Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през главата (Нова тема)

Veno

Recommended Posts

1 hour ago, instinct said:

Физически труд - Строители, пътни строители, монтажници, ел. и вик техници, кранисти, бояджии, дърводелци, реставратори, готвачи, хлебари и сладкари, служители в бързо хранене, сервитьори, фризьори, шивачи, кроячи, занаятчии, животновъди, земеделци, миньори и енергитици, моряци и рибари, лесничеи, градинари, хотелски персонал, шофьори, обслужване автомобили и монтьори, работници в заводи и цехове, фрезисти, заварчици, майстори по поправка на битова и друга техника, товарачи, хамали, медицински сестри и санитари, спасители на плажа, планински спасители, чистачи, полиция, военни, охранители, пожарникари, спортисти... и т.н.

Нали знаеш, че в Пловдив и не само, има училища които те готвят за доста от тези професии ? :) Съответно имаш преподаватели със съответният опит и образование. 

Но как на учителката по български език и литература ще и помогне в професията ако е поносила торби с цимент като млада ? 

Едит: Мед сестрите не са ли с висше образование? 

Edited by ARPAnet

• Replies 14.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

39 minutes ago, deus_pld said:

Батко, ти си next level дървен философ. Не че няма и други тука у форОма, ама ти си недостижим. 

п.п.: интересно ми стана ти персонално колко физически труд си свършил, или така просто по принцип ни ограмотяваш теоретично? Щото такива лаладжии, компетентни по всички въпроси по строежите и по плацовете най ги обичат... ;)

Между другото, ако по някаква причина ерудит като теб не може да си намери работа по специалността, давам ти жокер- готов си за таксиджия одма!  Гарантирано можеш да замаеш с приказки и най-тегавите клиенти. "Съсипаха я тая държава..." и газ... :D

От това което пишеш, мога да кажа, че лаладжия си ти. Нищо конкретно, само общи приказки, и хвалби, как изпил шест бири докато с триста зора се наканил да свърши едно варосване (и то за себе си, даже не за някой друг). Хвалиш ли се с такава нагласа и поведение, или какво...

П.П. Аз по принцип не съм такъв претенциозен като теб - каквото ми се е наложило, съм го правил и го правя, независимо дали е с ум или с ръце - при това качествено. И без да се обяснявам как нямало нужда от физически труд - на кой свят живееш, че го мислиш това, не ми е много ясно :laughing1:

Edited by instinct

10 minutes ago, instinct said:

И за какво точно спориш, като си наясно със ситуацията? Само защото имаш роднини, които са в тази област. Но в нея резултатността е ниска или липсва (по разнообразни причини). Какво искаш, без резултати да има заплащане и да се приемат като много сериозни положените усилия? Погледни обективно на нещата, без пристрастие, и ще видиш, че така не става. При капитализма се уважават постигнатия напредък и успехи. Когато липсват, хората го казват без да се стесняват, и е въпрос на самосъзнание дали ще решиш да поправиш нещо в действията си, или ще продължиш както е, защото заплатата си тече...

С това съм съгласен.

Ако образованието в училищата е на ниско ниво, то нещо в работата на учителския състав не е наред. И не върви да се обяснява как "скъсваме си гъза от работа, много е трудно", когато насреща няма резултати. Значи или не си скъсваш гъза от работа, или си скъсваш гъза от работа, докато правиш нещо грешно.

28 minutes ago, ARPAnet said:

Но как на учителката по български език и литература ще и помогне в професията ако е поносила торби с цимент като млада ?

Помага, помага... Един единствен е Моуриньо, който е успешен треньор без да е бил преди това футболист. За децата важи правилото с какъвто се събереш, такъв ще станеш. Тоест - като прекарват време в компанията на възрастни, които имат опит И във физическа работа, това помага на децата да изградят в себе си подходящи качества и нагласи за изискванията в живота занапред. Все пак помним, че нашите преподавателки по български и литература навремето, най-малкото и на дядо и баба в къщата и градината са поработили, и на бригади са походили. Та знаят това-онова, което се предава на околните дори без думи.

Edited by instinct

1 minute ago, instinct said:

Все пак помним, че преподавателките, които са ни били навремето по български, и на дядо и баба в къщата и градината са поработили, и на бригади са походили. 

А днешните са расли в саксия, а доматите ги ядат с колците :laughing1:

7 minutes ago, instinct said:

Та знаят това-онова, което се предава на околните и без думи дори.

да бе, друго си е когато госпожата по български е със сериозни бицепси, тези с късите поли не ги уважаваме толкова :laughing1:

По-горе спомена бизнеса. Нека бъдем честни - някои професии не са популярни с родителите и децата и една от основните причини са по-ниските заплати в тях. Та бизнеса може да се сърди колкото си иска, но лошо се справят с мотивирането. 

А тези които не умеят да си направят сами ел таблото стават клиенти на тези които умеят, че нали някой трябва и да плаща, не може само вкъщи :))

Пак ви казвам, не коментирайте неща дето ама тотално не са ви ясни! Само ще ви кажа, че процеса се спуска от високите нива и учителите и преподавателите са безсилни! Най-големия професионалист да си и с най-големия хъс да имаш в работата, системата те смазва тотално! Да не говорим, че вие точно говорите, като съвременните родители. Учителите им виновни, че лигльото го мързи и не му се учи. Едно време системата такива ги е изхвърляло и да почват да мъкнат камъни например. Ся знае ученика, че е ходеща хилядарка+ и никой не може го пипне! Може да бие учители, да псува, да кара мама да се разправя, че той не е прочел 1 ред пък според него знае всичко.....

Edited by jozo

3 hours ago, Antares said:

Т'ва всичкото аз поне няма да го изчета. Хеле пък и от някого, чийто профил ме гледа от последните мнения във всяка една тема във форОма :lol:

През главата ми мина да проверя функционалността на форума.
Оказа се, че "https://www.bulforum.com/ignore/" си работи , :) направо инстинктивно... ако ме разбирате значи :)

19 minutes ago, jozo said:

Пак ви казвам, не коментирайте неща дето ама тотално не са ви ясни! Само ще ви кажа, че процеса се спуска от високите нива и учителите и преподавателите са безсилни! Най-големия професионалист да си и с най-големия хъс да имаш в работата, системата те смазва тотално! Да не говорим, че вие точно говорите, като съвременните родители. Учителите им виновни, че лигльото го мързи и не му се учи. Едно време системата такива ги е изхвърляло и да почват да мъкнат камъни например. Ся знае ученика, че е ходеща хилядарка+ и никой не може го пипне! Може да бие учители, да псува, да кара мама да се разправя, че той не е прочел 1 ред пък според него знае всичко.....

Учителите да излезнат на протести за реформи в образователната система тогава, щом системата им спира работата, а те са толкова съвестни. Не да излизат на протести само за заплатите.

17 minutes ago, w00x said:

Учителите да излезнат на протести за реформи в образователната система тогава, щом системата им спира работата, а те са толкова съвестни. Не да излизат на протести само за заплатите.

Хората би трябвало да излезнат на протести, защото нашите деца зависят от системата. И е в нашият интерес нещата да са добре

Може да звучи кофти, но в крайна сметка учителя си е на работа, ако върши това което се изисква от него и за което му се плаща - всичко е точно. Активизма е по желание :D

1 hour ago, instinct said:

От това което пишеш, мога да кажа, че лаладжия си ти. Нищо конкретно, само общи приказки, и хвалби, как изпил шест бири докато с триста зора се наканил да свърши едно варосване (и то за себе си, даже не за някой друг). Хвалиш ли се с такава нагласа и поведение, или какво...

П.П. Аз по принцип не съм такъв претенциозен като теб - каквото ми се е наложило, съм го правил и го правя, независимо дали е с ум или с ръце - при това качествено. И без да се обяснявам как нямало нужда от физически труд - на кой свят живееш, че го мислиш това, не ми е много ясно :laughing1:

На тебе ли точно ще ти се обяснявам в конкретика бе, хахахах? Ти, с несвързаните си брътвежи по всички възможни теми, знаеш ли въобще какво означава тая дума? Даже не си прочел внимателно какво съм написал, да не говорим за четене с разбиране и функционална грамотност.
А това болд-натото, как точно замъгленото ти съзнание стигна до него би било интересно и от медицинска гледна точка. Щото да си плещиш твоите си щуротии е едно, ама да ми слагаш несъществуващи думи в устата вече е патология. 

1 hour ago, w00x said:

С това съм съгласен.

Ако образованието в училищата е на ниско ниво, то нещо в работата на учителския състав не е наред. И не върви да се обяснява как "скъсваме си гъза от работа, много е трудно", когато насреща няма резултати. Значи или не си скъсваш гъза от работа, или си скъсваш гъза от работа, докато правиш нещо грешно.

За пореден път и двамата се мъчите да коментирате неща, от които си нямата дори бегла представа. Оня по-горе е ясно вече на всички, че не го бива, ама ти поне си що-годе интелигентен човек, така че зАпри са! 

Само едно нещо ще добавя и приключвам с темата: "учителския състав" е най, ама най-последния проблем в цялата система и  точно себеотдадеността на повечето учители  (не казвам всички, защото всяко стадо си има мърша) е причината изобщо да имаме все още някакви отломки от образование. Факт е, че наши деца продължават да печелят медали от олимпиади, състезания и имат успехи на световно ниво показва, че и децата не са толкова лоши, колкото се мъчат да ги изкарат (поне една част от тях де, щото всяко стадо- нали...). Просто цялото ни общество е в период на полуразпад и това се отразява във всички аспекти на живота: образование, медицина, икономика, то всичко е свързано. И всичките учители да идат да чукат камъни, за да се "научат на труд"- пак нищо няма да се промени, колкото и да му се иска на инстинкт-а в мокрите му сънища. Просто не е там проблема. 

16 minutes ago, deus_pld said:

За пореден път и двамата се мъчите да коментирате неща, от които си нямата дори бегла представа. Оня по-горе е ясно вече на всички, че не го бива, ама ти поне си що-годе интелигентен човек, така че зАпри са!

А, w00x-a и той е сила в това да спори по теми, за които се е образовал от прочетеното в интернет :lol: Още си спомням как учеше @mIRCata как да си отглежда децата :lol:

28 minutes ago, ARPAnet said:

Хората би трябвало да излезнат на протести, защото нашите деца зависят от системата. И е в нашият интерес нещата да са добре

Може да звучи кофти, но в крайна сметка учителя си е на работа, ако върши това което се изисква от него и за което му се плаща - всичко е точно. Активизма е по желание :D

Родителите смятат, че проблемът е в учителите. Учителите смятат, че проблемът е в родителите. Една от двете страни не е права.

25 minutes ago, deus_pld said:

Само едно нещо ще добавя и приключвам с темата: "учителския състав" е най, ама най-последния проблем в цялата система и  точно себеотдадеността на повечето учители  (не казвам всички, защото всяко стадо си има мърша) е причината изобщо да имаме все още някакви отломки от образование. Факт е, че наши деца продължават да печелят медали от олимпиади, състезания и имат успехи на световно ниво показва, че и децата не са толкова лоши, колкото се мъчат да ги изкарат (поне една част от тях де, щото всяко стадо- нали...). Просто цялото ни общество е в период на полуразпад и това се отразява във всички аспекти на живота: образование, медицина, икономика, то всичко е свързано.

От кое си нямам представа? Не съм ходил на училище ли? Или не виждам нивото на учениците в момента? Не виждам, че хората мрънкат срещу образователната система? Не виждам, че учителите мрънкат срещу родителите? За кое от написаното не съм прав, по-точно?

Има учители на по 70 години, които заради вече високите заплати в сектора, така са захванали кокала, че седят на граждански договор, за да получават и заплата, и пенсия, а методите им на обучение са отпреди 40 години.

И точно заради тая вече висока заплата, останалите си треперят на позициите и не смеят гък да кажат на малките лайненца, които си правят каквото си искат в час.
Без значение къде е проблемът, не виждам да се прави нещо. По високите позиции в инспекторатите седят корумпирани хора. Учебниците се подменят според това откъде духа вятъра. Учителите си прибират високите заплатки и си правят Трайко, за да не им изстине позицията. Родителите обвиняват учителите и им е по-важно да има къде да си паркират колата, и да не им забранят да си варят ракията вкъщи, отколкото децата им да правят нещо повече в това училище, от едно елементарно присъствие.

Виж резултатите от матурите на нашите "олимпийчета". Може да погледнеш и онази снимка с "мобилните телефони" събрани преди изпита, за да "не се преписва".
Ако преди лошите ученици са били изключение и са ги изключвали от училището, то сега лошите ученици май са по-голямата част. Говорим за средно между всички училища, а не за конкретни, които явно се справят, ако не с друго, то поне с оценките на матурите.

7 minutes ago, Antares said:

Още си спомням как учеше @mIRCata как да си отглежда децата :lol:

Това никога не се е случвало, няма и да се случи. Нито знам на mIRCata децата дали ги има, нито какъв пол са, нито каква бройка. Пък какво остава да му казвам как да ги отглежда.

4 minutes ago, w00x said:

От кое си нямам представа? Не съм ходил на училище ли? Или не виждам нивото на учениците в момента? Не виждам, че хората мрънкат срещу образователната система? Не виждам, че учителите мрънкат срещу родителите? За кое от написаното не съм прав, по-точно?

Има учители на по 70 години, които заради вече високите заплати в сектора, така са захванали кокала, че седят на граждански договор, за да получават и заплата, и пенсия, а методите им на обучение са отпреди 40 години.

И точно заради тая вече висока заплата, останалите си треперят на позициите и не смеят гък да кажат на малките лайненца, които си правят каквото си искат в час.
Без значение къде е проблемът, не виждам да се прави нещо. По високите позиции в инспекторатите седят корумпирани хора. Учебниците се подменят според това откъде духа вятъра. Учителите си прибират високите заплатки и си правят Трайко, за да не им изстине позицията. Родителите обвиняват учителите и им е по-важно да има къде да си паркират колата, и да не им забранят да си варят ракията вкъщи, отколкото децата им да правят нещо повече в това училище, от едно елементарно присъствие.

Виж резултатите от матурите на нашите "олимпийчета". Може да погледнеш и онази снимка с "мобилните телефони" събрани преди изпита, за да "не се преписва".
Ако преди лошите ученици са били изключение и са ги изключвали от училището, то сега лошите ученици май са по-голямата част. Говорим за средно между всички училища, а не за конкретни, които явно се справят, ако не с друго, то поне с оценките на матурите.

Това никога не се е случвало, няма и да се случи. Нито знам на mIRCata децата дали ги има, нито какъв пол са, нито каква бройка. Пък какво остава да му казвам как да ги отглежда.

Отново, най-добронамерено: коментираш неща, от които си нямаш дори бегла представа.

Ходил си на училище преди 20+ години...

Хората, които мрънкат срещу образованието са точно тия кухи пачи, заради които системата е на това дередже. Нормалните хора си обръщат внимание на децата, възпитават ги в цености, съответно децата се учат и успяват...

Нямаш деца, които да са част от системата в момента...

Това със 70-годишните учители са пълни глупости от началото до края... самите директори на училищата нямат никакъв интерес да задържат учители след пенсия, защото заплатите са им два пъти по-големи от тези на младите учители, а училищата са с делегирани бюджети... ако изобщо някъде има такъв случай, то е било или нещо временно, или защото не е имало други кандидати. 

Методите на обучение се спускат отгоре според избраната система на обучение и  в малка степен зависят от самия учител....

Децата са лайненца, защото родителите им са лайна... 

И освен това, колко точно си мислиш, че са високи заплатите на учителите? Трайко-мрайко,  човек като те чете, все едно са по 10К.... 

п.п.: не стига, че спориш за неща, от които си нямаш понятие, ами изпадаш и в отрицание след това. Все едно никой друг не чете тука и не помним лекцията по гледане на деца, която дръпна  :lol:  

26 minutes ago, deus_pld said:

Хората, които мрънкат срещу образованието са точно тия кухи пачи, заради които системата е на това дередже. Нормалните хора си обръщат внимание на децата, възпитават ги в цености, съответно децата се учат и успяват...

Това със 70-годишните учители са пълни глупости от началото до края... самите директори на училищата нямат никакъв интерес да задържат учители след пенсия, защото заплатите са им два пъти по-големи от тези на младите учители, а училищата са с делегирани бюджети... ако изобщо някъде има такъв случай, то е било или нещо временно, или защото не е имало други кандидати. 

Методите на обучение се спускат отгоре според избраната система на обучение и  в малка степен зависят от самия учител....

Децата са лайненца, защото родителите им са лайна... 

И освен това, колко точно си мислиш, че са високи заплатите на учителите? Трайко-мрайко,  човек като те чете, все едно са по 10К.... 

п.п.: не стига, че спориш за неща, от които си нямаш понятие, ами изпадаш и в отрицание след това. Все едно никой друг не чете тука и не помним лекцията по гледане на деца, която дръпна  :lol:  

Какво значение има кои са хората, които мрънкат срещу образованието? Нали мрънкат. И са мнозинство.

Че аз не съм обвинил учителите за това, че децата са лайненца, нали? Дори и без "да знам какво говоря" съм написал същото, което и ти.

Индивидуалните основни заплати на всички педагогически специалисти се увеличават с 8.4% от 1 януари 2024 г. Това става по силата на новия Колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, който подписаха днес министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и социалните партньори.

"Добрият и конструктивен диалог е решаващ в търсенето и приемането на най-добрите решения за системата. Дълбок поклон към работещите в нея, които дават своя професионализъм и лично благополучие в името на успеха на нашите деца", каза министър Цоков.

След увеличението стартовата минимална основна заплата на учителите става 1853 лв. Същият е размерът и за всички останали педагогически специалисти - ресурсни учители, възпитатели, ръководители на направление "Информационни и комуникационни технологии“, логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи, рехабилитатори на слуха и говора и треньори по вид спорт в училищата и детските градини.

Минималната основна заплата за старши учителите и старши възпитателите става 1911 лв., а за главните учители и главните възпитатели - 1985 лв. Директорите ще получават най-малко 2257 лв. основно възнаграждение, а заместник-директорите - 2088 лв.

Не са 10 000лв, но са доста по-високи от тези, които бяха преди, когато учителите протестираха за вдигане на заплатите.

Не споря. Споделям мнение и наблюдения. А по въпроса с "мнението на w00x" съм с най-добри познания. Вие какъв опит имате по темата "мнението на w00x", че се пънете да оспорвате?

Каква е твоята позиция не разбирам вече няколко коментара. Всичко е наред, нищо не трябва да се променя? Явно повечето хора споделят мнението ти, след като нищо не се променя. Всеки си прави пас и мрънка по социалните мрежи.

Аз отношение по темата нямам. Ако имам ученици, ще имам по-близки наблюдения. За момента наблюденията ми са от учители и други родители като вас, явно с по-незначително мнение, все пак не е вашето. :D  Тогава, разбира се, мнението ми пак няма да е валидно, защото е моето. :D Параграф 22 е тука ситуацията.

Общо взето дискусиите тук предимно се свеждат до два изхода:
1. Ти защо коментираш като нямаш опит идентичен, равен или по-богат от моя.

2. Твоят идентичен, равен или по-богат от моя опит е грешен и мнението ти не е валидно, защото.... В болшинството от случаите след "защото" няма аргумент.

26 minutes ago, deus_pld said:

Припомни. Да не стане, че били компоти, а не компютри и не ги продавали, а ги пиели?

7 minutes ago, w00x said:

Какво значение има кои са хората, които мрънкат срещу образованието? Нали мрънкат. И са мнозинство.

Не са 10 000лв, но са доста по-високи от тези, които бяха преди, когато учителите протестираха за вдигане на заплатите.

Каква е твоята позиция не разбирам вече няколко коментара. Всичко е наред, нищо не трябва да се променя? Явно повечето хора споделят мнението ти, след като нищо не се променя. Всеки си прави пас и мрънка по социалните мрежи.

Аз отношение по темата нямам. Ако имам ученици, ще имам по-близки наблюдения. За момента наблюденията ми са от учители и други родители като вас, явно с по-незначително мнение, все пак не е вашето. :D  Тогава, разбира се, мнението ми пак няма да е валидно, защото е моето. :D Параграф 22 е тука ситуацията.

Припомни. Да не стане, че били компоти, а не компютри и не ги продавали, а ги пиели?

Голямо значение има кои са хората. Това че някакви хора имат някакви претенции не означава, че по подразбиране са прави. 

Цитираните от теб цифри са брутни заплати. След удръжките нетно остава нещо от рода на 1400-1600лв. (позволи ми да го знам със сигурност, не от интернет) За учител говоря, не за директор, инспекторат и тн. Ти ще работиш ли за 1,5К? Без значение физически, умствен или какъвто и да е труд? 

Моята позиция е, че ничия професия не трябва да се омаловажава и маргинализира, без значение каква е. Нито се опитвам да отричам физическия труд, които така или иначе е по-голямата част от микса на общо положеният труд. Но със забележката, че всеки човек може да е добър специалист в 1-2, максимум 3 неща. Ни повече, ни по-малко и всеки си тежи на мястото.  Учителя в училището, строителя на обекта, миньора в мината. Затова опонирах на изказването на оная мисирка, че учителите, адвокатите и счетоводителите трябвало да си зарежат преподаването/правото/сметките и да ходят на стават докери, понеже, видиш ли, физическият труд изгражда характера. Все едно всички учители са някакви ограничени коне с капаци, на които им е нужно отваряне на мирогледа чрез чукане на камъни. Защото знам от първа ръка на какво са подложени учителите (не знам за адвокатите и счетоводителите, затова тях не ги кометирам), или поне тези, които са наистина учители по призвание и горят в работата си, въпреки системата. И не заслужават някакви си изкукали анонимници в интернет да им се подиграват с личността и професията. 

Затова реагирах остро, а после се намесихте останалите и разговорът тръгна в друга посока. В голи обвинения срещу учителите, на което се опитах да ти обясня защо не си прав. 

Никъде не съм казал, че образованието е перфектно и всичко е цветя и рози, дори напротив, точно обратното е. Цялата образователна система е за тотален ремонт и реформа, това което се опитах да обясня, е че най-малка вина за това й състояние имат самите учители, а проблема е комплексен и всеобхватен. Дори и да сринем цялата образователна система и да я изградим наново супер модерна и перфектна, то ще е все едно да засадим рози насред едно лайняно блато. Образованието е функция на обществото, а обществото е болно, държавата е в клинична смърт, нас не ни бива като хора. Теб. Мен. Всички. 

Ще ми питаш какво решение предлагам тогава? Нямам решение. Нямам идея.  Според мен всичко на тая територия е приключило вече, просто не са ни го съобщили официално все още.

п.п.: мнението ти е невалидно, не защото е твое, а защото се основава на грешна информация и доводи. Правиш ли тънката разлика? В една друга тема, на база твоите мнения си купих телевизор, примерно, т.е. мнението ти е било съвсем меродавно ;)  Та проблема не е в "твоето" мнение, а че го даваш по всички теми, без да си наясно за някои неща. Аз например никога няма да тръгна да споря с теб за телевизори, hi-fi техника и подобни. Няма как просто.

По образованието и колко са смотани учителите - ако някое келешче е тъпо на копче и му нашият 3 поредни двойки, учителя !!! пише обяснения защо. Почват проверки, не знам си какво тъпотии, па планове как да се помогне на "детенцето" пък не знам си какво. Ако се държи като лайно в час, не може да го изгониш, ще пречи на всички, щото го гониш, тъпката го шибва кола, понеже е тъп и присича на червено пак учителя виновен и отговорен.

Ся, има и много смотани парчета като учители, но и системата е много зле.

Проблемите са и от двете страни.

Пък за учителите и стачките - помните ли колко време не работиха и стачкуваха, и какво стана - излиза министъра на преговори и вика - да ги забаламосаме 2-3 дена, че отивам на почивка. Как не го обесиха тогава не знам. Голям праз, че децата не учеха, че някви хора мизерстваха с тогавашните заплати. Важно беше да иде на почивка.

11 minutes ago, mIRCata said:

По образованието и колко са смотани учителите - ако някое келешче е тъпо на копче и му нашият 3 поредни двойки, учителя !!! пише обяснения защо. Почват проверки, не знам си какво тъпотии, па планове как да се помогне на "детенцето" пък не знам си какво. Ако се държи като лайно в час, не може да го изгониш, ще пречи на всички, щото го гониш, тъпката го шибва кола, понеже е тъп и присича на червено пак учителя виновен и отговорен.

Ся, има и много смотани парчета като учители, но и системата е много зле.

Проблемите са и от двете страни.

Пък за учителите и стачките - помните ли колко време не работиха и стачкуваха, и какво стана - излиза министъра на преговори и вика - да ги забаламосаме 2-3 дена, че отивам на почивка. Как не го обесиха тогава не знам. Голям праз, че децата не учеха, че някви хора мизерстваха с тогавашните заплати. Важно беше да иде на почивка.

Проблемите във всяка система произтичат от този, от когото зависи системата.
От министър на образованието,

ОБАЧЕ министъра зависи от Премиера,

ОБАЧЕ Премиера зависи от това колко точно българи са излязли да гласуват - защото като са малко гласувалите българи, ДПСарите са си константа и съответно имат много повече % и ТЕЖЕСТ :)
хеле и величие/възраждане/атака..... 

Имаш тежест(депутати) - определяш системата :)

А не излизат да гласуват , защото 'няма за кого' - а 'няма за кого' защото когато през цялата година не се интересуваш КАК ТОЧНО те управляват - последните 10 дни преди избори, няма как да стане.

Така, че системата на образованието в крайна сметка зависи от гражданите - и те получават ТОВА, КОЕТО РЕАЛНО СА ИЗГЛАСУВАЛИ.

Дали с 'нема да гласувам', или с 'Бойко е ВЕЛИК'.... разлика малка :)

Edited by dubo

15 minutes ago, deus_pld said:

Голямо значение има кои са хората. Това че някакви хора имат някакви претенции не означава, че по подразбиране са прави. 

Цитираните от теб цифри са брутни заплати. След удръжките нетно остава нещо от рода на 1400-1600лв. (позволи ми да го знам със сигурност, не от интернет) За учител говоря, не за директор, инспекторат и тн. Ти ще работиш ли за 1,5К? Без значение физически, умствен или какъвто и да е труд? 

Моята позиция е, че ничия професия не трябва да се омаловажава и маргинализира, без значение каква е. Нито се опитвам да отричам физическия труд, които така или иначе е по-голямата част от микса на общо положеният труд. Но със забележката, че всеки човек може да е добър специалист в 1-2, максимум 3 неща. Ни повече, ни по-малко и всеки си тежи на мястото.  Учителя в училището, строителя на обекта, миньора в мината. Затова опонирах на изказването на оная мисирка, че учителите, адвокатите и счетоводителите трябвало да си зарежат преподаването/правото/сметките и да ходят на стават докери, понеже, видиш ли, физическият труд изгражда характера. Все едно всички учители са някакви ограничени коне с капаци, на които им е нужно отваряне на мирогледа чрез чукане на камъни. Защото знам от първа ръка на какво са подложени учителите (не знам за адвокатите и счетоводителите, затова тях не ги кометирам), или поне тези, които са наистина учители по призвание и горят в работата си, въпреки системата. И не заслужават някакви си изкукали анонимници в интернет да им се подиграват с личността и професията. 

Затова реагирах остро, а после се намесихте останалите и разговорът тръгна в друга посока. В голи обвинения срещу учителите, на което се опитах да ти обясня защо не си прав. 

Никъде не съм казал, че образованието е перфектно и всичко е цветя и рози, дори напротив, точно обратното е. Цялата образователна система е за тотален ремонт и реформа, това което се опитах да обясня, е че най-малка вина за това й състояние имат самите учители, а проблема е комплексен и всеобхватен. Дори и да сринем цялата образователна система и да я изградим наново супер модерна и перфектна, то ще е все едно да засадим рози насред едно лайняно блато. Образованието е функция на обществото, а обществото е болно, държавата е в клинична смърт, нас не ни бива като хора. Теб. Мен. Всички. 

Ще ми питаш какво решение предлагам тогава? Нямам решение. Нямам идея.  Според мен всичко на тая територия е приключило вече, просто не са ни го съобщили официално все още.

п.п.: мнението ти е невалидно, не защото е твое, а защото се основава на грешна информация и доводи. Правиш ли тънката разлика? В една друга тема, на база твоите мнения си купих телевизор, примерно, т.е. мнението ти е било съвсем меродавно ;)  Та проблема не е в "твоето" мнение, а че го даваш по всички теми, без да си наясно за някои неща. Аз например никога няма да тръгна да споря с теб за телевизори, hi-fi техника и подобни. Няма как просто.

А аз коментирах, че щом според хората (дори и самите учители) има проблем, то за него има виновен, а проблемът трябва да бъде решен. Ще припомня:

4 hours ago, w00x said:

Просто споменах ученителския състав. Дори и да не са директно виновни, те отново са участници и имат вина, най-малко с бездействието си към причинителя на проблема, който те явно знаят.

Дори не е нужно да съм запознат, то си е чиста логика. Има ли проблем - той се решава. Ако не се решава, значи или няма проблем, или няма достатъчно заинтересовани той да бъде решен.

Квоти за ученици, квоти за оценки, квоти за намсиквотам. Както си написал, проблемът е всеобхватен. Учителския състав вместо да протестираше за заплати, да беше протестирал за реформа.

Значи в крайна сметка се оказва, че споделяме едно мнение. Аз, изградил го като страничен наблюдател. Ти, изградил го като директно засегнат.

Ти може и да не тръгнеш. Много хора с твоите познания обаче го правят. То не ми обясняваха как не разбирам от музика, филми, (enter topic here). Как да си живея живота, какви избори да взимам. В един момент чак стана комично вече. :D 

9 minutes ago, dubo said:

Така, че системата на образованието в крайна сметка зависи от гражданите - и те получават ТОВА, КОЕТО РЕАЛНО СА ИЗГЛАСУВАЛИ.

Дали с 'нема да гласувам', или с 'Бойко е ВЕЛИК'.... разлика малка :)

Точно така. Щом толкова много хора ги избират и подкрепят, без значение дали гласуват или не, то очевидно мнозинството точно това иска. Скоро ще стигна до заключението, че ако не ми харесва, е хубаво да се махам, докато е време, защото на повечето хора ТУК не им пречи, а аз не мога да задължавам останалите с капризите и предпочитанията си.
Аз може да искам да ми е чисто, повечето хора явно не желаят.
Аз може да искам да ми е тихо, повечето хора явно не желаят.
Може да искам да ми е приятно да излезна по улицата пеша, повечето хора не желаят.
И т.н.

11 minutes ago, w00x said:

..... Скоро ще стигна до заключението, че ако не ми харесва, е хубаво да се махам, докато е време, защото на повечето хора ТУК не им пречи, а аз не мога да задължавам останалите с капризите и предпочитанията си.

Аз може да искам да ми е чисто, повечето хора явно не желаят.
Аз може да искам да ми е тихо, повечето хора явно не желаят.
Може да искам да ми е приятно да излезна по улицата пеша, повечето хора не желаят.
И т.н.

:) в природата , а и в човешките общества има интересна закономерност.

Тези, които доминират дадено общество/хабитат си остават и като по-силни го правят такова, каквото искат.
Слабите , които не се справят на място - напускат и си търсят късмета другаде.

Изключението - което са свръхуспешните, които отиват другаде за да се реализират по-мащабно - те само потвърждават това правило.

Доста приятели и познати наблюдавам, след години на 'постигане на емигрантската мечта' - нивата им на стрес,  огорчение и дори някаква безизходност са несравнимо по-зле от тези на българите в България.

АКО мислиш, че 'на Запад' е само мед и нямат своите Деляни, Бойковци , тъпи образователни системи и тнт....... Идеалите са хубаво нещо, но не съществуват.

Не говорим за идеали. Говорим за напасване към средата.
Имам приятели в Норвегия, Дания. Не са приритали да се връщат и са си доста спокойни, да ти кажа. Всяко място си има недостатъци, разбира се. Но както недостатъците тук дразнят мен, а не пречат на други, то недостатъците там може да не пречат на мен.

6 hours ago, jozo said:

6 hours ago, deus_pld said:

За пореден път и двамата се мъчите да коментирате неща, от които си нямата дори бегла представа.

На мен лично описаното ми е напълно ясно. Избийте си от главите, че само вие сте чували какво става в клас и в администрацията на училищата. Това се коментира на много места в интернет, както и в лични разговори, така че спокойно - никаква тайна не е. Никой не ви го отрича, напротив - казвам, че учителите са пуснати по течението без гребла. Но, това, изглежда, не им пречи да продължават да си взимат заплатите без да виждам организирано движение от тяхна страна за промяна и подобряване на резултатите от образованието. Също така не са тайна и частните уроци, които се дават на децата. При това за доста солидни суми става въпрос и без да се плащат данъци. И много от този тип преподаватели, даващи частни уроци, изобщо  не са заинтересувани да преподадат всичко необходимо в часовете (безплатно), и т.н. Като сте запознати и навътре в нещата, интересно защо дума не обелихте по този въпрос... Може би паричните потоци се изливат и към вас или близките ви, и не е удобно да се споменават такива факти?

Начинът и на двамата, по който обсъждате и минавате на лични определения, изобщо не подсказва, че имате в семейството образовани хора. Така няма да докажете нищо на някой, който може да мисли.

Глупавото от цялата работа е следното - продължавата да държите на идеята, че дори и с лоши общи резултати, дори и безропотно следвайки система, която не е насочена към реалния пазар на труда и не подготвя качествено децата за него, нито пък ги подготвя за университет, учителите трябвало да бъдат държани на пиедестал. А други професии, които си вършат каквото наистина е необходимо и поръчано, били по-малко сериозни. Верно ли? В капитализма, отново ви повтарям, се гледа дали има цялостно високо ниво, напредък, успехи. Ако липсват, никой капиталист няма да се интересува от причините и оправданията, така че може да си ги спестите.

Просто не скачайте като се спомена, че хамалите или миньорите работят сериозно (това е истина, те могат да покажат какво са свършили, то е налице и е добро) и няма да има никакъв проблем. И всички тия писания две страници нямаше да ги има.

Edited by instinct

10 minutes ago, instinct said:

учителите трябвало да бъдат държани на пиедестал.

Едва ли някой очаква да бъдат държани на пиедестал

Но имат и много важна роля в живота, та искам да бъдат щастливи, добре заплатени за труда си и т.н. 

11 minutes ago, instinct said:

която не е насочена към реалния пазар на труда и не подготвя децата за него, нито пък ги подготвя за университет,

Но системата не идва от тях. 

А от друга страна, кой е казал, че всички трябва да са милионери? Все някой трябва да бачка и в Макдоналдс. 

И не, нямам против работещите в Макдоналдс, просто пример за не силно желана работа, пък и е меме. 

На моя учител по български и класен носенето на цимент, вар и това да бъде общак по строежите много му е помогнало. Помогнало му е да разбре, че иска да се махне от там, защото ако остане, ще затъпее и ще се превърне в копие на другите ограничени тъпаци около него, които са имали само по една-две теми на разговор, които са въртели всеки ден.  :lol:

Edited by Dunc