Jump to content
BulForum.com

Klikni = klekni

fon_tomov

Recommended Posts

Що не дискутираме как говорат в Шопландия? :P

"Олелелееее... този се връща бел от морето"

Myaxaaaxaxaaxaa

:punk

• Replies 83
  • Created
  • Last Reply

Може ли някой да ми обясни смисъла от подобна тема и трите исписани страници???До тук разбрах единствено, че във всеки край на България се говори различно.И после???

В Пловдив се говори НАЙ-ПРАВИЛНО,това "И" според мен не се използва само тук,но и в по-голямата част от страната.Друг е въпросът за "майната" която на последък пак излиза на мода...струва ми се че преди 2-3 години доста беше позабравена

Тая Стойка ни направи на маймуни всички...

Що не дискутираме как говорат в Шопландия? :P

"Олелелееее... този се връща бел от морето"

Myaxaaaxaxaaxaa

:punk

Какво значение има как говорят в София :confused Ние живеем в Пловдив и важното е ,че тук се говори неграмотно.Какво толкова са ви направили софиянци не разбирам бе хора, вие комплексари на тема провинция ли сте какви сте???

Навсякъде има различни диалекти... незнам дали го осъзнавате.Най-чист български се говори в Велико Търново.

Spored men ne zavisi ot kade si a v kakva sreda si izrasnal (priqteli,roditeli i t.n.)

za6toto poznavam 2-ma bratq ediniq si govori 4ist bulgarki a drugiq... leleee :sick

ta 1-viq jivee v smirnenki a drugiq v kar6iaka ot okolo 10 godini

Ne znam kvo mislite vie ama az sadq po tqh

В Пловдив се говори НАЙ-ПРАВИЛНО,това "И" според мен не се използва само тук,но и в по-голямата част от страната.Друг е въпросът за "майната" която на последък пак излиза на мода...струва ми се че преди 2-3 години доста беше позабравена

Тая Стойка ни направи на маймуни всички...

Не мога да разбера какво ви е виновна Стоика!!! :huh: По различно ли започнахте да говорите или кво...Или защото шопите подеха тая тема???Аз лично се гордея със Стоика! :D

Навсякъде има различни диалекти... незнам дали го осъзнавате. Най-чист български се говори в Велико Търново.

Тук вече не съм съгласен.

Така са те учили в училище, че във Велико Търново се говори най-правилно, но чувал ли си как говорят в действителност?

Пример (обръщение на полицай): "Авре мóмчета недейте да правите тъй ба!" и още думи като "рекъта", "водъта", "горъта", "кучанцито" и т.н. струват ли ти се изказани правилно?

Според мен всеки край на България си има своя диалект, жаргон (тук от значение е и възрастта) и хора които говорят правилно.

Тук вече не съм съгласен.

Така са те учили в училище, че във Велико Търново се говори най-правилно, но чувал ли си как говорят в действителност?

Пример (обръщение на полицай): "Авре мóмчета недейте да правите тъй ба!" и още думи като  "рекъта", "водъта", "горъта", "кучанцито" и т.н. струват ли ти се изказани правилно?

Според мен всеки край на България си има своя диалект, жаргон (тук от значение е и възрастта) и хора които говорят правилно.

Да,чувала съм ги как говорят в действителност,тъй като майка ми е от там и имам доста приятели в Търново,и да ти кажа много добре си го говорят хората.И тоя пример,където си го дал е много тъп и няма нищо общо с говора там. ;) :huh:

Iskam da popitam:

Viarno li e che ako na edim plovdivchanin mu kazesh klikni (sirech ka klikne s mishkata) i toi bil kliakal (sirech stava i kliaka)? :D  :D  :D

освен да клекна :huh: :confused всичко тръгна от онова цветущо предаване Big Brother , където онзи индивид Стойка излагаше цял Пловдив !!!

Хора едно ще ви кажа.1 икане в пловдив има обаче,не всички пловдивчани икат

2 Най правилно говорят единствено само по новините :P

ПС две неща съм казал не едно :bgrin:

освен да клекна  :huh:  :confused всичко тръгна от онова цветущо предаване Big Brother , където онзи индивид Стойка излагаше цял Пловдив !!!

1. Вече споменах веднъж, ама явно почти никой в този форум не чете предишните постове - погледни датата на 1-вия пост не смяташ ли че през 2003 година Биг Брадър не е бил и проект в България!?

2. Кой те кара да се олицетворяваш със Стойка( и Чалъмка :) ) Един интелегентен човек може сам да си направи извода, че не можеш да съдиш по един човек за цял град, а останалите нямат значение. Освен ако точно тяхното мнение не е по-важно за теб!

Не мисля,че един пловдивчанин прави това.Разликата е много по-голяма,за да смятаме,че това е просто заради нашето така характерно "И"

Кво значение има говора ?

Абе квото и да са говори никой не може да каже "Аз и-кам"... Повечето хора не се осещат и за тва казват "Нищо подобно, много твърдо си говорим." И то си е до човека по принцип, освен ако от 3-годишен родителите не са ти и-кали докато са те учили да говориш :P

Забелязах,че доста хора нападат Стойка от ББ,поради това че била изложила Пловдив с говора си.Трябва да ви призная,че аз пък съм и много благодарна.

Когато я чух за пръв път как "и"-ка много се подразник.Казах си-"тая к'ва селянка е"Но точно тя ме накара най-накрая да се вслушам как говоря аз и повечето хора около мен и действително смело мога да кажа ,че в Пловдив се злоупотребява с и-то.Дори хората,които съм смятала,че говорят изключително правилно ,дори те на нялои места казват "и" вместо "е".

Поне за себе си мога да кажа,че Стойка ме накара да говоря много по-правилно.

PS!Замислете се как казвате "че" или "чи".(С това не се стремя да обидя никого,възможно е Вие да говорите правилно)! :P

Абе квото и да са говори никой не може да каже "Аз и-кам"... .

Аз и-кам. мога и да е-кам кат шопите. мога и да замеквам кат варненци. мога да говоря и твърдо кат северняците. мога да говоря и на родопски. македонския пък ми е татерен език. та това прави ли ме полиглот? според мен не! просто мога да се нагаждам бързо към наречията в съответната зона и това е красотата на езика ни - много е гъвкав и приспособим. и да в пловдив и-каме много повече отколкото в софия, но по-малко отколкото по морето. в софия пък е-кат, а положението на ударенията го приемат само кат препоръчително и няма и един шоп, който да може да говори в единствено число :)

Ако целта на Big Brother е била да покаже простотията на нацията - успяха. Че не беше шоу - не беше. Не е толкова важно онази "пипирудъ" дали е и-кала или не. Във всяка област на наш'та мила родинка се говори особено. Но някои отговорни събратя от Brother-a преиграха с кастингите и вкараха в къщата олигофрени(ки) и тикви(чки). А Стойка просто е върха. Едно време плашеха малките деца с торбалани и баби яги т.н. - е сега имаме нов член в бандата. Стойката плаши и с вида си и с приказките.

В Пловдив и-кане има! и аз понякога и-кам, но това не се отнася за всички пловдивчани и определено не в такива количества , каквито им се иска на някои :devil Аз лично съм чувал хора от други градове да и-кат понякога!!! искам също да кажа, че не е точно Пловдив града със смешния диалект!!! който знае къде говорят книжовен български, нека ми прати пм, щот аз не се сещам :confused ;)

п.с. само не ми казвайте София, щот там като говорят за себе си , употребяват множествено число :lol: :excl: :D кво да говорим повече :excl:

аи, аз отиваме да спим! хахаа

Моя даскал по литература твърди, че в централната част на българия, т.е.точно тук, се говори най-правилно. На запад и на изток диалектите се засилват, и мисля че всеки би се съгласил. Естествено навсякъде има хора които говорят правилно. Идеята е че на запад е-то измества и-то, на изток и-то измества е-то, а ние сме по средата и съответно е-тата и и-тата са балансирани и по-близки до книжовния език.

Все пак дори и да има много "и" тука, шопите освен "е" също сменят ударението и правят доста други поправки в езика като: "ке одим", "не моем уе копелле"(с много меко л), "дека" и т.н. и т.н.

Има един лаф:

- Пловдивчани яли и пили...

- Какво пили?

- На грил! :lol:

небеще ли :

- Пловдивчани яли и пили...

- К'во яли?

- Пили

- Какво пили?

- На грил!

Живял съм и в София и в Русе и в един далечеееен далееечен град нарече Ивайловград,обаче навсякъде са се кефили на говора ми нищо че икам,важното е най гъзарското в говора на един пловдивчанин и това е МАЙНА,хората из България направо си умират за това МАЙНА,даже и в Асеновград и в цялата околност ни пунтират в тва МАЙНА,и мога да ви кажа че тва МАЙНА компенсира цялото тва икане.МАЙНА!!!! :thumbs-up:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...