Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през главата (Нова тема)

Veno

Recommended Posts

Колко ще ми струва и кой може да ми направи курва/гадже-бот в телеграм? Кой иска да го направи? 

6 hours ago, mIRCata said:

Дачийте не са по 80 хилки :)

Но не са и коли ;)

• Replies 14.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

8 hours ago, w00x said:

Защото беше най-евтина, а нали най-евтините исках да покажа все пак, за да онагледя твърдението си.

Втората е САЩ/Канада.

Третата е преди фейслифта и цената е абсурдна.

Виждаш ли сега и ти как дизелите се намират под 30, а бензиновите от същия модел са над 45?

Разбрах те, не е важно дали са сравними коли, а просто race to the bottom, най-евтината не размазана кола печели. 

Да. Ако се гледат сравними цени, разликите може и по-големи да станат. Както казах, вероятно е с моделите, които гледам, но дизеловите по една или друга причина са по-евтини (средна цена на наличните за продажба модели). Сигурно и затова хората карат масово дизели. А може и да си ги предпочитат като гориво, нямам идея.

Разбирам позицията ти. Но само искам да добавя, че поне според мен обикновено се сравняват сравними коли. Например "искам да е автоматик, до 80К км, 4х4, до 5 години, модел Х". И тогава разликите обикновено се незначителни, поне според мен. 

24 minutes ago, w00x said:

Да. Ако се гледат сравними цени, разликите може и по-големи да станат. Както казах, вероятно е с моделите, които гледам, но дизеловите по една или друга причина са по-евтини (средна цена на наличните за продажба модели). Сигурно и затова хората карат масово дизели. А може и да си ги предпочитат като гориво, нямам идея.

По-скоро у Европата наистина следят и не допускат дизели в определени части на градовете си. От там по-голямо търсене на Бензин, Хибрид, Ток и съответно по-ниската цена на вторичния пазар при Дизела. 

Определено има надуване на цените преди като стане на 5г цената беше минус 40-50% от първоначалната, сега е минус 15-30%. 
Същото е при 10г преди минус 50-75% сега 25-50%. Тука идва дилемата ако имаш възможност за 5г дали не си заслужава нова на разсрочено плащане. 

54 minutes ago, ARPAnet said:

Разбирам позицията ти. Но само искам да добавя, че поне според мен обикновено се сравняват сравними коли. Например "искам да е автоматик, до 80К км, 4х4, до 5 години, модел Х". И тогава разликите обикновено се незначителни, поне според мен. 

Това може да е валидно ако има 200 автомобила на пазара, но в случая има 15. Както споменах, от 3 години следя цената на този автомобил и без да взимаме предвид оборудването, бензиновите автомобили, които не са внос от САЩ, не са падали под 38 000лв.

Ето ти сравнение между сравними коли с различни двигатели. Избрал съм най-евтините предложения и за двете горива. Един и същи пакет, с едно и също оборудване. Дори сравнението отново е в полза на дизела, защото е 2 години по-нова и на по-малко километри.

image.png

image.png

2 години по-новата кола на по-малко километри е 10 000лв по-евтина.

А между другото, тоя същия бензинов модел, който е 44 900 в момента: 2018, 83 000км, Такуми пакет, през 2022-ра беше 38 000лв.

Цените на дизеловите коли са що годе реалистични за възрастта им. Тези на бензиновите не са никак реалистични.

Да напомня, че това е реалността в България. В Германия цените също са по-ниски в полза на дизеловите автомобили, но не чак толкова, колкото са тук.

A карал ли си въпросните мазди? Питам защото в предната работа единия шеф си взе чисто нова и едвам изкара да изтече лизинга и я разкара. Както се изразяваше, ако мине върху разсипани стотинки, може да ги преброи колко са. Брат ми пред 1 година когато си търсеше кола пробва техен сув на тест драйв, по магистралата до Пазарджик и обратно и каза кръста ми стана леш. И си взе Тойота. Явно много твърдо возят.

Хубаво де, като има толкова голяма разлика в цената що пък не си вземеш дизел? 

Тъй или иначе и двете са Евро6, т.е. отговарят на едни и същи еко-норми, а и дизеловата от поста ти е по-нова и изглежда да е и с повече екстри. Щом толкова те кефи модела- ем грабвай я и си свиркай. 

Газ ли ще й слагаш, че толкова държиш на бензин?

Edited by deus_pld

Ако имах приготвени 30-40 К за кола хич не бих гледал втора употреба такива.

Или по изключение от човек, който много добре познавам и знам как се грижи за въпросната кола.

18 minutes ago, mIRCata said:

A карал ли си въпросните мазди? Питам защото в предната работа единия шеф си взе чисто нова и едвам изкара да изтече лизинга и я разкара. Както се изразяваше, ако мине върху разсипани стотинки, може да ги преброи колко са. Брат ми пред 1 година когато си търсеше кола пробва техен сув на тест драйв, по магистралата до Пазарджик и обратно и каза кръста ми стана леш. И си взе Тойота. Явно много твърдо возят.

Тази от снимката ли е имал или предната? Коя година я е купил? Защото при фейслифтовата има подобрения на окачването.
Не съм. Смятам да отида до шоурума да направя тест драйв, докато не са сменили модела. Модел 2024-та е същия като 2018-та.
А аз съм свикнал с твърдо возене. Карам Алфа Ромео все пак. Надали Маздата ще е по-твърда от това. :) 

14 minutes ago, deus_pld said:

Хубаво де, като има толкова голяма разлика в цената що пък не си вземеш дизел? 

Тъй или иначе и двете са Евро6, т.е. отговарят на едни и същи еко-норми, а и дизеловата от поста ти е по-нова и изглежда да е и с повече екстри. Щом толкова те кефи модела- ем грабвай я и си свиркай. 

Газ ли ще й слагаш, че толкова държиш на бензин?

Не искам дизелова кола да карам вече. В един момент трябва да се боря с вибрации, тампони, шум. Двигателите са по-сложни от бензиновите с повече движещи части, а не карам достатъчно много, за да избия разликата от разхода на горивото.
За справка, сегашната ми кола карам от 13 години и съм навъртял 50 000км, предимно извънградско. По същата причина не е и оправдана покупка на нов автомобил от шоурума. Ще плащам вноски, за да седи паркирана на улицата.

А като говорим за този модел конкретно, дизеловите двигатели са много ненадеждни и с много скъпи ремонти ако им стане нещо. Може това да е една от причините да са повече и на по-ниска цена от бензиновите.

Edited by w00x

1 hour ago, w00x said:

Ето ти сравнение между сравними коли с различни двигатели. Избрал съм най-евтините предложения и за двете горива. Един и същи пакет, с едно и също оборудване. Дори сравнението отново е в полза на дизела, защото е 2 години по-нова и на по-малко километри.

Е ти избра супер раздутата бензинка, за тази цена има бензини на по-малко от 1/3 километрите на тази горе. Някой се пробва много смело, но добре :))

16 minutes ago, downsoft said:

Ако имах приготвени 30-40 К за кола хич не бих гледал втора употреба такива.

Зависи, 30-40К са много за едни модели, не толкова много за други. 

1 minute ago, ARPAnet said:

Е ти избра супер раздутата бензинка, за тази цена има бензини на по-малко от 1/3 километрите на тази горе. Някой се пробва много смело, но добре :))

Зависи, 30-40К са много за едни модели, не толкова много за други. 

Избрах най-евтината. Буквално няма по-евтина европейска кола. Всичко дето е по-евтино бензин е внос потрошено от САЩ. И дори не е същия пакет от екстри, а нали еднакви автомобили искаше да сравним? :) 

35 minutes ago, w00x said:

За справка, сегашната ми кола карам от 13 години и съм навъртял 50 000км, предимно извънградско.

Човек... че за какво ти е кола изобщо? По-евтно и по-безболезнено ще ти е да си пътуваш с таксита, или Спарк, примерно, за извънградското, че и рент-а-кар дори, или със самолета до Варна :D 

Да предположим, че си вземеш Маздата сега за 40к и я караш следващите 10год. За това време ще имаш твърди разходи на година каско+гражданска+винетка+данък+ едно обслужване годишно+ автомивка веднъж месечно+ гуми от време на време. Да кажем около 2,5к лв на година. Т.е. за следващите 10 години ще имаш 65000лв сигурен разход на 50000 изминати километра (завишавам ти средногодишния пробег, щот нали имаш нова кола и се предполага, че ще ти е мерак да караш повече). 

Излиза, че всеки изминат километър с новата Мазда ще ти струва средно 1,30лв и това, разбира се, е БЕЗ горивото и БЕЗ евентуалните ремонти и допълнителни разходи. За 1,30лв/км такситата ще те возят докъдето им кажеш. 

Освен ако не си милионер или някакъв болен фен на марката, наистина в твоята ситуация е абсурдно да инвестираш сума пари в кола. 

п.п.: или ако бях Дон_Чефо бих те посъветвал да ги набиеш тия 65к в някой ЕТФ или директно в СП500 и да си караш алфата. Докато се пенсионираш ще си събрал за Ферари. Поне да си направиш максимлно густо на дъртия (вече) гъз :lol: 

Edited by deus_pld

21 minutes ago, w00x said:

Избрах най-евтината. Буквално няма по-евтина европейска кола. Всичко дето е по-евтино бензин е внос потрошено от САЩ. И дори не е същия пакет от екстри, а нали еднакви автомобили искаше да сравним? :) 

Тази е буквално по-евтина, европейска, та направо българска и на 48К км. Mazda 6 2.5 Ultimate, 2018г., ID:1171723 - Обява Продава Автомобил (mobile.bg) Заради това казвам, че онази горе има много странна цена, дори сравнена с околните и бензини. 

18 minutes ago, ARPAnet said:

Тази е буквално по-евтина, европейска, та направо българска и на 48К км. Mazda 6 2.5 Ultimate, 2018г., ID:1171723 - Обява Продава Автомобил (mobile.bg) Заради това казвам, че онази горе има много странна цена, дори сравнена с околните и бензини. 

Не виждаш ли, че това не е същия модел? :) Виж фаровете. Това е преди фейслифта в средата на 2018. Цената на тази трябва да е под 30 000 със сигурност. Ето ти същата, но дизел.

https://www.mobile.bg/obiava-11709361373432964-mazda-6-2-200skyactiv-awd-euro6b

20 000лв по-евтина.

31 minutes ago, deus_pld said:

Човек... че за какво ти е кола изобщо? По-евтно и по-безболезнено ще ти е да си пътуваш с таксита, или Спарк, примерно, за извънградското, че и рент-а-кар дори, или със самолета до Варна :D 

Да предположим, че си вземеш Маздата сега за 40к и я караш следващите 10год. За това време ще имаш твърди разходи на година каско+гражданска+винетка+данък+ едно обслужване годишно+ автомивка веднъж месечно+ гуми от време на време. Да кажем около 2,5к лв на година. Т.е. за следващите 10 години ще имаш 65000лв сигурен разход на 50000 изминати километра (завишавам ти средногодишния пробег, щот нали имаш нова кола и се предполага, че ще ти е мерак да караш повече). 

Излиза, че всеки изминат километър с новата Мазда ще ти струва средно 1,30лв и това, разбира се, е БЕЗ горивото и БЕЗ евентуалните ремонти и допълнителни разходи. За 1,30лв/км такситата ще те возят докъдето им кажеш. 

Освен ако не си милионер или някакъв болен фен на марката, наистина в твоята ситуация е абсурдно да инвестираш сума пари в кола. 

п.п.: или ако бях Дон_Чефо бих те посъветвал да ги набиеш тия 65к в някой ЕТФ или директно в СП500 и да си караш алфата. Докато се пенсионираш ще си събрал за Ферари. Поне да си направиш максимлно густо на дъртия (вече) гъз :lol: 

За удобството. :) По-евтино може и да е, но със сигурност няма да е по-безболезнено.
За 40 000 няма да я взема. Точно затова се ядосвам, че дизеловите са толкова по-евтини от бензиновите.

Edited by w00x

5 minutes ago, w00x said:

Не виждаш ли, че това не е същия модел? :) Виж фаровете. Това е преди фейслифта в средата на 2018. Цената на тази трябва да е под 30 000 със сигурност. Ето ти същата, но дизел.

Mazda 6 2.5, 2020г., ID:1169090 - Обява Продава Автомобил (mobile.bg)

Продължавам да смятам онази горе за надценена, ето ти я пак европейска за 49К  на 53К км срещу 45К за 170К км

7 minutes ago, w00x said:

Е този дизел е наистина евтин, и сравним. 

6 minutes ago, ARPAnet said:

Mazda 6 2.5, 2020г., ID:1169090 - Обява Продава Автомобил (mobile.bg)

Продължавам да смятам онази горе за надценена, ето ти я пак европейска за 49К  на 53К км срещу 45К за 170К км

Е този дизел е наистина евтин, и сравним. 

Гледах най-евтината, защото все пак коментираме разлика в цените. То е ясно, че тази на 170К е надценена. Но пък с твоята обява отидохме на 49 000лв срещу 34 000лв за дизела. А и тази от твоята обява е внос от САЩ/Канада, не е европейска. :) Не се заблуждавай по километража. Дигиталния се сменя от мили/ч на км/ч само с натискането на един бутон.

image.png

Фаровете са със светлоотразител и съм сигурен, че в конзолата с бутончетата вляво на волата (която не се вижда на снимката), липсва бутона за изключване на Start/Stop системата, която е налична само на Европейските автомобили.

Започваш ли да забелязваш разликата, за която говорех първоначално?

38 minutes ago, w00x said:

Започваш ли да забелязваш разликата, за която говорех първоначално?

Не, защото дизела е на 3х повече километри от тази за 49К. Съответно поне аз очаквам да има сериозна разлика м/у цените на кола на 55К км и кола на 155К км

Разбирам позицията - има налични дизели на по-ниски цени

Но с разликите които виждам, смятам че е нормално да са на тези по-ниски цени. Ако бяха на същите цени като коли с по 100К км по-малко, щях да твърдя, че са със силно завишени цени също като онази на 170К

41 minutes ago, w00x said:

А и тази от твоята обява е внос от САЩ/Канада, не е европейска. :) Не се заблуждавай по километража. Дигиталния се сменя от мили/ч на км/ч само с натискането на един бутон.

Добре :)  Температурата на водата също е в градуси и не мисля, че тази част от таблото е дигитална. Но не ми се дълбае в произхода на всяка от тези коли, не смятам да си купувам. 

Нали ти показах коли с идентично оборудване и сходни километри с единствена разлика типа на двигателя на драстично различни цени? Какво повече ти трябва?
Защо толкова упорстваш, при положение че сам не успяваш да намериш автомобили с бензинов двигател в обявите, които да са сходни по цена на дизеловите такива?

image.pngimage.png

И както видя, средната цена на бензиновите модели се намаля от внесените от САЩ/Канада, които представляват 100% от наличните на пазара автомобили на цена под 40 000лв.

Дизеловото ти търсене връща коли на :  238 000 км, 189 000 км, 174 000 км , 160 000 км,  155 000 км, 149 000 км, 149 000 км,  134 000 км, 132 000 км,  82 000 км, 79 000 км и 27 000 км. И  дизелите под 100К са съизмеримо скъпи с Бензините. 

Бензиновото ти търсене връща коли на: 84 000 км, 53 000 км, 53 000 км, 52 000 км, 39 000 км, 38 000км, 30 000км, 27 000 км, 27 000 км, 19 000 км 18 000 км, 17 000 км 14 000 км, 13 000 км

No shit, дизелите идват с по-ниска средна цена. Кой би го очаквал :D 

4 minutes ago, w00x said:

Показах ти почти идентични оферти с 20 000лв разлика. Какво повече искаш да видиш?

Тези 3те как стоят до подобните им бензини ? 20К разлика?  Mazda 6 Ultimade + , 2019г., ID:1171377 - Обява Продава Автомобил (mobile.bg)  / Mazda 6 TAKUMI, 2019г., ID:1170911 - Обява Продава Автомобил (mobile.bg) / Mazda 6 TAKUMI 2.2 SKYACTIV-D Automatic, 2021г., ID:1171258 - Обява Продава Автомобил (mobile.bg) 

Ами, на същите цени са бензиновите аналози на тези бройки. Може да са малко по-скъпи, но няма да са с 20 000лв.

Но това го има при всички марки. В случая обсъждаме най-евтините оферти за моделите, а не най-скъпите. Ти как си обясняваш разликата от 10-15 000 между 2 бройки (дизел) на еднакви километри, с еднакво оборудване? Защото тази обява тук е 15 000 над друга от предната страница за същата кола.

Аз казвам, че входната цена за модела е доста по-ниска ако искаш да си купиш дизелов автомобил, а не бензинов.

Edited by w00x

Странна работа, наистина. Моята кола беше 32 хилки, на 35k километра и без ръжди, пък една Канадка с година по-дърта, тръгнала да ръждясва и със 120k километра пробег (и две три-катастрофи повече) беше за 26k. Сигурно е конспирация за да са по-евтини колите от Канада :lol:

38 minutes ago, w00x said:

Аз казвам, че входната цена за модела е доста по-ниска ако искаш да си купиш дизелов автомобил, а не бензинов.

Да, разбирам ако се гледа просто като цена. Влизам, търся най-евтината кола, взимам каквото има, в случая дизел. 

Но според мен поне, това не е заради горивото, а защото предлаганите коли са доста различни. 

Та така

Нещото което ме изненадва е количеството импортнати коли от щатите/канада