w00x Posted May 27 Share Posted May 27 Как да ги изолирам от лъчението на устройствата на другите? Защото твоето дете може да е с Айфон и да си го отделил на 5мм от устройството, но на съученика по чин телефона може да е TCL, при който тия замервания може да са правени на 40см от тялото. Какви са ти вариантите? Като върви по улицата как ще го предпазиш? Законите и наредбите в Англия са по съвсем различна причина от тази, за която ти очевидно си мислиш. Лъченето на телефоните се контролира при производството и не е нужно да има вторични наредби, които да го ограничават допълнително. Причината е съдържанието на въпросните екрани и развалянето на учебния процес от дечица, които си цъкат игрички, гледат си ТикТок, снимат скандални клипчета за харесвания и т.н. Количките не излъчват вредни вълни, но на мен не са ми позволявали да си извадя количка от раницата в час и да започна да си играя, докато някои от другите се опитват да си слушат урока. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted May 27 Share Posted May 27 5 hours ago, ARPAnet said: 5Г и то пречи Е не очаквах да стигнем толкова далеч Подцених дискусията On 5/25/2024 at 8:00 PM, instinct said: повишаването на възрастта за опериране с цифрови устройства от 13 на 16 39 minutes ago, instinct said: Точно затова в Англия правят закони и наредби Аз пак да питам .. В Англия ако си на 12, не ти е разрешено да оперираш с всичко що е "цифрово устройство", а не аналогово? Единиците и нулите ни плашат ли ? Някакво PTSD? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
downsoft Posted May 27 Share Posted May 27 Проблема не са толкова радиовълните, така или иначе живеем в смог от радиовълни. Основното е, че мозъка в момента когато трябва да усвоява базови и по-специфични умения е хиперактивиран от цялото мултимедийно съдържание и дори и на името си не реагира. Всички сме играли с часове или стояли по цели нощи в интернет залите за 3 лв. на млади години и знаем как бяхме след това. Сега си го представете това натоварване върху един мозък на 3, 5, 8 , 12 години ежедневно и вечер до 12 - 1 часа. Трябва да си пълно перде да оставиш детето ти да живее така, но пусто нали мохабета с приятели/ки и фейсбука са на първо място даваш телефона и си рахат. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted May 27 Share Posted May 27 4 minutes ago, downsoft said: Проблема не са толкова радиовълните, така или иначе живеем в смог от радиовълни. Основното е, че мозъка в момента когато трябва да усвоява базови и по-специфични умения е хиперактивиран от цялото мултимедийно съдържание и дори и на името си не реагира. Всички сме играли с часове или стояли по цели нощи в интернет залите за 3 лв. на млади години и знаем как бяхме след това. Сега си го представете това натоварване върху един мозък на 3, 5, 8 , 12 години ежедневно и вечер до 12 - 1 часа. Трябва да си пълно перде да оставиш детето ти да живее така, но пусто нали мохабета с приятели/ки и фейсбука са на първо място даваш телефона и си рахат. Това звучи адски общо Ще се изненадам ако някой остава 3 годишните до полунощ или 1 сутринта, примерно нали, че дори и 5/8 годишните Тук имаме друг проблем, а не телефоните Но докато го караме на блябля - детето не говори, защото му давате телефон -> по-добре родителя да бъде посъветван да отиде на лекар, защото има истински диагнози над които може да се работи. А в някои случаи отнема време дори да се стигне до диагноза. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted May 27 Share Posted May 27 4 hours ago, instinct said: там през последните едно-две десетилетия стана така, че децата много по-трудно могат да бъдат ограничавани и контролирани от родителите. Точно последните години много по-лесно може да контролираш детето ти какво гледа, ползва и по колко. И на Iphone и на Android самите Епъл/Гугъл имат възможност за родителски контрол - по време, приложения и т.н Като на епъл е по-добре от към защита спрещу заобикаляне, защото на Андроид камарата производители пляскат свои обвивки отгоре над чистия андроид с всякаки изгъзици в интерфейса и например на Redmi-то щерката беше намерила начин да го заобиколи с тяхните допълнения за шорткъти към приложения. При айфоните като всичко е тяхно, в това отношение са по-добре. На мен са ми идвали дори заявки дали да разреша даден сайт може ли да се отвори от устройство, понеже нарушаваше зададените години. Дядото ползваше таблета на децата и искаше да влезе в някъв спортен сайт. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
instinct Posted May 27 Share Posted May 27 По принцип... всеки явно си има мнение, изхождайки от информацията с която разполага и от опита си. Някой смята, че съдържанието е проблем, някой - прекалено многото време в игри и претоварването на ума... Аз само мога да добавя, че има достатъчно данни (както си пише и в упътването за ползване), че И радиовълните са проблем. Това, което наричате "радиовълни", интерферира с честотите на мозъчните вълни и с вълните от други органи. Създават се смущения... Отделно, има си норми за количество поето излъчване - прекомерното ползване на устройства и държането близо до тялото ги превишава. Неслучайно The Federal Communications Commission (FCC) препоръчва, освен спазване на минималната дистанция до тялото при носене, да се ползва спийкърфон или текстови съобщения вместо обикновен разговор с телефон до главата. Допълнително сериозно влияние има светлината от екраните - неестествения източник, трептенето, накъсаното непълно цветопредаване... И други особености на технологията... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted May 27 Share Posted May 27 Радиовълните са проблем и за възрастните. Ако някой се грижи за здравето на хората с тези наредби, защо да го прави само за децата? А във връзка със светлината от екраните, екраните на телефоните са в пъти по-добри като качество от голяма част от телевизорите и мониторите на пазара. Ако се налага забрана за ползване по тази причина, трябва да обхване и тези екрани, а не само телефонните. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
earache Posted May 27 Share Posted May 27 3 hours ago, downsoft said: Трябва да си пълно перде да оставиш детето ти да живее така, но пусто нали мохабета с приятели/ки и фейсбука са на първо място даваш телефона и си рахат. Не знам дали ще ми повярваш, но жена ми ми е правила забележка, че не съм пускал детски на ТВ, докато си играя с детето. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted May 27 Share Posted May 27 Важен е контекста и какъв им е деня на децата. Да, ако ги оставиш от сутрин до вечер,всеки ден, да висят пред телевизора или таблета с филмчета е едно. Но ако са имали активен ден и си почиват гледайки нещо за половин-един час е друго. https://photos.app.goo.gl/RrjET64i5qPePbi8A ей ги малките днес, снимките от рибника не са се качили още, до преди малко скачахме на трамплина, сега и двамата гледат филмчета преди лягане... таааа нали , важен е контекста Същата история и с вредните електромагнитни лъчения. То всичко може да е вредно след определени количества, и водата и кислорода стават вредни в един момент. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted May 27 Share Posted May 27 ARPAnet, не мисля, че става въпрос за толкова малки деца, колкото твоите. Говорим за онези покварените, които вече на по 11-13 години си пращат голотиите на съученици и непознати по интернет и цял ден се пулят в ТикТок. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Danzki Posted May 27 Share Posted May 27 (edited) Затова първите седем години били най-важни. Напълно съгласен съм с @ARPAnet в този случай, защото не можеш да лишиш децата от всичко вредно, но може да разнообразиш ежедневието по такъв начин, че да не бъдат пристрастени от екрана вечер. Според мен е много важно и какво по-точно позволяваш да се гледа, освен времетраенето, тъй като е пълно с тотално затъпяващо съдържание. Общо взето темата е много дълга и гледните точки са много. Edited May 27 by Danzki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted May 28 Share Posted May 28 8 hours ago, instinct said: Точно затова в Англия правят закони и наредби - за да предпазят малките от безотговорно поведение на родителите им. Или за да ограничат достъпа до информация. И преди и сега дебилите ги е имало, с какво са виновни технологиите? Освен, че се виждат по-добре Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
earache Posted May 28 Share Posted May 28 14 hours ago, ARPAnet said: Важен е контекста и какъв им е деня на децата. Да, ако ги оставиш от сутрин до вечер,всеки ден, да висят пред телевизора или таблета с филмчета е едно. Но ако са имали активен ден и си почиват гледайки нещо за половин-един час е друго. Трябва много да се внимава да не им е този половин-един час единственото време вкъщи преди лягане. Защото ще се усещат по-обичани от този, който им е направил деня активен (лелката в градината примерно), отколкото от теб. Няма как да стане работата, без да го гушкаш, да се боричкаш и да си играеш с него. Обикновено това заема почти цялото време, през което е вкъщи моето дете. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted May 28 Share Posted May 28 10 minutes ago, earache said: Трябва много да се внимава да не им е този половин-един час единственото време вкъщи преди лягане. Защото ще се усещат по-обичани от този, който им е направил деня активен (лелката в градината примерно), отколкото от теб. Няма как да стане работата, без да го гушкаш, да се боричкаш и да си играеш с него. Обикновено това заема почти цялото време, през което е вкъщи моето дете. Мисля, че се подразбираше, че снимките са от нас с децата, а не от лелката в градината За мен лелката в градината така или иначе е до обяд, когато е здрав Това е много изчанчено мислене, щом дава тех на децата то означава, че някой друг им прави деня активен, а човека не се занимава с тях. 14 hours ago, w00x said: ARPAnet, не мисля, че става въпрос за толкова малки деца, колкото твоите. Говорим за онези покварените, които вече на по 11-13 години си пращат голотиите на съученици и непознати по интернет и цял ден се пулят в ТикТок. Е започваш от малки все пак, не им ли създадеш някои виждания и навици, ще е много зор тепърва да ги създаваш в тийн когото го тресат и хормоните. Пък и тогава е времето да започнеш да им даваш повече свобода. Но дори тогава имаш кръжоци, спорт, според интересите на детето. Не го оставяш да си стои затворено в стаята само по цял ден скучаейки . Но и няма как да няма лично време.. Баланс е. Или поне аз така виждам нещата. И за да не каже, някой, че пиша от задните си части когато става дума за по-големи деца, горе говорех за "малките", пък и обикновено говоря за тях, защото са по-интересните в някакъв смисъл. Голямата от друга страна точно си взе матурите и C2 сертификата, та не е на 13 от известно време, и сега е кандидат-студент, тя пък е по-пъстрата Няма как да съдя някого, че гледа ТикТок, докато пребраузвам инстаграм видеа в тоалетната Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted May 31 Share Posted May 31 Абе мисирки с мисирките, ще правим ли форОмна запивка през юни или сте несериозни всичките? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted May 31 Share Posted May 31 Аз съм съгласен. Честит рожден ден на патерица. Жив и здрав да си. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted May 31 Share Posted May 31 4 hours ago, Godfather said: Абе мисирки с мисирките, ще правим ли форОмна запивка през юни или сте несериозни всичките? На мен така ми се нареди графика, че никакъв шанс да се прибера до Бг преди последната седмица на юли. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted June 1 Share Posted June 1 19 hours ago, w00x said: Аз съм съгласен. Честит рожден ден на патерица. Жив и здрав да си. Благодаря Ангеле! 18 hours ago, netrootbg said: На мен така ми се нареди графика, че никакъв шанс да се прибера до Бг преди последната седмица на юли. Ванка, то и аз тази година успях да отделя само три седмици, което е твърде малко. Догодина живот и здраве може да се опитам да отделя повече, но кой знае. Навремето, като бях по-ниско в корпоративната йерархия, имах повече свободно време. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted June 1 Share Posted June 1 Специално за русоробите: "Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии. Тя отне земите на колонистите, подложи ни със сичката своя неясна строгост и подлост под законът на "общата повинност" и, когато ние пожелахме да оставим пепелищата на ногайските татаре, които трудолюбивата българска ръка преобърна на рай, и да са върнем в своето старо отечество, испроводи няколко черни български души за да ни отвърнат от това намерение. Но това, което не можиха да направат устата на продадените блюдолизци, направиха казаците със своите сулици и камшици и с копитата на своите коне, направи правителството със своите темници, със своят Сибир и със своите 25 по гърбът. Вие няма да повярвате, ако ви кажа, че в едно село казаците извързаха сичките старци, мъже и ергене и, като ги испроводиха "куда Макар телят не гонял", не оставиха не една жена необезчестена, ни една мома неразвалена и ни едно дете неизнасиловано. Тие испокрадоха имането и покъщнината на селяните, испоклаха им птиците и добитакът и сичкото това премина ненаказано от страната на правителството. На мяста даже и кръв са пролея! Кажете ми после това не ще ли нашият народ да заеме мястото на евреите в Европа? Не е ли сичкото това знак, че тоя народ са смяташе и сега даже са смята за стока, с която секи има право да са обърща както иска? На нашите викове за свобода, на нашите стремления за братство и за съединение със славянете и на нашите трудове за прехраната на тирането никой почти не обърща никакво внимание. – Първата рекрутация, която правителството прибърза да направи по колониите, има твърде печален исход. Правителството натовари 1,000 души български момци в един твърде веран вапор и ги испроводи на Кавказ в такова зло време, щото от бурите вапорат потъна в Черното море и нашите отидоха да защищават от рибите своето ново отечество“ (Христо Ботев, в. "Знаме", г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51) "Кой въстана срещу нашето свещено дело – съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навлязат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата срещу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите, които хрантутехме като просяци с единствена адска цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами я кажете, кой ни открадна княза от Софийския палат в това време, когато на неговата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Сливница? Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя княз, то и съединението ще бъде пълно, и правата на България ще да си останат непокътнати, и конституцията ще си бъде в сила, с една реч, България ще да цъфти и вирее? Така ли излезе? Кой изпрати подир няколко дена подлия Генерал Каулбарс да развращава, подкупва, лъже, бунтува и беснее? Кой подучи пичовите и вагабонтите да вдигат бунтове в Бургас, Сливен, Силистра и Русе, да леят кръв и въвеждат анархия, щото по тоя начин да се отвори път за чужда окупация? Кой унизи и се подигра с България като ù препоръчваше за княз един развратен черкезин – Мингрели? Кой прибра под свое крило всичките чапкъни в България, а законните власти, в това число и В. Н. Събрание, за незаконни с единствена цел, да се продължи още в България безредицата, да се отчая и омаломощи българският народ и да каже: "Дойдете и ни спасете" – Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, християнската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв! Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти! Право имали ония старци, съвременници на Екатерина, на Александра I и на Николая, които ни говореха: "Ще плачете за зеленото парцалче". Видели тия и патили, на основание на факти и на събития говорели горните думи. Цял свят, хора, които не ни бяха ни в клин, ни в ръкав, припознаха нашата висока култура и благородните ни борби, само московците стоят настрана и викат: "Стрижено е !" – Необяснимо. Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и идиоти…“ (Захарий Стоянов, в. "Независимост", 1886 г.) "Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г. Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….“ (Захарий Стоянов, из предисловието към брошурата на Г.С. Раковски "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите“, 1886 г.) "Руското правителство, кое досега лъстеше нашите добродушни българи със сякакви лукави и лъжовни обещания, днес вече открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика към тях. То е наумило и труди се с всичките лукави и безчестни средства да разори и опустоши милото ни Отечество България и да уникакви нашата народност, самото нам скъпоценно и свято наследие!… Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, Свещеното писание и първото образование… Длъжност свята към милото ни Отечество налага ни да открием простодушному народу какво нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско правителство, и какви вечни мъки ги чакат, ако са тия излъжат и идат да влязат в нейните железни нокти. Но преди да дойдем на този предмет, нужда е да покажем вкратце нашим братям какви неприятелски сношения е имала още от стари времена с наши праотци и как тя сякога старала да ги завладей, какви же злини им нанесла досега за награда и що са тия кръстили и първите начала образования ù дали.“ (Георги Раковски, из брошурата "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите“, 1861 г., Букурещ.) "(…) Обаче Русия какво направи? Тя употреби всички средства само и само да попречи на народний идеал – Съединението. Не искаме да упоменаваме тука за всички интриги и подлости, които се вършеха против интересите на нашето Отечество.“ (Стефан Стамболов, в. “Свобода", бр. 7, 19.XI.1886 г.) "О, руси, о, братя славянски, защо сте вий тука? Защо сте дошли на полята балкански немили, неканени гости? Желали би вас възхитени да срещнем со сълзи и с китки… Но идете вий настървени, на грозни зовете ни битки!“ (Иван Вазов, из "На руските воини“, 1916 г.) "Тогава ние с ненавист и омраза гледахме не само на турците, но на австрийците, на немците, а най-вече на англичанете, защото те поддържаха страната на турците и високо проповядваха, че Россия не иде да освобождава християните от турците, но иде да ги пороби и с време завладее и погълни. Кой българин вярваше тия немско-английски палаври? Кой не се отнасяше към тях с презрение и даже с отвращение като към подли и безчестни интриги? А между там минаха се 10 години и днес всекий разумен българин, всеки патриот, който милее за бълг. Независимост и народност, като гледа какво вършат в България и навън руссите, иде да даде право на немците и ингилизите, да признае, че техните уверения са биле и прави и уместни… Едно време турците душаха бълг. Свобода и народност, днес същото дело искат да вършат нашите братя освободители. Едно време всяко зло за българете идеше от Ц-град, днес иде от Петербург…“ (Стефан Стамболов, “Дневник", 6 декември 1886 г., /71, 106-108/) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
instinct Posted June 1 Share Posted June 1 (edited) 1 hour ago, Mockingbird said: Право имали ония старци, съвременници на Екатерина, на Александра I и на Николая, които ни говореха: "Ще плачете за зеленото парцалче". Малко пояснение относно управлението в Русия: Династия Романови - ROMA NOVA или преведено "новият Рим". Произлизат от немската Олденбургска династия (Haus Oldenburg). Екатерина I-ва - германка, рождено име Ма́рта Самуи́ловна Скавро́нская, сменя си го на Екатери́на Алексе́евна Миха́йлова. Майка и се казва Доротея Ган. Братя и сестри - Фридрих, Карл, Анна, Христина. Първи съпруг - Иоганн Крузе. Втори съпруг - Петър I-ви (род Романови). И нататък с наследниците им е същата работа. Затова в "руския" двор се говори ту само на немски, ту само на френски, и е пълно с чужденци, заемащи важни постове. Последният император, Николай II-ри, е от рода Гольштейн-Готторп-Романовы. Първи братовчед е на английския крал по онова време Георг V-ти (майките на двамата са сестри). Edited June 1 by instinct Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted June 1 Share Posted June 1 18 minutes ago, instinct said: Династия Романови - ROMA NOVA или преведено "новият Рим". Произлизат от немската Олденбургска династия (Haus Oldenburg). Добро утро, откри че всичките са се женели помежду си. Но е добре да прочетеш малко по-назад от Екатерина 1-ва, която всъщност се жени в семейството и е с такова хубаво полско име Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
instinct Posted June 1 Share Posted June 1 (edited) Та, неслучайно и в щатите всички президенти (без двама), включително Обама, са в роднинска връзка с английската кралска династия... Това го обсъдихме преди месец, май. Предвид произхода на управниците и състава на дворовете, не виждам какво може да изненадва в политиката. Всичко си е напълно закономерно. П.П. Не че може да се вярва на всичко, написано от захари стоянов (или който и да било друг). Много пропаганда е имало по онова време и в двете посоки. Кой е този, който е бил препоръчан от Русия: "Кой унизи и се подигра с България като ù препоръчваше за княз един развратен черкезин – Мингрели?". Трябва да се провери лицето Мингрели, и да се сравни с Фердинанд, понеже за Фердинанд отзивите също изобщо не са ласкави... Все пак именно Стамболов, доколкото си спомням, го беше хванал "на калъп" с някакъв прислужник (в м.р.). Така че Захари Стоянов ще трябва да каже най-малко същото и за Фердинанд - че е развратен . Edited June 1 by instinct Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted June 1 Share Posted June 1 1 hour ago, instinct said: Та, неслучайно и в щатите всички президенти (без двама), включително Обама, са в роднинска връзка с английската кралска династия... Това го обсъдихме преди месец, май. Предвид произхода на управниците и състава на дворовете, не виждам какво може да изненадва в политиката. Всичко си е напълно закономерно. П.П. Не че може да се вярва на всичко, написано от захари стоянов (или който и да било друг). Много пропаганда е имало по онова време и в двете посоки. Илюминатите са зад всичко;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted June 1 Share Posted June 1 Доналд Тръмп е незаконна дъщеря на английската кралица от рептил роден в пълна секретност под сфинкса в Гиза Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted June 1 Share Posted June 1 8 hours ago, instinct said: Та, неслучайно и в щатите всички президенти (без двама), включително Обама, са в роднинска връзка с английската кралска династия... Това го обсъдихме преди месец, май. Не знам какво сме обсъждали, но си спомням, че бая се смяхме. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts