Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през главата (Нова тема)


Veno

Recommended Posts

32 minutes ago, RaptoR said:


 

Хайде, от твоята уста в божиите уши и да те се случат намеренията! 
Като опра до месата, ще те търся за съвети, кое, как що. 
Беше ми казал, че почти всеки ден минаваш покрай нас, намери време по-скоро да се отбиеш,да ти резна няколко марули, тамън са в перфектно състояние, свежи, млади, хрупкави, после като порастнат, вкуса е друг. 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 14.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

1 hour ago, RaptoR said:


Излиза не само по-евтино, но и вкусовете и съдържанието са несрваними

Само този довод е достатъчен за да се "загуби" и време и пари и квот се сетиш още.

Link to comment
Share on other sites

32 minutes ago, mIRCata said:

Чевермета на прословутия покрив на блока.


Какви чевермета бе, Слакър, говорим за колбаси. Не че другото е спирало де:rofl:
 

11 minutes ago, kotora said:

Миро само иска на маса да седи хахах


#КОЙ беше полегнал в ресторанта, помниш ли? :laughing1:
 

7 minutes ago, XMD said:

Хайде, от твоята уста в божиите уши и да те се случат намеренията! 
Като опра до месата, ще те търся за съвети, кое, как що. 
Беше ми казал, че почти всеки ден минаваш покрай нас, намери време по-скоро да се отбиеш,да ти резна няколко марули, тамън са в перфектно състояние, свежи, млади, хрупкави, после като порастнат, вкуса е друг. 


Здраве да им, приятелю, другото ще се оправи. Ако имаш предвид да минавам покрай заведението - не е така, но ти не си далече... Като ходим към Раковски не пречи да се отбия

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, RaptoR said:

Какви чевермета бе, Слакър,

От тия

58 minutes ago, RaptoR said:

по някое агънце за продан и за ядене и сме топ

 

4 minutes ago, RaptoR said:

#КОЙ беше полегнал в ресторанта, помниш ли?

Ми иначе няма влизане в снимката ;)

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, mIRCata said:

Така написано - Нон стоп работиш? В смисъл нямаш време за хобита, разтоварване? Щом всяко нещо го праравняваш до платено време. Нали не искаш пари да идеш до магазина? :) Че то и там е време и труд.

Разбира се че имам нещо за разтоварване, но при условие че ядем 5-6 буркана (2-3 кг) лютеница в годината, а занимавката е цяла събота и неделя, не, не си струва. Защото преди, когато правих я правих както едно време…. имам си голямата тава, имам си огнището и се пържиш цял ден като огняр в трансатлантическата… имам си достатъчно друга работа из двора, вън по къщата и вътре, че да се занимавам с компоти, лютеница и т. н.  Единствено си приготвяме пукани люти чушки….

2 hours ago, pamporov said:

Само този довод е достатъчен за да се "загуби" и време и пари и квот се сетиш още.

Съдържанието казваш… Съгласен съм, но всичката останала храна все едно е с прекрасно, натурално съдържание… Много трудно постижимо и също така скъпо… от към време и пари….нека си говорим реално… щото цяла година не се храним с една домашна лютеница и домашен хляб….

Link to comment
Share on other sites

Значи мирише ми на форОмен селскостопански workshop. Демонстрации на живо за производство на лютеница, колбаси, сирене. В помощ на събитието мога да си взема китарата и всеки, който се размрънка, че му е писнало да е омазан до ушите, ще му демонстрирам, че винаги може да е по-зле. Мога да помагам после за пренасянето на Виден :lol:

Edited by Antares
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Mockingbird said:

ядем 5-6 буркана (2-3 кг)

Е, то вие сте лека категория. При нас покрай децата - за разни "принцеси", закуски, към различни видове яйца, бобени салати - влиза доста в употреба.

8 minutes ago, Antares said:

Значи мирише ми на форОмен селскостопански workshop. Демонстрации на живо за производство на лютеница, колбаси, сирене. В помощ на събитието мога да си взема китарата и всеки, който се размрънка, че му е писнало да е омазан до ушите, ще му демонстрирам, че винаги може да е по-зле. Мога да помагам после за пренасянето на Виден :lol:

:rofl:

Link to comment
Share on other sites

Да хвърля пет стинки по темата, понеже и аз го играя wanabe градинар тука от 2-3 години. Миналата година изкарахме доста доволно чушки (капия, чорбаджийски и люти), патладжани, грах, лук. Част от тях се консервираха, друга част са във фризера, трета се изяде, четвърта се подари на приятели и роднини. Малки количества, колкото за прясна консумация, имахме марули, домати, краставици, картофи, тиквички. Даже отгледахме и 3 дини :lol:  От това, което се замрази/консервира все още си ядем и спокойно ще стигне до новия сезон.

Правил съм разни груби сметки по отношение на разходи къмто произведено количество и сметката никак не излиза, т.е. от финансова гледна точка хоби градинарството е черна дупка.

Уравнението се балансира от това, че каквото произведеш знаеш какво си сложил вътре и ядеш относително чиста храна. Това едно. Второ, аз изпитвам удоволствие от този тип работа. Затова не си слагам времето и труда като разход, както колегата по-горе, защото за мен това е по-скоро кеф и почивка. 

И трето- това е ежедневно движение и тренировка с мотиката е критично важно за обездвижен 100-килограмов шопар като мен. Аз след 2 часа в градината, ако и да съм изморен физически, се чуваствам отлично. 

 

п.п.: а и кефа да видиш детето още с влизането в  двора да избЕга да откъсне една краставица, да я изплакне на чешмата и да я изръфа цялата още преди да влезе вкъщи е като от реклама на мастъркард- безценно. :) 

 

Link to comment
Share on other sites

Я ми кажете като си произвеждате сами и знаете какво слагате пръскате ли с отрови против мана, въшки и сие гадости, които се въдят?
В нашето полско село, ако нямаш оранжерия нищо не става или поне вкъщи. Играл съм я схемата да си ходя и през седмицата да поливам, да пръскам, но накрая нищо не излиза, като продукция. Пак се опира да си купиш за да си направиш и съм го зарязал.
Най-добре върви тревата на улицата и вкъщи, като я кося редовно прилича на райграс. 

Link to comment
Share on other sites

За това хората са измислили капково :) Ние преди в Калофер гледахме домати и имахме капково. С часовник за електромер и клапан от пералня се пускаше водата пред 1 час примерно през нощта. Също така имаше от черния надупчен найлон(от този за ягодите) отдолу в основата на  през 1 дупка се садяха доматите, в празните дупки се садеше босилек, който спомагаше да няма много насекоми по доматите. 

Link to comment
Share on other sites

Кой каквото и да ми обяснява селската работа е неблагодарна работа :) Ако тръгнеш да я сравняваш с това, колко пари би изкарал/спестил не си заслужава въобще да я започваш :) За моя радост това си остана част от живота ми след като влезнах в копченатискащата професия. Реално работата на село означава да отидем с брат ми, майка ми или с приятели и да свършим някаква работа, която винаги е придружена с бира, скара и свежа салата :) Като добавим тишината и спокойствието мисля, че това става безценно (само да добавя отново, че това е само ако ти харесва).

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, mIRCata said:

Именно. Не говорим за индустриални по обеми производства.

E да де, от самото начало моабета касае хоби градинарство за лични нужди. Когато гледаш за пазара/борсата схемите и работата е съвсем друга. 

 

2 hours ago, UzITo said:

Я ми кажете като си произвеждате сами и знаете какво слагате пръскате ли с отрови против мана, въшки и сие гадости, които се въдят?
В нашето полско село, ако нямаш оранжерия нищо не става или поне вкъщи. Играл съм я схемата да си ходя и през седмицата да поливам, да пръскам, но накрая нищо не излиза, като продукция. Пак се опира да си купиш за да си направиш и съм го зарязал.
Най-добре върви тревата на улицата и вкъщи, като я кося редовно прилича на райграс. 

 

Пръскаме, разбира се, когато се налага. НО, избягвам системните препарати и по възможност ползвам само контактни. Най-често си взимам готов приготвен Бордолезов разтвор + сяра и с него пръскам всичко. Върши достъчно добра работа и  е напълно безвреден за човека, ако се използва правилно.

Освен това то не е проблема в самото пръскане, а в спазването на съответните карантини. Проблемът със стоката на пазара е, че няма контрол на пестицидите, всеки дъни вечерта яко системните препарати, на другия ден бере и на пазара. Ти си купуваш уж чиста продукция от бабата, а то бъкано с пестициди. Когато си го правиш за себе си си следиш нещата и си спазваш предписанията и нямаш проблеми.

Моята градинка също е на открито, опъвам обче в средата на юни отгоре от тия зелените мрежи с 50% засенчване. Щото иначе доматите изгарят от слънцето още края на юли.

24 minutes ago, Stasio said:

Кой каквото и да ми обяснява селската работа е неблагодарна работа :) Ако тръгнеш да я сравняваш с това, колко пари би изкарал/спестил не си заслужава въобще да я започваш :) 

 

Така е, затова всички слагаме в уравнението и удоволствието от свършената работа. Щото ако махнем кефа, наистина става леко безсмислено. 

Link to comment
Share on other sites

Утре ми е последен ден в старата фирма. И вместо да предавам проекти, да обяснявам където има някакви специфики, защото съм работил по тях само аз и никой друг - до последно виж това, виж онова. И вдругиден като се наложи нещо да се прави.... кой и как и до там.

Edited by mIRCata
Link to comment
Share on other sites

Въпреки, че е симптом на много лоши меринджеи, не тъгувай толкова. Има и добра страна за теб - в деня след вдругиден ще ти се обадят да те питат можеш ли да им поработиш почасово, докато навлезе новия човек. Когато ти ще им обявиш десеторен надник, сравнено със сега. :lol:

Edited by earache
Link to comment
Share on other sites

Те вече питаха, само не сме се разбрали за цената. Щото им казах, че първо ще видя как са нещата в новата фирма, понеже след работа може да се наложи да наваксвам с някакви неща или да чета за неща, които ще ми трябват за там. За тях - ако ми остане свободно време след това.

21 minutes ago, earache said:

докато навлезе новия човек

То нови няма - ще е някой от старите, ама и той докато влезе в проектите. Щото 99% ще е един колега, който тепърва ще научи какво е git, rest API, .net Core, EF и т.н

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, mIRCata said:

тепърва ще научи какво е git, rest API

Интересно е колко хора в професията все още не използват гит, не ползването на рест апита също е забавен момент.  :)) И двете буквално ги учат в училище :laughing1:

Link to comment
Share on other sites

Ем той седи в стари проекти(разни desktop неща), с VCS разни, 0 во желание за развитие, седи на ниво от 15 години назад.

И сега на веднъж ще му се стоварят всички неща. Но нИ мъИбе вече

Обаче счетоводството ми объркали книжката и писали, че съм до 03.02, вместо 02.02 и сега ще ме назначават на 6-ти, вместо в петък

Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, mIRCata said:

Ем той седи в стари проекти(разни desktop неща), с VCS разни, 0 во желание за развитие, седи на ниво от 15 години назад.

И сега на веднъж ще му се стоварят всички неща. Но нИ мъИбе вече

Обаче счетоводството ми объркали книжката и писали, че съм до 03.02, вместо 02.02 и сега ще ме назначават на 6-ти, вместо в петък

Провери си с НАП/НОИ какво имаш входирано. Да не се окаже, че там е 02 и е попълнено грешно в книжката. 

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, mIRCata said:

Те вече питаха, само не сме се разбрали за цената.

Така както я описваш ситуацията си в доста добра позиция за сериозен пазарлък, щото ти зор нямаш. ;)

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Antares said:

RIP!

RIP Indeed :D 

 

Абе, не всичко е пари на тоя свят. Почва нова работа, ще върши нови неща. Първия месец ще му е лабаво ама след това ще си има занимания. Да беше несемеен да се фане, ама той има 2 деца и жена :) Говоря от опит, миналата година бачках 2-3 месеца по 16 часа на седмица допълнително. Да изкарах 6 бона ама си беше тежичко. 

Edited by kotora
Link to comment
Share on other sites

On 2/1/2023 at 7:43 AM, Antares said:

Значи мирише ми на форОмен селскостопански workshop. Демонстрации на живо за производство на лютеница, колбаси, сирене. В помощ на събитието мога да си взема китарата и всеки, който се размрънка, че му е писнало да е омазан до ушите, ще му демонстрирам, че винаги може да е по-зле. Мога да помагам после за пренасянето на Виден :lol:

Абе не, че имам да казвам нещо по темата. Ама за пренасянето на Виден са нужни поне 8 (осем) човека. Четирима да го бутат и влачат, а по стълбите и да го носят. Един да пъди рояците винарки, че да може да диша спокойно (Виден). Един да го убеждава, че трее си ходят и, че - Глей кое време е станало - Имаш уговорка и тея хора (и ако това не помага, да използва съкрушителното) - Ама айде, дее... И вкъщи масата е сложена. А последните двама да го галяп по главицата и да го успокояват. Щот, нали... Очи тъмнеят, глава се люшка. Уста проклина цяла вселена....

Айде. Спорен и ползотворен ден от мен.

Link to comment
Share on other sites

HPE Имат адски досаден съпорт портал, особено ако просто искаш да си свалиш новият БИОС за стар сървър. Ама регистрирай се, добави сериен номер (май искат да е с валиден съпорт, дори не тествах без), излез, влез .. вече можеш да си свалиш файлчето! :laughing::Facepalm: И всичко това за да разбера, че рейда очевидно му се е предал. 

Купувайте Делл, при тях е лесно и удобно, а аз отивам да купя още HPE-та, че да споделя хейта с околните :laughing1:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...