Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през главата (Нова тема)

Veno

Recommended Posts

Ами Вокс, точно защото не е това някаква безумна държавна администрация, а частна собственост. Някой ни плаща хостингите и сигурно има идеални причини да го прави. Там в хрантутите институции всеки ходи, за да получи нещо, не да свърши за 5 пари работа. Рискувам много да прозвуча стереотипно, но ние нямаме работеща държавна структура, точно защото всеки гледа личните си права и колкото може повече да присвои. 

Сигурна съм, че си наясно как в добре стопанисвани структури е точно обратното. И до сега съм част от такава "машина" и установих, че не мога повече да работя в организации, които дори леко ми лъхат на поквара. 

А за обжалването, не съм. Кой би седнал да се занимава с мене?! Ти си забравил май, че бях по-мразена и от теб. ;)

Edited by Triti

• Replies 14.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ами, точно това е. Че плащащите хостинга бяха поверили права на хора, на които имаха доверие да налагат някаква справедливост във форума. Поне така смятам.
И тези хора са решили, че им пречиш/не си им приятна/вредиш им или там нещо друго, поради което са решили да те баннат.
Останалите от нас бяха потребители, като теб. Нямахме право на дума по отношение на решението. Почти съм сигурен, че имаше негодувание за това решение, тъй като никой в този форум не мълчи на "управата", както и трябва да е според мен, но въпросните несъгласия нямаше как да доведат до резултат.

Не, не съм забравил, че беше жегнала доста хора и то не за друго, а защото им противоречеше и изказваше мнение, което беше различно от тяхното. Това е осмият смъртен грях тук. Или поне беше.

Сега от известно време, дори с доста по-малко потребители, смятам че атмосферата е по-справедлива. :) 

Интересното е друго тука. Някой си там, който се изживява като световен разпределител, е взел решение на изключително субективно свое чувство и остави, че мене точно ме е баннал, но кой знае още колко хора е огорчил и направил поразии. Само защото са му дали правата да го стори.

Говори се, в последно време, че лицето Борисов бил продал всички води на България на Израел. Договорът за продажбата му бил стоял 3 години в бюрото и сега от 1-и януари водите на България са нечия чужда собственост. Егати чорбаджиите! Не зная доколко да вярвам на подобни твърдения, но предвид историята с Дънди Прешъс, е възможно да се случи подобен грабеж. 

Тук се сещам за отбора ни по художествена гимнастика, които тренираха в залата на с-н Раковски, в невъзможни условия. Зимата -  люд студ, заради ламаринената сграда, навлечени с по 4 чифта анцузи, почти невъзможно да се сгъне човек, а лятото - под напеклите се ламарини, въздухът беше с нож да го режем. И когато целият свят се бореше за първо място на световното, заради тежки материални облаги, нашите момичета се бореха за климатици. И за толкова много време, за което Златните ни момичета са респектирали света с уменията си в този спорт, държавата не можеше да си позволи да им сложи климатици в залата, от която буквално не излизат. Накрая Дънди Прешъс ги убеди да им е спонсор, за да им сложи 9 климатика. Е не ви ли изглежда жалко?!

1 hour ago, Triti said:

Интересното е друго тука. Някой си там, който се изживява като световен разпределител, е взел решение на изключително субективно свое чувство и остави, че мене точно ме е баннал, но кой знае още колко хора е огорчил и направил поразии. Само защото са му дали правата да го стори.

Ами, да. Точно така е. Но не е ли така навсякъде? Зависиш от хората, на които са доверили права. Затова е и тази борба, по тези позиции, да се намират хора с поне малко съвест и желание да работят за обществото.

On 1/13/2025 at 11:33 PM, w00x said:

Сега от известно време, дори с доста по-малко потребители, смятам че атмосферата е по-справедлива. :) 

Не съм съвсем сигурен. Давам за пример случая с @chasti (когото трябва да призная ти защити в онази дискусия). С'я факт е, че той търсеше провокация и я получи, но пак имаше позиви за линч.

А за ситуацията с Трити - в онзи момент определено имаше дискусия против това, въртят ми се спомени, че Гадин беше от активно защитаващите я, но на мнозинсвото от активните "хора" вероятно им беше писнало от ферманите ѝ, та нямаше шествия с вили и факли пред дома на Вено.

Че какво е казал, за да му се налага бан? Че някои хора нямат акъл в главата? То ако за подобни подхвърляния се налагаше бан, нямаше да останат потребители...

20 hours ago, w00x said:

Ами, да. Точно така е. Но не е ли така навсякъде? Зависиш от хората, на които са доверили права. Затова е и тази борба, по тези позиции, да се намират хора с поне малко съвест и желание да работят за обществото.

Не е така навсякъде. Това е някакво изкривено, съвсем лишено от етика състояние на хипотетичната система. Ако разглеждаме всяка човешка структура от етична гледна точка, следва "горе" да са само доказали се в етично отношение властимащи. И такива хора не се борят за власт, това е част от парадокса в социално отношение. Обаче въпреки, че такива хора не се борят за власт, самата система би следвало да ги детектира и хммм... "канализира". Моят любим автор (П.Гр.Удхаус) има хубава сентенция по тази тема, гласяща "Парадоксът в живота се състои в това, че човекът, за когото напълно си заслужава да си дадеш и последната риза, никога няма да я приеме." 

Не съм съвсем сигурна, че подобна философия всеки е в състояние да обработи, но когато го стори, вижда света по съвсем друг начин, в т.ч. взема различни решения.

Под "така е навсякъде" нямах предвид, че навсякъде хората по високи позиции са покварени.

Имах предвид, че сме в ръцете на тези с власт. Те и затова са сложени там, за да решават за мнозинството.

Иначе съм съгласен с теб, че "горе" трябва да са хора с доказано етично отношение. Това е утопия обаче.

5 hours ago, Antares said:

Не съм съвсем сигурен. Давам за пример случая с @chasti (когото трябва да призная ти защити в онази дискусия). С'я факт е, че той търсеше провокация и я получи, но пак имаше позиви за линч.

А за ситуацията с Трити - в онзи момент определено имаше дискусия против това, въртят ми се спомени, че Гадин беше от активно защитаващите я, но на мнозинсвото от активните "хора" вероятно им беше писнало от ферманите ѝ, та нямаше шествия с вили и факли пред дома на Вено.

Усещането за справедливост е нещо много субективно и въпреки това всички социални норми, измислени от човешката цивилизация, се стремят да регулират нещо като "общовалидна справедливост". Усещане за ред. 

Относно моите фермани, това е моя характерна черта. Аз не мога да не пиша. Ако можех, нямаше да пиша. Гогол още го беше обобщил с "Ако можете да не пишете, не пишете." Разбирам, че за много хора ферманите са проблем, но всеки е свободен да ги игнорира и да занимае съзнанието си с нещо, което той разбира за по-градивно. Други хора се радват употребят свободното си време в четене на фермани, като моите. Различни сме и в това ни е чарът. 

И си мисля, че може би шествията с вили и факли все пак е имало, но не са били физически, а духовни. ;)

Edited by Triti

21 minutes ago, Triti said:

Относно моите фермани, това е моя характерна черта. Аз не мога да не пиша. Ако можех, нямаше да пиша. Гогол още го беше обобщил с "Ако можете да не пишете, не пишете." Разбирам, че за много хора ферманите са проблем, но всеки е свободен да ги игнорира и да занимае съзнанието си с нещо, което той разбира за по-градивно.

А може просто да използва ИИ, за да ги обобщи.

Например, обобщението на:

On 1/8/2025 at 5:22 PM, Triti said:

Не съм много сигурна, Антарес, че Европа е цивилизована. Особено последните 3-4 години. Има градове-бардаци, в които по-добре да не попадаш в т.нар. "сити". Реално никога не съм смятала, че еропейците са по-цивилизовани от българите. Допускам да имаме с теб различни критерии за цивилизовано общество. Случвало ми се е да поживея малко с такива "цивилизовани европейци" и изводите ми са, че:

1. Британците са беломуняви, стиснати хитреци с мания за величие ( и че някой вечно им е длъжен).

2. Немците са педантични клепари-шовинисти и клюкари, с които не може да водиш нормален разговор, ако отсъстват точни цифри (параметри, цени и прочее), Също и че са абсолютно убедени, че всичко което правят останалите е "фалш" - с немски акцент; и че те точно трябва да ти покажат как да правиш... всичко.

3. Белгийците са толкова скръндзи, че бият всички останали. Освен това са в роля почти винаги. Това да получи човек искрено отношение от белгиец, е мит.

4. Франчулята са префърцунени, нагли, стиснати, самовлюбени, егоистични и при първи удобен случай ще те прецакат, без да се замислят.

5. Италианците са повърхностни попръцковци, завистливи, меркантилни, нахални до безобразие и коварни.

6. Испанците са все@бни, мързеливи, нечистоплътни, пауни, но в същото време са с примиренческо мислене и хора на статуквото.

7. Шведи, финландци, норвежани и прочее "ескимоси" са студенокръвни пияндета, без живец и особено без въображение.

8. За шотландци и ирландци имам положително мнение, въпреки, че са различни.

9. Гърци - шовинисти, тарикати, сметкажии и мързеливи, но поне са автентични, с принципи и най-добрата поезия, която съм срещала, а това за мене си е сериозен плюс.

За румънците нямам задълбочени наблюдения и не искам да се излагам.

А българите сме далеч по-цивилизовани, като оставим настрана идеята, че не ни пука къде си хвърляме боклука. Българинът масово има у себе си едно усещане за справедливост, което ако го слуша е добър човек. Също сме изобретателни, работливи, гостоприемни, градивни, грижовни към семейството и близки, отзивчиви, дори прекалено отзивчиви. Това българка да се омъжи за чужденец е вид наказание, с малки изключения. Обратното също е вярно. 

Затова не мисля, че изобщо е възможно българинът да си отвори очите от действията на европеец. Ние, чисто като нация, сме минали през тези етапи на лустровано съществуване, просто българинът, особено когато си е у дома, се чуди какво да "подобри", според собствните си представи за подобрение. ;)

Е:

Текстът изразява съмнения относно цивилизоваността на европейците в сравнение с българите. Авторът споделя негативни стереотипи за различни европейски нации, като британците, немците, белгийците, французите, италианците, испанците, скандинавците и гърците. В същото време, авторът подчертава положителните качества на българите, като справедливост, изобретателност, работливост и гостоприемство. Според автора, българите са по-цивилизовани и не могат да се учат от европейците, защото вече са преминали през етапите на "лустровано съществуване".

Нали така и така за ИИ си пишем в другата тема. :) 

1 hour ago, w00x said:

Под "така е навсякъде" нямах предвид, че навсякъде хората по високи позиции са покварени.

Имах предвид, че сме в ръцете на тези с власт. Те и затова са сложени там, за да решават за мнозинството.

Иначе съм съгласен с теб, че "горе" трябва да са хора с доказано етично отношение. Това е утопия обаче.

Вокс, възможно е дори и днес, дори и в България, да се живее в утопично общество. Вече има много "инакомислещи" хора, които филтрират всичко, което... хмм ги разболява. Със сигурност стават повече хората, които изобщо не гледат телевизия, обграждат се и общуват предимно със себеподобни. Дори наскоро подслушах един разговор между цигани (нарочно не ги наричам "роми" и не съм настроена против тях, като обобщена група), който ми беше много интересен. Две млади семейства, обсъждаха проповедта на техния си пастор, като изтъкваха колко е важно човек с кого и по какъв начин общува. Дистанцираха се самите те от своите съседи, които не ходят в същата църква, и които не живеят по "Божиите правила". Това са пак вид утопични групи хора, които стават всеки ден повече и организирани на различен принцип. Мисля си, че самата липса на етика и човещина в обществени структури, води до търсенето на алтернативни начини за нейното набавяне. "Законът на джунглата" е прост и понятен само за дивите животни. И то не при всички. Примерно при много бозайници има стройна йерархия, която се поддържа сериозно и е там, за да подсигури справедливостта за всички членове. 

Тук се сещам за една тема, която в последно време ми размърдва интереса и ме кара да разсъждавам по нея, докато готвя, гладя или правя неща, които не налагат цялото ми внимание. Българите живеещи в чужбина и тяхната склонност да извършват тежка, нежелана от другите, работа. Защо тези българи са съгласни да мизерстват с години, приемайки тежки битови условия, тежко отношение, хамалогия, унижения, дори страх, за да работят (да, зная и да изпращат пари на близките си) далеч от семействата си?! Заради пари? Не е само заради пари. Защото и тук могат да живеят в малки жилища по много, могат да карат на хляб и маргарин, и да спестяват, но там в Чужбината е подредено! Там е чисто, там всички спазват законите! За тях там има смисъл да са най-изрядният работник, данъкоплатец, пешеходец, съсед, шофьор, минувач. Усещането за сигурност там е по-голямо, въпреки, че съзнават в каква изолация са и че никога местните няма да ги приемат като свои. Защо над 2 милиона българи не се връщат вече?! (Да, зная, че много се върнаха.)

Редактирам за последния ти пост, Вокс.

Чат ГПТ е чудесно другарче, когато имаме нужда да изразим мнението си сбито, лишено от човешко присъствие. Обективно. Като за справочник. Но ние сме хора и според мен следва да общуваме като такива. Лишеното от отношение мнение може да мине за обективно, но му липсва живец. Много по-човешки изглежда надрасканото "КИР" на някоя стена. 

Което ме подсеща да споделя Коледната украса в Красна Поляна тази година:

KrPolianaChristLights.jpg

Edited by Triti

10 hours ago, Triti said:

Това са пак вид утопични групи хора, които стават всеки ден повече и организирани на различен принцип. Мисля си, че самата липса на етика и човещина в обществени структури, води до търсенето на алтернативни начини за нейното набавяне.

Но това е съвсем човешко. Хората сме социални същества които обичаме да се делим в групи и това се е повтаряло през цялата ни история. Ние срещу другите. 

И както се делим на мънички групи, защото в обществото ни липсвало Х, така в следващият момент се идентифицираме и с по-голямата група и се разделяме от някой друг, в случая:

Българите живеещи в чужбина

Изведнъж не сме "тези с етика", а станахме "българите живеещи в България".

По-горе бяхме "българите", а другите бяха "западняци, англичани и т.н." Няма значение дали другите българи имат етика или не, защото този път са с нас.

И като цяло всеки обича да се потупа по гърба за нещо. А групата в която участваме или с която се идентифицираме е динамична величина, според ситуацията. И нищо не ни пречи в едната група да сме заедно с някого, а в другата да вече да се делим. 

, въпреки, че съзнават в каква изолация са и че никога местните няма да ги приемат като свои

Доста ограничен поглед. И се базира на същото делене на групички. И в някакъв смисъл е леко унизително. "оо бедните, там им е тежко, никой не ги приема,  лалала бляблябля" . Което подхранва собственото чувство за превъзходство. Нашата група срещу вашата група и потупване по гърба.

Защо над 2 милиона българи не се връщат вече?!

А от среща се питат "Абе що 6 милиона все още живеят там?" . Но не се усещаме, че сами подронваме собствената група на "българите". Много сме умни, можещи, създаващи цивилизации. Но тези дето живеят извън България не стават за нищо, бедни не приети. Другата група се чуди що не можем да създадем нормална държава, въпреки че сме много можещи.  

Като цяло, нормални неща. Според мен е по-проблематично когато човек не успява да се идентифицира с група или групи.