UzITo Posted June 6 Share Posted June 6 Проблема не е в това колко са крайни мерките, а в това как се прилагат. Най-пресния случай с джипа на бул.Руски. Джипа фирмен, мама в КАТ, констатирани нарушения 16 не съм видял да са оповестили какви и налице е крайния резултат. Те и сега са строги, но не важат за всеки и от тук идва порочния кръг. Ако я подхванем темата пак ще се върнем в изходна позиция та няма смисъл. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotora Posted June 6 Share Posted June 6 (edited) 14 hours ago, Mockingbird said: Знам, карам такова. На 130 коня и на 150 коня. И двете си вървят доста прилично. Това 190 коньовото ще е самолет. Офф, мислех си че говорим за бмв-тата. Edited June 6 by kotora Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted June 6 Share Posted June 6 2 hours ago, UzITo said: Проблема не е в това колко са крайни мерките, а в това как се прилагат. Най-пресния случай с джипа на бул.Руски. Джипа фирмен, мама в КАТ, констатирани нарушения 16 не съм видял да са оповестили какви и налице е крайния резултат. Те и сега са строги, но не важат за всеки и от тук идва порочния кръг. Ако я подхванем темата пак ще се върнем в изходна позиция та няма смисъл. Момченцето имало автокъща. Та джипа е фирмен, защото вероятно е бил внесен и обявен за продажба. Аз не съм чул за автоджамбаз, който да не си кара внесените за продажба коли като лични. Скъпите, разбира се. Няма да тръгне да кара Опел Астра от 2011-та. Сега се сетих нещо друго. Ако се върнем на това как jozo не си давал колата на никого и ако някой карал пиян, трябвало да му я отнемат, без значение на кого е. По автомивките също карат хубавите коли, които са оставени за миене. Едно кръгче около автомивката е достатъчно, за да хванат някой от служителите да кара клиентски автомобил под въздействие на алкохол/наркотик. И по на jozo абсолютния законопроект, пияният остава ненаказан, а колата на клиента се конфискува. Вероятно защото се е осмелил да си остави колата на автомивка. По сегашния текст в закона, колата се връща на клиента, а нарушителят трябва да заплати глоба на стойността на автомобила. Според мен второто е по-справедливо, но това съм си само аз. Явно има хора, за които по-справедливо е първото. Този път, за щастие, пишещите законите са на моето мнение. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
UzITo Posted June 6 Share Posted June 6 (edited) 3 hours ago, UzITo said: Проблема не е в това колко са крайни мерките, а в това как се прилагат. Те и сега са строги, но не важат за всеки и от тук идва порочния кръг. Колко бързо дойде потвърждението на горното ми твърдение: Съдът няма да отнеме колата на Нойзи, хванат да шофира с 2,52 промила https://nova.bg/news/view/2024/06/06/458419/съдът-няма-да-отнеме-колата-на-нойзи-хванат-да-шофира-с-252-промила/ Edited June 6 by UzITo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chasti Posted June 6 Share Posted June 6 (edited) https://www.emag.bg/antifriz-ravenol-hjc-hybrid-japanese-coolant-fl22-5l-229054/pd/D4ZJN8BBM/ Антифризът гледам е поскъпнал Намерих по-бюджетно решение: https://www.emag.bg/antifriz-valeo-820700-5l-zhylt-po-valeo-820700/pd/DCKWFKYBM/? Добре поне, че дават на изплащане. Че иначе ще дойде тегаво хД Edited June 6 by chasti Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
instinct Posted June 6 Share Posted June 6 5 hours ago, UzITo said: Колко бързо дойде потвърждението на горното ми твърдение: Съдът няма да отнеме колата на Нойзи, хванат да шофира с 2,52 промила https://nova.bg/news/view/2024/06/06/458419/съдът-няма-да-отнеме-колата-на-нойзи-хванат-да-шофира-с-252-промила/ Или просто го разкарват за да съберат повече пари покрай процесите, или наистина са правилни мотивите на съда, в случая: "обявяване на закона за Наказателния кодекс, в случая, за противоконституционен в частта относно отнемането на автомобила." В коя нормална западна демокрация има конфискуване на автомобил, колкото и да си пил, при първо нарушение - никъде го няма това. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted June 6 Share Posted June 6 8 hours ago, UzITo said: Проблема не е в това колко са крайни мерките, а в това как се прилагат. Най-пресния случай с джипа на бул.Руски. Джипа фирмен, мама в КАТ, констатирани нарушения 16 не съм видял да са оповестили какви и налице е крайния резултат. Те и сега са строги, но не важат за всеки и от тук идва порочния кръг. Ако я подхванем темата пак ще се върнем в изходна позиция та няма смисъл. То това е проблема, който и аз засегнах по горе. На мен ми се ще някакви работи, ама у нас няма кой да ги прилага тея мерки. Ще ми се ама първо, че няма да приемат подобно, второ дори да приемат, пак ще важи само за някой. Нашите хора пак няма да ги хване. 6 hours ago, w00x said: Сега се сетих нещо друго. Ако се върнем на това как jozo не си давал колата на никого и ако някой карал пиян, трябвало да му я отнемат, без значение на кого е. По автомивките също карат хубавите коли, които са оставени за миене. Едно кръгче около автомивката е достатъчно, за да хванат някой от служителите да кара клиентски автомобил под въздействие на алкохол/наркотик. И по на jozo абсолютния законопроект, пияният остава ненаказан, а колата на клиента се конфискува. Вероятно защото се е осмелил да си остави колата на автомивка. По сегашния текст в закона, колата се връща на клиента, а нарушителят трябва да заплати глоба на стойността на автомобила. Чакай малко, оставил си колата да я мият, не си я дал да си правят кръгчета! Това са съвсем различни неща. Ако са я карали освен, че трябва да се конфискува и тоя дето си е позволил да го направи ще трябва да я плати и най-малко да го съдят за кражба или нещо подобно. Това е съвсем различно от това собственика да я е дал автомобила на друг да го кара, не да го мие. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted June 6 Share Posted June 6 32 minutes ago, jozo said: Чакай малко, оставил си колата да я мият, не си я дал да си правят кръгчета! Това са съвсем различни неща. Ако са я карали освен, че трябва да се конфискува и тоя дето си е позволил да го направи ще трябва да я плати и най-малко да го съдят за кражба или нещо подобно. Това е съвсем различно от това собственика да я е дал автомобила на друг да го кара, не да го мие. Защо да е различно? Крайният резултат не е ли един и същи? Друг човек кара колата ти под въздействието на алкохол. На кой ще трябва да я плати? Нали е конфискувана? Глобата към държавата е платена под формата на конфискувания (твой) автомобил. Другото си е твой проблем. Той не я е откраднал, защото ключовете са при него. При доказване на кражба трябва да представиш всички ключове на автомобила пред застрахователя/полицията. Твоят абсолютен закон не разграничава почти недоказуемите обстоятелства около даването на колата на 3-то лице. Дали си дал, дали са ти я откраднали, дали са ти я взели без твое знание - няма значение. Твоята кола се кара от друг човек под влиянието на наркотици/алкохол > конфискува се. Иначе оставяш вратичката "Ама аз не му я дадох, той си я взе", а ти не искаш да има такива вратички, доколкото разбирам, защото ги ползвали хората с влияние. Или сега вече искаш да не е толкова абсолютен закона и да вкараш променливи обстоятелства? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted June 6 Share Posted June 6 54 minutes ago, w00x said: Защо да е различно? Крайният резултат не е ли един и същи? Друг човек кара колата ти под въздействието на алкохол. На кой ще трябва да я плати? Нали е конфискувана? Глобата към държавата е платена под формата на конфискувания (твой) автомобил. Другото си е твой проблем. Той не я е откраднал, защото ключовете са при него. При доказване на кражба трябва да представиш всички ключове на автомобила пред застрахователя/полицията. Твоят абсолютен закон не разграничава почти недоказуемите обстоятелства около даването на колата на 3-то лице. Дали си дал, дали са ти я откраднали, дали са ти я взели без твое знание - няма значение. Твоята кола се кара от друг човек под влиянието на наркотици/алкохол > конфискува се. Иначе оставяш вратичката "Ама аз не му я дадох, той си я взе", а ти не искаш да има такива вратички, доколкото разбирам, защото ги ползвали хората с влияние. Или сега вече искаш да не е толкова абсолютен закона и да вкараш променливи обстоятелства? Надявам се правиш разлика да я премести колата от клетката до отвън да почне да я бърше и да излиза с нея по улиците да си я кара без твое знание. Това си е кражба! Ако собственика е дал колата си на познат да иде до летището например е съвсем друго. Ако за теб е едно - по-лошо за теб. На собственика ще я плаща, на кой друг!? Те държавата са си взели тяхното, като е конфискувана. Ти сериозен ли си за ключовете. Както каза някой по-горе така си ги нагласяш дето от абсурдно по-абсурно, само да докажеш някаква измислица. Ако някой приятел ти гепи ключовете на колата и започне да си я кара като негова, значи ти си му я дал щото ключовете са в него? Не знам как си ги съчиняваш тея неща! Моя абсолютен закон няма само член 1. Поне аз като съм чел закони, те имат поне няколко члена. Ако за теб има само по 1 член проблема отново не е в мен! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted June 6 Share Posted June 6 8 hours ago, kotora said: Офф, мислех си че говорим за бмв-тата. Мани ги тея беемвета… печки… не стават… Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted June 6 Share Posted June 6 12 minutes ago, jozo said: Надявам се правиш разлика да я премести колата И 1 см да е преместването, пак се води шофиране. Законът не прави разлика. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted June 6 Share Posted June 6 6 minutes ago, plameni said: И 1 см да е преместването, пак се води шофиране. Законът не прави разлика. Ако не си си "подсигурил" колата и тя тръгне по наклона без никой вътре, значи че колата се е самошофирала? Пак казвам законите нямат само член 1 и толкова. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted June 6 Share Posted June 6 Правиш ли разлика между: 3 minutes ago, jozo said: Ако не си си "подсигурил" колата и тя тръгне по наклона без никой вътре и да седнеш на шофьорското място, да запалиш двигателя, да превключиш на активна предавка и да подкараш автомобила Това вече се води управление на МПС, независимо от разстоянието. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted June 6 Share Posted June 6 1 minute ago, plameni said: Правиш ли разлика между: и да седнеш на шофьорското място, да запалиш двигателя, да превключиш на активна предавка и да подкараш автомобила Това вече се води управление на МПС, независимо от разстоянието. Да правя, но ти каза че ако се преместила колата и 1 см било шофиране, щото закона не правил разлика. Е аз казвам, че прави разлика. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted June 6 Share Posted June 6 7 minutes ago, jozo said: Да правя, но ти каза че ако се преместила колата и 1 см било шофиране, щото закона не правил разлика. Е аз казвам, че прави разлика. Изгубил си контекста, словореда и точните думи. Ще пробвам с картинки: Къде съм употребил "преместила"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted June 6 Share Posted June 6 1 minute ago, plameni said: Изгубил си контекста, словореда и точните думи. Ще пробвам с картинки: Къде съм употребил "преместила"? Ти казваш, че закона не правил разлика. Ще се потретя законите нямат само член номер 1, щото тук явно всичко трябва да се обясни до най-малък детайл, иначе избиваме в частни случая. Законите имат много членове, точно да се хванат конкретните подробности. Има разлика дали колата си я оставил на автомивка и някой самоволно е тръгнал да обикаля улиците и да си дал ключове и документи на някой да си свърши работа. Има разлика дали колата се е преместила сама поради небрежност или вътре е имало някой. За това повтарям, че законите имат членове, в които се обясняват отделните "нюанси". Все пак се надявам, че всички тук знаят, какво е разделението на властите у нас и има и едно нещо наречено Съд дето решава в крайна сметка. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted June 6 Share Posted June 6 Ще те върна към основния контекст, който се коментира в момента - управление на МПС, след употреба на алкохол и съдържание на алкохол в кръвта по-високо от 0.3 ‰ Примерът, който ти даде @w00x беше точно за такъв случай. Ти си оставяш колата, за да бъде свършено нещо по нея. Ако този, който я премести, не с бутане, а с шофиране, е с алкохол над допустимата норма е в нарушение, независимо от изминатото разстояние. Ако точно в този момент бъде проверен, ти ще бъдеш ли съгласен да ти конфискуват автомобила, защото е бил управляван от водач в нетрезво състояние? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted June 6 Share Posted June 6 Примера не беше да я премести, а да върти кръгче около автомивката. За да не съм голословен: 9 hours ago, w00x said: Едно кръгче около автомивката е достатъчно, за да хванат някой от служителите да кара клиентски автомобил под въздействие на алкохол/наркотик. Както обясних горе за мен това е кражба и т.н. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted June 6 Share Posted June 6 Точно затова обясних, че изминатото разстояние, няма никакво значение. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
UzITo Posted June 6 Share Posted June 6 10 minutes ago, jozo said: Както обясних горе за мен това е кражба и т.н. Само ако успееш да го обявиш в правилния момент. Иначе ходи обяснявай, че нямаш сестра после. @plameni е прав няма разграничения за разстояние,който е на шофьорското място той се проверя освен ако не е обявена за открадната. Но май пак ще се върна, че сме в България и кофтито референця с Рейнджа на бул.Руски. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunc Posted June 6 Share Posted June 6 Значи първо тия имали събрани 300 000 млн. във фонда и не знаели какво да ги правят. Второ тия безръки и безмозъчни кретени още днеска са пробавали да бастисат една от колите и са се озовали на трамвайните релси на един булевард в София. И трето- колкото и голяма да е била поръчката и следователно голяма отсъпката, тая отстъпка 200 % е отишла в на някой/някои джоба, така че все тая. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
instinct Posted June 6 Share Posted June 6 3 minutes ago, jozo said: Примера не беше да я премести, а да върти кръгче около автомивката. За да не съм голословен: Както обясних горе за мен това е кражба и т.н. Може да е просто служител в хотел, който вади или прибира колата в гаража. В Нориз на бул. руски срещу бунарджика се налага и кръгче из квартала да направиш, когато колата на клиента е паркирана зад друга и първо трябва да преместиш първата, а няма къде да я сложиш отвън. Законът е недомислен, меко казано. Да не отварям дума за това, че може някой последен бедняк, наложило му се да мине 100 метра със скъпа кола, да го накарат после да я плаща. Къде отива пропорционалността на наказанието спрямо провинението или спрямо доходите? Абсолютна глупост е буквално да се прилага както е написан, то е ясно и на дете във втори клас. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted June 6 Share Posted June 6 4 minutes ago, Dunc said: Второ тия безръки и безмозъчни кретени още днеска са пробавали да бастисат една от колите и са се озовали на трамвайните релси на един булевард в София. Меме е , бъзикат ги, нали станаха БМВ шофьори Добре де, щом може да ти конфискуват колата, едва ли ще я дадеш на някой да я кара, особено ако не можеш да му вярваш. Но докато се фокусираме в крайности, май голямата част от заловените са просто виновни :))) Добре би било законите да са обмислени, но липсата на по-сурови наказания също е проблем. И моят първи въпрос едно време беше - а не може ли само с глоба? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
UzITo Posted June 6 Share Posted June 6 (edited) 15 minutes ago, Dunc said: Второ тия безръки и безмозъчни кретени още днеска са пробавали да бастисат една от колите и са се озовали на трамвайните релси на един булевард в София. Това е фотошоп от старо ПТП с трамвайните релси и БМВ. Май това визират https://dnes.dir.bg/intsidenti/bmv-katsna-varhu-relsite-na-bul-balgariya-i-sprya-tramvaite-snimki 12 minutes ago, instinct said: В Нориз на бул. руски срещу бунарджика се налага и кръгче из квартала да направиш, когато колата на клиента е паркирана зад друга и първо трябва да преместиш първата, а няма къде да я сложиш отвън. Нориз не беше ли на Богомил близо с Източен? На Руски да нямаш предвид Новиз? Като гледам какви свински черва са освен входа да е от ул.Васил Друмев май друго няма какво да имаш предвид. Edited June 6 by UzITo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted June 6 Share Posted June 6 (edited) 19 minutes ago, instinct said: Може да е просто служител в хотел, който вади или прибира колата в гаража. В Нориз на бул. руски срещу бунарджика се налага и кръгче из квартала да направиш, когато колата на клиента е паркирана зад друга и първо трябва да преместиш първата, а няма къде да я сложиш отвън. Законът е недомислен, меко казано. Да не отварям дума за това, че може някой последен бедняк, наложило му се да мине 100 метра със скъпа кола, да го накарат после да я плаща. Къде отива пропорционалността на наказанието спрямо провинението или спрямо доходите? Абсолютна глупост е буквално да се прилага както е написан, то е ясно и на дете във втори клас. Да го кажа по друг начин - навлизаме в най-малки подробности и частни случаи. Ти знаеш, че ще караш скъпи коли от тук до там и отиваш друсан или пиян? За това е виновен закона? Естествено, че ще трябва да плащаш. 32 minutes ago, plameni said: Точно затова обясних, че изминатото разстояние, няма никакво значение. Да, но територията на автомивката е частна собственост и съм сигурен, че нямат право да проверяват с дрегер вътре. Виж ОКОЛО автомивката на улицата е съвсем друго нещо. Както казах вече не знам колко пъти за това има много членове. Ако законодателя реши подобна мярка да уточни всички детайли. Нямам намерение да се обяснявам повече, няма да се разберем. Да се върна в началото, даваш си колата на приятел - хващат го друсан. Колата се конфискува. Караш пиян колата регистрирана на фирма Х, дето ти си управител на фирма Х, колата се конфискува. Ти си работник във фирма Х и управляваш колата на фирма Х - колата се конфискува и т.н. Останалите детайли и подробности се уточняват ако се прави такава мярка. Всеки от тук насетне да си го тълкува и да си влиза в детайли, без друго няма да стане. Пък като латерна отново, дори и да стане по някакви неведоми пътища у нас ще го има само на хартия и толкова... Edited June 6 by jozo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts