RaptoR Posted January 27, 2023 Share Posted January 27, 2023 Митачето бе прав, тука ще се нагледаме на бисери тоя уикенд. Между другото има още едно нещо важно на пътя освен елементарната логика. И то се нарича усет. И то разделя на шофьори и всичкото останало антишофьори. Няма книжка, списък или сигнализация на превозното средство, което във всяка една ситуация на 100% да покрива евентуалните изходи от нея. Толкоз. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinyl_master Posted January 27, 2023 Share Posted January 27, 2023 Знака оказва пътя с предимство и въпреки всичко това е кръстовище, кръстовище на което ти променяш посоката на движение, следователно трябва да сигнализираш за другите около теб. Бе странно нещо е мигача като цяло. Придобива нарицателно като това да пуснеш "аварийките" като паркираш някъде. Така имагинерно ставаш неприкосновен за всичко и всеки.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
earache Posted January 27, 2023 Share Posted January 27, 2023 11 minutes ago, vinyl_master said: Знака оказва пътя с предимство и въпреки всичко това е кръстовище, кръстовище на което ти променяш посоката на движение, следователно трябва да сигнализираш за другите около теб. И в листовките така си и правят, но ся пък ги изкараха грешни. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted January 27, 2023 Share Posted January 27, 2023 (edited) 41 minutes ago, mIRCata said: Помага на чакащия на първата пресечка да не тръгне и да се ударите, щото мисли, че завиваш към неговата, а ти направо. 40 minutes ago, w00x said: Ами, не помага, но и не създава предпоставка някой да изскочи от първата пресечка, защото е решил, че няма да ви се засекат траекториите. Добре Лично аз ако съм на мястото на първият, все пак ще почакам да видя къде отива колата 22 minutes ago, vinyl_master said: Знака оказва пътя с предимство и въпреки всичко това е кръстовище, кръстовище на което ти променяш посоката на движение, следователно трябва да сигнализираш за другите около теб. Посоката на движение не е ли е спрямо главният път, спрямо който не правиш никаква промяна?Като ситуацията с излизането от магистралата, когато си вече в дясна лента и тя излиза. Но докато тук може да се спори, по-важно ми е да не се приема, че липсата на мигач означава автоматично излизане от главният път, защото това е рисковото. Edit Ето друг пример, където е важно този отсреща да стои и да чака, вместо да очаква, че липсата на мигач = излизане от главният път 89 Ďáblická - Google Maps Edited January 27, 2023 by ARPAnet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted January 27, 2023 Share Posted January 27, 2023 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DON_CHEFO Posted January 27, 2023 Share Posted January 27, 2023 При вас поне още чакат като пуснат мигач. Тука мигването на мигача означава "предимство" веднага. Няма нищо, че си на магистралата със 60 мили в час. Как искам да съм с фадрома и просто да минавам през тях Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted January 27, 2023 Share Posted January 27, 2023 34 minutes ago, DON_CHEFO said: Тука мигването на мигача означава "предимство" веднага. Ти пък, вашите поне мигач дават. Ела да видиш тук китаеца дали знае каква е тази сложна технология мигача в кола за над $100 хилки. Да не говорим пък какво шоу става при паркиране с всичките тия 360 градуса камери и милион сензори. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted January 27, 2023 Share Posted January 27, 2023 2 hours ago, w00x said: А ако искаш да завиеш във втората пресечка, а аз излизам от първата? Нали като те видя от 200 метра с мигача, ще реша, че ще завиваш в първата (при който случай нямаме пресечна точка), ще тръгна да излизам и ще ти засеча пътя? За тези движещи се зад теб няма значение, че не си подал мигач за завой в първата пресечка, защото ти намаляш скоростта така или иначе, а те трябва да спазят дистанцията. Като си подминал вече възможността за завиване в първата пресечка, тогава може да подадеш мигач и да завиеш във втората. Мигачите не са само за тези зад теб все пак. Те са за всички участници в движението. А описаната ситуация, много често се случва ето тук. https://www.google.com/maps/@42.1358283,24.7645711,3a,57.1y,284.1h,90.9t/data=!3m6!1e1!3m4!1sOF2A5xOs3CTBEGarVb6wiw!2e0!7i16384!8i8192 Повечето си пускат мигачите за завой на голямото кръстовище 500 метра преди самото кръстовище и хората излизащи от пресечката, не знаят дали да чакат или да се включват в булеварда. Тук по-скоро говорим за това дали се дава мигач, ако за да излезеш от пътя с предимство, трябва да продължиш направо. Не се дава мигач. Само изчакваш дясностоящия и продължаваш направо, защото напускаш пътя с предимство. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted January 27, 2023 Share Posted January 27, 2023 15 minutes ago, Mockingbird said: Само изчакваш дясностоящия и продължаваш направо, защото напускаш пътя с предимство. Дясно стоящия на път с предимство ли е или не? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted January 27, 2023 Share Posted January 27, 2023 Всъщност, тук си прав. Всички второстепенни трябва да изчакат решението/маневрата на движещия се по пътя с предимство. Но ако имаш само направо и то се явява второстепенен път трябва да дадеш десен мигач. Стига да нямаш друга второстепенна пресечка преди това. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DON_CHEFO Posted January 28, 2023 Share Posted January 28, 2023 7 hours ago, Godfather said: Ти пък, вашите поне мигач дават. Ела да видиш тук китаеца дали знае каква е тази сложна технология мигача в кола за над $100 хилки. Да не говорим пък какво шоу става при паркиране с всичките тия 360 градуса камери и милион сензори. А карането на дълги в града? Това трябва да се наказва със смърт, давана в национален ефир как гагри им пият очите.... Побеснях докато пиша пак Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted January 28, 2023 Share Posted January 28, 2023 1 hour ago, DON_CHEFO said: А карането на дълги в града? Това трябва да се наказва със смърт, давана в национален ефир как гагри им пият очите.... Побеснях докато пиша пак Стефче, мили мой, сипи си питие, недей така... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted January 28, 2023 Share Posted January 28, 2023 3 hours ago, RaptoR said: Да ти приличам на някой, който му се губи време да се занимава с копченатискачески тъпотии??? Тази вечер понеже съм малко на кеф, изпробвах един друг бот как си те представя като Мисир и ето два от резултатите (първото е коледен вариант, а второто е cyberpunk). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotora Posted January 28, 2023 Share Posted January 28, 2023 (edited) AHAHAHA @RaptoR ее ти само умнотии правиш по цял ден нали Edited January 28, 2023 by kotora Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted January 28, 2023 Share Posted January 28, 2023 17 hours ago, earache said: И в листовките така си и правят, но ся пък ги изкараха грешни. Да обясня кое не ми харесва в едната листовка, интересно ми е дали ще се съгласиш Колата която шофираме не дава никакъв мигач и ще се наложи да се размине с камиончето. Което означава, че колата ще трябва да спре и да го изчака, ако иска да продължи в тази посока. Нека си представим, че не е едно камионче, а колона от 10 коли. Това означава, че тази кола ще спре и ще чака по средата на пътя, без да дава никакви мигачи, и всеки който се намира зад нея ще се чуди какво става. В същото време, според картинката, ако колата беше решила да продължи в дясно по главният път - тя би пуснала мигач, както прави камиончето. Този мигач няма да помогне на никого, тя ще продължи да се движи без да спира, без да пречи и т.н.. Според мен е нелогично да дадем мигач който не дава никаква информация, но в ситуацията в която тези около нас ще се чудят защо спираме - да си стоим без мигач. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted January 28, 2023 Share Posted January 28, 2023 3 hours ago, Godfather said: Тази вечер понеже съм малко на кеф, изпробвах един друг бот как си те представя като Мисир и ето два от резултатите (първото е коледен вариант, а второто е cyberpunk). Ето ти челен пример за типично копченатискаческо сране - някой ще си помисли, че съм евреин! 2 hours ago, kotora said: @RaptoR ее ти само умнотии правиш по цял ден нали Предимно! Полезни при това. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotora Posted January 28, 2023 Share Posted January 28, 2023 Ми и моите са полезни, ти че не можеш с твоя мозък да ги разбереш е друга бира Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted January 28, 2023 Share Posted January 28, 2023 15 minutes ago, kotora said: Ми и моите са полезни, ти че не можеш с твоя мозък да ги разбереш е друга бира Аз не мога да ги разбера, защото не съм ги учил, има голяма разлика. Но залагам каса уиски, че като ти взема телефона и лаптопа и ще си не просто като патка в калчища, обран евреин и свински мъде в кал, а приятна комбинация от трите... Като знам как болшинството ръчичките са ви в задниците извън копчетата... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted January 28, 2023 Share Posted January 28, 2023 2 hours ago, ARPAnet said: Според мен е нелогично да дадем мигач който не дава никаква информация Ляв мигач в кръгово? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotora Posted January 28, 2023 Share Posted January 28, 2023 22 minutes ago, RaptoR said: Аз не мога да ги разбера, защото не съм ги учил, има голяма разлика. Но залагам каса уиски, че като ти взема телефона и лаптопа и ще си не просто като патка в калчища, обран евреин и свински мъде в кал, а приятна комбинация от трите... Като знам как болшинството ръчичките са ви в задниците извън копчетата... Как пък го реши това, нито съм сакат нито нищо. Мога да връзвам жици, мога да цепа дърва, да цикля подове. Ти ме изкара, че като цъкам на клавиатура, нося маратонки с лепки, защото не мога да си вържа обувките Даже сега обмислям да пробвам да опера вкъщи дивана и матраците и да видя колко време ще отнема и събота и неделя може да почна да чистя дивани Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted January 28, 2023 Share Posted January 28, 2023 (edited) 3 minutes ago, kotora said: Как пък го реши това, нито съм сакат нито нищо. Мога да връзвам жици, мога да цепа дърва, да цикля подове. Ти ме изкара, че като цъкам на клавиатура, нося маратонки с лепки, защото не мога да си вържа обувките Даже сега обмислям да пробвам да опера вкъщи дивана и матраците и да видя колко време ще отнема и събота и неделя може да почна да чистя дивани АХАХАХАХАХХА Казах БОЛШИНСТВОТО! Абе ти четеш ли като ти се пише? Между другото тия ралти дето си ги изредил не са нещо съществено, да ти кажа под секрет... Виж там като переш дивана внимавай да не го хвърляте после. Че не е толкоз просто колкото изглежда Edited January 28, 2023 by RaptoR Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted January 28, 2023 Share Posted January 28, 2023 3 hours ago, ARPAnet said: Да обясня кое не ми харесва в едната листовка, интересно ми е дали ще се съгласиш Колата която шофираме не дава никакъв мигач и ще се наложи да се размине с камиончето. Което означава, че колата ще трябва да спре и да го изчака, ако иска да продължи в тази посока. Нека си представим, че не е едно камионче, а колона от 10 коли. Това означава, че тази кола ще спре и ще чака по средата на пътя, без да дава никакви мигачи, и всеки който се намира зад нея ще се чуди какво става. В същото време, според картинката, ако колата беше решила да продължи в дясно по главният път - тя би пуснала мигач, както прави камиончето. Този мигач няма да помогне на никого, тя ще продължи да се движи без да спира, без да пречи и т.н.. Според мен е нелогично да дадем мигач който не дава никаква информация, но в ситуацията в която тези около нас ще се чудят защо спираме - да си стоим без мигач. Никакъв мигач. Като продължаваш направо, чакаш десните от пътя с предимство. Какво става зад теб няма значение, седят и те чакат да минеш. А ако завиваш надясно също няма нужда от мигача, защото продължаваш по пътя с предимство. Т.е. НЕ извършваш маневра. А ако продължиш направо е маневра, но пък НЕ сменяш посоката на движение... Като цяло законодателя го е описал безкрайно неясно и лесно за манипулиране при инцидент... същото като "несъобразена скорост" - абсолютна предпоставка за милиард и едно субективни тълкования от органите.... то за това и в опит да си върже гащите, ще се потретя, на такива кръстовища другите имат стоп и пропусни движещите се по пътя с предимство. А листовиките си противоречат малко със закона. Оставайки на главния път дори и в завой НЕ извършваш маневра и не е нужен мигач. Нещо са променяли явно, да си призная скоро не съм го чел.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted January 28, 2023 Share Posted January 28, 2023 (edited) 44 minutes ago, Mockingbird said: Никакъв мигач. Като продължаваш направо, чакаш десните от пътя с предимство. Какво става зад теб няма значение, седят и те чакат да минеш. А ако завиваш надясно също няма нужда от мигача, защото продължаваш по пътя с предимство. Т.е. НЕ извършваш маневра. А ако продължиш направо е маневра, но пък НЕ сменяш посоката на движение... Като цяло законодателя го е описал безкрайно неясно и лесно за манипулиране при инцидент... същото като "несъобразена скорост" - абсолютна предпоставка за милиард и едно субективни тълкования от органите.... то за това и в опит да си върже гащите, ще се потретя, на такива кръстовища другите имат стоп и пропусни движещите се по пътя с предимство. А листовиките си противоречат малко със закона. Оставайки на главния път дори и в завой НЕ извършваш маневра и не е нужен мигач. Нещо са променяли явно, да си призная скоро не съм го чел.. Тука нещо не съм съгласен аз. Ако ще караш напред левият мигач е задължителен, защото така хубаво ще се изпраскаш с някой, който идва от другата посока по пътя с предимство, че няма накъде. Отзад също може да те натресат. Общо взето както казах и по-назад - винаги изхождайте от позицията, че над 90% от околните шофьори са ДЕБИЛИ, което не е далеч от истината. Предвиждайте ситуации отдалеч, намаляйте навреме, ако и да ви се струва, че няма нужда и така... Не ми се рови сега един клип от стария регистратор как ако не бях усетил отдалеч, че патката няма да спре на стопа щеше да ми строши колата и трябваше да я убивам. ЕДИТ: Я , качил съм го в ютюб навремето: Edited January 28, 2023 by RaptoR Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted January 28, 2023 Share Posted January 28, 2023 Никакъв мигач. Ако ще караш направо си ДЛЪЖЕН да изчакаш десните. Тези отзад ще чакат. Ако подадеш ляв мигач, първо от тези вдясно никой няма да го види, второ тези отзад ще решат, че отиваш в насрещна лента и ще спираш вляво. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
earache Posted January 28, 2023 Share Posted January 28, 2023 4 hours ago, ARPAnet said: Да обясня кое не ми харесва в едната листовка, интересно ми е дали ще се съгласиш Ами не особено. Няма проблем за мен, понеже липсата на мигач също е сигнал - ще продължа напред. Сега дали ти ще се съгласиш - ако се придържахме към ултра простичкото "мигача указва посоката ми на завиване" на кръстовища, нямаме загуба на информация за 3те направления. Ако обаче решаваме да пестим мигачите по пътя с предимство, имаме загуба на информация при излизане от пътя с предимство, защото се иска мигач за продължаване направо и завиване, който иначе би могъл ЕДНОЗНАЧНО да бъде само за завиването. 18 minutes ago, RaptoR said: Тука нещо не съм съгласен аз. Ако ще караш напред левият мигач е задължителен, защото така хубаво ще се изпраскаш с някой, който идва от другата посока по пътя с предимство, че няма накъде. Това пък защо - тоя мигач да не върви в комплект със спирачка? То така или иначе трябва да го чакаш, спираш и чакаш. Не виждам как мигача ще те спре, ако си тръгнал да му отнемаш предимството. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts