RaptoR Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 6 hours ago, jozo said: Какво значи застроен курбан? Курбан е сварено месо със сол и някой друга подправка, всичко останало НЕ е курбан, а вариация на тема супа! Само за курбан не сме се разправяли! 4 hours ago, Antares said: Принципно като ме ухапе кученцето и си купувам идиотски чорапи. Ако не забравя, на следващата среща ще дойда с най-шарените, дето имам Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotora Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 И аз имам шарени чорапи на облаци Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 11 hours ago, jozo said: Какво значи застроен курбан? Курбан е сварено месо със сол и някой друга подправка, всичко останало НЕ е курбан, а вариация на тема супа! Задължително застройка с червен пипер! Всичко друго е мръсна вода с плаващи неща в нея Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 Just now, mIRCata said: Задължително застройка с червен пипер! Всичко друго е мръсна вода с плаващи неща в нея И аз съм от партията на застройката! Няма да ям прането на хората я! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinyl_master Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 Бистър Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotora Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 Аз съм по по-яхниестите работи. Важното е да има повече месо Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 Абе хора, няма такова нещо, като курбан със застройка. Оригиналната рецепта за курбан, тази в казаните по селските сборове е една- рано сабаалем се гътат животните (овца и/или овен), обезкостява се, нарязва се и се слага у казаня да ври до следобяд на тих огън. Като подправки може ситно нарязан лук, сол, черен пипер. Сърба се вряла. Ако ти е твърде бистра- дробиш си ляп и продължаваш да сърбаш. Люти чушки също вървят, до изпотяване. Кви застройки, кви пет леа... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 (edited) Тука може да поспорим, за казаните по селските сборове, щото точно на такива съм я ял със застройката. Реално само на 1 място където съм ходил е била без. Това, че на места са скръндзи и пестят от материали, не значи, че е правилно Таз година пак на селски събор ядох застроена, сипана директно от казана. Баба ми, редовно я викаха да прави, като бях по-малък, там също беше застроен. То може и от тук да ми е вкуса. Но в няколко села, където съм ял, както казах без 1 все беше със застройка. Останалото са скръндзи Edited November 8, 2022 by mIRCata Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 24 minutes ago, deus_pld said: Абе хора, няма такова нещо, като курбан със застройка. Оригиналната рецепта за курбан, тази в казаните по селските сборове е една- рано сабаалем се гътат животните (овца и/или овен), обезкостява се, нарязва се и се слага у казаня да ври до следобяд на тих огън. Като подправки може ситно нарязан лук, сол, черен пипер. Сърба се вряла. Ако ти е твърде бистра- дробиш си ляп и продължаваш да сърбаш. Люти чушки също вървят, до изпотяване. Кви застройки, кви пет леа... +1111 Това, че някой си слагал картофки, застройка, фиде и прочие не значи, че това е курбан! Всеки може да си слага, квото си иска, ама това не е курбан! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 3 hours ago, kotora said: И аз имам шарени чорапи на облаци И аз имам специални коледни със звънчета и звездички 2 hours ago, mIRCata said: Задължително застройка с червен пипер! Всичко друго е мръсна вода с плаващи неща в нея Пълни слакърски глупости! Какъв червен пипер в курбана бе!!! Хората тука ако те чуят щи смлъстят кратуната с черпака. 59 minutes ago, deus_pld said: Абе хора, няма такова нещо, като курбан със застройка. Оригиналната рецепта за курбан, тази в казаните по селските сборове е една- рано сабаалем се гътат животните (овца и/или овен), обезкостява се, нарязва се и се слага у казаня да ври до следобяд на тих огън. Като подправки може ситно нарязан лук, сол, черен пипер. Сърба се вряла. Ако ти е твърде бистра- дробиш си ляп и продължаваш да сърбаш. Люти чушки също вървят, до изпотяване. Кви застройки, кви пет леа... Изключително добре казано. И правилно естествено. 33 minutes ago, jozo said: +1111 Това, че някой си слагал картофки, застройка, фиде и прочие не значи, че това е курбан! Всеки може да си слага, квото си иска, ама това не е курбан! Жорка, картоф, морковче - може, лук - задължетно! Баш той избистря курбана. Всякакви други дивотии са мокри слакърски съчинения... Между другото именно по бистротата се познава майсторлъка на приготвящите. Размътиш ли курбана си некадърник Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 (edited) 48 minutes ago, mIRCata said: Тука може да поспорим, за казаните по селските сборове, щото точно на такива съм я ял със застройката Вариации на тема супа може да има всякакви, така че няма какво да спорим. Това, че във вашето село го правят различно, по-модерно, така щото няма как иначе бабите да накарат градските си метросексуални забити в телефоните внучета да им кусат мандажата, ако не е със застройка, фиде и крутони, не означава че не е правилно, просто не му викаме курбан, защото НЕ Е. Та бавно и полека се лъзнахме отново до първоизточника на повечето драпания в тоя форум- терминология и буквоядство Edited November 8, 2022 by deus_pld Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 5 minutes ago, deus_pld said: Вариации на тема супа може да има всякакви, така че няма какво да спорим. Това, че във вашето село го правят различно, по-модерно, така щото няма как иначе бабите да накарат градските си метросексуални забити в телефоните внучета да им кусат мандажата, ако не е със застройка, фиде и крутони, не означава че не е правилно, просто не му викаме курбан, защото НЕ Е. Та бавно и полека се лъзнахме отново до първоизточника на повечето драпания в тоя форум- терминология и буквоядство Ти представяш ли си тука в нашия район да сервираш курбан с червен пипер? Щи го личнат врял в муцуната!!! Иначе нищо чудно скоро да го видим и с киноа и вегански помии ============================= Честит ви Архангел Михаил! Ще взема аз сега да направя един курбан Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 (edited) 13 minutes ago, deus_pld said: Вариации на тема супа може да има всякакви, така че няма какво да спорим. Това, че във вашето село го правят различно, по-модерно, така щото няма как иначе бабите да накарат градските си метросексуални забити в телефоните внучета да им кусат мандажата, ако не е със застройка, фиде и крутони, не означава че не е правилно, просто не му викаме курбан, защото НЕ Е. Та бавно и полека се лъзнахме отново до първоизточника на повечето драпания в тоя форум- терминология и буквоядство Пак +1111. Бате вие може да му викате сякак, ама в курбан картофи няма! Може тъй да аму викате у ваше село, ама това си е супа не курбан. Ако трябва да се върнем из основи, нали се сещате, че когато е започнал обичаят със жертвоприношения по някакъв повод, картофите не са известни по нашите географски ширини!? Капиш, колко сте в грешка!? Edited November 8, 2022 by jozo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotora Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 @RaptoR Еми значи няма да говориш така за шарените чорапи ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sothbiss Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 8 minutes ago, RaptoR said: Ти представяш ли си тука в нашия район да сервираш курбан с червен пипер? Щи го личнат врял в муцуната!!! Абе в интерес на истината точно за "нашия район" най-малко впечатление имам, щото аз тука съм парашутист. Нямам първомайска жилка, ам попаднах случайно покрай работата ми и още по случайнo се заселих НО, бях тази година на курбана, който татаревци дават на 21-ви май на Еленката и си беше съвсем бистър и хубав. Ся, благордоника по-горе явно по някакви по-изтънчени места ходи, където не са така скръндазви и ръсват фиденце, сигурно в Kапана някъде Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 Аз не виждам с какво помагат тея мемета? Аз казах вече, всеки може да му слага ако иска куркума и артишок, ама това вече е супа! Ся червени пипери, застройки, картофчета и прочие някой си го е решил и друг го копира и хайде курбан било, е грешно и не е въпрос на стиснатост! Казваме горе с колегата как е правило, останали съчинения по картинката са нормални в БГ. То в 2 съседни села, има разлика на тоя или друг обичай, едни ще кажат така се прави, другите обратно какво остава за в цялата страна... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 Аз почвам да си мисля, че нашият слакър изобщо не е ял курбан Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 6 minutes ago, jozo said: Аз не виждам с какво помагат тея мемета? Аз казах вече, всеки може да му слага ако иска куркума и артишок, ама това вече е супа! Ся червени пипери, застройки, картофчета и прочие някой си го е решил и друг го копира и хайде курбан било, е грешно и не е въпрос на стиснатост! Казваме горе с колегата как е правило, останали съчинения по картинката са нормални в БГ. То в 2 съседни села, има разлика на тоя или друг обичай, едни ще кажат така се прави, другите обратно какво остава за в цялата страна... В интерес на дискусията - ти си този, който включи картофи, фиде и не знам си какво. Сега и куркума и артишок. Ние си говорихме за застройката. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 Застройката е същото като картоф или фиде! Застройва се супа, не курбан..... Това е правилното, кой какво слага и баба му кво слагала едно време, не значи че това е правилно и така се прави. Ся, както казах във всяко населено място го разбират залично и твърдят: "Така се прави", не значи че е правилно, просто тата си е останало от някой или са го видяли от комшийката и много му е харесало. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 Пичове, в момента се излагате като кифладжии - т'ва, че по вашите села го правят по един начин, въобще не означава, че из останалата част на България е същото. Т'ва е като да спорим боба с джоджен ли се прави или с чубрица (разбира се, че с чубрица) и дали сармите трябва да са малки или големи. Т'ва че в Дебилово и Голямо Тъпанаре го правят бистър по никакъв начин не означава, че в Дръвчево и Пънчево не го правят със застройка. Т'ва не знам каква Фитка без бибитка трябва да си, за да спориш, че начина, по който си свикнал е правилния Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotora Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 На кой му е по-голям Пишока: тоя дето е ял застроен курбан цял живот или тоя дето го е ял бистър ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 9 hours ago, RaptoR said: Само за курбан не сме се разправяли! checked off Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 13 minutes ago, Antares said: Пичове, в момента се излагате като кифладжии - т'ва, че по вашите села го правят по един начин, въобще не означава, че из останалата част на България е същото. Т'ва е като да спорим боба с джоджен ли се прави или с чубрица (разбира се, че с чубрица) и дали сармите трябва да са малки или големи. Т'ва че в Дебилово и Голямо Тъпанаре го правят бистър по никакъв начин не означава, че в Дръвчево и Пънчево не го правят със застройка. Т'ва не знам каква Фитка без бибитка трябва да си, за да спориш, че начина, по който си свикнал е правилния Тука не позна - курбанът си е курбан и е един курбан, вариации на местна почва НЕ са курбан. Hence the hullabalu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.