Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през главата (Нова тема)

Veno

Recommended Posts

33 minutes ago, ARPAnet said:

Ляв. 

40 minutes ago, mIRCata said:

Представи си отсреща точно, от пътя без предимство да седи кола и да чака за нейно ляво и види отсреща ляв мигач, е резонно да реши, че ще отидеш по лявото за теб и за нея дясно платно и един вид двамата ще може да си напарвите маневрите без да чакате и да правите задръстване. Обаче с левия мигач даваш направо и се шибвате. Ти си от предимство, но пък си дал подвеждаща индикация на къде отиваш.

33 minutes ago, w00x said:

За тези срещу теб има значение дали ще си наляво с левия мигач или направо.
Ако някой идва отсреща и иска да направи ляв завой, за да се качи на пътя с предимство, а ти дадеш ляв мигач, защото ще продължаваш напред, ще стане много интересна случка ако той помисли, че наистина ще завиваш наляво

С Ангел виждаме една и съща ситуация, където този ляв мигач е крива хава. Щото при по-натоварен трафик в тези посоки, значи тези без предимство да не може да минат докато се изчисти трафика, защото дори двамата да правят ляв завой и да може да се мине и от без предимството, ще седя и чакт и гадаят ще завие на ляво или ще е напред и ще се блъснат ако реши да тръгне.

• Replies 14.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

28 minutes ago, ARPAnet said:

Защото е идиотско кръстовище, но щом не знае и има знак стоп - ще чака. За него е просто чакане. 

Чакане е ако е само 1 кола и не е проблем. Представи си колона от 50 автомобила в двете посоки. Едните са спрели на стопа и искат да продължат направо, за да се качат на пътя с предимство. Другите идват от пътя предимство и мигат с левия мигач. Част ще карат направо, другите ще завиват наляво.

Всичките седят и незнаят този срещу тях, който мига с левия мигач, дали ще продължава направо или ще завива наляво. И трябва да го чакат, за да се накани и да направи маневрата.
В другия случай на тази хипотетична и преувеличена ситуация, ако ляв мигач се дава само за завиване наляво, колите в двете посоки, които продължават движението си направо, изобщо няма да имат досег една с друга. И под досег, имам предвид изчакване.

Аз не споря в случая. Просто няма логика да дам ляв/десен мигач, за да продължа направо, на кръстовище с 4 посоки. Освен да въведат правило да се мига с аварийните ако искаш да продължиш направо. :D Тогава вече ще е ясно.

Оки, продължавам с моето синьо квадратче
Значи червената кола продължавайки по пътя не прави промяна спрямо главният път и мигача и не дава екстра информация. И не е проблемна в очите ми, с ляв  мигач или без него, все тая

Но синьото квадратче, ако продължи напред, прави маневра, преминава през главен път, излиза от пътя. И няма да покаже това с мигач? Другата картинка горе е грешна според мен

@mIRCata Ето какво имах предвид относно изправянето на пътя. Представи си, че синият и червеният път са залепени един до друг. Разделя ги една будка за вестници. Ако идваш по главният път и искаш да завиш на дясно, вероятно ще си пуснеш мигача предварително, и идващите от двата пътя в дясно няма да знаят къде отиваш в този момент. 

Но просто ще чакат, същата ситуация е напрактика. 

Edited by ARPAnet

Ако завиваш по синия, трябва да си пуснеш мигача, когато вече си подминал възможността за завой по червения, за да не се чудят хората къде ще завиваш.

Поне мен така са ме учили.

1 hour ago, earache said:

Я вижте тука. За обратен, наляво и направо пускам ляв мигач, за надясно не пускам никакъв, а десния мигач ми е забранен ли? :lol:

Това напомня примера, който дадох по-назад, но не знам дали видяхте, та ще го повторя:

https://www.google.bg/maps/@42.1086127,25.2202707,3a,75y,141.69h,87.26t/data=!3m6!1e1!3m4!1sQZOcBZ08QB8LgHhDoYYvsQ!2e0!7i16384!8i8192?hl=bg&authuser=0

1 hour ago, plameni said:

Виж по-внимателно маркировката. Такова нещо като "направо" няма, защото ще пресечеш непрекъснатата линия. :lol:

image.thumb.png.4856ecd06513fb18e12f2a7f16f2a7b0.png

За пореден път се убеждаваме, че шофирането в банановата република е висш пилотаж. :rofl:

Затова аз лично, въпреки че съм ви споделил мението ми за ЗДП като ДЕБИЛЕН в по-голямата си част, препоръчвам има ли коли наоколо да се следи какво мислят да направят отдалече. Без значение знаци и маркировка. А има ли някой зад теб или срещу теб, който да те чака - мигачите никога не са излишни, тъй като над 80% са кретени и дебили. В единия случай спасяваш себе си, в другия помагаш на отсрещните или пък и двете заедно. 

Just now, w00x said:

Ако завиваш по синия, трябва да си пуснеш мигача, когато вече си подминал възможността за завой по червения, за да не се чудят хората къде ще завиваш.

Поне мен така са ме учили.

Представи си, че са залепени. Така, че ако ще подминаваш червения, то мигача ти ще дойде много късно за чакащите

И защо виждате разлика м/у тези двете? Променяйте дъгата колкото искате. Но заради близостта -> Не е ясно, или мигача ще е прекалено късен

image.png.a1a5a5c2d957aa428ab8cc9827e75677.pngimage.png.622c427e1207a20b311f8ceaf4ba61c5.png

Точно така, даваш си мигача отдалече (прилично далече), а дали ще свиеш в първата или втората при малко разстояние между тях няма никакво значение - никому с нищо не пречиш, напротив. В другия момент - алогичен и малоумен - имаш ОТЛИЧЕН шанс някой да ти събере колата отзад, аоама направо прекрасен дори. 

@ARPAnet, май почвам да ти схващам начина на мислене. За теб всичко е кръгово с предимство вътре в кръговото, дори правия път е кръгово с безкрайно голям радиус на дъгата.

Не, че съм съгласен, де.

Хич не пречиш на някой на червеното, дето иска да се качи на черния път. Вижда мигач и решава, че ще свиеш при него и тръгва, ама ти си направо и....

https://www.google.bg/maps/@42.1576294,24.7286297,3a,75y,83.57h,79.63t/data=!3m6!1e1!3m4!1sjDsvbNASag101frI-liDdQ!2e0!7i16384!8i8192

Ако тук дадеш десен мигач - към паркинга ли завиеш или долу на Васил Априлов? И какво да си мисли някой, чакащ на изхода от паркинга като те види с мигача "отдалеч" пуснат?

Арпа нет, горе на картинката с рейса, представи си ситуацията, рейса да е на ляво. Ако не дадеш мигач, значи си направо и той чака да минеш, ако дадеш ляв мигач той спокойно може да направи неговия ляв завой и да не се чакате и задръствате.

19 minutes ago, ARPAnet said:

И защо виждате разлика м/у тези двете?

Щото едно са 2 Т образни, а другото Х

https://www.google.bg/maps/@42.1489741,24.7765343,3a,75y,91.31h,62.45t/data=!3m6!1e1!3m4!1sxD9vS6kiZEjS8OzVoKoZVQ!2e0!7i16384!8i8192

Тук в дясното платно, ако пуснеш десен мигач - какво значи? Че ще завиеш в дясно и ще влезеш към блоковете или, че си направо, но сменяш платната?

Кога какво се очаква да направиш, ако наистина искаш да идеш в новото дясно платно? И седят коли от към блоковете, искащи да се качат на булеварда

Edited by mIRCata

14 minutes ago, mIRCata said:

Хич не пречиш на някой на червеното, дето иска да се качи на черния път. Вижда мигач и решава, че ще свиеш при него и тръгва, ама ти си направо и....

https://www.google.bg/maps/@42.1576294,24.7286297,3a,75y,83.57h,79.63t/data=!3m6!1e1!3m4!1sjDsvbNASag101frI-liDdQ!2e0!7i16384!8i8192

Ако тук дадеш десен мигач - към паркинга ли завиеш или долу на Васил Априлов? И какво да си мисли някой, чакащ на изхода от паркинга като те види с мигача "отдалеч" пуснат?

Егати въпроса! АХАХАХАХАХ 
Слакър, ти ВЕРНО ли го зададе тоя въпрос? Ако си в дясна лента и дал мигач там много ясно, че ОСВЕН АКО НЕ СИ ДЕБИЛ ще влизаш в паркинга. Другото просто без коментар... :rofl:

Edited by RaptoR

Не го измислям аз, знака го рисува, буквално е същата рисунка на знака. Знака казва, че това не е X, и че движението трябва да се регулира според него. 

Заради това е поставен, да ни уведоми, че това кръстовище е по-различно. 

image.thumb.png.e906d820d7ef6f9b74c4c221bab1d106.png

7 minutes ago, mIRCata said:

Арпа нет, горе на картинката с рейса, представи си ситуацията, рейса да е на ляво. Ако не дадеш мигач, значи си направо и той чака да минеш, ако дадеш ляв мигач той спокойно може да направи неговия ляв завой и да не се чакате и задръствате.

Мигача може да му помогне визуално, да му напомни. Но ако не дадеш мигач, нормалното е пак да си направи завоя, защото ти очевидно няма да правиш маневра, а продължаваш по главният път. Но ако ще правиш нещо по-различно -> трябва да дадеш мигач. 

Хайде още няколко знака които чрез удебеляване показват кой е главен път или кои са равнозначни. Нали заради това имаме знаци, да ни кажат каква е ситуацията, а не да дефолтваме 

image.png.419562f31b3511996f32aeb1aa68b280.png

Знак А -> дясно стоящ

Знак Б -> Стоим и чакаме, освен ако не си дал мигач

Знак В - стоим и чакаме освен ако не си дал мигач. Как този е различен от завиващият ? :D

Всъщност осъзнавате ли, че сте опастни и ще му нарушите предимството, ако очаквате мигач и не го видите?

Ако сте червената стрелка -> Човека идващ срещу вас не е дал ляв мигач. Вие ще тръгнете, независимо, че имате знак, че нямате предимство ?

image.png.f44468c310b0a4b6683662e63d3efee1.png

Edit:
Или с други думи, ако той не мига, червената стрелка не знае къде отива той. И стои и чака. Единственият случай в който може да тръгне, е ако идващата отсреща кола е пуснала десен мигач. 

Edited by ARPAnet

13 minutes ago, RaptoR said:

Егати въпроса! АХАХАХАХАХ 
Слакър, ти ВЕРНО ли го зададе тоя въпрос? Ако си в дясна лента и дал мигач там много ясно, че ОСВЕН АКО НЕ СИ ДЕБИЛ ще влизаш в паркинга. Другото просто без коментар... :rofl:

Да, ама на мен полицай ми се караха като им направих забележка, че дават мигача и продължават. Щото видиш ли давало се мигач така, отдалеко, както ти казваш.

16 minutes ago, mIRCata said:

Да, ама на мен полицай ми се караха като им направих забележка, че дават мигача и продължават. Щото видиш ли давало се мигач така, отдалеко, както ти казваш.

И ти викаш тия дебили са силно интелигентни ахахахаха

Имайте предвид, че при така регулиран път, винаги, на всички такива кръстовища, единия от двата второстепенни е винаги със знак СТОП, а другия е със знак Пропусни движещите се с предимство. Мигач НЕ се дава ако продължаваш по главния път. Всички други са длъжни да те чакат.

Всеки ден минавам през такова кръстовище…някои даже не спират на стопа и свирят… що не си дал мигач беее, като слезна да ти дам един мигач и ще мигаш цяла седмица.

Edited by Mockingbird

1 hour ago, ARPAnet said:

Представи си, че са залепени. Така, че ако ще подминаваш червения, то мигача ти ще дойде много късно за чакащите

И защо виждате разлика м/у тези двете? Променяйте дъгата колкото искате. Но заради близостта -> Не е ясно, или мигача ще е прекалено късен

А ако искаш да завиеш във втората пресечка, а аз излизам от първата? Нали като те видя от 200 метра с мигача, ще реша, че ще завиваш в първата (при който случай нямаме пресечна точка), ще тръгна да излизам и ще ти засеча пътя?

За тези движещи се зад теб няма значение, че не си подал мигач за завой в първата пресечка, защото ти намаляш скоростта така или иначе, а те трябва да спазят дистанцията. Като си подминал вече възможността за завиване в първата пресечка, тогава може да подадеш мигач и да завиеш във втората.
Мигачите не са само за тези зад теб все пак. Те са за всички участници в движението.

А описаната ситуация, много често се случва ето тук.

https://www.google.com/maps/@42.1358283,24.7645711,3a,57.1y,284.1h,90.9t/data=!3m6!1e1!3m4!1sOF2A5xOs3CTBEGarVb6wiw!2e0!7i16384!8i8192

Повечето си пускат мигачите за завой на голямото кръстовище 500 метра преди самото кръстовище и хората излизащи от пресечката, не знаят дали да чакат или да се включват в булеварда.

6 minutes ago, Mockingbird said:

Имайте предвид, че при така регулиран път, винаги, на всички такива кръстовища, единия от двата второстепенни е винаги със знак СТОП, а другия е със знак Пропусни движещите се с предимство. Мигач НЕ се дава ако продължаваш по главния път. Всички други са длъжни да те чакат.

Всеки ден минавам през такова кръстовище…някои даже не спират на стопа и свирят… що не си дал мигач беее, като слезна да ти дам един мигач и ще мигаш цяла седмица.

Тук по-скоро говорим за това дали се дава мигач, ако за да излезеш от пътя с предимство, трябва да продължиш направо.

14 minutes ago, Mockingbird said:

Абсолютно и точно така! Абе никой не обръща внимание на моя много интересен пример?!?!? Трети път ще го сложа - не за друго, а на това място на какви чудеса съм се нагледал... :rofl:
https://www.google.bg/maps/@42.1086127,25.2202707,3a,75y,141.69h,87.26t/data=!3m6!1e1!3m4!1sQZOcBZ08QB8LgHhDoYYvsQ!2e0!7i16384!8i8192?hl=bg&authuser=0

Edited by RaptoR

15 minutes ago, w00x said:

А ако искаш да завиеш във втората пресечка, а аз излизам от първата? Нали като те видя от 200 метра с мигача, ще реша, че ще завиваш в първата (при който случай нямаме пресечна точка), ще тръгна да излизам и ще ти засеча пътя?

Прецакан си. Ако решиш, че ще завивам и те ударя, виновен ще си ти защото аз съм колата с предимство. 

Първият изход е прецакан, заради малката дистанция. Можеш да помогнеш на втората кола, защото той ще е сигурен, че ще завиеш преди него. Но ако чакаш последният момент то и той ще те чака. 

Заради това казах, че е глупаво направено.

Но реалността е, че ако колата не мига - всички чакат, той е с предимство, главният път е нарисуваният на картинката и всички го виждат. Няма как да му се отнеме предимство. Може да се опитат, но ще са виновни за катастрофата. 

Ако пусне мигач, помага на едни, други все още чакат заради малката дистанция и възможността за грешка. 

Edited by ARPAnet

Ама то в случая няма значение кой е виновен, а защо е нужно да се създават такива ситуации, в които се подават грешни сигнали и се подвеждат другите водачи.

5 minutes ago, w00x said:

Ама то в случая няма значение кой е виновен, а защо е нужно да се създават такива ситуации, в които се подават грешни сигнали и се подвеждат другите водачи.

Същата логика като тази за дистанцията :)

Единият водач има задължение да си пусне мигача. Другите водачи са длъжни да преценят ситуацията и какво точно им казва този мигач. 

Но това е риска в горните кръстовища. Или може да не пусне мигач и всички стоят и чакат да го видят. Или пускаш мигач предварително и помагаш на едната чакаща кола.

Как иначе някоя от чакащите коли може да каже със сигурност къде отиваш и да тръгна без да те чака? 

3 minutes ago, ARPAnet said:

Как иначе някоя от чакащите коли може да каже със сигурност къде отиваш и да тръгна без да те чака? 

Като си пуснеш мигача преди пресечката, в която искаш да завиеш, а не 200 метра преди това, когато има възможност да покриеш отбивките към други улици, търговски обекти и паркинги. Ако ще го пускаш 200 метра по-рано, по-добре не го пускай изобщо. Така останалите ще мислят, че ще се движиш направо и няма да ти отнемат неволно предимството, а ти ще си завиеш като дойде пресечката, в която искаш да завиеш. Само някоя псувня да отнесеш като завиеш без мигач.
В единия случай (без никакъв мигач) си в позиция, в която всички те изчакват, защото си с предимство и уж се движиш направо.
В другия случай (с подаден мигач много преди пресечката, в която искаш да завиеш), подаваш грешен сигнал към останалите водачи и тези, които не са зависими от маневрата, която сигнализираш, че искаш да направиш, може да се подведат и да стане беля.

1 minute ago, w00x said:

Като си пуснеш мигача преди пресечката, в която искаш да завиеш, а не 200 метра преди това, когато има възможност да покриеш отбивките към други улици, търговски обекти и паркинги. Ако ще го пускаш 200 метра по-рано, по-добре не го пускай изобщо. Така останалите ще мислят, че ще се движиш направо и няма да ти отнемат неволно предимството, а ти ще си завиеш като дойде пресечката, в която искаш да завиеш. Само някоя псувня да отнесеш като завиеш без мигач.
В единия случай (без никакъв мигач) си в позиция, в която всички те изчакват, защото си с предимство и уж се движиш направо.
В другия случай (с подаден мигач много преди пресечката, в която искаш да завиеш), подаваш грешен сигнал към останалите водачи и тези, които не са зависими от маневрата, която сигнализираш, че искаш да направиш, може да се подведат и да стане беля.

Но това е случая със завоя :) Двете пресечки са залепени една за друга. Пускането на мигача след първата пресечка = пускане на мигача когато завиваш, което не помага на никого. Нито на колата зад теб, нито на чакащите :) 

Това което питаш и в твоят пример. 

Помага на чакащия на първата пресечка да не тръгне и да се ударите, щото мисли, че завиваш към неговата, а ти направо.

7 minutes ago, ARPAnet said:

Но това е случая със завоя :) Двете пресечки са залепени една за друга. Пускането на мигача след първата пресечка = пускане на мигача когато завиваш, което не помага на никого. Нито на колата зад теб, нито на чакащите :) 

Това което питаш и в твоят пример. 

Ами, не помага, но и не създава предпоставка някой да изскочи от първата пресечка, защото е решил, че няма да ви се засекат траекториите.