Antares Posted November 6, 2023 Share Posted November 6, 2023 Виж колко успешен е бил сухият режим в САЩ. И какви отрочета е родил... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted November 6, 2023 Share Posted November 6, 2023 Още по-добре. Наличие на още един пример, от който да се учим. А и сухият режим е бил тотална забрана. Аз не споменавам това. Ти в Италия си отишъл и пак намираш време да пишеш тука. Аз като отида на екскурзия някъде, тотално заебавам писането за определения период. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted November 6, 2023 Share Posted November 6, 2023 18 hours ago, w00x said: Този пример само показва, че методите ми ще свършат работата. Все пак предложението ми беше с цел да бори зависимостта и прекомерната консумация, а не консумацията изобщо. Хора консумиращи по 50-100 мл през ден, няма да имат проблем с минимална цена от 80лв за бутилка концентрат. Тези, които консумират бутилка на ден, ще имат. Сигурно живееш в някаква лаборатория, изолиран от околния свят. Пропускаш колко много хора варят ракия, правят вино и освен за лична консумация, продават на черно. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DON_CHEFO Posted November 6, 2023 Share Posted November 6, 2023 18 hours ago, w00x said: Добре, че в статистиката има и жени, иначе се изкачваме почти начело. Надали. По-скоро умира за такива като теб, които подскачат само като видят знаме с цветове на дъга. Да го обясня ли пак? Всичко това се прави с цел показност. Представи си го като театрална постановка. Тези, които обръщат внимание са публиката, съответно и таргет група. Тези като мен, на които им все тая - не са. Видял ли си театър пълен с хора, които не се интересуват от постановката? Не си. Няма и да видиш. Тия постановки приключват след първото представление. Докато има зрители, като теб, които да се връзват на всяка дума, жест, прищявка, коментар или символ, театърът ще се пука по шевовете. А аз, ще съм косвена жертва, защото като минавам пред входа ще ми бутат брошурите в ръцете, а излизащите зрители, без да ме интересува мнението им, ще ми обясняват колко е било гадно, докато се редят за билет за следващата постановка. И колкото повече се редите, толкова повече постановки срещу които да недоволствате ще има, и така докато на актьорите не им омръзне да играят един и същи театър и сменят постановката (случи се няколко пъти, между другото). Твоите съмишленици пак ще тръгнат да посещават новата постановка, за да могат да се оплакват. Rinse, repeat. През това време, на тия като мен, на които не им пука за тая постановка, им надуват главата и двете страни и става досадно, защото знаем, че причината за тази ситуация не са театралните изпълнители, а оплакващите се посетители. Не е луд тоя дето яде баницата. Иронично, нали? Комично дори. Този пример само показва, че методите ми ще свършат работата. Все пак предложението ми беше с цел да бори зависимостта и прекомерната консумация, а не консумацията изобщо. Хора консумиращи по 50-100 мл през ден, няма да имат проблем с минимална цена от 80лв за бутилка концентрат. Тези, които консумират бутилка на ден, ще имат. Да си жив и здрав да имаш деца. Ако дойдат при теб с такъв проблем да видим тогава какво ще напишеш. Ако от мен зависи - такива неща щяха да се наказват със... Айде да не го пиша. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted November 6, 2023 Share Posted November 6, 2023 1 hour ago, DON_CHEFO said: Да си жив и здрав да имаш деца. Ако дойдат при теб с такъв проблем да видим тогава какво ще напишеш. Ако от мен зависи - такива неща щяха да се наказват със... Айде да не го пиша. Не мога да си представя синът ми да се оплаче един ден, че някое момиче им ползва съблекалнята Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
XMD Posted November 6, 2023 Share Posted November 6, 2023 1 hour ago, DON_CHEFO said: Да си жив и здрав да имаш деца. Ако дойдат при теб с такъв проблем да видим тогава какво ще напишеш. Ако от мен зависи - такива неща щяха да се наказват със... Айде да не го пиша. Брат, заеби, няма да бъдеш разбран... оня ден брат ми (живее от 10на години в Италия) ме сюрпризира, че племенницата била лесбийска (на 14 години), било напълно нормално , аз нищо не съм разбирал, не може да се ограничава детето... Като го попитах той, така ли е възпитаван и с такива ценности ли е израстнал, няма ли срам от родители, къде е бил да да наложи основополагащи ценности в живота на дъщеря си , ме нахока, че съм хомофоб, дърт комунист, с остаряли разбирания, далеч от Европа, да си ходя в Русия и т.н. смятай колко е изчекнато мисленето на "европейците" @w00x Не е проблема в алкохола, нито в количеството, а в изпростелия манталитет на българина.... Имаш ли си на представа колко прости,ограничени, неграмотни хора виреят по градовете и селата? Те и трезви се колят, блъскат, бият, трепят, паркират неправилно, хвърлят боклуци навсякъде, бият си жените и децата и т.н. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted November 6, 2023 Share Posted November 6, 2023 3 hours ago, plameni said: Сигурно живееш в някаква лаборатория, изолиран от околния свят. Пропускаш колко много хора варят ракия, правят вино и освен за лична консумация, продават на черно. И това незаконно производство не може да се контролира? То и сега е забранено ако си спомням правилно? 59 minutes ago, XMD said: @w00x Не е проблема в алкохола, нито в количеството, а в изпростелия манталитет на българина.... Имаш ли си на представа колко прости,ограничени, неграмотни хора виреят по градовете и селата? Те и трезви се колят, блъскат, бият, трепят, паркират неправилно, хвърлят боклуци навсякъде, бият си жените и децата и т.н. Проблемите се решават един по един. Алкохолът е голям такъв. Имам си представа, да. 2 hours ago, DON_CHEFO said: Да си жив и здрав да имаш деца. Ако дойдат при теб с такъв проблем да видим тогава какво ще напишеш. Ако от мен зависи - такива неща щяха да се наказват със... Айде да не го пиша. И ако стане така, кой смяташ, че ще обвиня? Ще обвиня теб и тези като теб, които ходите постоянно купувате билети за представлението и давате трибуна на всеки, който е решил да се прави на различен, вместо да му кажете “брат, не ме занимавай с тъпотиите си”. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DON_CHEFO Posted November 6, 2023 Share Posted November 6, 2023 46 minutes ago, w00x said: И това незаконно производство не може да се контролира? То и сега е забранено ако си спомням правилно? Проблемите се решават един по един. Алкохолът е голям такъв. Имам си представа, да. И ако стане така, кой смяташ, че ще обвиня? Ще обвиня теб и тези като теб, които ходите постоянно купувате билети за представлението и давате трибуна на всеки, който е решил да се прави на различен, вместо да му кажете “брат, не ме занимавай с тъпотиите си”. Тъй кат станИ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted November 7, 2023 Share Posted November 7, 2023 8 hours ago, w00x said: И това незаконно производство не може да се контролира? То и сега е забранено ако си спомням правилно? А успяват ли да го контролират? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted November 7, 2023 Share Posted November 7, 2023 Не е незаконно, но е ограничено до 30 литра концентрат на човек. И не, не искат да го контролират. Ще дам пример в Гърция как е, щото и там съм варил ракия… Ракиджийницата се отваря на 15-ти октомври, за точно 30 дни. Идват митничарите, отпечатват я, замерват си уреда, който отчита литрите и е свързан онлайн и пускат клиентите. За 30 дни варят денонощно. На 31-вия ден пак идват, сверяват данните от уреда и запечатват ракиджийницата. Т’ва е. Акциза си си го платил и даже с тая бележка имаш право да продаваш домошнярката легално без етикет, бандерол и т. н. Тук просто не искат да контролират. Дали защото нямат ресурс, дали защото не им се занимава, дали защото това са гласоподаватели…. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted November 7, 2023 Share Posted November 7, 2023 (edited) По приницип алкохолния сектор в България е бом-бок законово. Второто правителство на гроп беше направило плах опит чрез Агенция Митници да наложи по-стриктен контрол на селските ракиджийници и такъв вой се нададе, че баце, бидейки проста и страхлива мутра, се уплаши и даде заден. От тогава уж има някакъв контрол, уж ходят на проверки, от време на време избомбят по сигнал някой, колкото да се имитира дейност, но като цяло всичко си е по старому. Отделно от това Закона за виното и спиртните напитки, няколко пъти е връщан от ЕК, защото не е напълно синхронизиран с европейските разпоредби, но никой на местно ниво не иска да го оправи, защото ще секнат много схеми и вече 10 години стои на трупчета. Заради това дефакто в момента закон няма. По тази причина редовите инспектори, от Агенцията по лозата и виното много-много не си дават зор да проверяват, защото така или иначе актовете падат после в съда. Гроздопроизводството също дефакто има нулев контрол. На годишна база повече грозде влиза по къщите и мазетата, отколкото по винрпомите. Винено грозде, което принципно подлежи на контрол, се продава свободно и безконтролно по пазари и бусове навсякъде, без сертификати, без придружителни документи, без касов апарат дори и елементарна отчетност няма. За това заслугата също е лично на баце, той пази гроздопроизводителите от проверки, те в замяна му събират електорат. Сещайте се сами кои хора работят по лозята. Това е едното, отделно всички пари, които му се отчитат обратно от европейските прогрми. В общи линии всичко е на самотек от години и никой няма интерес нещо да се промени. Или по-точно казано, един определен кръг от лозари и винпроми има интерес нещата да си останат, както са сега- куче влачи рейс. Целият бранш, върви поне от 10 години само и единствено надолу и просто ще изчезне в един момент. Edited November 7, 2023 by deus_pld Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted November 7, 2023 Share Posted November 7, 2023 Аз бих започнал от друго място. Забрана на шофирането след употреба на алкохол, 0.0 промила. Така ще се намали и броя на химиците - с една бира ще си ок, с две бири ще си ок и т.н.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
XMD Posted November 7, 2023 Share Posted November 7, 2023 5 hours ago, ARPAnet said: Аз бих започнал от друго място. Забрана на шофирането след употреба на алкохол, 0.0 промила. Така ще се намали и броя на химиците - с една бира ще си ок, с две бири ще си ок и т.н.. Някои хора без да са пили нищо, имат 0.1 - 0.2 промила. Те какво правят? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted November 7, 2023 Share Posted November 7, 2023 49 minutes ago, XMD said: Някои хора без да са пили нищо, имат 0.1 - 0.2 промила. Те какво правят? Дават кръв, спират да пушат примерно , но изключенията/специални случаи не може да са причина за липса на промяна. И според нуждите и промените, ако трябва нека да се създадат няколко нови лаборатории или да се разширят съществуващите, за да се случват по-бързо нещата. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
XMD Posted November 7, 2023 Share Posted November 7, 2023 Аз не виждам проблем с ограничението от 0.5 промила. Проблемът е липсата на хубави тестове, лаборатории, бърза и адекватна преценка на ситуацията и най-важното, да се премахне отпадането на актовете в съда. В смисъл, така да е системата, че да да не може да се напише акт без реална и адекватна причина иведнъж написан да не пада в съда. 1 бира - 0.4 промила, на друг с 1 бира кат му отчете 0.6 да си сърба попарата. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted November 7, 2023 Share Posted November 7, 2023 Всъщност проблема не ми е, че някой може да сърба попарата заради една бира. А, че създаваме предпоставки да имаме шофьори които са под влиянието на алкохол, съответно представляват повишен риск за околните. В държава в която си говорим от години за войната по пътищата, имаме ли нужда от още рискове, или може да ги намалим? Съществува и социалният момент - общото разбиране е, че 1-2 бири са ОК, съответно никой не пита защо шофьорите са с бира пред тях. Може би ако е забранено, евентуално ще получим и реакция от околните - хей ти си с кола, защо пиеш? . Вместо по-вероятният разговор - е ти си голям, нищо няма да ти стане с още една бира, а и вечерта е дълга. Когато пред нас стои опцията да не сме виновни, защото и ние сме химици и сме чували нещо, шанса да се поддадем на социалният натиск е по-голям. Ако знаем, че ще си загубим книжката и за една бира, може би няма да сме толкова податливи на натиск. М/у другото, 0.0 има и леко разширен ефект. Полупиян на следващата сутрин - по-добре не се приближавай до колата. Или поне това са моите виждания, предпочитам хората да си пият колкото им е кеф, но без да застрашават околните по пътищата, в контекста на горният разговор. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted November 7, 2023 Share Posted November 7, 2023 11 hours ago, deus_pld said: По приницип алкохолния сектор в България е бом-бок законово. Второто правителство на гроп беше направило плах опит чрез Агенция Митници да наложи по-стриктен контрол на селските ракиджийници и такъв вой се нададе, че баце, бидейки проста и страхлива мутра, се уплаши и даде заден. От тогава уж има някакъв контрол, уж ходят на проверки, от време на време избомбят по сигнал някой, колкото да се имитира дейност, но като цяло всичко си е по старому. Отделно от това Закона за виното и спиртните напитки, няколко пъти е връщан от ЕК, защото не е напълно синхронизиран с европейските разпоредби, но никой на местно ниво не иска да го оправи, защото ще секнат много схеми и вече 10 години стои на трупчета. Заради това дефакто в момента закон няма. По тази причина редовите инспектори, от Агенцията по лозата и виното много-много не си дават зор да проверяват, защото така или иначе актовете падат после в съда. Гроздопроизводството също дефакто има нулев контрол. На годишна база повече грозде влиза по къщите и мазетата, отколкото по винрпомите. Винено грозде, което принципно подлежи на контрол, се продава свободно и безконтролно по пазари и бусове навсякъде, без сертификати, без придружителни документи, без касов апарат дори и елементарна отчетност няма. За това заслугата също е лично на баце, той пази гроздопроизводителите от проверки, те в замяна му събират електорат. Сещайте се сами кои хора работят по лозята. Това е едното, отделно всички пари, които му се отчитат обратно от европейските прогрми. В общи линии всичко е на самотек от години и никой няма интерес нещо да се промени. Или по-точно казано, един определен кръг от лозари и винпроми има интерес нещата да си останат, както са сега- куче влачи рейс. Целият бранш, върви поне от 10 години само и единствено надолу и просто ще изчезне в един момент. От 15-на година и аз се занимавам и с гроздопроизводство (вече не, защото тоя сезон ми беше последния, като производител на десертно грозде) и мога да кажа, че като цяло БГ земеделието върви надолу. Според мен има няколко фактора, които бутат цялото земеделие надолу, като това са моите наблюдения. На първо място са търговците - не му пука каква е стоката стига да е евтина. "За какво да взема твоето, като гръцкото е 1лв.?" Това, че е зелено, скапано и т.н. няма значение, само да е евтино, та да го купим на 1 лв., в София да го продаваме на 4.5. Найс а? Ти си произвеждай цял сезон, търговеца да вземе в пъти повече, само че е закарал от А до Б. Дребния производител е също "лъжец на дребно". Давай да продаваме зелено, само да се отървем. Ще правим "капак" отгоре хубаво, долу зелено - после ревем, че няма кой да ни купи стоката..... Тоя номер само веднъж върви. Отделно, много ни е страх да се регистрираме като производител, после като идем на борсата и се крием в миша дупка, като има проверка... Държавата също грам не я интересува за местното производство. Ако не друго, поне да рекламират родното. Направете кампания, промотирайте хората да избират родното не вноса..... Сигурно изпускам нещо, ама така няма как да има земеделие и родна продукция, не случайно сега ядем основно внос. Скоро всичко ще е внос. Относно казаните, според мен е по-добре да е така. Ако се забрани, ще почнат пак да се врат хората по мазета и бараки за да варят. Точно като едно време. На мен не ми пречи и 0.0 да го направят. Никога не съм си позволявал ако шофирам и половин бира да пия, не е толкова страшно, преживява се. В тая връзка, ако някой ми каже вече, че в Пловдив са най-нахалните шофьори ще му пратя много поздрави. Днес в София ми се случи един и същ човек на един и същ светофар да ме сече 3 пъти! Определено обаче, в Пловдив сме най-бавно тръгващите на светофар. Светва зелено, чопли си носа, тамън тръгне и тея след него, 4-тата кола например и тя не е разбрала и тя не тръгва.... В София няма такова нещо. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted November 7, 2023 Share Posted November 7, 2023 (edited) Ако някой тръгне да обяснява колко скапани са шофьорите в Южна Италия - има много здраве от мен. За четири дена и 300 километра навъртяни, включително шофиране в един доста голям и още пет-шест малки града - определено ми беше в пъти по-спокойно, отколкото по българските пътища. Явно опитът ми от София, Пловдив и Враца ми е достатъчен, за да не ме притеснява движението там... Edited November 7, 2023 by Antares Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted November 7, 2023 Share Posted November 7, 2023 Ох, Пеше, не си уцелил…, на такива чудеса съм попадал…. Но като цяло да, ситуацията е по-добра от колкото в Бг. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted November 7, 2023 Share Posted November 7, 2023 2 hours ago, jozo said: От 15-на година и аз се занимавам и с гроздопроизводство (вече не, защото тоя сезон ми беше последния, като производител на десертно грозде) и мога да кажа, че като цяло БГ земеделието върви надолу. Ех, жалко, така и не можах да дойда да ти видя мавруда... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted November 7, 2023 Share Posted November 7, 2023 3 hours ago, Antares said: Ако някой тръгне да обяснява колко скапани са шофьорите в Южна Италия - има много здраве от мен. За четири дена и 300 километра навъртяни, включително шофиране в един доста голям и още пет-шест малки града - определено ми беше в пъти по-спокойно, отколкото по българските пътища. Явно опитът ми от София, Пловдив и Враца ми е достатъчен, за да не ме притеснява движението там... Паркирането със сигурност не им е силна страна. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted November 8, 2023 Share Posted November 8, 2023 4 hours ago, w00x said: Паркирането със сигурност не им е силна страна. Да, т'ва го гледах и аз - Top Gear го бяха кръстили "френски паркинг", ама може и италиански - с избутване и на предната и на задната кола 7 hours ago, Mockingbird said: Ох, Пеше, не си уцелил…, на такива чудеса съм попадал…. Но като цяло да, ситуацията е по-добра от колкото в Бг. Възможно е и щото бях извън активния сезон и не е имало българи на почивка там Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted November 8, 2023 Share Posted November 8, 2023 Може, ама да ти кажа рядко се чува наша реч в онзи регион… неколкократно съм бил… а т. нар. италиански гараж се практикува в цяла Италия. Много често съм го виждал в Милано. Всички коли (които могат де) са на свободна и без ръчна… поразбутват се и паркират. И никой не се сърди. че бронята е ожулена… Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted November 8, 2023 Share Posted November 8, 2023 13 hours ago, deus_pld said: Ех, жалко, така и не можах да дойда да ти видя мавруда... Ти и сега може да го видиш, ама в друго състояние Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted November 8, 2023 Share Posted November 8, 2023 5 hours ago, Mockingbird said: И никой не се сърди. че бронята е ожулена… Като връщах колата - бая обстойно я гледаха за драскотини... определено щеше да има разсърдени, ако трябваше да плащам допълнително Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts