Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през главата (Нова тема)

Veno

Recommended Posts

7 minutes ago, w00x said:

Той говори за физически труд, доколкото разбирам.

Той според мен изобщо не знае какво говори през повечето време, но както и да е...

Моят пост беше по-скоро в отговор на това негово изказване:

12 hours ago, instinct said:

Че то и сега е така - при това е така не само при нас, но и в САЩ. Като няма свободни места по образование, се работи каквото има. Хеле пък, адвокати и учители - даже ще им е от полза да видят малко сериозен труд първо, и после да говорят.

Това същото, на което реагира  и @jozo 

Един вид казва, че ако трудът не е физически, значи не е сериозен и учителите и адвокатите, след като са учили по 6-7 години, трябва да идат да чукат камъни някоя и друга година и тогава да започват по специалността, иначе не вАжат.

Защото всеки учител може да иде да извършва физически труд ако реши, но една много малка част от извършващите физически труд могат да са учители. Тука е тънката разлика, ако ме разбираш. 

Имали сме такъв период в историята, когато интелигентната и будна част от нацията е пратена да чука камъни, а на тяхно място идват овчари и цървулани. Чичака явно милее за това време, когато е бил млад :) 

• Replies 14.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Учителите не учат по 6 години.
Е, не. Не смятам, че всеки учител може да отиде да стане миньор за 3 месеца, например. Повечето биха се затруднили да качат и стълбите до дома си без почивка.
В днешно време това, не в някакъв период от историята.

3 minutes ago, w00x said:

Е, не. Не смятам, че всеки учител може да отиде да стане миньор за 3 месеца, например. Повечето биха се затруднили да качат и стълбите до дома си без почивка.
В днешно време това, не в някакъв период от историята.

Не мисля, че нещата са свързани. Може да си учител и да бъдеш в добро физически здраве. Всъщност е сред професиите които не те тровят и т.н.
И не мисля, че да си миньор влиза в категорията "полезно" , всичките гадости които дишат, травмите от работата. :)

16 minutes ago, w00x said:

Би могло и повече да е даже, зависи. Стандартно е 4 или 5, но може да караш и допълнителни квалификации. 

Майка ми, например, е завършила първо полувисшия институт в Пазарджик с обща педагогика, после висше начална и детска педагогика в Благоевград, а на малко по-късен етап  и две допълнителни клас-квалифилации. Сумарно ако ги сметнеш като време може и повече от 6 години да е. 

Сега, ако гледаме днешно време и запишеш задочно във филиала на каспичанския университет в читалището в Две могили може и за половин година да завършиш, но налЕ...

През цялото време говорим за хора, които си упражняват професията по призвание и се отнасят сериозно към нея.

Edited by deus_pld

55 minutes ago, ARPAnet said:

Не мисля, че нещата са свързани. Може да си учител и да бъдеш в добро физически здраве. Всъщност е сред професиите които не те тровят и т.н.
И не мисля, че да си миньор влиза в категорията "полезно" , всичките гадости които дишат, травмите от работата. :)

Не коментирам  връзката. Споделям мнението си за това, което според мен иска да каже instinct.

48 minutes ago, deus_pld said:

Би могло и повече да е даже, зависи. Стандартно е 4 или 5, но може да караш и допълнителни квалификации. 

Майка ми, например, е завършила първо полувисшия институт в Пазарджик с обща педагогика, после висше начална и детска педагогика в Благоевград, а на малко по-късен етап  и две допълнителни клас-квалифилации. Сумарно ако ги сметнеш като време може и повече от 6 години да е. 

Сега, ако гледаме днешно време и запишеш задочно във филиала на каспичанския университет в читалището в Две могили може и за половин година да завършиш, но налЕ...

През цялото време говорим за хора, които си упражняват професията по призвание и се отнасят сериозно към нея.

Ти може и цял живот да учиш ако искаш. Въпросът е, че след 4 годишен курс на обучение можеш да започнеш да преподаваш.

Нямах предвид това за задочното записване, но да. По принцип цялата дискусия се върти около "днешно време".

Edited by w00x

Както казах, учителската професия вече има много повече работа от преди. Като например учителя е виновен, че на мързеланкото не му се учи и не му било интересно. Мен едно време, бързо ми "наместваха чакрите" с един-два шамара като не ми е интересно и не ми се учи. Сега ще трябва да иде на психолог, че ще му разрушиш душевния дискомфорт...... Както се засегна по-горе един час да изкара някой само и ще го питам после колко е "яко."

Наистина границата е тънка, на някой като не му стига умствения капацитет, да е в друга професия си е изцяло негов проблем. 

Аз едно нещо не разбирам - защо си губите времето да спорите с chasti и instinct? Единия е откровен трол и доста умело ви пуска по пързалката, другия - всичколог с неутолима жажда за внимание. Споровете и с двамата се абсолютно безсмислени.

20 minutes ago, Antares said:

Споровете и с двамата се абсолютно безсмислени.

Факт, но пък запълват времето. Тия дни на работа единственото, което работи е климатика :lol:   

15 hours ago, instinct said:

:laughing1: много силни думи, направо не знам какво ще трябва да се каже за да се опише нещо наистина мъчно

Че то и сега е така - при това е така не само при нас, но и в САЩ. Като няма свободни места по образование, се работи каквото има. Хеле пък, адвокати и учители - даже ще им е от полза да видят малко сериозен труд първо, и после да говорят.

Ще бъда макс учтив:
:) намирам написаното от теб за наивно или античовешко - не мога да определя. Определено или си под 40 г, или семейството ти е било 'от номенклатурата'.

36 minutes ago, deus_pld said:

Факт, но пък запълват времето. Тия дни на работа единственото, което работи е климатика :lol:   

Сакън, ся ще те пратят да носиш вар и цимент! А ма ха, цял ден на климатика пък и нищо не прави. :lol:

14 minutes ago, jozo said:

Сакън, ся ще те пратят да носиш вар и цимент! А ма ха, цял ден на климатика пък и нищо не прави. :lol:

В интерес на истината тъкмо снощи това правих: бърках вар да си измажа отвътре шахтата на водомера на село. :lol: 

В стила на зрелия социализъм, цял ден си драпаш макарите в службата, прибереш се у вас- убиеш се от бачкане :lol: 

Edited by deus_pld

26 minutes ago, deus_pld said:

В интерес на истината тъкмо снощи това правих: бърках вар да си измажа отвътре шахтата на водомера на село. :lol: 

Полезно ти беше, нали?

14 minutes ago, Antares said:

Полезно ти беше, нали?

Мда, научих се на трудолюбие и си разширих мирогледа. Освен това изпих 6 бири... А мероприятието имаше и социален елемент- двама комшии дойдоха да гледат. Те ми даваха през цялото време акъл, които не съм искал, в замяна ги черпих по бира.

Абе ботъм лайн, инстинкта е прав, ние грешим :lol: 

Edited by deus_pld

2 hours ago, deus_pld said:

Мда, научих се на трудолюбие и си разширих мирогледа. Освен това изпих 6 бири... А мероприятието имаше и социален елемент- двама комшии дойдоха да гледат. Те ми даваха през цялото време акъл, които не съм искал, в замяна ги черпих по бира.

Абе ботъм лайн, инстинкта е прав, ние грешим :lol: 

За туй - трябва да върнем Ленинските съботници!

Още малко ще измислите нова медицина както сте тръгнали именно вие - една част от писалите - "да ръсите глупости". Очевидно не сте разбрали (колкото и учители да имате в родата, винаги има нещо ново да се научи), че отдавна е доказано, че най-доброто възстановяване след умствен труд/психическо натоварване, е физическата дейност.

И обратното - най-добрата умствена дейност се извършва след "зареждане" чрез физически занимания. Какво подскачате, все едно сте госпожички, а не мъже, като се спомене за тежка физическа работа? Тия учители нали именно на такива деца преподават, които повечето ще се занимават с физически труд. Я вижте една статистика на заетостта по професии, че нещо много сте се объркали май. Чак и политика веднага намесихте - все това ви е в главата - друго не виждате.

42 minutes ago, instinct said:

Още малко ще измислите нова медицина както сте тръгнали именно вие - една част от писалите - "да ръсите глупости". Очевидно не сте разбрали (колкото и учители да имате в родата, винаги има нещо ново да се научи), че отдавна е доказано, че най-доброто възстановяване след умствен труд/психическо натоварване, е физическата дейност.

И обратното - най-добрата умствена дейност се извършва след "зареждане" чрез физически занимания. Какво подскачате, все едно сте госпожички, а не мъже, като се спомене за тежка физическа работа? Тия учители нали именно на такива деца преподават, които повечето ще се занимават с физически труд. Я вижте една статистика на заетостта по професии, че нещо много сте се объркали май. Чак и политика веднага намесихте - все това ви е в главата - друго не виждате.

Ахаахахахахахах, толкова различни неща :laughing:

Така е, като нямате аргументи. Първо, по статистика в САЩ цели 30-40% от завършилите висше образование започват работа, която може да се работи и без висше (това се нарича "underemployment"). Какво има да спорим по въпроса?

Второ, за това колко е 'сериозна' една професия в даден период от време и при дадени обстоятелства в обществото, може да се съди и по показаните резултати. Ако си учител - имаме ли добре образовани поколения деца? Нямаме. Ако си адвокат - имаме ли като цяло наистина справедливи решения в съда, които подпомагат поддържането на реда около нас? Нямаме. А при хамалите или миньорите все пак имаме пренесено това, което трябва, и имаме изкопано това, което трябва. Така че...

Относно учителите, мога да добавя и следното. Според мен призванието им е да подготвят децата за живота в по-дълбок и цялостен смисъл, а не просто да си пеят уроците следвайки учебния план, и да си губят времето с бюрокрация. Щом предимно с последните неща се занимават сега, значи не са сериозни - колкото и натоварване да имат, и въпреки че не зависи от тях да подобрят нещата. Просто липсват резултатите - и това ви го казва и бизнеса, и преподавателите в университета.

Опит във физическия труд на учителите им трябва - най-малкото за да знаят от първо лице какво ще работят голяма част учениците им, и да имат съответния подход и излъчване към тях, за да не да си въобразяват после малките, че всичко се създава на клавиатурата и излиза от магазина...

Edited by instinct

1 hour ago, instinct said:

Така е, като нямате аргументи.

Т'ва всичкото аз поне няма да го изчета. Хеле пък и от някого, чийто профил ме гледа от последните мнения във всяка една тема във форОма :lol:

2 hours ago, instinct said:

и да имат съответния подход и излъчване към тях

Като на хамал ? :D 
"Вие сте прости и аз съм прост и за това се разбираме!"

Не мисля, че това е ролята на учителите в живота. И честно казано ако ще ги готвим за хамали - пращайте ги да носят още на 14, поне ще имат ранен старт в кариерата :)

Физически труд - Строители, пътни строители, монтажници, ел. и вик техници, кранисти, бояджии, дърводелци, реставратори, готвачи, хлебари и сладкари, служители в бързо хранене, сервитьори, фризьори, шивачи, кроячи, занаятчии, животновъди, земеделци, миньори и енергитици, моряци и рибари, лесничеи, градинари, хотелски персонал, шофьори, обслужване автомобили и монтьори, работници в заводи и цехове, фрезисти, заварчици, майстори по поправка на битова и друга техника, товарачи, хамали, медицински сестри и санитари, спасители на плажа, планински спасители, чистачи, полиция, военни, охранители, пожарникари, спортисти... и т.н.

Голяма част от учениците ще работят изброените професии, и да - колкото по-отрано получат отношение и упътване както към интелектуалната работа, така и към физическата, толкова по-добре за самите тях.

Ако не сте чули - в много държави, в САЩ също, има прекалено голямо предлагане на вишисти. А работа за всички тях - няма. Чисто като бройка са прекалено много и са излишни.

Edited by instinct

Батко, ти си next level дървен философ. Не че няма и други тука у форОма, ама ти си недостижим. 

п.п.: интересно ми стана ти персонално колко физически труд си свършил, или така просто по принцип ни ограмотяваш теоретично? Щото такива лаладжии, компетентни по всички въпроси по строежите и по плацовете най ги обичат... ;)

Между другото, ако по някаква причина ерудит като теб не може да си намери работа по специалността, давам ти жокер- готов си за таксиджия одма!  Гарантирано можеш да замаеш с приказки и най-тегавите клиенти. "Съсипаха я тая държава..." и газ... :D

Ама хайде дървения философ да не навлиза в образованието, че наистина много неща не са ти ясни. Аз също съм от учителско семейство и аз съм единствената "издънка" във фамилия IT. Пределно съм наясно в ситуацията и във висшето и средното образование от кухнята!

Ей ся например аз лепя плочки във втората ми баня. Това обаче съм се научил и го правя за мен, та пределно ми е ясно какво е и физически труд. 

2 minutes ago, jozo said:

Ама хайде дървения философ да не навлиза в образованието, че наистина много неща не са ти ясни. Аз също съм от учителско семейство и аз съм единствената "издънка" във фамилия IT. Пределно съм наясно в ситуацията и във висшето и средното образование от кухнята!

Ей ся например аз лепя плочки във втората ми баня. Това обаче съм се научил и го правя за мен, та пределно ми е ясно какво е и физически труд. 

И за какво точно спориш, като си наясно със ситуацията? Само защото имаш роднини, които са в тази област. Но в нея резултатността е ниска или липсва (по разнообразни причини). Какво искаш, без резултати да има заплащане и да се приемат като много сериозни положените усилия? Погледни обективно на нещата, без пристрастие, и ще видиш, че така не става. При капитализма се уважават постигнатия напредък и успехи. Когато липсват, хората го казват без да се стесняват, и е въпрос на самосъзнание дали ще решиш да поправиш нещо в действията си, или ще продължиш както е, защото заплатата си тече...