Ferante Posted September 25, 2023 Share Posted September 25, 2023 Другият път опитайте в Португалия, там според мен е и по-добре от Южна Италия. Аз като млад безработен взех да се оглеждам къде да ходим следващата седмица на почивка и се оказа, че топлата минерална вода в Хърватска ще ни излезе 3х по-евтино отколкото Хотел Аугуста в Хисаря… и то щото хотел Хисар беше напълно резервиран. Самолетните билети също ще са по-добре, ама да речем, че това го изключваме от сметката. Та въпросът ми е, докога БГ ще живее в този изкуствен балон при липсата на адекватно качество, обслужване, и инфраструктура. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted September 25, 2023 Share Posted September 25, 2023 44 minutes ago, Ferante said: Не знам дали си ходил в Хърватска, но качеството на храната им и обслужването даже не мога да го сравня с българското. В смисъл, че няма как нашето да го сложиш в каквато и да е категория заедно. Всъщност то навсякъде нас е така. С никоя съседна държава не можем да се сравняваме по който и да е показател, освен по негативните. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted September 25, 2023 Share Posted September 25, 2023 2 hours ago, Antares said: Вчера в ранни зори се прибрах от екскурзията в южна Италия. Както обикновено в Италия - изкарах си прекрасно. Направи ми впечатление друго обаче. Няколко пъти ядох в неаполския еквивалент на Водолаза - пластмасови столове и маси, хартиена покривка за еднократна употреба, позападнало (беше едно от двете заведения около хотела ми в покрайнините на Неапол). Кухнята им беше малко над нивото на Хепи. Пица и бира = 20 лева. В по-качествените заведения качеството на храната е на светлинни години от българското, а цените им са на нивото на Йегера. В скъпи ресторанти не съм сядал, но заведенията от типа на Йегерхоф, Хепи и други подобни са на цените на нашите еквиваленти, а за сравнение на качеството дума не може да става. Сигурно те не ползват ток, персонала им работи без пари и не плащат наем Това попитах и аз при разразилата се преди 2 седмици дискусия. При по-високи заплати, по-висок наем, тока не го знам как е, същите цени на хранителните продукти (дори по-ниски на моменти) и сходен поток от клиенти в малките заведения - защо цените в България са по-високи, а качеството по-ниско? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ferante Posted September 25, 2023 Share Posted September 25, 2023 59 minutes ago, netrootbg said: Абсолютно съм съгласен. А за Хърватска - да били сме и преди там. Даже си имаме едно любимо островче... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotora Posted September 25, 2023 Share Posted September 25, 2023 Аз в Хърватия като бях се убих от ядене. Прясно филе от риба тон с гарнитура зеленчуци 16евро. Тартар от конско с телешко в по-скъп ресторант 22евро. Карпачо телешко 16 евро. Беше нещо като екскурзия, road trip. Задар, Сплит, Хвар, Шибеник, Плитвишки езера. Към 700-800 км сме минали с рент а кар-а. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted September 25, 2023 Share Posted September 25, 2023 2 hours ago, w00x said: Това попитах и аз при разразилата се преди 2 седмици дискусия. Точно въпросната дискусия визирах и аз Тогава реших да си замълча, тъй като последно бях в Италия миналата година, а и общо взето за цени не гледам много внимателно, тъй като все пак съм на почивка. Но сега специално обърнах внимание и да, наистина цените са сходни на нашите. Сядаш в Даяна, получаваш кухнята на Йегерхоф на цената на Паладиум Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted September 25, 2023 Share Posted September 25, 2023 (edited) Знам, че нея визираше. На мен последно в Италия ми направи впечатление, че цените са много сходни в различните ресторанти. В няколко града бяхме, на различни по тип заведения сядахме. Цените за подобни блюда (някаква нормална паста, пица с месо, салата и т.н.) бяха сходни в рамките на 1-2 евро. Може и съвпадение да е било, но гледахме менютата и на други заведения. Пак бяха такива. Edited September 25, 2023 by w00x Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted September 27, 2023 Share Posted September 27, 2023 Ще ви го кажа кратичко и ясно - Сезонност. В Бълария всичко се корени в това, че активната работа на повечето заведения или хотели е около четири месеца. В редки частни случаи, до 6 месеца (както искате, така го разбирайте). Повечето заведения съответно са и под наем. Все пак първоначалната ивестиция за направата на смислено твое си заведение си е доста солена. Докато при хотелите тенденцията с наемите е по-различна, но и там делът на наетите хотели се овеличава (цели вериги всъщност са под наем). И така, да се върнем към заведенията. За тези активни 4 до 6 месеца трябва да се избие наемът за година. След това идва не малкото перо, персонал. Нали... безумие е да освобождаваш хората, когато си в мъртъв период. щото после пак ще търсиш хора. А освободените от теб няма да стоят без пари и да те чакат да ти кефне пак да отвориш. След това идват основните продукти, които заради картели и сезонна спекула могат да ти причинят сърбежна атака в аналната област с цените си на едро. След това идват енергоносителите (ток, газ, въглища, дърва). Режийни разходи като текущи ремонти на всичко (щото едно нещо като се ползва, то се и чупи). А мафиотската ни държава само вгорчава положението в сект ра още повече. Примерно за Слънчев бряг или Банско, някой има ли си дори и бегла идея какъв е редът да притежаваш наистина работещо заведение и кой трябва да си? Мога да ви разказвам много случки за такива правения и придобивания, но не и тук. Само на маса и само пред хора, които познавам. Е... преди няколко години как племенникът на едни хора придоби за 54 милиона една от Вътьовите кичарии само щото е на пясъка. А се случи така, че сме в доста близки отношения с човека, чиято фирма е строила онова купище, та той ми каза само той като основен изпълнител колко е взел за строежа (нали, нека не забравяме, че има и рояк от под изпълнители на строежи от такъв калибър). Та тъй... Наемателите в тези условия няма как да подържат ниски цени и високо качество на продукт и обслужване. А собствениците, които сами си въртят обектите да не би да са луди, че да не спечелят максималното в тази среда с липса на конкуренция. Пък вие продължавайте да си обвинявате манталитета на нашенския Ганю (вие също сте ганювци впрочем. Който не се чувства такъв, нека приеме поднесените ми с ехидна усмивка извинения), вместо да се позамислите в каква държава живеем повечето от тук пишештите. П.с. И като приказвате за Италия примерно. Я да попитам отворковците дали знаят какъв е редът при тях за да осъществяваш търговска дейност? Само да ви кажа, че ще ви дойде малко соленко фирмата ти да осъществява няколко вида дейности, макар и свързани с търговия.. Всичко опира до закони, разпоредби и липса на презкурителност от страна на държавата, спрямо малкия и среден бизнес. Едрият бизнес така или иначе сам си прави законите свързани с дейността му. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted September 27, 2023 Share Posted September 27, 2023 Не съм съгласен, че работата на заведенията в Пловдив, Варна и София е 4 месеца. Това е немислимо. И да, ние не сме говорили за курортите, затова веднага приемам, че и ти не говориш за курортите (въпреки че е ясно, че говориш). Та с оглед на това, тирадата е малко не на място. И ако положението е толкова зле тук (в България), не е ли редно ресторантьорите/хотелиерите да искат промени в законодателството и разпоредбите, вместо да се цупят, че щели да им ВЪРНАТ (не вдигнат) ДДС-то на 20%? А няма как да ме убедиш, че за един хотелиер е по-евтино да "изчисти" стаята зле, отколкото да я изчисти както трябва. Да сложи хубави като десен покривки, вместо грозни. И дори всичко написано от теб да е вярно, като най-вероятно е, никой клиент не е длъжен да плаща цени, които не намира за разумни. Мен хич не ме интересува дали салата Цезар трябва да е 17лв, за да е хубава. Ако е 12лв и не е хубава - няма да седна повече на това заведение или ако се наложи да седна, ще си поръчвам само бутилирани напитки. Ако е 17лв - няма да я купя и пак няма да седна на това заведение в последствие, дори за бутилирани напитки. От цялата история печеля единствено аз. Изобщо нямам намерение да "влизам в положение", че "няма друг начин да се работи освен ако цените са такива, каквито са". И сега щели да вдигат още цените ако им вдигнат ДДС-то. Така прозвуча тази заплаха, все едно ми е жизнено важно да сядам на ресторант и видиш ли, "лошата държава" ме лишава от това удоволствие като вдига ДДС-то на горките ресторантьори, които не могат да нарежат 2 домата и да сложат малко сирене отгоре, освен ако не ме таксуват 18лв за салата "Капрезе". Смях. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted September 27, 2023 Share Posted September 27, 2023 1 hour ago, gado said: ... След това идват основните продукти, които заради картели и сезонна спекула могат да ти причинят сърбежна атака в аналната област с цените си на едро. ... А мафиотската ни държава само вгорчава положението в сект ра още повече. Примерно за Слънчев бряг или Банско, някой има ли си дори и бегла идея какъв е редът да притежаваш наистина работещо заведение и кой трябва да си? ... вместо да се позамислите в каква държава живеем повечето от тук пишештите. Склонен съм да мисля, че това са най-съществените разлики. Благодаря, накрая прочетох по-добре обосновано мнение по темата. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted September 27, 2023 Share Posted September 27, 2023 Ангел, съжалявям, че ще го кажа, но що не вземеш да се гръмнеш!? Говори за нещо, което няма да изядеш за да го изсереш после. И най-вече да е такова, върху което имаш поглед не през призмата на твоето дебело черво! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted September 27, 2023 Share Posted September 27, 2023 Да разбирам, че според теб, ресторантите в Пловдив и София работят по 4 месеца в годината? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted September 27, 2023 Share Posted September 27, 2023 Разбирай си каквото искаш. Когато имаш акъл, имаш и поглед върху общата картина. Пък той акълът не е мензис, че да го чакаш да ти дойде. Нито kyр, че да ти го вкарат. Пий два флирта от еФтините и после се опитай да се замислиш. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted September 27, 2023 Share Posted September 27, 2023 Не пия вече. Скучно е. Вероятно и това е причината да не разбера за новия 4 месечен работен график на заведенията в града. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted September 28, 2023 Share Posted September 28, 2023 Аз съм изцяло на мнението на @w00x. @gado както и да се опитваш да ги оправдаваш заведенията, не ти се получава. 99% са зле и не стават за нищо. Никой не им е виновен освен самите те. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted September 28, 2023 Share Posted September 28, 2023 Всъщност никой и не оправдавам. Това си е екосистема, в която всеки се бори за ресурс. Ама когато почвата е гадна, резултатът също не е от приятните. И забравете най-после, че някой прави милиони от тези ресторантчета! Тия, дето правят милиони от ресторанти, първо не са под наем. Второ създават верига с подходящи локации на обектите, така че да имат добре работещи обекти през всички месеци. Трето.. дан`са луди, че да се откажат от част от кьоравото и да работят на по-ниски цени. И четвърто, предлагат същите буламачи със съмнително качество (като онези, дето са под наем). Щото, нали... Дан`са луди да се откажат от част от кьоравото, като повишат качеството за сметка на печалбите си. Впрочем, тези с веригите пазаруват и техниката си (щото амортизацията е сериозна), както и продуктите си на съвсем други цени, спрямо редовият кръчмар. Та така. Ако някой още не е започнал да стопля за какво иде реч. Проблемът си е лично негов. А тия, дето имат акъл в главата, могат да последват моя пример и да не стъпват в ресторанти, освен за по някое питие. Щото ако взема да показвам снимки от кухните на уж вървежни и известни заведения (работата ми изисква да правя и да имам такива), със сигурност ще ви се доповръща. И понеже аз не съм нито ХЕИ или БАБХ, това, което имам в архива си е съвсем натурално и истинско. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted September 28, 2023 Share Posted September 28, 2023 С две думи - "Особености на българския национален ресторантлък и кръчмарлък" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted September 28, 2023 Share Posted September 28, 2023 Ами нещо такова, ама не баш. Щото тя рибата се Фмирисва от към задника, нали? Просто няма читаво законодателство и разпоредби, касаещи този сектор. Но за сметка на това има прекалено много умници, мрънкащи за симптомите. Вместо да се загледат в причините. И нещата едва ли някога ще се оправят със сектора на хотелиерството и ресторантьорството, понеже той е най-преебания от държавата. А е преебан, понеже по същество няма как да има свои лобисти. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted September 28, 2023 Share Posted September 28, 2023 28 minutes ago, gado said: Всъщност никой и не оправдавам. Това си е екосистема, в която всеки се бори за ресурс. Ама когато почвата е гадна, резултатът също не е от приятните. И забравете най-после, че някой прави милиони от тези ресторантчета! Тия, дето правят милиони от ресторанти, първо не са под наем. Второ създават верига с подходящи локации на обектите, така че да имат добре работещи обекти през всички месеци. Трето.. дан`са луди, че да се откажат от част от кьоравото и да работят на по-ниски цени. И четвърто, предлагат същите буламачи със съмнително качество (като онези, дето са под наем). Щото, нали... Дан`са луди да се откажат от част от кьоравото, като повишат качеството за сметка на печалбите си. Впрочем, тези с веригите пазаруват и техниката си (щото амортизацията е сериозна), както и продуктите си на съвсем други цени, спрямо редовият кръчмар. Та така. Ако някой още не е започнал да стопля за какво иде реч. Проблемът си е лично негов. А тия, дето имат акъл в главата, могат да последват моя пример и да не стъпват в ресторанти, освен за по някое питие. Щото ако взема да показвам снимки от кухните на уж вървежни и известни заведения (работата ми изисква да правя и да имам такива), със сигурност ще ви се доповръща. И понеже аз не съм нито ХЕИ или БАБХ, това, което имам в архива си е съвсем натурално и истинско. Надали има някой, на който това не му е ясно. Продължавам да не разбирам обаче как мен, като клиент, това трябва да ме интересува? Аз искам продукт с качество, което да оправдае цената, която давам за него. Иначе няма да го купя и това със сигурност не е мой проблем, защото нито ще остана на улицата без тоя коктейл за 17лв, нито ще остана гладен ако не ям салата "Капрезе" за 18лв. До ден днешен, вече 38 години, аз влизам в ресторант/заведение с идеята, че ще се нахраня или напия, а не с идеята да "помогна на тоя клет ресторантьор да върже двата края на всяка цена". Медийните заплахи при всеки по-силен повей на вятъра, че "Ще фалираме ако не ни помогнете!" са малко комични. И да повторя: Ако индустрията е толкова гадна в държавата, ресторантьорите/хотелиерите да се опитват да направят промени, а не да се оплакват, че връщат ДДС-то от 9 на 20 процента. Това е племе, което си прави каквото реши и гледа да прецака клиента по всякакъв начин, но е първо, когато нещо не му е наред. Примери за прецакване на клиента: 1. Надписване на сметка. 2. Сервиране на размразена храна. 3. Мръсни помещения 4. Мръсни кухни 5. Нехигиенично приготвяне на храната от персонала 6. Работа с продукти извън срок на годност 7. Бизнес предимно в сивия сектор. Даже, сега ми хрумна нещо. Предлагам всеки път, когато излезнат ресторантьорите на протест, гражданите също да излизат на протест и да изискват ХЕИ, БАБХ и НАП да си вършат работата, вместо да ходят само по сигнал на правилните хора, като някакви безхарактерни прислужници! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted September 28, 2023 Share Posted September 28, 2023 12 minutes ago, w00x said: Мисля, че за всичко това основата е в клиентелата. Ама средностатистическия нашенец счита кръчмите за конституционно право. И макар и всеки реве от безработица и безпаричие, всичките дупки като Рафи, Даяна, Джоана и т.н. са постоянно тъпкани, независимо от изброеното от теб. Та докато сънародниците ни консумират с радост лайна - нищо няма да се промени. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted September 28, 2023 Share Posted September 28, 2023 (edited) Да си консумират, колкото им стомахчето побира. Аз ще си ям вкъщи и от време на време ще си поръчвам. Edited September 28, 2023 by w00x Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted September 28, 2023 Share Posted September 28, 2023 2 hours ago, gado said: Всъщност никой и не оправдавам. Това си е екосистема, в която всеки се бори за ресурс. Ама когато почвата е гадна, резултатът също не е от приятните. И забравете най-после, че някой прави милиони от тези ресторантчета! Тия, дето правят милиони от ресторанти, първо не са под наем. И ти си със същият начин на мислене като въпросните "милионери". Много е типично това за Бг. Всеки си мисли, че като отвори ресторант и трябва да стане милионер още първата година. Разбира се без да работи, има си хора за това нещо. Недей си боже на някой да му потръгне малко ресторанта. Започват се едни безкрайни разширения за да може да побере още и още хора. Примерите са безбройни. Извън нашата страна, нещата не са такива. Намират се безкрайно много ресторанти с поняколко масички само. Собственикът е преценил, че за толкова има капацитет и му стига да си живее нормално. Разбира се самият той работи повече от всички. Няма я грандоманията която обикновенно ги проваля с времето. После дай да обвиняваме как света им е крив и има някаква световна конспирация спрямо българските пишман ресторантьори. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted September 28, 2023 Share Posted September 28, 2023 4 hours ago, w00x said: Надали има някой, на който това не му е ясно. Продължавам да не разбирам обаче как мен, като клиент, това трябва да ме интересува? Аз искам продукт с качество, което да оправдае цената, която давам за него. Иначе няма да го купя и това със сигурност не е мой проблем, защото нито ще остана на улицата без тоя коктейл за 17лв, нито ще остана гладен ако не ям салата "Капрезе" за 18лв. До ден днешен, вече 38 години, аз влизам в ресторант/заведение с идеята, че ще се нахраня или напия, а не с идеята да "помогна на тоя клет ресторантьор да върже двата края на всяка цена". Медийните заплахи при всеки по-силен повей на вятъра, че "Ще фалираме ако не ни помогнете!" са малко комични. И да повторя: Ако индустрията е толкова гадна в държавата, ресторантьорите/хотелиерите да се опитват да направят промени, а не да се оплакват, че връщат ДДС-то от 9 на 20 процента. Това е племе, което си прави каквото реши и гледа да прецака клиента по всякакъв начин, но е първо, когато нещо не му е наред. Примери за прецакване на клиента: 1. Надписване на сметка. 2. Сервиране на размразена храна. 3. Мръсни помещения 4. Мръсни кухни 5. Нехигиенично приготвяне на храната от персонала 6. Работа с продукти извън срок на годност 7. Бизнес предимно в сивия сектор. Даже, сега ми хрумна нещо. Предлагам всеки път, когато излезнат ресторантьорите на протест, гражданите също да излизат на протест и да изискват ХЕИ, БАБХ и НАП да си вършат работата, вместо да ходят само по сигнал на правилните хора, като някакви безхарактерни прислужници! Ангел, ами не купувай, бе! Що купуваш, кат не те кефи?! А не, чакай! Забравих, че ходенето на заведения е дадено ти от Бога право. И екзистенциално необходима нужда. То и аз искам Бентли (не като на Диневите), ама... 2 hours ago, netrootbg said: И ти си със същият начин на мислене като въпросните "милионери". Много е типично това за Бг. Всеки си мисли, че като отвори ресторант и трябва да стане милионер още първата година. Разбира се без да работи, има си хора за това нещо. Недей си боже на някой да му потръгне малко ресторанта. Започват се едни безкрайни разширения за да може да побере още и още хора. Примерите са безбройни. Извън нашата страна, нещата не са такива. Намират се безкрайно много ресторанти с поняколко масички само. Собственикът е преценил, че за толкова има капацитет и му стига да си живее нормално. Разбира се самият той работи повече от всички. Няма я грандоманията която обикновенно ги проваля с времето. После дай да обвиняваме как света им е крив и има някаква световна конспирация спрямо българските пишман ресторантьори. Иване, благодаря, че ме подсети защо дълго време бях спрял да те четя. П.с. Та в същия твой дух да ти рекна и аз - То и ти си същият Ганьо. Та гледаш съседския дворен нужник от твърде ниската си камбанарийка и си мислиш, че това е вселената. Идея си нямаш нито от естеството на работата ми. Нито от моите методи. Нито защо клиентите ми направиха всичко възможно (без да съм целувал задници или да съм променял стандартите си) аз да не изпадна от пазара по време на оня ужас - Куш грибито. Та спри да мериш хората по твоя твърде къс аршин. Целувай ръката, която те храни. Щото тя не е твоята. И спри да ръсиш мозък за неща, които са твърде далеч от умствените ти възможности. ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted September 28, 2023 Share Posted September 28, 2023 1 minute ago, gado said: Ангел, ами не купувай, бе! Що купуваш, кат не те кефи?! А не, чакай! Забравих, че ходенето на заведения е дадено ти от Бога право. И екзистенциално необходима нужда. То и аз искам Бентли (не като на Диневите), ама... Иване, благодаря, че ме подсети защо дълго време бях спрял да те четя. Е, не купувам де! Нали и аз това ти казвам? Ама след 1 седмица ще ми се появи някой да протестира, че нямало клиенти и ще ме заплашва със собствения си фалит. В това си много прав. Не ми е. Както и на ресторантьорите не им е дадено от Бога право да имат ресторант и на всяка цена да бъдат коткани, все едно без тях сме загубени. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DON_CHEFO Posted September 28, 2023 Share Posted September 28, 2023 Цените са в небето навсякъде... Една овчарска салата при мен е 12 ли беше кинта без ддс. Една малка бира е 6, 7 долара без ддс. В града е само за богати - ебах тия цени аз. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.