Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през главата (Нова тема)

Veno

Recommended Posts

18 hours ago, netrootbg said:

Виж и пред тях какво изниква ;). Имат идея да затворят Акваленд за да построят още повече блокове. Искат да го местят в остров Адата...

О чак сега забелязах какво имаш предвид :D Хах :D

Сериозно ли се свършиха поляните в Тракия, че искат да местят Акваленда? Но предполагам, че им харесва идеята да строят до Лаута. Ще му създадат vibe като на Central park :laughing1:

11 hours ago, dubo said:

Виж - когато имаш струпани накуп 3000 апартамента , колко помага че близо до тях ще има парк?

Колко помага на кое? Добре е да има паркове наоколо до които живеещите там могат да се разходят без коли, и децата да играят. 

Вероятно ще им направят и връзка директно към Лаута, та ще могат да ходят там, все пак са близко

Дори без да правят нищо, за по-големите деца имаш 60-то с всичките му игрища. А за по-малките имаш примерно парка до Седмочисленици.

Споменавайки училищата .. дали имат визия как да поемат толкова нови деца :))

Но мисълта ми е, че поне от моя гледна точка, за 23+ години с това поле там не направиха нищо, освен да изровят могилите. И дори с този нов квартал който се строи там, наоколо има още много полянки които могат да бъдат превърнати в паркове, детски площадки и т.н. Та като цяло в Тракия според мен е ОК. Със сигурност разни части на Тракия си имат своите специфики и са по-малко ОК или повече.

А защо се позволява строителството на такива квартали без никаква зеленина, защо не са ги задължили да създадат нещо за да получат разрешението -> Дали корупция, дали липса на визия, така работят нещата там. За пример и тук където съм и в предишната ни къща, строителите на проекти с къщи бяха задължени да създадат и публични паркове отстрани. Тукашните дариха и земя и разширяват игрището отзад на детската градина. Съответно има начини, знам, но е въпрос на желание и визия. 

Edited by ARPAnet

• Replies 14.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

1 hour ago, ARPAnet said:

...Колко помага на кое? Добре е да има паркове наоколо до които живеещите там могат да се разходят без коли, и децата да играят. 

Вероятно ще им направят и връзка директно към Лаута, та ще могат да ходят там, все пак са близко

Дори без да правят нищо, за по-големите деца имаш 60-то с всичките му игрища. А за по-малките имаш примерно парка до Седмочисленици.

Споменавайки училищата .. дали имат визия как да поемат толкова нови деца :))

Но мисълта ми е, че поне от моя гледна точка, за 23+ години с това поле там не направиха нищо, освен да изровят могилите. И дори с този нов квартал който се строи там, наоколо има още много полянки които могат да бъдат превърнати в паркове, детски площадки и т.н. Та като цяло в Тракия според мен е ОК. Със сигурност разни части на Тракия си имат своите специфики и са по-малко ОК или повече.

..

:) ако не искаш да видиш истината - няма да я видиш.
Поинтересувай се от:

- какво отделя асфалта постоянно и как влияе това

- нима сериозно мислиш, че да имаш около блока градинка грубо по 1 м2/човек е същото като да имаш на разстояние 200 до 500 метра парк ? СЕРИОЗНО ????

Пред Акваленд имаш 1500 и още 1000+ семейства с нула зелени площи в радиус 200 до 400 метра , но парка в близост решавал всичко.

Всъщност - това е дефиницията на гето.

Новите строежи са христоматийни гета, докато старите блокове със задължителние зелени площи около тях имат максимум признаци да не са гета.

Едно е вход със 100 или 150 апартамент.

Друго е вход с 18 или 25 апартамента.

:) чудя се дали наистина вярваш в това, което го пишеш или просто го пишеш 'щото така трябва'?
Много по-лошо ще е ако си вярваш.

Edited by dubo

41 minutes ago, dubo said:

- какво отделя асфалта постоянно и как влияе това

Нали беше бетон, а не асфалт ? :)

- нима сериозно мислиш, че да имаш около блока градинка грубо по 1 м2/човек е същото като да имаш на разстояние 200 до 500 метра парк ? СЕРИОЗНО ????

Не е същото, парка е 100х по-добра екстра. Защото микро "градинките" пред много от блоковете в Тракия стават основно за пенсионерите да поседнат и да люпят семки, но за друго са общо взето тесни, децата искат повече място за игра. 

Съответно е приятно ако може да се разходиш някъде в парк без да се налага да седнеш в колата. Ако на теб ти стига да можеш да слезеш пред блока - няма лошо. 

Типично пред блоково пространство за което говоря. Разбира се, че има изключения. 

OILDc4C.png

Всъщност - това е дефиницията на гето.

Новите строежи са христоматийни гета, докато старите блокове със задължителние зелени площи около тях имат максимум признаци да не са гета.

Едно е вход със 100 или 150 апартамент.

Друго е вход с 18 или 25 апартамента.

Никой не те кара да купуваш, нали?
Тръгнах от това дали според мен "загубата" на онова "поле" или "блато" е наистина някаква загуба. 

'щото така трябва'?

Що да трябва така ? :)

Едит:

Ето и това за което говоря. Интересно дали някой от страдащите е влизал в него ? :) Аз последно съм навлизал с колелото когато все още ги имаше могилите и се спускахме по тях, а това беше много отдавна

Изглежда по-добре от терасата, пред строеж, но ако направят нещо симпатично, няма да страдам много 

pDLPOhp.png

Edited by ARPAnet

31 minutes ago, ARPAnet said:

Едит:

Ето и това за което говоря. Интересно дали някой от страдащите е влизал в него ? :) Аз последно съм навлизал с колелото когато все още ги имаше могилите и се спускахме по тях, а това беше много отдавна

Изглежда по-добре от терасата, пред строеж, но ако направят нещо симпатично, няма да страдам много 

pDLPOhp.png

Ами, ти ще кажеш. Симпатично ли е?

Residential Park Plovdiv: първия по рода си проект в България - Smart  Consultants

Започва изграждането на огромния Residential Park Plovdiv
Residential Park Plovdiv | Резиденшъл Парк Пловдив - Най-големият жилищен  проект в България - YouTube

Edited by w00x

20 minutes ago, w00x said:

Блокчета, ще ти кажа когато го довършат :) На фона на останалите блокчета в Тракия, може да изглеждат приятно :)

А ако направят и онези водните елементи отзад - супер. Но вероятно са там само за рендъра :) 

То и сега се вижда разликата в пространството между старите и новостроящите се. Няма да ги разредят като ги довършат.
Зелените площи между блоковете вероятно ще са затворени за жителите на комплекса, та по никакъв начин не допринасят за кварталната среда. Нито се виждат, нито могат да се ползват.

Въпроса ми е  - а пречат ли като сгради ? Това последната нива в Тракия ли е ?
Отвори гугъл мапс, включи на сателитните снимки и разгледай блоковете наоколо и обърни внимание на това колко от тях имат разни празни поленца около себе си. Така са от както ги има. Не се слагат катерушки, не се оформят, нищо, поленца просто. 

13 minutes ago, ARPAnet said:

Въпроса ми е  - а пречат ли като сгради ? Това последната нива в Тракия ли е ?
Отвори гугъл мапс, включи на сателитните снимки и разгледай блоковете наоколо и обърни внимание на това колко от тях имат разни празни поленца около себе си. Така са от както ги има. Не се слагат катерушки, не се оформят, нищо, поленца просто. 

Как да пречат като сгради?

Не е последната за момента, не. С този темп на застрояване и заобикаляне на правилата обаче, може да не останат поляни.
А и какво ги интересува жителите в района за останали празни поляни в другия край на квартала?

Помниш Остромила, предполагам. Беше една голяма, обширна поляна в края на града, до индустриална зона и простор чааааааааааааааак до Коматево.

Сега последната кооперация от Остромила е до първите блокове в Коматево.

image.png

Вероятно и там хората са казвали, че "не е последната поляна".

По въпроса за Акваленд - вече е с почти изцяло разглобени пързалки.

Това до пощата вече ми скри гледката към планината, още не са почнали най-близките до нас да строят. Тези на втора линия вече са едно 50% над старата линия на хоризонта. Всички блокове там са предвидени между 11 и 15 етажа да бъдат, при положение, че в Тракия основно са 8-етажните, тук там някое изключение. Този до светофара с Йегерхоф е с още по-високи - 15-до 18 етажа, на една улица разстояние от съседния блок. Тия хора там кога ще видят слънце не знам.

19 hours ago, DON_CHEFO said:

Когато си бях миналото лято около блока на нашите ако видях 10 коли с Пловдивска регистрация - то на. Ама нормално

До колкото знам, спряха да изискват смяната на регистрация на автомобила като го купиш. Т,е ако си купиш кола втора употреба с регистрация в Кърджали тук ще си я караш с кърджалийските номера. Не казвам, че всички, които си видял са такива, но да се има предвид, че вече не всичко с извън пловдивска регистрация на колите наистина не е пловдивчанин шофьора.

6 minutes ago, w00x said:

Не е последната за момента, не. С този темп на застрояване и заобикаляне на правилата обаче, може да не останат поляни.
А и какво ги интересува жителите в района за останали празни поляни в другия край на квартала?

Кой каза другият край на квартала? Ето ти поляни наоколо на които могат да бъдат поставени катерушки, пейки и т.н, и да бъдат превърнати в приятни паркове за разходка и игра. 

6gpUR0J.jpg

Но къде са парковете? И блоковете ли са виновни за това, че толкова години тези  поляни си останаха поляни за паркиране, защото някои от тях се използват точно за това. 

Наистина ли смяташ, че тези поляни ще се ползват за паркове с катерушки?
Не са блоковете виновни, че градините се ползват за паркинг, но не са изцяло виновни и паркиращите по градинките.

Нали това е проблемът? Нали това обсъждаме?

Могат, ако има желание и визия за развитие, нали?

Новите блокчета не пречат на това, нито могат да са причина, че през последните 23+ години тези поля си останаха поля. Съответно можеш да имаш и двете, и новият квартал и парковете. 

Защото можеше още 20 години там да не построят нищо, и това по никакъв начин не би подобрило живота в квартала, все щеше да си бъде диво поле. 

Но и да се твърди, че е презастроено заради новият проект - не мога да се съглася. 

1 hour ago, w00x said:

Residential Park Plovdiv | Резиденшъл Парк Пловдив - Най-големият жилищен  проект в България - YouTube

59 minutes ago, ARPAnet said:

Блокчета, ще ти кажа когато го довършат :) На фона на останалите блокчета в Тракия, може да изглеждат приятно :)

А ако направят и онези водните елементи отзад - супер. Но вероятно са там само за рендъра :) 

:) това изявление е изключително показателно и много полезно. От около 2 км се вижда от какво е 'изработено' цялото равно пространство около 'блокчетата' .
Само това ти откровение стига за много точна интерполация за теб.

:) :) Желая ти успех в живота :)

Никой не те кара да купуваш, нали?

Дебилите, коит купуват там просто заслужават това , което ще получат от живота.
Проблема е рязкото сваляне на качеството на живот в целия район, заради тези байгановски коптори.

Нали беше бетон, а не асфалт ? :)

Това сериозно ли? Ти не си виждал какво представлява 'двора' на О-Азис и всичко новопостороено по тая схема?

13 minutes ago, ARPAnet said:

Могат, ако има желание и визия за развитие, нали?

Новите блокчета не пречат на това, нито могат да са причина, че през последните 23+ години тези поля си останаха поля. Съответно можеш да имаш и двете, и новият квартал и парковете. 

Защото можеше още 20 години там да не построят нищо, и това по никакъв начин не би подобрило живота в квартала, все щеше да си бъде диво поле. 

Но и да се твърди, че е презастроено заради новият проект - не мога да се съглася. 

Ама нали това обсъждаме? Че няма желание и визия за развитие, но за сметка на това има желание за строене на нови сгради по всяка възможна поляна и междублоково пространство.

В онзи конкретен район ще е презастроено според мен, да. Поляните, които си отбелязал на картата горе с нищо не променят това. Това са междублокови пространства. То оставаше и там да строят кооперации. Да си подаваш чаша захар през прозореца с комшията от съседната кооперация, като в района около Новотела и други части на Кършияка.

Тези всичките оградени пространства са зелена площ, но не значи, че някой ще тръгне да ги прави парк. Земята е супер песъчлува. А и това е последното нещо за което ще дадат пари от Общината. Плюса на Тракия беше свободното пространство, но сега вече намалява много. Между декатлон и католическата църква има ли нещо построено ?

Да кажеш на 15-18 сграда със 50-60 - 100 апартамента "блокче"....... и да обясняваш как "блокче"-то не пречило не знам. Има нещо сбъркано за мен

1 hour ago, dubo said:

Това сериозно ли?

16 hours ago, dubo said:

мини през строежа и виж целия парцел е залят с бетон - без изключение.

Е нали ти така каза ? :)

52 minutes ago, w00x said:

Ама нали това обсъждаме? Че няма желание и визия за развитие, но за сметка на това има желание за строене на нови сгради по всяка възможна поляна и междублоково пространство.

Аз приемам, че има нужда от нови сгради, града расте и т.н., съответно няма как да очакваме, че няма да има ново строителство.

И в случая, строителството не е залепено за съществуващите сгради, съответно част от обсъждането ми е, че не съм съгласен с колегата по-горе, че рязко се сваля качеството на живот на целият район. Не губим и парк, или земя която е била "полезна" през последните години.  Имаме по-лоши примери, като онези блокчета пред бл.62, до Лидъл. Там ги залепиха общо взето. 

А това, че някои от тези пространства които съм показал са междублокови не означава, че трябва да бъдат оставени просто така. Все пак част от оплакването е, че новият квартал идвал с бетон за междублокови пространства. Това има ли значение, ако алтернативата е змиярник ?

Или с други думи. Бих разбрал оплакването, ако всичко наоколо беше поддържано, оформено и изведнъж изсипеш  този бетонен квартал от нищото. Или ако унищожиш парк, отсечеш дърветата по улицата, които най-накрая пораснаха. 

12 minutes ago, mIRCata said:

Да кажеш на 15-18 сграда със 50-60 - 100 апартамента "блокче"....... и да обясняваш как "блокче"-то не пречило не знам. Има нещо сбъркано за мен

БлокчеТА, множествено число. 

Но нещото което не ми стана ясно е как пречат? 

Edited by ARPAnet

Живея наблизо. Със сигурност предпочитам простора на "нивата" пред това нещо, което се строи там. Ако това трябва да е избора.
Целият този човекопоток и автомобили ще задушат този район на квартала, а той беше един от най-дишащите. 
Да не говорим ,че това води след себе си и други проблеми за решаване, ноооо кой ли да ги мисли.
Хубавото за момента е, че се чува, че имат проблеми с продажбите и втората част на проекта - от кръговото до кръстовището с Общината ще се забави.
Само като се сетя колко прах се вдигаше докато копаха изкопа...

9 minutes ago, ARPAnet said:

Или с други думи. Бих разбрал оплакването, ако всичко наоколо беше поддържано, оформено и изведнъж изсипеш  този бетонен квартал от нищото. Или ако унищожиш парк, отсечеш дърветата по улицата, които най-накрая пораснаха. 

Лично моето оплакване е, че се строи безразборно из целия град, без идея за бъдещето, без някакви изисквания към визията на сградите, без идея за градоустройство и качество на живот за новите или вече съществуващи обитатели в районите.
Модата на затворените комплекси тотално съсипва градската среда и като дух се превръщаме в курортен град, а не един от най-старите градове в света.

Като бях през 2009-та в Кемер, Анталия беше така. Вървиш по улиците и около теб има само огради и входове на комплекси. Отвъд оградата има зелено пространство, но как това зелено пространство допринася на хората, които не са гости на този комплекс?
В Пловдив е същото. Започна се с Остромила, случва се със Смирненски, ще се случи и с Тракия.
В един момент градът вече няма да е приятен за живеене и това безразборно строителство ще реши проблемът с новите обитатели, но не по начина, по който се опитва да го направи.

5 minutes ago, evropata said:

Живея наблизо. Със сигурност предпочитам простора на "нивата" пред това нещо, което се строи там. Ако това трябва да е избора.
Целият този човекопоток и автомобили ще задушат този район на квартала, а той беше един от най-дишащите. 
Да не говорим ,че това води след себе си и други проблеми за решаване, ноооо кой ли да ги мисли.
Хубавото за момента е, че се чува, че имат проблеми с продажбите и втората част на проекта - от кръговото до кръстовището с Общината ще се забави.
Само като се сетя колко прах се вдигаше докато копаха изкопа...

Ще стане каквото стана с Оазис 4 и 6. Целият район е в боклуци и паркирани по градинки, и тротоари автомобили, защото няма достатъчно казани и места за паркиране.

Ще доведе до засилен трафик по единствения булевард. И т.н., и т.н.

Кой каза другият край на квартала? Ето ти поляни наоколо на които могат да бъдат поставени катерушки, пейки и т.н, и да бъдат превърнати в приятни паркове за разходка и игра. 

6gpUR0J.jpg

Но къде са парковете? И блоковете ли са виновни за това, че толкова години тези  поляни си останаха поляни за паркиране, защото някои от тях се използват точно за това. 

Една част от ограденото е вече част от Парк "Лаута" - горе с вълничките.
За друго - долу до кръстовището с Общината вляво, знам от сигурен източник, че има подадено инвестиционно намерение в Община Пловдив, което включва и старите казарми ли какво е там.
Едната оградена поляна в ляво - на нея вече има построени два нови блока с по един вход.
И т.н. и т.н.
Не е необходимо което и от посочените да е парк в реалния смисъл на думата.
Може просто да се залеси и да се сложи по някоя пейка.
Квартала има нужда от въздух.

30 minutes ago, ARPAnet said:

Аз приемам, че има нужда от нови сгради, града расте и т.н., съответно няма как да очакваме, че няма да има ново строителство.

И в случая, строителството не е залепено за съществуващите сгради, съответно част от обсъждането ми е, че не съм съгласен с колегата по-горе, че рязко се сваля качеството на живот на целият район. Не губим и парк, или земя която е била "полезна" през последните години.  Имаме по-лоши примери, като онези блокчета пред бл.62, до Лидъл. Там ги залепиха общо взето. 

А това, че някои от тези пространства които съм показал са междублокови не означава, че трябва да бъдат оставени просто така. Все пак част от оплакването е, че новият квартал идвал с бетон за междублокови пространства. Това има ли значение, ако алтернативата е змиярник ?

Има маса и апартаменти, които стоят празни и в новото и в "старото" строителство.
И то това и остана да са залепени ала-Кичука.
И да, квартала губи, дори и огромната поляна която беше там. Губи от това, че ще се презасели а няма достатъчно предвидени улици ако щеш, канализация да не говорим, рязко започна да намалява налягането на водата.
И прочее и прочее.
Детски градини, училища...
Та предпочитах си поляната.

БлокчеТА, множествено число.

И това го прави по-добре ли? Те на едното място са 60 такива "блокчета" по 13-15 етажа, на другото 10-15 по 18.

Звучиш ми като човек, който е набухал много пари в жилище там на зелено и чакаш да го продадеш после, че ги защитаваш толкова.

То дори не е нужно да го защитаваш, за да го продадеш и да направиш пари. :D  Може изобщо да не го харесваш и пак да купиш, за да препродадеш.

30 minutes ago, mIRCata said:

Звучиш ми като човек, който е набухал много пари в жилище там на зелено и чакаш да го продадеш после, че ги защитаваш толкова.

УФ, не нямам финансов интерес, което и не означава, че автоматично трябва да мрънкам, нали? В някакъв смисъл вероятно са против финансовият ми интерес в дългосрочен план. И ако открият паркинга ни, вероятно ще ми усложнят паркирането когато съм там, а знаейки си съседите - вероятно ще на инсталират още самоделни оградки и чудеса, да си пазят "местата", усложнявайки допълнително.

В някакъв смисъл ми развалят гледката там, зависи 

1 hour ago, evropata said:

Не е необходимо което и от посочените да е парк в реалния смисъл на думата.
Може просто да се залеси и да се сложи по някоя пейка.
Квартала има нужда от въздух.

+1 Да,  да се сложат пейки, повече катерушки за малките, някое дръвче за сянка. Вместо старите ръждясали гаражи примерно

Винаги ме е дразнило това, че ми  изглежда недовършено. Някой е имал идеи, но не ги е реализирал. От друга страна, може би идеите са били за още блокове :laughing1:

1 hour ago, evropata said:

Губи от това, че ще се презасели а няма достатъчно предвидени улици ако щеш, канализация да не говорим, рязко започна да намалява налягането на водата.
И прочее и прочее.
Детски градини, училища...

Това с водата е интересно, дали не е локално? Миналата година определено нямаше подобни проблеми, даже майка специално си беше затворила крана леко (дълга история)

Но и тук се вижда дали Общината става за нещо, защото с такива огромни проекти трябва да вървят проекти и за разширяване на училища, градини, или нови. За инфраструктура също трябва да се мисли. За улиците не знам, не съм сигурен, че ще успеят да запушат всичко, а има и успоредни на булеварда, които също могат да поемат трафик.  И след това всички се срещаме на Найчо Цанов и спираме до Рилона:laughing1:

Съответно те вероятно ще проспят всичко и след това ще има - оле мале... Което според мен трябва да е решим проблем, а не перманентен блок пред всякакво движение напред. 

28 minutes ago, w00x said:

То дори не е нужно да го защитаваш, за да го продадеш и да направиш пари. :D  Може изобщо да не го харесваш и пак да купиш, за да препродадеш.

Дам, пък и писането в булфорума не мисля, че има влияние в/у имотният пазар в Пловдив :D :D 

2 hours ago, w00x said:

Лично моето оплакване е, че се строи безразборно из целия град, без идея за бъдещето, без някакви изисквания към визията на сградите, без идея за градоустройство и качество на живот за новите или вече съществуващи обитатели в районите.

BOeO9Pi.png

Дааам, има много какво да се направи за общата визия на Пловдив. Някои от проблемите са от естественият прираст, други са от непукизъм..

Повечето са от непукизъм, защото естественият прираст се контролира от управниците. Има мултимилионни градове по света, които са си запазили облика. Париж, Ню Йорк, Токио, Рим, Берлин.
Има и градовете в България, които с проблемите от 4 нови комплекса се борят в продължение на 10 години, през които, в същия район се строят още 40 нови комплекса.

Някой спомена, че града се превръща в гето с тия блокове и е прав. Сганта винаги е наблъскана в огромни блокове на малко място. (моля без асоциации с апартаментите около Сентръл Парк). Аз като грандоман искам да живея в два замъка слети в едно (ясно е, че няма да стане).