Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през главата (Нова тема)

Veno

Recommended Posts

On 11/17/2023 at 8:19 PM, jozo said:

Просто като работодатели, в Пловдив имат много пасти да ядат.

За пловдивски фирми нямам намерение повече да работя. Измекяри и феодали, често и двете. Слава богу моя сектор ми позволява да работя дистанционно, иначе отдавна да съм се върнал в София. Въобще, Пловдив се превръща в София по лошите неща - става все по-мръсен и претъпкан, но заплатите си остават жалки...

• Replies 14.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

1 hour ago, Antares said:

За пловдивски фирми нямам намерение повече да работя. Измекяри и феодали, често и двете. Слава богу моя сектор ми позволява да работя дистанционно, иначе отдавна да съм се върнал в София. Въобще, Пловдив се превръща в София по лошите неща - става все по-мръсен и претъпкан, но заплатите си остават жалки...

Абсолютно точно, аз за това и поех към София. За съжаление фирмата, в която работя не ми позволява да работа само хоум офис, но съм го приел за сметка на другите предимства. В София определено не ми харесва да живея, за това си пътувам, петъците съм задължително в къщи, че прибирането е кошмар.

Edited by jozo

8 minutes ago, jozo said:

Абсолютно точно, аз за това и поех към София. За съжаление фирмата, в която работя не ми позволява да работа само хоум офис, но съм го приел за сметка на другите предимства. В София определено не ми харесва да живея, за това си пътувам, петъците съм задължително в къщи, че прибирането е кошмар.

И тая като свърши тогаво какво? 

Той най-вероятно има искане да е в офиса, защото тепърва почва в сферата и няма опит.  За този вид работа аз не виждам ползи от това да работиш в офиса задължително - виждам повече негативи и за мен и за фирмата. В офиса е калабалък и шумотевица - все някой говори я между себе си, я в среща - пречи на концентрацията и се работи по-неефективно. За да ида до офиса според движението губя 20-40 минути в посока, като допълнително с комбинация с тъпи шофьори често става, че пристигайки на работа в офиса вече съм изнервен и ядосан - пак ми пада КПД-то. На връщане пак така, почвам да се карам в къщи за глупости.

11 minutes ago, DON_CHEFO said:

И тая като свърши тогаво какво? 

За сега няма никакви такива изгледи при мен, по-скоро има изгледи изцяло да мина на хоум офис.

10 minutes ago, mIRCata said:

Той най-вероятно има искане да е в офиса, защото тепърва почва в сферата и няма опит.  За този вид работа аз не виждам ползи от това да работиш в офиса задължително - виждам повече негативи и за мен и за фирмата. В офиса е калабалък и шумотевица - все някой говори я между себе си, я в среща - пречи на концентрацията и се работи по-неефективно. За да ида до офиса според движението губя 20-40 минути в посока, като допълнително с комбинация с тъпи шофьори често става, че пристигайки на работа в офиса вече съм изнервен и ядосан - пак ми пада КПД-то. На връщане пак така, почвам да се карам в къщи за глупости.

Я ти да видиш... 

1 hour ago, jozo said:

За съжаление фирмата, в която работя не ми позволява да работа само хоум офис, но съм го приел за сметка на другите предимства. В София определено не ми харесва да живея, за това си пътувам, петъците съм задължително в къщи, че прибирането е кошмар.

София е гадна за живеене, мръсна, въздуха е гаден, но има повече неща за правене и за такива като мен - Витоша ти е на един К разстояние. Но цените на имотите там са доста по-високи дори и от пловдивските.
За фирмата - изкарай 2-3 години, натрупай опит и знания, и едно, че и сегашната ти фирма ще е далеч по-отворена за отстъпки за home office, а и вече ще си по-апетитна хапка за другите фирми. Отделно и това, което казва Миро е вярно - вероятната причина е, че си съвсем нов.

2 hours ago, Antares said:

София е гадна за живеене, мръсна, въздуха е гаден, но има повече неща за правене и за такива като мен - Витоша ти е на един К разстояние. Но цените на имотите там са доста по-високи дори и от пловдивските.
За фирмата - изкарай 2-3 години, натрупай опит и знания, и едно, че и сегашната ти фирма ще е далеч по-отворена за отстъпки за home office, а и вече ще си по-апетитна хапка за другите фирми. Отделно и това, което казва Миро е вярно - вероятната причина е, че си съвсем нов.

Да, наистина в IT съм нов, но не е заради това. Политиката на фирмата е такава, че не може само хоум офис дори да си от 5 години, Архитект, Синиър и т.н. И на мен идеята ми е да трупам, знания и опит, за това и започнах. За сега ми е интересно, уча много нови неща. Изкарах даже и два международни сертификата тая година по моята специалност. След време ще му мислим, за сега мр устройва.

Не само пловдивските, а като цяло българските фирми са големи измекяри. 

За предимствата София- Пловдив, сте ги казали, за недостатъците-също. За това, че Пловдив започва да настига София по лошите черти е вярно. Конкретно за въздуха трябва да добавя- в Пловдив все още е чувствително по-добре, но като цяло и там не е добре и може по-хубаво да е. 

Иначе още от преместването ми в София, та чак досега- вече подминах 8-мата година, никога не съм бил категоричен къде ще остана за постоянно. Може да остана, може и да се върна. Това също зависи и един ден каква жена имам и какво решим с нея. Но при всичките плюсове, които имам да се върна в Пловдив, що се отнася до работа, заплата и условия на труд, ми се струва, че ще е малко като да се върна на село или от Висшата лига във втора лига. 

За предимствата работа от вкъщи/офис лично за мен двете най-големи разлики са, че ако останеш вкъщи спестяваш по-ранно ставане и време в път и бидейки вкъщи, би могъл да бъдеш по-гъвкав и да свършиш и нещо друго належащо, покрай работата. За производителността не съм съгласен, защото това зависи изцяло от индивида. Можеш да си несъсредоточен, да се подмотаваш и да те мързи и от вас. В същото време, поне за мен, е напълно възможно да се съсредоточа и в офисна среда, дори и да е по-шумно. Правел съм го години наред. Дори в първия ми офис, когато започнах работа за първи път, около мен беше твърде шумно, което наред с това, че се чувствах често като ретард, опитвайки да науча работата, правеше нещата малко по-трудни, но успях да свикна. От друга страна съм чувал, че и хора със семейства, деца, може да им бъде доста шумно и разсейващо и в домашна среда и бягат в офиса. 

За цените на имотите- така е, в София все още са по-високи и налудничави, но забелезвам последните години в Пловдив доста набързо са се покачили цените и са почнали да настигат софийските, а в същото време града не е започнал да предлага повече от преди.

И нещо друго над, което се замислих, когато се върнах последно преди една седмица- на всичкото разкопване на булеварди, на всичките новодошли хора и коли, които все повече времено или постоянно спъват и ще спъват трафика, придвижването и ще увеличава времето за път, съществаената разлика в Пловдив е, струва ми се, че пътищата почти няма накъде или даже хич да бъдат разширявани, за да поемат по-големия поток и да облекчат трафика. Просто Пловдив е по-малък град, с по-малко пространство. А в София има повече големи булеварди, движението се изтегля по-бързо и по-гладко. По не малко от тези булеварди и ограничението е напрвено на 70, докато ми се струва, че в нашия град тези неща няма възможност да бъдат приложени.   

Edited by Dunc

Абе, за имоти не знам, ама цените на наемите са почти еднакви… Приличен обзаведен, едноспален апартамент в Плд. е 700-1000 лв. в София е 800-1100 лв. Като в София в тази цена влиза и собствено паркомясто. 

On 11/17/2023 at 2:14 PM, jozo said:

Днес имам друга пратка до там, пак пише "зает локер". Пък и срок ми слагат, как да ида като не мога в работно време....

Започнали са да стимулират бързото освобождаване:

image.png

5 hours ago, Mockingbird said:

Абе, за имоти не знам, ама цените на наемите са почти еднакви… Приличен обзаведен, едноспален апартамент в Плд. е 700-1000 лв. в София е 800-1100 лв. Като в София в тази цена влиза и собствено паркомясто. 

600-1000 евро са добре обзаведените двустайни ново строителство. В Пловдив това, че по цените може да се подведеш. :DИ да не мислиш, че са само в центъра тези? Не са. От Смирненски до Тракия се простират въпросните.

Едностайни за 600-700лв отдават. В Томов Плаза последно гледах едностаен за 600лв.

А цените на жилищата в Пловдив на места, вече са по-високи от някои квартали в София. 2000-2500 евро на квадрат търсят до Мол Пловдив. В София между Централна гара и центъра са по 1400.

А ти познаваш ли действително някой, който плаща 1000 евра за двустаен в Пловдив? 

Щото според мен трябва да си с някакъв сериозен брейн демидж за да дадеш тия пари на някой wannabe "инвеститор" с двустаен в Томов плаза, който си вярва, че е превъртял системата.

Според мен цените на наемите се държат изкуствено високи по обявите, за да се подържа балона на високите цени и командното дишане целия сектор. В последствие, в личния разговор се договарят други наеми. Това си е мое мнение, естествено, затова ми е интересно да разбера има ли хора, за които сме 100% сигурни, че ДЕЙСТВИТЕЛНО плащат подобни суми за гарсониера на място, различно от идеалния топ център?

Не, но познавам хора, които отдават двустаен в Пловдив за 1400лв на месец. До МОЛ Пловдив.
Също така виждам как обявите за апартаменти по 1000 евро изчезват и след няколко месеца се появяват пак.

Тази например седи от поне 6 месеца. https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=2d168017065884036

Обърках се. В началото казваш 1000 евро за двустаен, след това споменаваш гарсониера. :) Гарсониерите не са на такива цени. За гарсониерите търсят по минимум 500лв и то не задължително ново строителство.

Бъркаш терминологията. Нарочно написах едноспален = спалня + дневен тракт (по-евтините, около 400-600 лева са с кухненски бокс). Това го водят двустаен апартамент. Бърза справка показва цени в посочения от мен диапазон. 

Вече за двуспален, което е тристаен, цените отиват на това което казваш ти. Естествено има и изключения спрямо местоположението основно.
Но като цяло наемите в Плд. и Сф. са почти изравнени вече…. 

Искрено съчувствам на тези нашенци, които трябва да си изкарват парите в фирмите на местни бизнесмени и да плащат наем в българските големи градове….

Не бъркам терминологията. И аз за такива двустайни говорех. Спалня + хол/кухня.

Обявата от примера е за 3 стаен. Което не прави цената по-малко налудничава.

Просто студентите не търсят апартаменти в момента, затова цените са по-различни. Бежанците също малко по малко започнаха да се изнасят от града. Това също влияе на пазара.

Ето ти едни изтекли обяви, за които ми беше много интересно дали ще се отдадат. Отдадоха се.

image.png

3 от тези бяха в една и съща кооперация, един под друг.

Ето и няколко активни.

1 стаен - 750лв.

2 стаен - 640 ЕВРО

Сега виждам, че цените наистина са спаднали малко, но редовно има някакви налудничави обяви като тези двете. Изобщо не са рядкост, а по едно време (преди няколко месеца) бяха норма.

Ами зависи как броиш стаите всъщност. Ако под "двустаен" имаш предвид апартамент с две спални и отделно другите помещения- тогава да, но ако се има предвид апартамент с две стаи общо- тогава си е точно гарсониера. 

Ние навремето преди 100 години живеехме в такъв апартамент в големия гигант: една спалня, една стая за хол и кухня едновременнно, малко коридорче, баня с тоалетна на едно и тераса. Това се водеше "гарсониера лукс". Това е което разбирам аз под "двустаен". Буквално- две стаи. Ти вероятно имаш предвид апартамент с две спални. Не че пак не е лудост 1000 евра.

20 minutes ago, w00x said:

Тази например седи от поне 6 месеца. https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=2d168017065884036

Което подкрепя твърдението, че търсене няма. Както и факта, че подобни обяви често изчезват и се появяват пак. 

Не знам, то както и да го гледаш математиката не излиза. Златното правило е, че за да можеш да живееш нормално, да си покриваш базовите нужди и да имаш и все пак някакъв фонд за развлечения, месечният ти наем не бива да надвишава 40% от чистия, нетен доход. Което при 2000лв наем прави 5000лв доход. Дори да предположим, че става въпрос за двойка и двамата работят, пак идва по 2500лв/човек като минимум. Колко хора в Пловдив работят за тия пари? Не са повече от 10-15%. Съответно всички онези от останалите, които нямат собствено жилище, или живеят скотски, или просто всичко е една добре-напомпана измама. 

То няма място за бъркане на терминологията. Строителите и брокерите са си ги наложили.
Имах предвид апартаменти с 1 спалня + хол/кухня. Двустайни апартаменти.

1 стаен - едно помещение

2 стаен - 1 стая освен хола/кухнята

3 стаен - 2 стаи освен хола/кухнята

многостаен - повече от 2 стаи освен хола/кухнята.

Факт е, че цените са нереални. Факт е също, че апартаментите на тези цени се отдават. За какъв период се отдават не е ясно.
Имаше един двустаен, който преди година е бил пуснат на 650 в обявата. Явно са го наели и са го освободили. Сега същия го бяха пуснали на 850. От собственик директно, без агенции.

Е има разни цени, като гледам общо търсене за Пловдив Обяви Дава под наем в град Пловдив :: imot.bg

Никой не е забранил и пробването, ако някой с пари ти хареса апартамента - що да не ? :) 

Обърках се вече какво коментираме.
Това което аз споменах е, че цените споменати от mockingbird бяха ниски за това, което беше на пазара в Пловдив. От любопитство следя наличните имоти вече повече от 2 години. Виждам трендовете и цените за двустаен  (спалня + хол) по едно време започваха от 500 ЕВРО нагоре.

8 minutes ago, ARPAnet said:

Никой не е забранил и пробването, ако някой с пари ти хареса апартамента - що да не ? :) 

Така е. Зависи колко ти е голямо желанието да си отдадеш апартамента.
Този например се отдава от 1 година. https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=2d169589364149562

Собственикът явно е решил, че не му е важно да си отдаде апартамента и може 1 година да губи от наеми, но 2 месеца да вземе 750 евро, за да може после още 1 година да стои празен. :D 

Edited by w00x

12 minutes ago, ARPAnet said:

ако някой с пари ти хареса апартамента - що да не ? :) 

Защото все си мисля, че хората с пари няма да тръгнат да живеят под наем в двустаен в Томов плаза, или в някое от общежитиятa в новия квартал зад МОЛ Пловдив с още 2000 новограждани само в техния вход.

НО явно и хората с пари вече не са това, което бяха :lol: 

Edited by deus_pld

8 minutes ago, w00x said:

Този например се отдава от 1 година. https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=2d169589364149562

Е значи не е това приемливата цена в града. 

Всъщност този предишният със зебровият десен зад телевизора ми се показва до обява за тристаен на 700 лева :D   Но не създава чувството, че клиента е прохождаща чалгаджийка :laughing1:

Та има за всякакви бюджети, няма нужда да се плащат 1000 евро за тристаен, но може :D 

7 minutes ago, deus_pld said:

Защото все си мисля, че хората с пари няма да тръгнат да живеят под наем в двустаен в Томов плаза, или в някое от общежитиятa в новия квартал зад МОЛ Пловдив с още 2000 новограждани само в техния вход.

НО явно и хората с пари вече не са това, което бяха :lol: 

Нека се пробват де, щом стоят по година в сайтовете без да се отдадат .. значи много държат на пробата, знам ли :D

Винаги може да попаднеш на някой чиито апартамент се плаща служебно, примерно и си има бюджет и не го боли.