Triti Posted December 27, 2024 Share Posted December 27, 2024 Честито Рождество на всички вас и вашите семейства! Бъдете благословени! Сещам се да напиша тук, че тази история със социалните мрежи никога не съм я разбирала. Особено в идеологията си "дай да си изтипосам целия живот". Мисля си, че стремежът да не оставим нищо несподелено в живота ни трябва да е някакво заболяване. Обаче още не съм го формулирала като нещо популярно, наричам го "апоксенософобия" от гръцкото словосъчетание за страх от отчуждение. Иначе за какво друго биха служили социалните мрежи?! Какво правят те повече от форумите?! И за автомобили понеже повдигнахте темата, на мене дядо Коледа ми донесе съседски деца, които да ми счупят стъклото на личния ми автомобил. Сърцето ми се скъса, когато видях погрома. Но после малко ми поолекна - липсват кирки! Дали е защото съм жена?! Ето и поражението. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted December 27, 2024 Share Posted December 27, 2024 Според мен социалните мрежи предлагат по-бърза консумация на съдържание, отколкото форумите. И тъй като в момента хората искат консумация без реална полза от консумираното, социалните мрежи са в разцвет. Цъкаш, гледаш и дори не запомняш видяното. Дори ако потърсиш съвет и получиш отговори, след време трудно ще намериш това, което са ти отговорили. Отливът от форуми към социални мрежи беше просто един тренд, който хората последваха. Така или иначе бяха в социалните мрежи, за да са социални с приятели и познати, та защо да не заменят и форумите със социалните мрежи, за да им е всичко на едно място? А и в социалните мрежи има нови хора, различни от тези, с които си свикнал да комуникираш по форумите. Това от една страна е добре, от друга страна не е. В момента повечето не са доволни от начина на получаване на полезно съдържание и провеждане на дискусии във Фейсбук, но просто не се връщат назад към форумите по една или друга причина. А пораженията върху колата ти умишлени ли са??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted December 27, 2024 Share Posted December 27, 2024 Бих го нарекъл търсене на одобрение от другите (обществото)… дори опит да ги караш да завиждат за нещо което си (или си мислиш че си)… показност и изливане на гигантски “мъдрости”, и филстване… Защото е по-лесно да го нацвъкаш през телефона, отколкото да го направиш на живо… Аз лично не ползвам никакви соц. мрежи… Имах за няколко месеца ЛинкедИн и се разкарах от там… вижда ми се безмислено всичко това… Имам си Булфорум и телефон… Това с колата е тъпо, умишлено или не… много е тъпо… излишна разправия… Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DON_CHEFO Posted December 27, 2024 Share Posted December 27, 2024 6 hours ago, Triti said: Честито Рождество на всички вас и вашите семейства! Бъдете благословени! Сещам се да напиша тук, че тази история със социалните мрежи никога не съм я разбирала. Особено в идеологията си "дай да си изтипосам целия живот". Мисля си, че стремежът да не оставим нищо несподелено в живота ни трябва да е някакво заболяване. Обаче още не съм го формулирала като нещо популярно, наричам го "апоксенософобия" от гръцкото словосъчетание за страх от отчуждение. Иначе за какво друго биха служили социалните мрежи?! Какво правят те повече от форумите?! И за автомобили понеже повдигнахте темата, на мене дядо Коледа ми донесе съседски деца, които да ми счупят стъклото на личния ми автомобил. Сърцето ми се скъса, когато видях погрома. Но после малко ми поолекна - липсват кирки! Дали е защото съм жена?! Ето и поражението. При нас точно по Коледа шибани цигански гнасни педалчета са хвърляли пиратки в къщата, която дядо ми е построил... Изгоря до основи. Къщата беше безлюдна понеже и баба и дядо починаха... Гледай пародията каква е - шибани циганчета да си играят та подпалват къщата. Пожарната идва от на майка си.... И и свършва водата, та пародията е тотална. В тоя ред на мисли освен, че искам отговорните да УМРАТ В АДСКИ МЪКИ, ако разследването се запече къде да се обадим да почерпим едно кафе. Може и на ЛС. Аз лично предпочитам смърт за виновните пред съдилища и обезщетения ама... Никой не не пита. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted December 27, 2024 Share Posted December 27, 2024 Иди хвърли малко пиратки в техните катуни. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DON_CHEFO Posted December 27, 2024 Share Posted December 27, 2024 7 minutes ago, w00x said: Иди хвърли малко пиратки в техните катуни. На мен не ми е смешно... Ама грам. Къщата, в която съм бил всяко лято като дете я няма заради пълна тъпотия. Ако зависи от мен - ще ги разчленя с коне. И аз ще яздя единия кон. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted December 27, 2024 Share Posted December 27, 2024 Аз съм сериозен. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mordeath Posted December 28, 2024 Share Posted December 28, 2024 Ще запаля една цигара. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted December 28, 2024 Share Posted December 28, 2024 (edited) 21 hours ago, Triti said: ...тази история със социалните мрежи никога не съм я разбирала... Всичко в името на микродозичката допамин, когато някой ти лайкне картинката. Отделно и цоциалните мрежи полагат огромни усилия да направят престоя ти там максимално дълъг. Иначе преди два дена решихме пак да се качим на Здравец. Фатална грешка. Километър колона, която почти не се движи, предизвикана от 4-5 кретена, които като не намерили къде да паркират - паркирали насред платното. Това плюс хроничния мозъчен недостиг на средностатистическия пловдивски шофьор. Edited December 28, 2024 by Antares Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted December 28, 2024 Share Posted December 28, 2024 Хората смятат, че паркирането на автомобила им е право по рождение. Ако няма къде да паркират, ще паркират и посред булеварда ако трябва, с идеята, че не са те виновни, защото “просто няма къде”. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted January 1 Share Posted January 1 (edited) Еми, ЧНГ! Да сте здрави през новата 25-а! Edited January 1 by Mockingbird Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted January 1 Share Posted January 1 On 12/27/2024 at 4:28 PM, Triti said: Умишлени ли са тези поражения? On 12/27/2024 at 9:09 PM, Mockingbird said: Не си изгубил много с това, че те няма в социалните мрежи. Такъв бълвоч е във всичките, че не е истина. Държа си акаунтите просто заради месинжърите в тях. За съжаление и за получаване на информация понякога. Доста неща се публикуват само там. Хората спряха да разчитат на собствени сайтове. On 12/27/2024 at 11:27 PM, DON_CHEFO said: И и свършва водата, та пародията е тотална. Водата им свършва просто защото една пожарна изпръсква водата си за минута-две. За това има пожарните хидранти доста на често из нормалните държави. Предполагам, че говориш за някое село. Просто няма от къде да вземат вода пожарникарите... Май ще дойдеш и ти на моето мнение относно родината ни... 12 hours ago, Mockingbird said: Еми, ЧНГ! Да сте здрави през новата 25-а! Живи и здрави всички. Много щастие и успехи. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted January 1 Share Posted January 1 Изобщо не съжалявам за отсъствието си там… Честито и на именяците! Живи и здрави! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted January 1 Share Posted January 1 Честита нова година на всички. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted January 2 Share Posted January 2 Не знам дали е точно за тази тема, или е за оплакване, но все по-често имам проблем при "четене с разбиране". На някой става ли му ясно коя е Джули? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted Monday at 10:23 AM Share Posted Monday at 10:23 AM Честита нова година на всички Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted Monday at 02:08 PM Share Posted Monday at 02:08 PM Да, честита нова година на тримата човека, дето останаха Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted Monday at 05:10 PM Share Posted Monday at 05:10 PM 3 hours ago, Antares said: Да, честита нова година на тримата човека, дето останаха Малко повече сме, но не кой знае колко. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Triti Posted Tuesday at 03:53 PM Share Posted Tuesday at 03:53 PM Честита 2025-а да ни бъде на всички! Пожелавам здраве и повече смислени събития в живота ни. Което отново ме връща към една философска тема, запалваща ме от време на време. Защо толкова агресия ни напъва?! Вярвам си, че преди едни 10 години имаше повече толерантност у хората. Такава, ежедневна толерантност, която не ни позволяваше да показваме нетръпимост към дребни случки. Примерно виждаме човек от друг град, който не знае къде да се подреди, на място, на което сигурно стъпва за първи път (както бях аз онзи ден във вашата Плаза мол); не е нужно да го освиркваме групово за това, че ни е забавил 20 секунди. За няма нищо днес спокойно можем да видим средни пръсти, да чуем люти клетви, отвратителни псувни... Отвсякъде имам чувството, че бълва агресия вече. В "социалните мрежи" е бардак - буквално. Най-неграмотните и най-малко осведомените са най-шумни. В Тик-ток и Инстаграм такава простотия се лее, че дори няма да отварям дума. Имах един преподавател, който казваше "Колкото по-малко знания има един човек, толкова по-значими му се струват те!" А по философската тема, съвсем спокойно искам да питам следното. Смятате ли, че безлимитният ни достъп до информация днес, препятства набора на лични знания утре? Плоскоземци... разбирате ли?! "Небесната твърд", "Подземното слънце" и прочее много гръмогласни дискусии. п.с. Моята тема с предното стъкло се оказа сага. Счупили са ми го тийнейджъри, които решили по Коледните празници да хвърлят тежки предмети от 5-и етаж точно мо моето стъкло. Може би само защото само аз си плащам т.нар. "служебен абонамент", за да не се чудя къде да паркирам. За когото ще бъде интересно, искам да спомена, че застрахователят ми изиска да обявя щетата в МВР, понеже не е ПТП, а е виновно причинена щета. От МВР ми обясниха, че не мога да пусна жалба, докато не докарам колата лично пред районното. Ама, че нямам право да я карам с потрошено стъкло, не ги интересува. Патрулка няма да пратят, а е моя грижата да докажа щетата. Накрая т.нар. "доверен сервиз" ми обяви цена от 1 600 лева за "оригинално предно стъкло", не работели с т.нар. "европейски", които били всъщност китайски и съответно по-евтини. И за капак на всичко, независимо, че ще трябва да сложа оригинално стъкло, трябва да го чакам да го докарат 30 календарни дни. А, да и да капарирам 500 лева за този внос. Имам чувството, че живея в някаква паралелна реалност, взета от въображението на Лудия шапкар, докато е на свалящи наркотици. Не искам да завършвам песимистично! Обаче нищо оптимистично не мога да измисля. Ако вие се сещате нещо оптимистично, кажете го и тук, моля?! (Ужас, вече думи като "споделям", "харесвам", "усмивка"... ги усещам като паразитни.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted Tuesday at 04:32 PM Share Posted Tuesday at 04:32 PM 19 minutes ago, Triti said: Което отново ме връща към една философска тема, запалваща ме от време на време. Защо толкова агресия ни напъва?! Вярвам си, че преди едни 10 години имаше повече толерантност у хората. Такава, ежедневна толерантност, която не ни позволяваше да показваме нетръпимост към дребни случки. Примерно виждаме човек от друг град, който не знае къде да се подреди, на място, на което сигурно стъпва за първи път (както бях аз онзи ден във вашата Плаза мол); не е нужно да го освиркваме групово за това, че ни е забавил 20 секунди. За няма нищо днес спокойно можем да видим средни пръсти, да чуем люти клетви, отвратителни псувни... Отвсякъде имам чувството, че бълва агресия вече. В "социалните мрежи" е бардак - буквално. Най-неграмотните и най-малко осведомените са най-шумни. В Тик-ток и Инстаграм такава простотия се лее, че дори няма да отварям дума. Имах един преподавател, който казваше "Колкото по-малко знания има един човек, толкова по-значими му се струват те!" Аз го отдавам на прекалената важност, която всеки си придава. Дали заради възможността свободно да се изявява в социалните мрежи и да има аудитория, или под влиянието на облъчващата ни простотия на хора, които са си придали важност заради възможността свободно да се изявяват в социалните мрежи. Всеки мисли, че е по-важен от другия. 19 minutes ago, Triti said: А по философската тема, съвсем спокойно искам да питам следното. Смятате ли, че безлимитният ни достъп до информация днес, препятства набора на лични знания утре? Плоскоземци... разбирате ли?! "Небесната твърд", "Подземното слънце" и прочее много гръмогласни дискусии. Според мен - да. Защото като начало, лесният достъп до информация не позволява на хората да се научат да пазят намерената информация. Защо да помниш нещо, което знаеш, че можеш да достъпиш отново по всяко време? А въпросните дискусии са плод на хора, които като начало са нямали уменията да подбират информацията. Той ако преди не е знаел в коя книга да потърси нещо, сега ще повярва на първото, което малко пасне на вярванията му. А после алгоритмите го подхващат и край. Новини, постове в Инстаграм, рийлове в ТикТок. Каквото отвори, ще му излиза информация свързана с това, което първоначално е решил да погледне. И от там се създава илюзията, че това е популярното мнение. Защо иначе да е навсякъде? Пък по новините друго говорят. Значи ни лъжат! 19 minutes ago, Triti said: п.с. Моята тема с предното стъкло се оказа сага. Счупили са ми го тийнейджъри, които решили по Коледните празници да хвърлят тежки предмети от 5-и етаж точно мо моето стъкло. Може би само защото само аз си плащам т.нар. "служебен абонамент", за да не се чудя къде да паркирам. За когото ще бъде интересно, искам да спомена, че застрахователят ми изиска да обявя щетата в МВР, понеже не е ПТП, а е виновно причинена щета. От МВР ми обясниха, че не мога да пусна жалба, докато не докарам колата лично пред районното. Ама, че нямам право да я карам с потрошено стъкло, не ги интересува. Патрулка няма да пратят, а е моя грижата да докажа щетата. Накрая т.нар. "доверен сервиз" ми обяви цена от 1 600 лева за "оригинално предно стъкло", не работели с т.нар. "европейски", които били всъщност китайски и съответно по-евтини. И за капак на всичко, независимо, че ще трябва да сложа оригинално стъкло, трябва да го чакам да го докарат 30 календарни дни. А, да и да капарирам 500 лева за този внос. Имам чувството, че живея в някаква паралелна реалност, взета от въображението на Лудия шапкар, докато е на свалящи наркотици. Не искам да завършвам песимистично! Обаче нищо оптимистично не мога да измисля. Ако вие се сещате нещо оптимистично, кажете го и тук, моля?! (Ужас, вече думи като "споделям", "харесвам", "усмивка"... ги усещам като паразитни.) Как така няма да ти го покрият на 100% от каското? В крайна сметка не ти ли издадоха протокол за събитието от МВР? И по-добре с оригиналното стъкло. Другите може да пропускат и да ти тече вода вътре в купето. От там вече започват другите проблеми, когато вода стигне до електрониката под таблото. Отделно, че ако имаш сензори в стъклото, не бих разчитал на Китайските ментаци. Те един тампон не могат да направят като оригиналния.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted Wednesday at 07:10 AM Share Posted Wednesday at 07:10 AM Обществото ни е болно. Ама много болно. И физически и психически. Едни от най-мрачните и негативни хора в цяла Европа сме. Няма да забравя, първия път, когато излезнах от родината беше командировка в страна от третия свят - Бангладеш. Бидейки такава, изхождайки от нашия манталитет очаквах да видя озлобени и нещастни хора. Нищо общо - като цяло, хората, които срещах по улиците бяха ведри и усмихнати, независимо от нищетата, в която живееха. Злобата е просто признак на болното ни общество. Миналата есен навъртях към 2000 километра по италианските пътища. Западняците като цяло пищят и се оплакват от движението в Италия - на мен ми се стори спокойно и ненатоварващо. Да, движението беше динамично, но ако внимаваш и следиш движението - нямаш никакви проблеми. Нищо общо със злобата и агресията по родните пътища. В Италия - засечеш някой - нищо. Бибитнеш на някой - нищо. Тук ще те гони с километри, ще ти се залепи за бронята, ще ти прави "brake check", ще ти демонстрира с ясни жестове какво ти мисли, или направо ще слезне да те бие. Много смотан народ сме, а като шофиране - Пловдив е просто сборна точка на най-смотаните, спрели и злобни шофьори. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Triti Posted Wednesday at 02:23 PM Share Posted Wednesday at 02:23 PM Внимание към всички, възнамеряващи да четат този пост - това ще бъде стена от текст! Горещо съветвам да подминете поста ми, ако личните ви стремежи се изчерпват с трупането на пари и забавления. w00x, може би си прав за егоцентризма. Интересното е, че той е характерен за човеците, но в една доста по-ранна възраст. После се предполага, че като най-интелигентното живо същество на планетата ни, каквото имаме претенциите да сме, да си възпитаваме толерантност към другите видове и собствения ни вид. Самочувствието е хубаво нещо само до едно, да кажем "търпимо" ниво, после е нелепица. Сигурно и ти така си се самовъзпитавал - съзнателно да се сравняваш с други свои познати, роднини, колеги, да откриваш разликите и приликите между вас. И междувременно да се коригираш в посока, която съзнанието ти, душата ти, ценностната ти система и дори емоциите ти, одобряват (и харесват). И сега как човек харесва да се държи агресивно и безцеремонно?! Това действие налага едни специфични емоционални състояния и енергия, която може да се насочи в положителна посока. Ниските страсти могат да бъдат измерени и те доказано разболяват. Ярост, гняв, омраза, злоба, срам, отчуждение, самота... те също градират всичките до определени психични заболявания. Собствените ни тела, чисто физически се разболяват, когато изпитваме ниски емоции. Оказва се, че всяко психично разтройство, в крайна сметка ще доведе и до нежелано физическо състояние (заболяване); обратното също е вярно. А нали всеки от нас се стреми към здраве и щастие?! Относно мнението ти за трупането на лични знания, напълно се съгласявам с теб. С една малка уговорка, че човечеството, по-точно човеците, така правим - когато липсват суровини, ние трупаме по много от липсващите, точно защото не се намират лесно. Трудният достъп до информация води до стремеж на трупане на лични знания, трудният достъп до храна, води до периодично бомбастично преяждане и трупане на тлъстинки, които тялото ни да ползва в трудни моменти. И сега обаче, забележи, когато храната е в изобилие, затлъстяването е прогресивно и трябват много усилия и самодисциплина, за да не трупаме тлъстини непрекъснато. Но когато говорим за знания, тук липсва желание за усилия и самодисциплина, сакън да не оглупеем прогресивно. Това явление как си го обясняваш? За сагата със стъклото - да прав си, има електроника в него и това е важно. Но цялата процедура е абсурдна, защото за да се изпълни тя, минах през на пръв поглед забранени неща. Първо да шофирам със счупено по този начин стъкло, второ - уж като изряден собственик на застраховка, би трябвало по щетата нищо да не плащам. Но "довереният сервиз" любезно ме уведоми, че няма да поръчат стъкло, което вече не е капарирано. А застрахователят не изплаща нищо друго, освен вече свършената работа. И трето, което за мене не е без значение, виновниците за този... хмм, "инцидент", ще останат без дори забележка. Имам свидетел, от съседния блок, който лично е видял как тийнейджърите чупят стъклото, провикнал се е, ще свидетелства, че това се е случило пред очите му. Но тук липсва механизъм, който да накара родителите на тези деца, да заплатят щетите, които отрочетата им са сторили абсолютно умишлено. ---------- Към Антарес Интересни коментари имаш и съм съгласна с почти всичко, написано от теб. Само за пътищата в Италия имам тежки спомени и накрая на този пост може и да ги изложа резюмирано. Моите впечатления от бедни общности са идентични с твоите. Била съм на места, където живеят само племена защитени от юнеско, останали в цивилизационното си развитие някъде към X век. Щастливи хора, безгрижни и весели и това е нещо като общностно правило. После хората в гетата из Африка. Живеят в коптори от тенекия и мукава, по тесните улички е воня, мъртви животни, фекалии, босоноги деца, проституция, дрога... Обаче хората ухилени до ушите. Нямат никакво възпитание и цивилизовано отношение. Човешка джунгла. Но по тези улички се чува само щастлива глъчка. Дори скандали не се чуват от копторите, всеки се усмихва на всекиго - да към белите са враждебни (по мое мнение с причини), но към своите са направо обичливи. А за Италия си прав, но за движението в градовете. По т.нар. Автострада имах не едно и две "интересни" впечатления. Първо онези кабинки с бариерите при качването на Автострадата - всичко беше електронно. Като бяха поставили нещо като голяма черна кутия, без ключ, в която улеят за поставяне на карта и пари беше един и същ. Кутията говори, но само на италиански език, няма външни обозначения, има два улея, пет копчета и една дупка. И се опитах с всевъзможни комбинации да открия как да си платя тол системата. В момента, в който застане обект пред кутията и тя започва да бъбори: "Бонджорно...." и то много бързо. Копчетата не сменят езика, независимо в какъв ред ги натиска човек, а кутията продължава да говори безспир. Първият път откарах 20 минути пред кутията, в опити да си платя, докато накрая успях. И зад мене другите автомобили бяха повече от разбиращи и търпеливи. Нито веднъж не ми свирнаха, нито веднъж не ме обезпокоиха, но и никой не дойде да помогне! Накрая схванах магическия ритуал по плащането за ползване на Автострада и нямах проблеми по-нататък, но на тол опашката, пред Венеция пред мене беше един белгиец, за когото се бях вече басирала, че ще ми бие рекорда от 20 минути пред кутията. И се оказах права! 35 минути белгиецът обикаля, псува, подритва, комбинира различни платежни средства и бутони... И опашката от 200 автомобила стои търпеливо, и чака... Накрая, понеже спечелих баса, отидох да му помогна на белгиеца, защото не ми се висеше повече и защото бях изкарала 20 евро от баса. Такива неща... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted Wednesday at 02:40 PM Share Posted Wednesday at 02:40 PM 5 minutes ago, Triti said: А за Италия си прав, но за движението в градовете. По т.нар. Автострада имах не едно и две "интересни" впечатления... Доста километри имах и по автострадата и също имах едно приключение, за късмет - точно на връщане, когато "гонех" ферибот. Автомата за плащане отказа да приеме както телефона, така и картата ми (безконтактно и в слота). Човека от колата зад мен дойде, личеше си, че иска да помогне, а не да ми дава зор, но владееше малко по-малко английски, отколкото аз италиански. Накрая някакъв глас каза нещо от кутията и бариерата се дигна. До ден днешен чакам да дойде заплашително писмо, че им дължа 30 евро (както и притеснения, че ще ме настигне някоя-друга глоба за превишена скорост :lol:). За помощ - също италианец ми помогна да се преборя със странната система за самообслужване в някаква забравена от бога бензинджийница в околностите на Пиза :]] По другата тема - преди си мислех, че ограниеността на хората се дължи до голяма степен на липсата на контакт с останалия свят. Бях на няколко организирани екскурзии (много се радвам, че с помощта на една малоумна ексКУРзоводка убедих любимата, че са глупост) и по тия екскурзии е пълно с точно толкова ограничени и спрели хора, колкото в кое да е задръстване по родните пътища. Хора, тръгнали по света не за да се докоснат до друг свят, друга култура, да си отворят очите един вид, ами да могат да постват снимки пред неща, за които са чували в интернет и да се хвалят колко много са пътували. И да парадират с ниската си култура, възпитание и обща селяндурщина и извън България... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Triti Posted Wednesday at 03:22 PM Share Posted Wednesday at 03:22 PM 13 minutes ago, Antares said: По другата тема - преди си мислех, че ограниеността на хората се дължи до голяма степен на липсата на контакт с останалия свят. Бях на няколко организирани екскурзии (много се радвам, че с помощта на една малоумна ексКУРзоводка убедих любимата, че са глупост) и по тия екскурзии е пълно с точно толкова ограничени и спрели хора, колкото в кое да е задръстване по родните пътища. Хора, тръгнали по света не за да се докоснат до друг свят, друга култура, да си отворят очите един вид, ами да могат да постват снимки пред неща, за които са чували в интернет и да се хвалят колко много са пътували. И да парадират с ниската си култура, възпитание и обща селяндурщина и извън България... Не съм много сигурна, Антарес, че Европа е цивилизована. Особено последните 3-4 години. Има градове-бардаци, в които по-добре да не попадаш в т.нар. "сити". Реално никога не съм смятала, че еропейците са по-цивилизовани от българите. Допускам да имаме с теб различни критерии за цивилизовано общество. Случвало ми се е да поживея малко с такива "цивилизовани европейци" и изводите ми са, че: 1. Британците са беломуняви, стиснати хитреци с мания за величие ( и че някой вечно им е длъжен). 2. Немците са педантични клепари-шовинисти и клюкари, с които не може да водиш нормален разговор, ако отсъстват точни цифри (параметри, цени и прочее), Също и че са абсолютно убедени, че всичко което правят останалите е "фалш" - с немски акцент; и че те точно трябва да ти покажат как да правиш... всичко. 3. Белгийците са толкова скръндзи, че бият всички останали. Освен това са в роля почти винаги. Това да получи човек искрено отношение от белгиец, е мит. 4. Франчулята са префърцунени, нагли, стиснати, самовлюбени, егоистични и при първи удобен случай ще те прецакат, без да се замислят. 5. Италианците са повърхностни попръцковци, завистливи, меркантилни, нахални до безобразие и коварни. 6. Испанците са все@бни, мързеливи, нечистоплътни, пауни, но в същото време са с примиренческо мислене и хора на статуквото. 7. Шведи, финландци, норвежани и прочее "ескимоси" са студенокръвни пияндета, без живец и особено без въображение. 8. За шотландци и ирландци имам положително мнение, въпреки, че са различни. 9. Гърци - шовинисти, тарикати, сметкажии и мързеливи, но поне са автентични, с принципи и най-добрата поезия, която съм срещала, а това за мене си е сериозен плюс. За румънците нямам задълбочени наблюдения и не искам да се излагам. А българите сме далеч по-цивилизовани, като оставим настрана идеята, че не ни пука къде си хвърляме боклука. Българинът масово има у себе си едно усещане за справедливост, което ако го слуша е добър човек. Също сме изобретателни, работливи, гостоприемни, градивни, грижовни към семейството и близки, отзивчиви, дори прекалено отзивчиви. Това българка да се омъжи за чужденец е вид наказание, с малки изключения. Обратното също е вярно. Затова не мисля, че изобщо е възможно българинът да си отвори очите от действията на европеец. Ние, чисто като нация, сме минали през тези етапи на лустровано съществуване, просто българинът, особено когато си е у дома, се чуди какво да "подобри", според собствните си представи за подобрение. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mordeath Posted Wednesday at 03:32 PM Share Posted Wednesday at 03:32 PM 23 hours ago, Triti said: Защо толкова агресия ни напъва?! Вярвам си, че преди едни 10 години имаше повече толерантност у хората. Такава, ежедневна толерантност, която не ни позволяваше да показваме нетръпимост към дребни случки. Примерно виждаме човек от друг град, който не знае къде да се подреди, на място, на което сигурно стъпва за първи път (както бях аз онзи ден във вашата Плаза мол); не е нужно да го освиркваме групово за това, че ни е забавил 20 секунди. За няма нищо днес спокойно можем да видим средни пръсти, да чуем люти клетви, отвратителни псувни... Защото такъв е плана ,ще става и по зле затъпяването е тотално така че ич да не ти пука не можеш да промениш нищо.Просто не обръщаш внимание . On 1/6/2025 at 4:08 PM, Antares said: Да, честита нова година на тримата човека, дето останаха Честита и на теб Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts