Mockingbird Posted June 13 Share Posted June 13 (edited) Някой спомена нето заплати…основни…1,4-1,6к лв. Я да сложим и добавките, а… и отиде 2к+ нето…Не че са много, дори са малко, ама хайде да четем с разбиране какво е основна заплата.. А виновни винаги има… и учители, и родители, и система.. проблема е повсеместен…Пак някой спомена, че да си учител е призвание, както и доктор примерно, но масата са там да им мине работното време и да дават частни уроци/частни практики… и да смучат от родителите/пациентите/здравната каса… Самата образователна система стимулира частните уроци с черните пари… също и здравната.. както и всички останали…така че не ми хвалете никакви учители, доктори или родители.. щото масовката са …. да не уточнявам в детайли… това ни е нивото, манталитета и всичко… не съм фен на Боко, но това е истината.. материала не става… толкоз… Най-малко факта, че не приемаме чуждо мнение и сме на нож говори достатъчно… какво си баба знае, това си баба бае.. стига.. дискусията и аргументирането са изключително важни за всички.. но не аргументацията с “мускули”, щото тогава.. нали.. просто я няма… Както и да е, бъдете живи и здрави! Edited June 13 by Mockingbird Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted June 14 Share Posted June 14 (edited) 12 hours ago, Godfather said: Минава ми през главата, че България е налазена от невероятна простотия. Не знам аз ли ставам по-изтънчен и по-нежен, но наблюденията ми са, че положението става все по-зле в това отношение... Ред: ФорОмен спор между w00x и instinct може да се квалифицира като DDoS атака Edited June 14 by Antares Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted June 14 Share Posted June 14 12 hours ago, instinct said: На мен лично описаното ми е напълно ясно. Избийте си от главите, че само вие сте чували какво става в клас и в администрацията на училищата. Това се коментира на много места в интернет, както и в лични разговори, така че спокойно - никаква тайна не е. Ма що не каза така още от началото, бе човек!? Що не каза, че си чел в интернет и също така, че с една жена на пазара сте коментирали? Ми ти си направо тесен специалист по темата, експерт! 9 hours ago, Mockingbird said: Някой спомена нето заплати…основни…1,4-1,6к лв. Я да сложим и добавките, а… и отиде 2к+ нето…Не че са много, дори са малко, ама хайде да четем с разбиране какво е основна заплата.. А виновни винаги има… и учители, и родители, и система.. проблема е повсеместен…Пак някой спомена, че да си учител е призвание, както и доктор примерно, но масата са там да им мине работното време и да дават частни уроци/частни практики… и да смучат от родителите/пациентите/здравната каса… Самата образователна система стимулира частните уроци с черните пари… също и здравната.. както и всички останали…така че не ми хвалете никакви учители, доктори или родители.. щото масовката са …. да не уточнявам в детайли… това ни е нивото, манталитета и всичко… не съм фен на Боко, но това е истината.. материала не става… толкоз… Най-малко факта, че не приемаме чуждо мнение и сме на нож говори достатъчно… какво си баба знае, това си баба бае.. стига.. дискусията и аргументирането са изключително важни за всички.. но не аргументацията с “мускули”, щото тогава.. нали.. просто я няма… Както и да е, бъдете живи и здрави! Говориш за аргументиране... ами айде аргументирай се! Посочи ми точно кои са тия добавки, които добавят към учителската заплата 600+лв/месечно, всеки месец? Давай, че ми стана интересно, може пък аз да съм се объркал и да взема да се прекфалифицирам. Другото, споменавате часните уроци, пак ей така, едно към гьотере. Дайте да видим колко са тия дето дават уроци, че отново поставяте всички под общ знаменател? В Предучилищното възпитание какви уроци се дават? В начален курс, до преди 7-ми клас? По кои предмети точно? Щото има учители по БЕЛ, има и по физическо. В общи линии тия дето дават уроци са точно определени хора и те във всеки град се знаят кои са. Дали се отчитат тези пари или не, зависи от съвестта на взимащия и като няма съвест- има НАП, икономическа полиция и тн. Както в момента НАП-аджиите са натиснали всички тиктокъри, онлифенки и прочее "инфлуенсъри" за неплатени данъци, може да се разровите по групите да видите какъв вой надават всички. Преди това пък бяха натиснали олх-търговците. По същия начин могат да проследят и частните уроци, не е толкова сложно. В общи линии, много сте сербез всички, докато си лаладжийствате отстрани. Ругаете по учители, по доктори, ама като ви подпре уя у гъзо, като ви тръгне детето на училище (недай си Боже да има някакви проблеми, СОП или нещо друго), или като се разболеете нещо и допрете до болница, рязко се сменя песента. Дайте решение тогава, нали сте много отворени? ОК, учителите не стават за нищо, докторите не стават за нищо, айде уволняваме ги всички, по 100 тояги на голо и ги пращаме на инстинкта да им намери работа в мината. После какво? То лекари и в момента няма. Учители също. Не знам защо сте останали всички с впечатлението, че едва ли не всичко живо се избива да става даскал... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chasti Posted June 14 Share Posted June 14 (edited) Колкото по-дълъг е постът, толкова по-ненормален е авторът му. И съответно тези, дето го четат Дори и да ти викат трол, щото с два реда можеш да кажеш повече Edited June 14 by chasti Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted June 14 Share Posted June 14 Че то у тоа форОм не ти дават да се регистрираш, ако нямаш отклонения Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
instinct Posted June 14 Share Posted June 14 1 hour ago, deus_pld said: Ма що не каза така още от началото, бе човек!? Що не каза, че си чел в интернет и също така, че с една жена на пазара сте коментирали? Ми ти си направо тесен специалист по темата, експерт! "Гениален" си, да знаеш . Не се ли усещаш, че и теб самия те четем точно в интернет?! По твоята логика, нищо от това, което си писал, не е вярно, така ли... Я по-добре си кажи родата давате ли частни уроци на учениците и по колко върви един час /45 мин./ Сигурно едно 40-50 лева са цените вече... Цялата работа, където се пените тук, започва да изглежда все повече като защита на бизнес интересите ви. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted June 14 Share Posted June 14 13 minutes ago, instinct said: "Гениален" си, да знаеш . Не се ли усещаш, че и теб самия те четем точно в интернет?! По твоята логика, нищо от това, което си писал, не е вярно, така ли... Я по-добре си кажи родата давате ли частни уроци на учениците и по колко върви един час /45 мин./ Сигурно едно 40-50 лева са цените вече... Цялата работа, където се пените тук, започва да изглежда все повече като защита на бизнес интересите ви. Ми гениален съм, ами. Пълня интернета с дезинформация, та да лОвя шарани за частни уроци. Бахти, как мъ разкри. Иначе на тебе и 100лв мога да ти взема, колкото повече дефицити има за попълване, толкова цената расте. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dubo Posted June 14 Share Posted June 14 17 hours ago, Godfather said: Минава ми през главата, че България е налазена от невероятна простотия. За разлика от къде ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
instinct Posted June 14 Share Posted June 14 (edited) 11 hours ago, deus_pld said: Ми гениален съм, ами. Пълня интернета с дезинформация, та да лОвя шарани за частни уроци. Бахти, как мъ разкри. Иначе на тебе и 100лв мога да ти взема, колкото повече дефицити има за попълване, толкова цената расте. С този език и културен изказ, точно имаш много роднини в образованието /s Но всъщност, щом не отричаш, значи точно се занимавате с частни уроци по 50 или 100 лв. И тук просто правите опити да поддържате имиджа на гилдията на "света вода ненапита"... Хайде, за да става приказката, ако си експерт, както твърдиш, кажи си истината - колко всъщност са заплатите плюс добавките, колко дни е годишната отпуска, какво се прави през ваканциите (които са допълнително доста месеци в годината), кои държавни/общински почивни бази ползвате на преференциални цени, храната на какви цени ви я дават, от частните уроци колко допълнително доход докарвате годишно, какви други екстри съм изпуснал да изброя, които получавате? Ето ти и едно интересно предложение - защо не излезете на свободния пазар като сте толкова добри професионалисти, и не направите частни училища? Ама на такива цени, които масово да може да си ги позволи населението. Така хем ще може да си разгърнете потенциала и да покажете уменията си без ограничения "отгоре", хем ще осигурите необходимите подготвени млади хора за България. Естествено, ще трябва да поработите в началото с по-ниско заплащане, да поемете рискове да нямате клиенти защото конкуренцията е по-добра от вас, ще трябва да се съобразявате с изискванията на тия, които ви плащат, относно качеството на поднасяните уроци, и хлябът ви ще зависи от постигнатите резултати. А не както сега - каквото и да стане, в края на месеца парите в джоба. Или друго - съставете една цялостна програма в детайли как трябва да работи образователната система за да е успешна, и започвайте движение и, там, протести (или каквото друго правихте за да ви вдигнат заплатите), докато убедите държавата да я въведе в употреба. Тогава вече няма просто да говорите. Наистина ще може да се каже, че работите сериозно като останалите професии на свободния пазар, и носите отговорност и ви е грижа за продукта, който предлагате. Edited June 14 by instinct Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted June 14 Share Posted June 14 38 minutes ago, instinct said: Или друго - съставете една цялостна програма в детайли как трябва да работи образователната система за да е успешна, и започвайте движение и, там, простести (или каквото друго правихте за да ви вдигнат заплатите), докато убедите държавата да я въведе в употреба. Що да го правят само те? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted June 14 Share Posted June 14 Човек, ти наистина не си добре... какви уроци, какви почивни бази, какви преференции, каква храна, какви 5 лв те гонят... Ти знаеш ли коя година сме и къде се намираш въобще? И частно училище да му направя с топ образование, ама за без пари, че и да работим всички там полза роду И защо аз да го правя, нали твърдиш, че системата за мен е идеална така? Цялата рода чукаме по 100 кинта на час от уроци и си ходим по почивни бази, що да си развалям рахата? Айде направи го ти, нали разбираш от всичко. Инвестирай, направи база, осигури теника, материали, наеми хора да ти работят без пари, вкарай на целя град децата вътре и започвай да обучаваш. Давай, разбии скапаната образователна система и им го начукай на тъпите алчни даскали, дето се оляха с тия уроци и се нагувечиха с добавки и отпуски. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
instinct Posted June 14 Share Posted June 14 17 minutes ago, deus_pld said: Човек, ти наистина не си добре... какви уроци, какви почивни бази, какви преференции, каква храна, какви 5 лв те гонят... Ти знаеш ли коя година сме и къде се намираш въобще? А, пак много общи приказки и никакви цифри, никакви подробности от кухнята... "експерте"... Кажи, на всички ни е интересно да споделиш вътрешна информация. Защо даваш задна сега? И нали сам горе питаше за решения... Дадох ти две. Ама искат да се работи като в капиталистическа държава, а не да чакаш наготово да капят пари без значение резултатите. Quote "Нова програма ще се бори със стреса при преподавателите. Учителите ще могат да ползват около 30 бази, голяма част от които са балнеохотели." При 600 лева цена учителите плащат 150 лв., останалото е за сметка на държавата (МОН). 17. Национална програма „Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти“ съгласно Приложение № 17 (публ. 25.04.2024 г.) 42 minutes ago, ARPAnet said: Що да го правят само те? Защото те са специалистите по въпроса и най-добре знаят как да стане. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted June 14 Share Posted June 14 5 minutes ago, instinct said: Ама искат да се работи като в капиталистическа държава, а не да чакаш наготово да капят пари без значение резултатите. Ама ти искаш ли го ? Защото това означава да се сложи цена на образованието и изведнъж то може да стане недостъпно за някои групи. Щатите си имат дълговете за университетско образование, сериозни дългове. И ние ли така? Щом ще е по капиталистически модел? 7 minutes ago, instinct said: Защото те са специалистите по въпроса и най-добре знаят как да стане. А къде им е мотивацията? Някой да ги навиква, а те след това да се борят за по-добро бъдеще за всички? Или да кажат - всеки да се спасява както може? Това бих казал аз на база разговора тук. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
instinct Posted June 14 Share Posted June 14 3 minutes ago, ARPAnet said: Защото това означава да се сложи цена на образованието и изведнъж то може да стане недостъпно за някои групи. Държавата получава данъци за образование така или иначе. След като покажат частните учители по-добри резултати в собствените си училища, държавата ще им даде от събраните пари под формата на субсидии, ще им даде сгради и други отстъпки, така че цената за населението ще бъде пренебрежимо ниска. Щом може да се спонсорира с държавни пари някакви си ел. коли, със сигурност може да се направи това и за образованието на децата, което е много по-важно и е нашето бъдеще. Така че не бери грижа за парите, те са събрани и налични така или иначе, и е въпрос на разпределение само. Но... deus_pld и гилдията трябва поемат отговорност и да действат, да работят сериозно. В противен случай, ако си траят и пазят статуквото, да не се засягат, ако при сравнение с други професии не ги коментираме в толкова добра светлина. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted June 14 Share Posted June 14 5 minutes ago, instinct said: Държавата получава данъци за образование така или иначе. След като покажат частните учители по-добри резултати в собствените си училища, държавата ще им даде от събраните пари под формата на субсидии, ще им даде сгради и други отстъпки, така че цената за населението ще бъде пренебрежимо ниска. Щом може да се спонсорира с държавни пари някакви си ел. коли, със сигурност може да се направи това и за образованието на децата, което е много по-важно и е нашето бъдеще. Така че не бери грижа за парите, те са събрани и налични така или иначе, и е въпрос на разпределение само. Но... deus_pld и гилдията трябва поемат отговорност и да действат, да работят сериозно. В противен случай, ако си траят и пазят статуквото, да не се засягат, ако при сравнение с други професии не ги коментираме в толкова добра светлина. Чакай чакай, значи и данъци и т.н.. Нали отивахме на капиталистически модел? А ти веднага даде на заден, че на соц модел си е най-сладко. Хайде без данъци и всички на частното, щом ще сме капиталисти Не е и като да няма частни училища, не е толкова страшно Учебни такси | Uwekind International School Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted June 14 Share Posted June 14 (edited) Deus_pld, моля да запазим добрия тон! Искаш аргументация, ето допълнителни фактори за определяне на конкретно учителска заплата: Клас прослужено време (стаж), мисля за тях беше 1% - то е валидно по прицнип за всички работещи и се изплаща над основната заплата, като тя се взима за база за изчисляване на сумата спрямо натрупаните проценти. Допълнителните трудови възнаграждения на педагогическите специалисти: за лекторски часове, за професионално-квалификационна научна степен, за водене на задължителна документация, за работа при специфични условия на труд, за провеждане на допълнителното обучение на деца и ученици, пари за представително и работно облекло. За докторите е съвсем друга историята.. имам приятели и познати доктори… такива по призвание и такива за пари…разликата е огромна… Ако ви се налага, дано попаднете на такъв по призвание…! Edited June 14 by Mockingbird Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
instinct Posted June 14 Share Posted June 14 (edited) 12 minutes ago, ARPAnet said: Чакай чакай, значи и данъци и т.н.. Нали отивахме на капиталистически модел? А ти веднага даде на заден, че на соц модел си е най-сладко. Ако искаш без данъци, това означава, че пари за образование на държавата няма да даваме под формата на данъци, а ще плащаме директно на изпълнителя. И ще си удържим една част от доходите, които държавата получава от държавни имоти, такси, и т.н. и в момента ги пренасочва към държавното образование, и ще ги пренасочим към частното. Все тая е и в двата варианта. Парите и всичко останало все едно идват от данъкоплатците и държавната собственост. Чисто технически въпрос за пренасочване. От никакви допълнителни доходи няма нужда. Edited June 14 by instinct Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted June 14 Share Posted June 14 1 minute ago, instinct said: Ако искаш без данъци, това означава, че пари за данъци за образование на държавата няма да плащаме, а ще плащаме директно на изпълнителя. И ще си удържим една част от доходите, които държавата получава от държавни имоти, такси, и т.н. и ще ги пренасочим към частното образование, както е и сега, само че към държавното. Все тая е и в двата варианта. Точно. Но не е все тая От едната страна имаш да кажем 5% данък (сложи какъвто смяташ за коректен процент), от другата имаш сума пари. Например 10% от 933лева са 93 лв на месец, Увекинда горе искат 7100 евро на учебна година. Но тогава ще сме на капиталистически модел, учителите ще имат по-добра мотивация и т.н. и т.н. Навит ли си така? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
instinct Posted June 14 Share Posted June 14 (edited) Не е вярна сметката. Като дадем държавни имоти за ползване и като преведем каквото държавата плаща в момента за държавно към частното, няма да има никакви такси освен ако не искаш екстри, които в момента в държавното ги няма, а ги има само в скъпите платени училища от типа, който спомена. Заплатите остават най-малко същите и учителите ще могат да си покажат всичките умения в конкурентна среда без "отгоре" да ги натискат, както в момента се оплакват. Но - ще трябва да показват лични успехи, защото на частния пазар това е задължително и има конкуренция. Но, остави сега deus_pld да даде информация и цифри от кухнята, след като се хвали, че ги знае най-добре. Като цяло, това ще е най-интересното да се разбере днес по темата... Edited June 14 by instinct Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted June 14 Share Posted June 14 Just now, instinct said: Глупости, като дадем държавни имоти за ползване и като преведем каквото държавата плаща в момента за държавно към частното, няма да има никакви такси. Заплатите остават най-малко същите и учителите ще могат да си покажат всичките умения в конкурентна среда без "отгоре" да ги натискат, както в момента се оплакват. Ама стига бърка в общата каца. Какви държавни имоти ще даваш ? На кого? Училището отива и си строи нова модерна сграда, и ти я калкулират в месечната такса. Съответно в най-добрият случай ще си спестиш това което отива от месечният ти данък за образование. Един ще спести 100 лева, друг ще спести 1000 лева. И отиваме и си плащаме наравно. А не едните да финансират образованието на другите. Че нали сме ентусиасти за капитализъм? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
instinct Posted June 14 Share Posted June 14 (edited) 15 minutes ago, ARPAnet said: Ама стига бърка в общата каца. Какви държавни имоти ще даваш ? На кого? Естествено, че ще ползваме държавните имоти/училища, нали за това са построени и ги има вече - за образование на децата. Безвъзмездно ги ползва в момента държавата за обучение. След като няма тя да се занимава с това, безвъзмездно ще ги ползват частните училища, то е очевидно. От нови сгради в случая изобщо няма нужда. Капитализмът значи конкуренция между специалистите, по-добро качество на работата им и носене на лична отговорност за успехи и неуспехи - а не да правиш излишни разходи за нещо, което вече е налично и построено точно с тази цел от данъкоплатците именно за децата им. Простата сметка показва, че пари има, сгради има, само организацията на обучението отгоре не е добра (и това е публично известно), и съответно заради това работата в образованието не води до желаните успехи, и ако преподавателите поискат, може да натиснат (както го направиха и за заплатите), за да постигнат промени към по-добро. Edited June 14 by instinct Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted June 14 Share Posted June 14 (edited) 20 minutes ago, instinct said: Естествено, че ще ползваме държавните имоти/училища, нали за това са построени и ги има вече - за образование на децата. Безвъзмездно ги ползва в момента държавата за обучение. След като няма тя да се занимава с това, безвъзмездно ще ги ползват частните училища, то е очевидно. Що ? Пък и кой ти каза, че наема от сградите ще е достатъчен, че да покрие разликата? То наема ще излезе в цената така или иначе, с нещо отгоре. MRC идва с MRR. Но нали е частно и си плащам, що трябва да е стара сграда? Ами ако плащащите искаме децата ни да се учат в нови сгради? Любой каприз за ваши деньги. Пък държавата да си ги чука старите сгради където иска. Капитализъм бе, нали за това се бориш? 20 minutes ago, instinct said: Простата сметка показва, че пари има, сгради има, само организацията на обучението отгоре не е добра (и това е публично известно), и съответно заради това работата в образованието не води до желаните успехи, и ако преподавателите поискат, може да натиснат (както го направиха и за заплатите), за да постигнат промени към по-добро. Ама гледай как даде назад. Да е безплатно/евтино, някой друг да свърши работата, що да се напъваме. Добри в искането, не във вършенето. Ми за тфа след това положението е такова каквото е. А капитализма за който говориш, но нямаш дупето да влезеш в него .. Да, ще има евтини училища, колко евтини е друг въпрос. Но и учителите ще са по-евтини там. Хубавите, тези които учат децата как се печелят медали ще са в скъпите, защото ще им се плаща колкото трябва. Аз ги гледам простичко нещата, ако се надявам децата ми да вадят заплата Х, то е добре да ги учи някой който вади такава заплата вече.. добър пример е в живота - показва, че е реално да успееш. Та нека го направим този човек успешен. Създай средата на децата. Що трябва да са в разни сгради от времето на бабите им? Да им направим нови и красиви, с всички удобства. Красиви кампуси, като си там да ти е кеф, че си там, да ти е густо на душата. Така или иначе му го плащам на отрочето, що да не му е кеф? И съответно цените ще са според плащащите и мераците им. Ще има много скъпи, недостъпни, ще има що годе достъпни ако се напънеш и т.н.. Като всеки пазар. Edited June 14 by ARPAnet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted June 14 Share Posted June 14 (edited) 1 hour ago, instinct said: А, пак много общи приказки и никакви цифри, никакви подробности от кухнята... "експерте"... Кажи, на всички ни е интересно да споделиш вътрешна информация. Защо даваш задна сега? Достатъчно изписах по темата, има и факти, има и цифри и всичко, който може да чете с разбиране и е функционално грамотен да се връща и да чете, който не- все ми е тая. Твърде много време ти отделих така или иначе. Като хвърляш линкове поне отваряш ли ги да ги четеш? Това прочете ли го : "В края на миналата година първото национално представително проучване за диагностика на синдрома на прегаряне (бърнаут) при педагогическите специалисти у нас показа, че 9 от 10 учители са подложени на огромен стрес." И само да те светна, че такива програми към НОИ има за абсолютно всички, т.е. всеки който работи и се осигурява на трудов договор може да се възползва, без значение от професията. Тази явно е отделена като отделна програма, защото минава през МОН, а не директно от НОИ. И ти даже можеш да идеш. Като построиш, обзаведеш и отвориш безплатното частно училище на топ ниво, може да идеш една седмица на санаториум в Шкорпиловци за 150лв, нали си мой човек, ще те уредя 1 hour ago, Mockingbird said: Deus_pld, моля да запазим добрия тон! Искаш аргументация, ето допълнителни фактори за определяне на конкретно учителска заплата: Клас прослужено време (стаж), мисля за тях беше 1% - то е валидно по прицнип за всички работещи и се изплаща над основната заплата, като тя се взима за база за изчисляване на сумата спрямо натрупаните проценти. Допълнителните трудови възнаграждения на педагогическите специалисти: за лекторски часове, за професионално-квалификационна научна степен, за водене на задължителна документация, за работа при специфични условия на труд, за провеждане на допълнителното обучение на деца и ученици, пари за представително и работно облекло. За докторите е съвсем друга историята.. имам приятели и познати доктори… такива по призвание и такива за пари…разликата е огромна… Ако ви се налага, дано попаднете на такъв по призвание…! Не мисля, че някъде съм нарушил добрия тон, но ОК, приемам забележката. Просто твърде много внушения и полуистини се хвърлиха с лопатата в тая тема. Тези добавки са така, но дори и всичките заедно да ги получава един човек (което е рядкост по принцип) пак не става цитираната от теб сума. 40 minutes ago, instinct said: Естествено, че ще ползваме държавните имоти/училища, нали за това са построени и ги има вече - за образование на децата. Безвъзмездно ги ползва в момента държавата за обучение. След като няма тя да се занимава с това, безвъзмездно ще ги ползват частните училища, то е очевидно. Това ли ти е великия план, другарю: взимаме всичко наготово от държавата и газ на частния бизнес. Да ти кажа под секрет, имаше и такъв момент в новата ни история, ама нищо добро не последва. Edited June 14 by deus_pld Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted June 14 Share Posted June 14 Кажете сега за новия Star Wars сериал. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted June 14 Share Posted June 14 (edited) 2 hours ago, deus_pld said: Не мисля, че някъде съм нарушил добрия тон, но ОК, приемам забележката. Просто твърде много внушения и полуистини се хвърлиха с лопатата в тая тема. Тези добавки са така, но дори и всичките заедно да ги получава един човек (което е рядкост по принцип) пак не става цитираната от теб сума. Виж, аз съм човек, който се опитва да бъде винаги обективен, тук с много хора се знаем и на живо, и донякъде се знаем кой какъв е.. Внушения, тролене, обиди и тъпизми не пиша.. Не пиша и без да съм си проверил фактите и без личен опит и досег до нещата…. Старши или главен учител може да си докара над 2к нетна заплата… и пак казвам, малко са… Жалкото е, че полуистините станаха прекалено много в последните години и много хора им вярват и защитават дори с кръв.. заблудена работа… или платена…но нивото ни е такова.. 22 minutes ago, mIRCata said: Кажете сега за новия Star Wars сериал. А? Къде т’ва? Кога? Edited June 14 by Mockingbird Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts