат да си вземат формалните периодични физически….

13 hours ago, Antares said:

Факт

Като сте заговорили за недоразвити мозъци на 2 колела, детските тротинетки забранени ли са по велоалеите в парка?

На няколко пъти ми правят забележка за детето някакви колоездачи, които мога да опиша като сърдитковци.

15 hours ago, w00x said:

Не смятам, че "велосипедист каращ в насрещното" и "автомобил каращ в насрещното", са съизмерими опасности.

Ето ти пример, когато велосипедист, каращ в посока обратна на указаната с маркировка по самата велоалея, може да създаде опасност.

image.png

Както се вижда на снимката, няма маркирана пешеходна пътека върху велоалеята.
Тези велосипедисти, които карат в указаната посока, виждат знак Д17, а тези от тях, които са чели ЗДвП или са чували за някои специфични правила, би трябвало да знаят, че:

"Пешеходна пътека" е част от платното за движение, очертана или не с пътна маркировка и сигнализирана с пътни знаци, предназначена за преминаване на пешеходци.

т.е. въпреки, че няма очертания за пешеходна пътека върху велоалеята, там има такава и пешеходците са с предимство.

Когато кретеноид кара по велоалеята в обратната посока (в нарушение на маркировката), няма как да види знака и съответно е убеден в правото си, че може да премине през пресичащия пешеходец.

Обяснявал съм го това на тъпанари, а когато един от тях най-накрая благоволи да прочете текста в закона, може би осъзна, че е в нарушение, почервеня и се изсули като пръдня из гащи... но по тротоара... 

Ти наистина ли вярваш, че пешеходци/шофьори намаляват скоростта преди пешеходна пътека, защото виждат знак за пешеходна пътека, а не защото виждат пешеходец?

Наречи ме наивник на (над) средна възраст, но аз поне вдигам крака от газта, а понякога минавам на по-ниска предавка.

В конкретния случай, тук освен повдигната пътека, има и обилно количество предупредителни, ограничителни и забранителни знаци:

image.png

Значи в случая ще намалят заради неравността на пътя и (евентуално) ограничителния знак за скоростта, но не вярвам много хора да намалят специално заради знака указващ наличието на пешеходна пътека, ако до нея не чака пешеходец. Той (синия вдясно) така или иначе е на 5 метра преди самата пътека.

Да припомня, че коментирам поведението на велосипедистите. 

Досега, за над 30 години, в този участък, не съм виждал нито един автомобил да кара в насрещното.

Тези велоалеи са от 2015-а или 2016-а и ежедневно се намират кретеноиди, които го правят.  

ЕДИТ:

Поправям се, защото си спомних нещо...

През м. май 2002-а г., когато папа Йоан Павел II беше на посещение в Пловдив, кръстовището на св. Петка (кн. Мария Луиза с П. Д. Петков и И. Пеперлиев) беше затворено и единственият начин за излизане на паркиралите автомобили по северната страна на булеварда, беше да обърнат и да карат обратно до кръстовището с Източен. 

ЕДИТ2: 

Идентична ситуация имаше и в деня, когато се преасфалтираше кръстовището на Източен с кн. Мария Луиза.

Тогава ситуацията се отнасяше за паркиралите автомобили в участъка от Родопи до Източен.

Edited by plameni

Като коментираме поведението на велосипедистите, защо намесваме знаците за автомобилите? :) 

Според теб, велосипедист ще повиши вниманието си заради наличието на знак, а не на пешеходец. Така ли?

13 minutes ago, w00x said:

Като коментираме поведението на велосипедистите, защо намесваме знаците за автомобилите? :) 

За участници в движението са, а не просто за автомобили. Велосипедистите са участници в движението и са длъжни да познават знаците и да се съобразяват с тях. 

38 minutes ago, w00x said:

Въпросът ти сериозен ли е или на теб листовките са ти били като старобългарския на @Antares?

Чл. 6. Участниците в движението:
1. съобразяват своето поведение със сигналите на длъжностните лица, упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, както и със светлинните сигнали, с пътните знаци и с пътната маркировка;

ЕДИТ:

За съжаление, това е вярно:

On 8/13/2024 at 3:39 PM, Antares said:

А, да, щото автомобилистите са с енциклопедични познания по ЗДП...

Въпреки, че в случая говорим за базови познания...

Edited by plameni

35 minutes ago, ARPAnet said:

За участници в движението са, а не просто за автомобили. Велосипедистите са участници в движението и са длъжни да познават знаците и да се съобразяват с тях. 

За велосипедистите има знак за ограничение на скоростта от 30км/ч? 60км/ч? И знак за неравности по пътя? За велосипедистите? Ясно е, че знаците са за всички участници в движението. На всеки е ясно обаче, че част от тях не са приложими за велосипедисти.

Освен това, голяма част от велосипедистите са под 18 годишна възраст и нямат изкаран изпит за познания по ЗЗДП. Или да се забранят велосипедите на хора без шофьорска книжка? Да се взимат категориии Б/M/В(елосипед).

13 minutes ago, plameni said:

Въпросът ти сериозен ли е или на теб листовките са ти били като старобългарския на @Antares?

Знаците се слагат от дясната страна на платното. Очевидно е, че предупредителните знаци са там за автомобилите, а не за велоалеята. А и както споменах горе е очевидно, че голяма част от знаците на втората снимка са за автомобилите, а не за велосипедистите.

Това обаче какво променя в твърдението ми, че автомобил движещ се срещу движението е в пъти по-опасен от велосипедист движещ се срещу движението, а в следствие на това, двете не са особено сравними като степен на опасност за останалите участници?

И не ми отговори. Наистина ли вярваш, че велосипедистите ще намалят на пешеходна пътека, защото там има знак, а не защото има пешеходец? Без значение в коя посока се движат.

25 minutes ago, w00x said:

За велосипедистите има знак за ограничение на скоростта от 30км/ч? 60км/ч? И знак за неравности по пътя? За велосипедистите? Ясно е, че знаците са за всички участници в движението. На всеки е ясно обаче, че част от тях не са приложими за велосипедисти.

Д17 за кого е?

Освен това, голяма част от велосипедистите са под 18 годишна възраст и нямат изкаран изпит за познания по ЗЗДП. Или да се забранят велосипедите на хора без шофьорска книжка?

До 12 год. възраст могат да карат и по тротоарите. Задължение на родителите е да вкарат малко смислени познания за околното пространство в главите на отрочетата си. Освен това още в детската градина се учат/показват нагледно някои правила, Същото продължава и в училище. 

Знаците се слагат от дясната страна на платното. Очевидно е, че предупредителните знаци са там за автомобилите, а не за велоалеята.

От коя страна на велоалеята са знаците? Д17 за кого е?

Освен това:
ПРАВИЛНИК за прилагане на Закона за движението по пътищата

Чл. 40. (2) При необходимост пътните знаци се поставят на островите върху платното за движение и в разделителната ивица на път с отделни платна за движение.

Бахти и старобългарския

Това обаче какво променя в твърдението ми, че автомобил движещ се срещу движението е в пъти по-опасен от велосипедист движещ се срещу движението, а в следствие на това, двете не са особено сравними като степен на опасност за останалите участници?

По-назад показах участник, който може да пострада дори смъртоносно, независимо дали е пометен от автомобил или велосипед.

Вярвам, че законите и правилата трябва да се спазват.

ЕДИТ:

Днешните ти умозаключения показват, че нито си разбрал, нито си осмислил нещо от дискусията преди две години, с повод героичното ти предотвратяване на ПТП.

Тогава ти написах:

On 7/22/2022 at 12:48 PM, plameni said:

3. Демонстрираш непознаване и неспазване на Правилника за прилагане на ЗДВП.

Знаеш ли че:
"Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците..."

и
"При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да намали скоростта, а при необходимост - и да спре..."

Дано не ме питаш и дали велосипедът е ППС... 

Edited by plameni