Jump to content
BulForum.com

Какво ви минава през главата (Нова тема)

Veno

Recommended Posts

Ама как си пърхате из облаците. Искате да кажете, че винаги сте имали повече от 1 кола или във вашите къщи, който вземе книжка му се купува кола? 
Никога не сте карали чужда кола било някой е пиян, вашата се е развалила, събирате се в 1 кола вместо 3, не се е налагало да давате вашата на роднини да отидат до летището и сие други ситуации?

• Replies 14.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

21 minutes ago, mIRCata said:

Не.

И съм 99% сигурен, че дори да я дам, няма да я даде.

Но като цяло това разсъждение е малко като ако баба беше мъжка, щеше да има дръжка. Теоретични ситуации. То съм я дал, тя пила, пък дала на друг, пък той пил. Такива схеми как ги навързваш само ти знаеш

Айде, айде. Няма да я дадеш ама някой друг път. Все едно като вземе книжка и на същия ден още ще му купиш собствен автомобил, вместо да му даваш да покарва твоята, отвреме навреме.
Ако говорех за извънземни да кажеш, че са теоретична ситуация. Ама в случая са си части от живота... Има много, напълно реалистични теоретични ситуации, които биха те поставили в ситуация, в която даваш колата си на друг човек. И още толкова, които поставят този друг човек, пил зад волана.

Схемите ги навързвам, защото съм живял някакво време в реалния свят, а не в балон. :) Нагледал съм се на всякакви неща.

Видял съм "на тати ангелчетата безгрешни", които лъжат родителите си, за да може да направят нещо с гаджето, с което са от около 3 седмици.

"На мама принцесата", която се прави мармалад в дискотеката и тръгва да се качва пияна да се прибира, но друг пил, който очевидно има повече разсъдък от нея, трябва да се качва против принципите си пил зад волана на нейната кола, за да я прибира до тях, защото ако тя се качи ще спре в някое дърво.

Да ти разкажа ли още "теоретични истории", които могат да се случат докато ти си спиш вкъщи или гледаш телевизия? :) 

Posted (edited)
1 hour ago, w00x said:

Законът не се пише само за теб и конкретното ти състояние, нали.. Затова се мисли с идеята, че може да има променливи.
Ако припаднеш някъде посред нищото и те намери някой пешеходец, няма ли да му дадеш да ти кара колата, за да те закара до болница?

Границата не е 0.0, защото тестовете не са 100% коректни и отчитат неща, които не са алкохол. Затова е сложена граница на толкова промили, за колкото е сметнато, че започват да влияят на преценката на водачите.

Защото "не е свръхестествено и ти можеш", но също така можеш да пийнеш малко сироп за кашлица преди да тръгнеш за работа. И тогава като те спрат и излезе 0.3 какво става? А ако ти отчете алкохола от предишната вечер, когато си си празнувал рождения ден на вила в Родопите? Тогава също ли ще си толкова краен и категоричен или то тогава вече е друго, защото се случва на теб, а ти си знаеш, че не си пил преди да се качиш на колата? Защото нали "Аз никога не бих, дори за 20 години."

Дори да попадна в тая ситуация няма да дам да ми карат колата. Де да го знам тоя на улицата какъв е и няма ли да ни размаже на първото кръстовище!? Може да е пиян, дрогиран, не наред с главата и прочие. За тая цел има 112 и линейки, колкото и да са зле.

Ето поредния гап, дето да инвестират тея пари дето нямали кво да ги правят. От отдавна има драми с кръвните тестове, могат да си оборудват лаборатория за тея тестове. Взима се кръвна проба, отива там не да се чака с месеци за подобно нещо.

Сироп за кашлица, не съм пил от трети клас сигурно, та не пия сиропи и да карам.

Преди 2 седмици като бях на подобен род събитие пих до 21 часа, точно щото знаех, че на другия ден ще карам и то седнах да карам в 13 часа. Та аз си ги предвиждам тея работи

38 minutes ago, UzITo said:

Ама как си пърхате из облаците. Искате да кажете, че винаги сте имали повече от 1 кола или във вашите къщи, който вземе книжка му се купува кола? 
Никога не сте карали чужда кола било някой е пиян, вашата се е развалила, събирате се в 1 кола вместо 3, не се е налагало да давате вашата на роднини да отидат до летището и сие други ситуации?

Чужда кола и още карам на баща ми понякога, щото иска да го возя някъде си с неговата кола. Като взех книжка пак карах неговата, щото тогава не беше като сега да вземеш книжка и колата да те чака у вас. Карал съм много пъти тестови коли, ама там подписваш документи преди да седнеш да караш. На роднина няма да дам кола и не съм давал, още повече че е роднина и там ако стане гаф става още по зле положението....

П.П. Жена ми е учителка баш на големите както знаете. 99.9% сега имат купени коли преди да вземат книжка. Да не говорим, че много голям процент имат по-хубави коли от моята като МЛ-и, ГЛ-и, М3-ки и т.н.

Edited by jozo

4 minutes ago, jozo said:

Дори да попадна в тая ситуация няма да дам да ми карат колата. Де да го знам тоя на улицата какъв е и няма ли да ни размаже на първото кръстовище!? Може да е пиян, дрогиран, не наред с главата и прочие. За тая цел има 112 и линейки, колкото и да са зле.

Ето поредния гап, дето да инвестират тея пари дето нямали кво да ги правят. От отдавна има драми с кръвните тестове, могат да си оборудват лаборатория за тея тестове. Взима се кръвна проба, отива там не да се чака с месеци за подобно нещо.

Сироп за кашлица, не съм пил от трети клас сигурно, та не пия сиропи и да карам.

Преди 2 седмици като бях на подобен род събитие пих до 21 часа, точно щото знаех, че на другия ден ще карам и то седнах да карам в 13 часа. Та аз си ги предвиждам тея работи

Колата ти е по-важна от живота? Стига уе, човек...

Или просто да купят по-добри полеви тестове и дрегери. :) Тая кръвна лаборатория... Един го бяха пуснали с 2-3 промила да ходи да дава кръв в лабораторията, той се беше блъснал 3 кръстовища по-надолу в един билборд. Не става така всеки кръв да дава. Тия лаборатории искат ресурс за правене на тестове, а не само първоначална инвестиция.

Ти може и да не пиеш. Други хора пият. Както казах - законите не се правят конкретно за теб, затова и не са абсолютни. Дори да не пиеш сироп за кашлица по някаква си твоя причина, има други субстанции, които ще дадат положителна проба на полеви тест за алкохол. Както и за наркотици, пък ходи обяснявай, че ти не знаеш метамфетамина как се приема или дори как изглежда.

Предвидил си го тоя път. Не всичко можеш да предвидиш, не знам как не го разбираш. Не си първа младост вече, хората около теб също. Не знаеш в кой момент какво ще ти се случи. Дано не ти се случва, разбира се, но не бъди толкова категоричен.

Докато сме били на морето се е налагало да ставаме посреднощ,  за да караме на спешен кабинет някой с насекомо в ухото. Влезнало, докато спял.

Добре, че имаше един по-трезвен (може и изцяло трезвен да е бил, не си спомням). Всички бяхме отишли с един автомобил до там. Ако собственика на колата беше като теб и не си я даваше, този приятел можеше и да не чува с едното ухо към днешна дата. Същото и ако си беше предвиждал, че ще кара в 13 на следващия ден, а не в 4 сутринта.

Успех с линейките в Созопол или друго отдалечено населено място. Поне тогава. Спешен кабинет имаше само в Бургас. Дори там не успяха да помогнат, защото нямали персонал, та търсихме частна клиника, която да работи по това време и да има УНГ специалист.

53 minutes ago, UzITo said:

Моята кола я е карал само брат ми 5 км, докато бях в колата, извънградско. Искаше да види какво е на автоматик преди да си вземе неговата. Предната кола само аз съм си я карал. Като ми се е чупила колата или таксита или познати ме карат. Чужда кола не стм вземал. Карал съм чужди когато отсреща са ме карали да го правя. 

33 minutes ago, w00x said:

Айде, айде. Няма да я дадеш ама някой друг път. Все едно като вземе книжка и на същия ден още ще му купиш собствен автомобил, вместо да му даваш да покарва твоята, отвреме навреме.
Ако говорех за извънземни да кажеш, че

Като вземе книжка, а и още преди това ще взема евтина, стара кола, че да се учи на нея - евтина и с евтина подръжка.  Та и да я задира да не ми пука. Моята си е моя.

Posted (edited)
19 minutes ago, w00x said:

Колата ти е по-важна от живота? Стига уе, човек...

Или просто да купят по-добри полеви тестове и дрегери. :) Тая кръвна лаборатория... Един го бяха пуснали с 2-3 промила да ходи да дава кръв в лабораторията, той се беше блъснал 3 кръстовища по-надолу в един билборд. Не става така всеки кръв да дава. Тия лаборатории искат ресурс за правене на тестове, а не само първоначална инвестиция.

Ти може и да не пиеш. Други хора пият. Както казах - законите не се правят конкретно за теб, затова и не са абсолютни. Дори да не пиеш сироп за кашлица по някаква си твоя причина, има други субстанции, които ще дадат положителна проба на полеви тест за алкохол. Както и за наркотици, пък ходи обяснявай, че ти не знаеш метамфетамина как се приема или дори как изглежда.

Предвидил си го тоя път. Не всичко можеш да предвидиш, не знам как не го разбираш. Не си първа младост вече, хората около теб също. Не знаеш в кой момент какво ще ти се случи. Дано не ти се случва, разбира се, но не бъди толкова категоричен.

Докато сме били на морето се е налагало да ставаме посреднощ,  за да караме на спешен кабинет някой с насекомо в ухото. Влезнало, докато спял.

Добре, че имаше един по-трезвен (може и изцяло трезвен да е бил, не си спомням). Всички бяхме отишли с един автомобил до там. Ако собственика на колата беше като теб и не си я даваше, този приятел можеше и да не чува с едното ухо към днешна дата. Същото и ако си беше предвиждал, че ще кара в 13 на следващия ден, а не в 4 сутринта.

Успех с линейките в Созопол или друго отдалечено населено място. Поне тогава. Спешен кабинет имаше само в Бургас. Дори там не успяха да помогнат, защото нямали персонал, та търсихме частна клиника, която да работи по това време и да има УНГ специалист.

Точно щото живота ми е по-важен не бих дал да ми кара някой от улицата колата в тая хипотетична ситуация. Обясних защо.

Какъвто и да е полевият тест дава грешки. За това се прави кръвна проба и не случайно тя е миродавна не полеви тест или дрегер. Има си процедура за кръвен тест и не е да го пуснат да ходи с колата до лабораторията. Както се вижда ресурс има, не само да купуват М3-ки. Отделно, всеки хванат в крачка, ще трябва да си заплати всички разходи. Начини има.

Ние тук не сме самотен остров. Щом в Европа го има значи може и 0.0 да е. Не съм го измислил аз, та за мен да било. Това, че масово у нас не ни харесва не е достатъчно условие.

Като сте пили, къв беше проблема да хванете Такси? Или в Созопол таксита няма? Да, скъпо щеше да е ама щеше да ви закара до Бургас. Ами ако в 4 посред нощ беше излезло диво животно на пътя и се бяхте размазали всички в канавката? Или някой "трезвен" като вас ви отнесе на кръстовище и ви направи на кайма? Или както казваш ти са хипотетични ситуации? Може още да ги разтягаме, както ти даваш други примери.

П.П. Още повече таксито много по-добре ще знае къде да ви закара, понеже е местен, не да губите време и да се лутате тук и там.

Edited by jozo

28 minutes ago, jozo said:

Има си процедура за кръвен тест и не е да го пуснат да ходи с колата до лабораторията. Както се вижда ресурс има, не само да купуват М3-ки. Отделно, всеки хванат в крачка, ще трябва да си заплати всички разходи. Начини има.

Ние тук не сме самотен остров. Щом в Европа го има значи може и 0.0 да е. Не съм го измислил аз, та за мен да било. Това, че масово у нас не ни харесва не е достатъчно условие.

Като сте пили, къв беше проблема да хванете Такси? Или в Созопол таксита няма? Да, скъпо щеше да е ама щеше да ви закара до Бургас. Ами ако в 4 посред нощ беше излезло диво животно на пътя и се бяхте размазали всички в канавката? Или някой "трезвен" като вас ви отнесе на кръстовище и ви направи на кайма? Или както казваш ти са хипотетични ситуации? Може още да ги разтягаме, както ти даваш други примери.

П.П. Още повече таксито много по-добре ще знае къде да ви закара, понеже е местен, не да губите време и да се лутате тук и там.

А каква е? Полицаите ти взимат кръв отзад в патрулката? Поне знаем защо са с комбита вече. :D Или да оставя колата където е спряна, за да хвана такси, да отида до лабораторията, да си заплатя теста, който ще излезе отрицателен (например), да взема още едно такси, с което да се върна до автомобила и да си продължа по пътя с 60лв по-беден?

Погледни дали в Европа го има навсякъде.

И защо да хващаме такси като има адекватен шофьор, който може да ни закара с колата на някой от другите? В моя случай беше насекомо в ухото. В на някой друг ситуацията може да е нещо по-спешно. Напомних ти по-горе. Вече не сме първа младост.
А тоя пример с животното не го разбрах. Освен ако няма някакво влечение на дивите животни към шофьори шофиращи чужди автомобили, какво значение има? Същото и с втория водач на кръстовището. Пак нищо общо с това дали си в чужда кола или не. Нали това обсъждахме? Дали има реална ситуация, в която може да се наложи да си дадеш колата на някой друг или да шофираш в момент, в който не си предвидил да шофираш.

А ако бяхме в Загражден или Манастир (случвало се е), вместо в Созопол. Пак ли такси да търся, за да ида до болница?

Давам ти просто примерни реални ситуации, за да ти покажа, че не можеш да предвидиш всичко, а ти ги чоплиш в детайли, все едно са ограничени само и единствено до този момент от времето и място в пространството, и не могат да се случат на никого повече. Ако давам хипотетични ситуации се третират все едно за извънземни говоря. Започва се с търсене на аргументи, чоплене на буквите, изчисляване на вероятността, доколко е възможно тази ситуация да се случи на един конкретен човек и т.н.
Угодия няма.

Не ни трябваше упътване в случая. Лекарката в Созопол ни прати в спешното в Бургас, защото тя не можела да се справи с изваждането. От спешното ни пратиха в частната клиника. Надали таксиметровите шофьори, в който и да е град, знаят графика на УНГ специалистите в различните болници. Така си мисля аз де. Ти може да имаш друг опит.

Превърнали сте се в сърдити чичковци. :D

Тази нощ карах майка ми на летището. Колата ми е на сервиз, а другата я ползва синът ми постоянно. И двамата ми колеги веднага ми предложиха колите си, без дори да ме питат кога ще пътувам, кога ще се върна и т.н. и съответно се възползвах от едната. Колегата който също има две, дори ми я остави да си я карам докато моята излезе от сервиза, независимо кога. Разбира се, аз също съм си давал колата винаги когато някой я поиска. Просто това робуване на теникии ми е доста чуждо. 

14 minutes ago, w00x said:

А каква е? Полицаите ти взимат кръв отзад в патрулката? Поне знаем защо са с комбита вече. :D Или да оставя колата където е спряна, за да хвана такси, да отида до лабораторията, да си заплатя теста, който ще излезе отрицателен (например), да взема още едно такси, с което да се върна до автомобила и да си продължа по пътя с 60лв по-беден?

При нас с положителен тест си оставяш колата на място, няма да ти позволят да караш.  Мисля, че е логично. Трябва да си намериш трезвен шофьор или да си вземеш платформа да ти я прибере.  :)

Със съседа от 6тия етаж карахме Поло 3, макар и коренно различни автомобили.

Чупи се неговото, купи си мерцедес. Не случи на кола, често беше в бокса.

Преди 4-5 години да беше. Прибирам се от работа и го гледам пред входа.

Аре вика да ме хвърлиш, от Кючука до Капитан Райчо, съответно да ме върнеш после.

На жената някакво рядко лекарство само там вика го има. 

Дадох му ключа и документите. Харесало му  да има турбо :D

За даването на колата и аз не виждам проблем. Давал съм си колата на колеги/приятели, те са ми давали техните. Всичко се случва, а понякога просто имаш нужда от по-голяма кола

Проверих. Специална поръчка е и наистина Голф комбитата са двулитровки - 190 коня.

Иначе от днес по магистрала Тракия вече са и новите беемвенца…

1 hour ago, w00x said:

Погледни дали в Европа го има навсякъде.

И защо да хващаме такси като има адекватен шофьор, който може да ни закара с колата на някой от другите? В моя случай беше насекомо в ухото. В на някой друг ситуацията може да е нещо по-спешно. Напомних ти по-горе. Вече не сме първа младост.
А тоя пример с животното не го разбрах. Освен ако няма някакво влечение на дивите животни към шофьори шофиращи чужди автомобили, какво значение има? Същото и с втория водач на кръстовището. Пак нищо общо с това дали си в чужда кола или не. Нали това обсъждахме? Дали има реална ситуация, в която може да се наложи да си дадеш колата на някой друг или да шофираш в момент, в който не си предвидил да шофираш.

А ако бяхме в Загражден или Манастир (случвало се е), вместо в Созопол. Пак ли такси да търся, за да ида до болница?

Давам ти просто примерни реални ситуации, за да ти покажа, че не можеш да предвидиш всичко, а ти ги чоплиш в детайли, все едно са ограничени само и единствено до този момент от времето и място в пространството, и не могат да се случат на никого повече. Ако давам хипотетични ситуации се третират все едно за извънземни говоря. Започва се с търсене на аргументи, чоплене на буквите, изчисляване на вероятността, доколко е възможно тази ситуация да се случи на един конкретен човек и т.н.
Угодия няма.

Не ни трябваше упътване в случая. Лекарката в Созопол ни прати в спешното в Бургас, защото тя не можела да се справи с изваждането. От спешното ни пратиха в частната клиника. Надали таксиметровите шофьори, в който и да е град, знаят графика на УНГ специалистите в различните болници. Така си мисля аз де. Ти може да имаш друг опит.

Превърнали сте се в сърдити чичковци. :D

Е, не казват ти: "Запали колата да идеш на кръвен тест." :grin: Като знам, че съм прав и тоя документ ми трябва, ще си платя всичко като поп. Те после по съдебен път ще ми върнат всичко, няма проблем.

Какво като го няма в Европа навсякъде? Не навсякъде карат на фарове през деня, ама ние караме. Та това дали било навсякъде не е оправдание, да не се приеме подобна мярка.

Адекватен шофьор? Ама вие го карахте да върви в права линия или на 1 крак да си пипа въха на носа? :grin: Това, че ви се е виждал ПО-АДЕКВАТЕН от вас, не значи че е бил такъв, то ти самия каза, че не си спомняш точно. А тоя пример с животното го дадох, щото вероятноста да избегне животно на пътя или опасна ситуация от трезвен е много по-голяма от такъв дето е пил пък е "адекватен" според вас.

Поне аз мисля, че се отплеснахме малко. Ако си дадеш колата и тоя дето я кара е пил, колата трябва да се конфискува! За мен така трябва и аз това коментирам. За мен не е нормално да се натряскаме и после да тръгнем с на някой си колата, че сме били адекватни или шофьора е адекватен според нас! Дори и да е няква супер хипотетична ситуация на край света. Хеле пък в Созопол не е Загражден или Манастир и таксита има.

Това дали си даваме колата или не стана по въпрос на колегата по-горе дали само нашите коли сме си карали. Аз казах в какви ситуации съм карал чужди коли. 2024-та година не е 1990-та и има коли под наем, както има къртачи под наем. Не е като едно време да няма, та да услужиш на комшията. Точно щото имам опит с даване на кола или с друго не искам да имам главоболия в последствие и е личен избор да не го правя. Колата съм я купил да ми служи на мен, не на някой друг. Като не съм имал кола съм се спасявал както мога. Обаче когато някой я даде, трябва да е готов с поетия риск, най-малкото да плаща чужди глоби.

35 minutes ago, Mockingbird said:

Проверих. Специална поръчка е и наистина Голф комбитата са двулитровки - 190 коня.

Иначе от днес по магистрала Тракия вече са и новите беемвенца…

Ама тия комбита вървят доста добре. Еле, ако се и пипнат стават самолет. 

6 hours ago, jozo said:

Специално за това съм краен наистина, това не е нещо свръх естествено. Щом а мога и другите ще могат, като немогат ще ходят пеш/такси/градски транспорт.

@jozo проблемът с тази наредба не е алкохолът, а наркотиците. Тестовете за наркотици са с около 80% точност - тоест има шанс както да минеш "метър", ако си друсал, така и да те хване, ако не си. А наредбата е "взимаме, пък ти после в съда доказвай, че нямаш сестра". Знаем колко бързо действат съдилищата. Едно от лекарствата за синузит има шанс да го хване теста за наркотици.

И без да искам да защитавам тревата (живота ми тръгна стремглаво нагоре като я спрях) - продължителността на ефекта ѝ е няколко часа. Тестовете могат да я хванат след месец.

Аз за това писах, че това си е проблем и си трябва лаборатория. Явно имат пари, могат да си позволят да оборудват такава лаборатория, а не да чакаш година за резултати. Ако има свястна лаборатория, при кръвната проба ако е отрицателна, всичко е за тяхна сметка и ти връщат колата, ако си друсал гориш -твоя/на фирма/на братчеда/комшията се конфискува.

2 hours ago, kotora said:

Ама тия комбита вървят доста добре. Еле, ако се и пипнат стават самолет. 

Знам, карам такова.:) На 130 коня и на 150 коня. И двете си вървят доста прилично.

Това 190 коньовото ще е самолет. 

2 hours ago, jozo said:

Е, не казват ти: "Запали колата да идеш на кръвен тест." :grin: Като знам, че съм прав и тоя документ ми трябва, ще си платя всичко като поп. Те после по съдебен път ще ми върнат всичко, няма проблем.

Какво като го няма в Европа навсякъде? Не навсякъде карат на фарове през деня, ама ние караме. Та това дали било навсякъде не е оправдание, да не се приеме подобна мярка.

Адекватен шофьор? Ама вие го карахте да върви в права линия или на 1 крак да си пипа въха на носа? :grin: Това, че ви се е виждал ПО-АДЕКВАТЕН от вас, не значи че е бил такъв, то ти самия каза, че не си спомняш точно. А тоя пример с животното го дадох, щото вероятноста да избегне животно на пътя или опасна ситуация от трезвен е много по-голяма от такъв дето е пил пък е "адекватен" според вас.

Поне аз мисля, че се отплеснахме малко. Ако си дадеш колата и тоя дето я кара е пил, колата трябва да се конфискува! За мен така трябва и аз това коментирам. За мен не е нормално да се натряскаме и после да тръгнем с на някой си колата, че сме били адекватни или шофьора е адекватен според нас! Дори и да е няква супер хипотетична ситуация на край света. Хеле пък в Созопол не е Загражден или Манастир и таксита има.

Това дали си даваме колата или не стана по въпрос на колегата по-горе дали само нашите коли сме си карали. Аз казах в какви ситуации съм карал чужди коли. 2024-та година не е 1990-та и има коли под наем, както има къртачи под наем. Не е като едно време да няма, та да услужиш на комшията. Точно щото имам опит с даване на кола или с друго не искам да имам главоболия в последствие и е личен избор да не го правя. Колата съм я купил да ми служи на мен, не на някой друг. Като не съм имал кола съм се спасявал както мога. Обаче когато някой я даде, трябва да е готов с поетия риск, най-малкото да плаща чужди глоби.

Някога водил ли си дело срещу някого?

Ами ти написа, че в "Европа го има". Аз ти отговорих, че го има, но не е навсякъде, за да се заявява с такава категоричност. Щом не е навсякъде, значи не е толкова лесно да се приеме.

Под "Адекватен", разбирай - трезвен. Не помня с точност кой беше, защото беше преди 15-20 години. Със сигурност не е бил "най-малко пиян".
И защо продължаваме да чоплим детайлите на история, която беше дадена за пример със съвсем различна цел?

Ти какво си виновен, че тоя дето си му дал колата е дал положителна проба за наркотици/алкохол, че да ти конфискуват колата? Ти не си му я дал, за да кара пил и да избягаш от закона ако го спрат с вратичката "колата не е моя". Ти си му я дал по друга причина. Затова и вратичката за "Ами тя не е моя" е затворена адекватно, според мен. Тоя с Ламборгинито ще си задържи Ламборгинито, но ще трябва да плати стойността на колата като глоба - 350 000лв. Не виждам какъв ти е проблема толкова, наистина. Ти искаш на хората да им взимат колите или да си плащат за провиненията по един или друг начин? Можеш ли да ми обясниш с какво това да се конфискува чужд автомобил е по-адекватно наказание от това да се накаже пияния шофьор със стойността на автомобила? Защото ако ти взема колата по една или друга причина, карам пиян, спрат ме и ми я конфискуват, на мен ще ми е все тая за твоята кола, честно. Спасявай се. Колата си е твоя, да си си я пазил. Това справедливо ли е според теб? Да накажат собственика на колата, вместо този, който е направил нарушението.

Откъде имаш опит с даване на коли, когато никога не си давал колата си на друг човек, освен на жена ти? И не знам защо защитаваш решението си да не си даваш колата. Аз лично не съм те нападнал за това. Коментирах категоричното ти изказване. Дано не ти се наложи, пак да кажа. Защото ако ти се наложи, последното за което ще мислиш е дали да си дадеш колата на някой друг, който да шофира вместо теб или дали да се качиш зад волана след 4 бири. Пък ти си мисли, че ситуациите на другите са хипотетични и никога не биха се случили на теб.

Има начини да ти се вземе колата и без твое съгласие, само да вметна. И законът трябва да покрие и тези случаи. Затова и не може да е абсолютен, какъвто ти искаш да бъде. Ще се повторя, но законите са за всички, а не специално за теб. И тъй като са за всички, хипотетичните и напълно невъзможни за теб ситуации, са реалност за други. Ако законите бяха абсолютни, трудно щеше да има "вратички", но и много невинни хора щяха да пострадат. Много повече, от тези използвали "вратичката".

Мка 340 няма... Или е М3 (една от 4те разновидности), или 340 с М спортен пакет. Най-малката разлика в цената е към 20 бона, най-голямата около двойна. 

Пия квото почерпите. 

35 minutes ago, jozo said:

твоя/на фирма/на братчеда/комшията се конфискува.

... и конфискуваната кола отива в украйна?

Latvia sends cars seized from drunk drivers to help Kyiv - bbc.co.uk

Latvia Gives Ukraine 270 Vehicles Confiscated From Drunk Drivers

В латвия вземат колата, в полша, у нас...

Нито в канада, нито в щатите, които по статистика са страните с най-голям брой каращи пияни, такъв закон не виждам да има. В калифорния проверих, имат глоби (започват от малко, накрая стигат до 5000$), пробация, училище и след не знам си кой пореден път може и затвор. Колата си остава на собственика, и това е в щата където над 100 000 човека годишно са арестувани заради driving under influence.

17 minutes ago, DON_CHEFO said:

Мка 340 няма... Или е М3 (една от 4те разновидности), или 340 с М спортен пакет. Най-малката разлика в цената е към 20 бона, най-голямата около двойна. 

Пия квото почерпите. 

Вероятно са такива:

image.png

38 minutes ago, w00x said:

Някога водил ли си дело срещу някого?

Ами ти написа, че в "Европа го има". Аз ти отговорих, че го има, но не е навсякъде, за да се заявява с такава категоричност. Щом не е навсякъде, значи не е толкова лесно да се приеме.

Под "Адекватен", разбирай - трезвен. Не помня с точност кой беше, защото беше преди 15-20 години. Със сигурност не е бил "най-малко пиян".
И защо продължаваме да чоплим детайлите на история, която беше дадена за пример със съвсем различна цел?

Ти какво си виновен, че тоя дето си му дал колата е дал положителна проба за наркотици/алкохол, че да ти конфискуват колата? Ти не си му я дал, за да кара пил и да избягаш от закона ако го спрат с вратичката "колата не е моя". Ти си му я дал по друга причина. Затова и вратичката за "Ами тя не е моя" е затворена адекватно, според мен. Тоя с Ламборгинито ще си задържи Ламборгинито, но ще трябва да плати стойността на колата като глоба - 350 000лв. Не виждам какъв ти е проблема толкова, наистина. Ти искаш на хората да им взимат колите или да си плащат за провиненията по един или друг начин? Можеш ли да ми обясниш с какво това да се конфискува чужд автомобил е по-адекватно наказание от това да се накаже пияния шофьор със стойността на автомобила? Защото ако ти взема колата по една или друга причина, карам пиян, спрат ме и ми я конфискуват, на мен ще ми е все тая за твоята кола, честно. Спасявай се. Колата си е твоя, да си си я пазил. Това справедливо ли е според теб? Да накажат собственика на колата, вместо този, който е направил нарушението.

Откъде имаш опит с даване на коли, когато никога не си давал колата си на друг човек, освен на жена ти? И не знам защо защитаваш решението си да не си даваш колата. Аз лично не съм те нападнал за това. Коментирах категоричното ти изказване. Дано не ти се наложи, пак да кажа. Защото ако ти се наложи, последното за което ще мислиш е дали да си дадеш колата на някой друг, който да шофира вместо теб или дали да се качиш зад волана след 4 бири. Пък ти си мисли, че ситуациите на другите са хипотетични и никога не биха се случили на теб.

Има начини да ти се вземе колата и без твое съгласие, само да вметна. И законът трябва да покрие и тези случаи. Затова и не може да е абсолютен, какъвто ти искаш да бъде. Ще се повторя, но законите са за всички, а не специално за теб. И тъй като са за всички, хипотетичните и напълно невъзможни за теб ситуации, са реалност за други. Ако законите бяха абсолютни, трудно щеше да има "вратички", но и много невинни хора щяха да пострадат. Много повече, от тези използвали "вратичката".

Имам 3 спечелени дела, като на последното спорихме накрая точно по финансовите въпроси. Загубилата страна претендираха, че съм платил много "висок" хонорар на адвоката от 750 лв. и сега трябвало да се набутат с тая "прекалено висока" според тях сума. Минимум по закон тогава адвокатския хонорар беше минималната заплата, която 2022-ра беше 710 лв. Платиха това + всички други разноски по делото.

Чоплим историята, защото ти самия не си сигурен, било преди 20 години, не помниш, ся последно уж бил трезвен. Това не са никак малки детайли. 

Като даваш една кола на някой знаеш на кой я даваш. Не е на някой от улицата. Да трябва да се конфискува, носиш отговорност наравно с тоя дето е карал. Като не искаш да носиш такава отговорност не си даваш колата, много е просто. Аз не искам да нося такава отговорност, за това не си я давам. Като си я дал гориш. Проблема в случая с глобата е, че знаем каква е събираемостта у нас. Ще го глобят, тоя си взима фирмената кола и пак си я кара, дали ще вземат глобата я камилата камиларя. У нас разбираме само от крайни мерки, инак Ганьо все бяга по тъча да намери дупка и да се шмугне.

Да, закона трябва да в за всички, но у нас е само "За Кон". За лъвовете не важи и за тях всичко може. За това не става да било либерално, само крайни мерки ни оправят нас! Всички аспекти да са покрити, но с най-строго наказания. Като видим, че ситуацията се подобрява, за това имаме парламент да направи поправки и готово. 

Ами, добре. Пожелавам ти тогава, щом в такъв свят искаш да живееш, само с абсолютизмите на законите да се сблъскваш. :) 
Аз не желая.

Posted (edited)
10 hours ago, jozo said:

Да, закона трябва да в за всички, но у нас е само "За Кон". За лъвовете не важи и за тях всичко може. За това не става да било либерално, само крайни мерки ни оправят нас!

Добре де, колкото и крайни да са мерките - като работят по описания от теб начин - и ръка да режат, ако си пил - кел файда, ако важи само за "конете"?

Edited by Antares