Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през главата (Нова тема)

Veno

Recommended Posts

Едната страна напада цяла прослойка от хора, без значение как участват в обществото ни. Нормално е аргументите да включат другата крайност, за да се покаже, че и другата страна не е особено примерна.
А и се споменава "традиционно семейство". Не се споменава нищо друго, та нюансите са изцяло загърбени с идеята, че "традиционното семейство" е най-добрият тип семейство и към него трябва да се стремят всички.

Преди да ти кажем, че няма връзка, ще ни кажеш ли каква е връзката? :D 
Защото аз познавам мнооооого хора с деца и "традиционно семейство", на които не им пука кой къде си го слага.

• Replies 14.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

24 minutes ago, w00x said:

Преди да ти кажем, че няма връзка, ще ни кажеш ли каква е връзката? :D 

Връзката е, че постепенно и понякога не толкова постепенно започвам да мислиш и за други хора, а не само за собствения си *ъз.

А относно многото хора дето не им пука, то затова хала ни е толкова завиден.

Някои хора мислят за другите хора и без да са родители. Непопулярна концепция, знам. Тя ако беше, нещата щяха да са много по-различни.

И точно защото мислиш и за други хора, трябва да се замислиш какво ще стане ако детето ти в един момент реши, че харесва представители от същия пол.

DON_CHEFO ще иска да го връзва за 4 коня, това ще стане.

А ако научиш детето ти, че различните ще му отнемат "традиционното семейство" и то реши ходи по улиците и бие "различните", за да се бори за традиициите си? И в тоя бой за традиции вземе, че без да иска убие някого, който дори не е хомосексуален?

Като мислиш и за другите, трябва да си по-толерантен и отворен в мисленето си, а не да мислиш, че си сам на тоя свят и действията нямат дългосрочни последствия.

3 hours ago, downsoft said:

Като ви чета добивам усещането, че обществото е съставено или от свободно сексуално изразяващи се или от традиционалисти дето традиционно си пердашат семействата.

Все ми се струва, че има останали тук там и нормално живеещи хора.

И един въпрос между другото, колко от вас дето защитавате правата на разнополовите и т.н. имате деца? И не ми казвайте, че няма връзка.

Имам деца, и?

Но пък нямаме сключен брак, съответно не е точно "традиционно" семейство, нали? Някой ще пририта сега за традициите си :laughing1:

1 hour ago, downsoft said:

А относно многото хора дето не им пука, то затова хала ни е толкова завиден.

За кое пукане става дума ? Кой къде си го слага или като цяло ? :) Все пак са различни неща

Но имам чувството, че проблемите на БГ не са свързани с това кой къде си го слага. Корупцията например е сравнително унисекс :D Мисленето, че ако си свързан с властта трябва да се облажеш, също е унисекс. Плащането под масата, криенето на данъци. Гейовете ли ви ги правят тия неща ? :))

Ако трябва да цитирам Чефо - завиждам ви за свободното време, че все с гейове се занимавате :D 

Произволно търсене показва интересни статистики за Америка Domestic Violence Statistics - The Hotline :)

26 minutes ago, w00x said:

Защо се радваш толкова на чуждото нещастие бре, Чефо?

Нещастие? Пистолет ли имаха на главата като даваха по 100 бона за коли? Никога не съм харесвал тия ватмански простотии и още по-малко "зелената им и надменна" пропаганда. Да викат дизелови генератори сега..... Най-големия ташак е, че и от Тесла не им били обръщали внимание. Чурето и тва е. 

Ами случило се сега, голяма работа. На всяка технология се случва, автомобилна или не.

На -40 градуса все още се случва да не може да запали някой дизел. Доста дизели дори, не "някой".

Аз също като Чефо злорадствам (може би не чак толкова), защото тенденциозното налагане на електромобилите ми идва в повече. Също смятам, че прекалено много напън да се налага технология, която още не се е развила достатъчно и все още няма достатъчно данни, че са наистина толкова по-екологични, колкото се опитват да ги изкарат.
Междувременно хората, които ме сочат укорително с пръст от телевизора как аджеба не ме е срам да карам бензинов автомобил, навъртат огромен километраж с частни самолети, яхти и всякакви други "екологични" превозни средства...

1 minute ago, w00x said:

Това че електрическите автомобили подобряват градската среда е безспорен и неоспорим факт.

Пиердолиш... Както казват колегите поляци... Това е шега дето го каза, нали? 

Не. Напълно сериозен съм. Смисъл, то е видно. Малко като да дискутираме дали небето е синьо при ясен ден.

Защо смяташ, че не съм прав? Как НЕ помагат (или вредят) на градската среда сравнено с другия тип автомобили?

11 minutes ago, w00x said:

Не. Напълно сериозен съм. Смисъл, то е видно. Малко като да дискутираме дали небето е синьо при ясен ден.

Защо смяташ, че не съм прав? Как НЕ помагат на градската среда сравнено с другия тип автомобили?

Тая руда с абра-кадабра ли става на батерия? Калифорния кво ше правят след 10 години като още ся им издиша мрежата. Дано Господ е милостив и не позволи да се качвам в шибан тролей дорде съм жив. 2jz бейби 

Проблемът не е само в преработката на материала за батерията, а и последващото производство на ток за заряд. Да не забравяме, че огромна част от тока се прави с въглища. Германия си отвориха въглищните централи. Най-еко си остава производство на ток от АЕЦ колкото да не им харесва на някой. Реално "мръсотията" от градската среда я изнасят дето не им пука, че замърсяваш. Имаше и много изследвания, в които се пресмяташе, че като включиш производство на кола, батерия и ток за задвижване се отделя повече емисии отколкото производство и движението на една бензинова кола, която ще се движи 20 години. За това много хора не са съгласни, че електричките са толкова еко колкото ги изкарват.

Аз иначе нямам нищо против да карам тролей, само цената им не ми харесва. :lol: Вече съм карал няколко, ускорението е топ и хич не ми липсва, че нещото дето живее под предния капак го няма и не издава звуци. Хич не ми пука, каква била екологията с нея.

30 minutes ago, jozo said:

Германия си отвориха въглищните централи.

PolitiCheck: Подвеждащо е твърдението, че Германия е размразила закритите си въглищни централи за тази зима

Проверка:
Не всички затворени въглищни централи в Германия ще бъдат върнати в употреба през зимните месеци, а отделни части от 3 централи.

Германия действително е обявила временно връщането в употреба на някои блокове на три от общо 63-те въглищни централи в страната, показват данни в „Статиста”. Това са блокове Е и F на ТЕЦ “Нидераусем”, блок C на „Нойрат“ и блокове Е и F на централата „Йеншвалде”. Съоръженията са били активни миналата зима, пуснати са в режим на готовност през юли и могат да бъдат използвани най-късно до 31 март 2024 г. Не е взето окончателно решение за удължаване на експлоатацията на блокове D и E на централата „Нойрат“ до пролетта на 2025 г.

Проверено:
Подвеждащо е твърдението, че Германия е размразила въглищните си централи за зимата. Страната ще използва  отделни блокове само на три от своите ТЕЦ за идните месеци.

Edited by plameni

Електричките преместват замърсяването на въздуха от града извън него, там където се произвежда тока.

Но не е само въздуха. Пърдящите коли са адски шумни при скорост под 50-60 км/ч (нагоре гумите са по-шумни), което в комбинация с класическите български обичаи да корми гърнета, чипва, мапва и прочее е просто убийствено. Нямам търпение да ги забранят, дано доживея.

"Това че електрическите автомобили подобряват градската среда е безспорен и неоспорим факт" е такъв само за зелената неолиберална сган, която не вижда и не се интересува за нищо по-различно и по-далече от собствения си гъз и която мисли, че като се качи на електричка започва рЕзко да пърди росни майски теменужки и надменно да си вярва, че е спасила планетата. 

Това, че изместваш замърсяването от едно място на друго с нищо не помага, а напротив, генерално задълбочава проблема. 

Отворете гугъл и вижте как изглежда една уранова мина. Прочетете и за хората, работещи в нея, условията на труд, социалния статус. После вижте и някоя мина за литий, или за кобалт, или за някой от останалите 20 редокземни метали, без които така нареченият "зелен преход", от който получавате лека ерекция е абсолютно невъзможен. 

А токът как се произвежда изобщо не кометираме. В Германия може 3 въглищни централи само да има работещи, ама в съседна Полша има 40. В Китай са НАД 1100 (ХИЛЯДА И СТО). И ако утре вземат та спрат, ще видите електрички през крив макарон. Да не гворим, че бълват толкова милиона тона замърсване, че клетия либерален европеец трябва поне 120 години да кара електричката, за да компенсира. И това, ако не му се налага да сменя батерия, че смени ли я- отидОха и внуците. :lol:  Ма то внуци може и да няма, щото налЕ прекалено модерни и оупън-майндед сме, че да правим деца, така че дреме им...

Кухите либерастки тикви не могат да проумеят, че така лелеяният "зелен преход" не е нищо повече, от преминаване от едни изкопаеми на други. От изкопаеми въглеводороди, към изкопаеми метали. Които после вместо петролни рафинерии, отиват в рафинерии за метали и после в завода за батерии. По същество нищо не се променя. Да, може би решава временно някои проблеми насъвременният свят, но и създава много други. И цената на малко по-чистия въдух в няколко развити държави е тотален апокалипсис и разруха в цели региони другаде по света. И не говорим за землището на някое убито село, а за хиляди квадратни колиметри съсипани територии, съизмерими с териториите на съответните държави. Отровени почви, вода и въдух за поколения напред. Ама понеже е далече, на никой не му пука. Въздуха на тя планета обаче е един за всички. Водата също. 

Не съм в никакъв случай против намирането на екологични и природосъобразни алтернативни енергийни източници, но това което се случва в момента, особено в частта с електрическите автомобили е прибързано, недомислено и изцяло подчинено на нечии финансови интереси. Една тлъста овца, която ще се стриже и дои докато умре, а сметката накрая пак ще я платим ние- второкласните държави и бананови републики, които дори не караме електрически коли.

Fun fact: преди десетина години откриха находище на литий в Сърбия. Инвеститор е Рио Тинто- един от световните гиганти в добива на метали. Находището се оценява на около 1,5-2% от световните запаси от литий, което никак не е малко, а заедно с лития се копат и други ценни неща. В началото на 2022 сръбското правителство спря проекта от екологични съображения, но сега чета, че има доста силен натиск от Германия (един от най-големите и важни външнотърговски партньори на Сърбия), както и от други места за възобновяване на проекта. И той ще бъде стартиран, рано или късно. Намира се по проечието на река Ядар (Jadar river), която е във водосборния басейн на р.Сава, която се влива в Дунав, която пък знаете покрай къде минава след това и къде се изтича цялата. Та не знам радетелите на "чистия въздух в големите градове" като ви дойде вече на един хвърлей от задника какви ще ги мислите. 

Edited by deus_pld

8 hours ago, DON_CHEFO said:

Тая руда с абра-кадабра ли става на батерия? Калифорния кво ше правят след 10 години като още ся им издиша мрежата. Дано Господ е милостив и не позволи да се качвам в шибан тролей дорде съм жив. 2jz бейби 

2 hours ago, jozo said:

Проблемът не е само в преработката на материала за батерията, а и последващото производство на ток за заряд. Да не забравяме, че огромна част от тока се прави с въглища. Германия си отвориха въглищните централи. Най-еко си остава производство на ток от АЕЦ колкото да не им харесва на някой. Реално "мръсотията" от градската среда я изнасят дето не им пука, че замърсяваш. Имаше и много изследвания, в които се пресмяташе, че като включиш производство на кола, батерия и ток за задвижване се отделя повече емисии отколкото производство и движението на една бензинова кола, която ще се движи 20 години. За това много хора не са съгласни, че електричките са толкова еко колкото ги изкарват.

Абе вие четете ли какво пиша? Каква е връзката между производство на електроенергия и батерии, и "градската среда"? 2 пъти го повторих, точно защото знаех какви ще са аргументите.

Електромобилите са по-чисти, ще намалят (изчезнат) изгорелите газове в градовете, въздухът ще стане значително по-чист, а и са по-тихи, което драстично ще намали шума на градовете. Освен това, този намален шум е позитив и за птиците, и животните.

5 minutes ago, w00x said:

Абе вие четете ли какво пиша? Каква е връзката между производство на електроенергия и батерии, и "градската среда"? 2 пъти го повторих, точно защото знаех какви ще са аргументите.

Електромобилите са по-чисти, ще намалят (изчезнат) изгорелите газове в градовете, въздухът ще стане значително по-чист, а и са по-тихи, което драстично ще намали шума на градовете. Освен това, този намален шум е позитив и за птиците, и животните.

Интелигентен пич си по принцип, а не можеш или не искаш да проумееш елементарни взаимовръзки. Връзката между "батериите" и "градската среда" е толкова пряка, че не знам как по-ясно да се обясни. 

Твоя чист и тих, благодарение на електрическите автомобили град да не е на Марс? Въздуха на тя планета е един. Ако на едно място е чист, това значи че на други места е пъти по-мръсен. А е пъти по-мръсен, защото там, на ония места някой негър, който ще умре от отравяне на 26 години копа кобалт за долар на ден, а на друго подобно беззъб китаец налива киселините в батерията за твоята електричка, която да ти изчисти въздуха. 

И въобще, тия твърдения са някакво ново ниво на висш егоизъм, самозаблуда и тотално скъсване с реалността. Все качества твърде характерни за либерастката клика, от която ти твърдиш, че не си част. 

А утре като задуха вятъра на другата посока и докара насам пушека от Китай и/или отровената вода по Дунав (въж предния ми пост) ко ши прайм? Ще си купим още една електричка, та да пречистваме още по-усърдно?

Казано по друг начин, щото се опасявам, че пак няма да разбереш горното: Никой не отрича факта, че ако караме 100% електрически коли, градът НИ ще стане по-чист и по-тих. Въпросът е на каква цена?

Както казах и горе- светът не започва и не свършва с твоя либерален задник (Пардон, просто задник, защото ти не си либерал, налЕ). И ако си изкараш главата от него, ще видиш, че чистия въдух в твоя личен ареал всъщност генерално създава повече проблеми, отколкото решава. И че сметката за чистия въздух в шепата държави, които са си надвили над масрафа ще плати целия останал свят. Абсурдното в случая е, че и ти, дето така самоотвержено ги защитаваш, си в тая бройка на плащащите сметката, живеейки в нашия си роден разграден двор. 

И пак да потретя: Не съм в никакъв случай против намирането на екологични и природосъобразни алтернативни енергийни източници, които да доведат до по-чист и по-екологичен свят, който да завещаем на децата си. Ясно е, че петрол и въглища не можем да копаме до безкрайност. Но това, което се случва в момента, НЕ Е начинът. То е просто грозно лицемерие, завито в целофан от фалшиви добри намерения, което ще ни се тика в муцуните докато пуска кинти. После ще спре и евентуално ще освободи терен за някое наистина работещо решение. 

Не ми се рови, но мисля че многократно бяха сравнявали електричките с колите с двг. И общо взето на 3-4та година (пиша по спомен) колите с ДВГ изравняват замърсяването от производството на батериите и започват да изпреварват. Съответно гледайки целият живот на колата, електричките идваха по-чисти. Като в това се включваше и евентуалното замърсяване от производството на ток. 

И нека не забравяме, че има и коли на водород. 

А условията на труд в разни части на света не са станали такива заради електричките, нали? 

Edited by ARPAnet

11 hours ago, w00x said:

Това че електрическите автомобили подобряват градската среда е безспорен и неоспорим факт.

2 hours ago, deus_pld said:

"Това че електрическите автомобили подобряват градската среда е безспорен и неоспорим факт" е такъв само за зелената неолиберална сган, която не вижда и не се интересува за нищо по-различно и по-далече от собствения си гъз и която мисли, че като се качи на електричка започва рЕзко да пърди росни майски теменужки и надменно да си вярва, че е спасила планетата. 

1 hour ago, deus_pld said:

Никой не отрича факта, че ако караме 100% електрически коли, градът НИ ще стане по-чист и по-тих.

Ммммм.... М? :D 
Последно? Факт е само за "либералната сган" или никой не отрича факта?

Аз говоря единствено за качеството на условията в градската среда. Останалото не е тема на тази дискусия, но ти продължаваш да споменаваш батерии и добив на електроенергия.

Вероятно просто искаш да си говориш по темата, защото ти се е насъбрало. Говори си, но не е задължително да ме цитираш и да отправяш коментарите си към мен, при положение че нямат нищо общо с твърдението ми.
Има разработки на нови батерии, на нови начини за добиване на електричество, има алтернативни на електромобилите тихи и чисти автомобили и т.н.

А "либерална сган", която мисли само за собствения си гъз, е дефиницията на оксиморон.

@w00x нищо не съм насъбрал, просто се дразня когато виждам иначе интелигентни хора да ми обясняват като коне с капаци "факти" от собствения им микрокосмос, който къде от лицемерие, къде от егоцентризъм, къде от самозаблуда е тотално изключен от останалия свят.

Относно удебеленото: Никой не отрича факта, че градовете ще са по-чисти, ако караме 100% електрически коли, но само либералната сган спира до тук с фактите и не гледа и останалите факти, които са неразделно свързани, защото така й отърва на лайфстайла. Главата забита в гъзъ и дишаме ли дишаме чист въздух.

Няма да те цитирам повече, защото си безнадежден случай. Пожелавам ти да си купиш електрическа кола с най-новата разработка батерия, да я зареждаш с електричество, добито по нов начин и около твоя блок да е най-чистия въздух. И не се ебавам тука, след като си напълно убеден, че може светът да функционира така, пожелавам ти да излезеш прав и да ти се случи. 

Edited by deus_pld

Кел файда, че ние сме много еко, като някъде другаде правим кочина, ама нали не е в нашата градина не ни пука. Определено някой неща не се променят с векове. Тая тема много ми напомня на една приказка, дето прабаба ми казваше. Едно време са живяли накрая на селото и съответно всички селяни си изхвърлят боклука пред нашата врата. Баба казваше: "Боклука да не е у вас да е вкъщи". Ся същата работа, трупаме боклука другаде, ама нали не е у нас всичко е точно и сме супер Еко-био гъзар.

Edited by jozo

5 minutes ago, deus_pld said:

@w00x нищо не съм насъбрал, просто се дразня когато виждам иначе интелигентни хора да ми обясняват като коне с капаци "факти" от собствения им микрокосмос, който къде от лицемерие, къде от егоцентризъм, къде от самозаблуда е тотално изключен от останалия свят.

Относно удебеленото: Никой не отрича факта, че градовете ще са по-чисти, ако караме 100% електрически коли, но само либералната сган спира до тук с фактите и не гледа и останалите факти, които са неразделно свързани, защото така й отърва на лайфстайла. Главата забита в гъзъ и дишаме ли дишаме чист въздух.

Няма да те цитирам повече, защото си безнадежден случай. Пожелавам ти да си купиш електрическа кола с най-новата разработка батерия, да я зареждаш с електричество, добито по нов начин и около твоя блок да е най-чистия въздух. И не се ебавам тука, след като си напълно убеден, че може светът да функционира така, пожелавам ти да излезеш прав и да ти се случи. 

Как "Никой не отрича"? Ти първоначално отрече. DON_CHEFO отрече също.

Не виждам да съм споменал или коментирал това, което обсъждаш ти. Нека се придържаме към първоначалните твърдения.

По-чисто и тихо ли оставят след себе си електрическите автомобили в градовете - ДА. Ти също потвърди след първоначалното отричане. Какво обсъждаме още? Останалите факти са предмет на друга дискусия, както споменах вече. Дискусия, която аз лично не водя.

То ако се случи на мен да ми е чисто, ще се случи на всички. Повечето хора обаче искат колата им да прави БРРРРР, вместо да им е тихо и чисто. А какво остава, ДА НЕ ДАВА ГОСПОД, да вземат да походят и пеш за 400-500-1000 метра.

И все пак, не е като да няма проучвания по темата и цифри

Electric Vehicle Myths | US EPA
Are electric vehicles definitely better for the climate than gas-powered cars? | MIT Climate Portal

Тези дават по-мрачната картина от 8 години за да се изравнят The Environmental Impact of Battery Production for Electric Vehicles | Earth.Org, гледайки към Индия където микса им е по-различен.
Но и не забравят, че тези същите метали са необходими за всичките ни лаптопи, телефони и т.н. 

М/у другото, трупането на боклук другаде не е проблем само на електричките, нито пък нещо ново като цяло