Jump to content
BulForum.com

Klikni = klekni

fon_tomov

Recommended Posts

• Replies 83
  • Created
  • Last Reply
Каквоти и да си говорят някои хора Пловдивският край говори най-чист български  :P

Е тук не съм съгласен и аз! Въпреки, че съм Пловдивчанин и си обичам града не мога да се съглася, че говорим най-правилно!

Ако говорим за правилен български в новата му форма, най-правилно говорят по радиото и телевизията, както каза някой! :) Но за книжовен български мисля, че най-правилно говорят във Великотърновско!

Не се напъвайте - далеч не сме "най-правоговорните"

това му е хубавото на езика ни - късето и както и да го чуеш - все му се радваш

Grimjaur - обиден съм колега, пренебрегваш Сивушко хахахахаха

Това дали имаш акцент или не според мен зависи най-вече от родителите, а това от кой край на България си оказва незначително дори нищожно влияние върху езика, т.е. по накратко ако ти е вродено да си селянин трудно ще се справиш с акцента :P

Наистина това му е най-хубавото на езика ни, защото е полидиалектен. Където и да отидеш, все ще говориш що-годе правилно. А за най-правилния книжовен език-само в най-новия правописен речник. По телевизията и радиото съм виждала и чувала такива безумия, че направо не ми е ясно как тези хора са способни да допускат такива грешки. Любимото ми е пропусквателен пункт... Да знаете, че джаз се пише ДЖАС :) и т.н.

А относно мекото говорене в Пловдив, това си е нашето наречие. Единствено от нас зависи дали ще се подчиняваме на нормата на източното наречие, където редукцията на гласни е силно застъпена(любимата ми думичка по този повод е зилену). За сметка на това пък тук използваме по-правилно нормата за ятовия преглас... Никъде в България не говорят най-правилно, защото няма такъв диалект. А споменатото Търново... Да ме прощавате, ама чували ли сте ги там как говорят?...

За съжаление на цяла България оповестявам този факт:

В Пловдив не се говори на "И" (вместо "Е")

Само хора, идващи от някое село (като Стойка) си говорят така.

Да ме прощавате, ама чували ли сте ги там как говорят?...

ДА! Аз съм чувал. Поставят "ъ" след някои думи. Вземи една книжка, ама да е малко по-старичка така и виж как се изписват думите - Смъртъ и т.н. Е вярно има разлика от писане до говорене, ама това ъ точно от там идва. Това е автентичния книжовен български. Аз го отдавам на факта, че Търново е била последната българска столица от 2-рото българско царство, а и след освобождението на Източна Румелия!

Не си прав,чувал съм много кореняци пловдивчани да говорят на"И".Аз също съм кореняк защото и дядовците ми са живяли в Пловдив,но понякога като се замисляи се хваща,че "И"кам.Замисли се и ти и ще разбереш,че съм прав.Просто така си говорим,но в това няма нищо лошо.На всякаде по света различните раиони имат свои диалект.

Съжалявам, пич.Не мога да се съглася.Определено имах доста хора които "и"-кат и със сигурност не са от селата,аз познавам доста.Но какво от това че "и"- кат и не слагат правилното ударение на някои думи.Точно това отличава пловдивския диалект от говора в другите краища на БГ,той си е наш майна,защо пък да се срамуваме от него,не мисля че ни прави по тъпи или нещо подобно .Това го има навсякъде по света - една държава,един език - доста диалекти.В крайна сметка всеки си решава дали да кара на "и"-то или да се опитва да говори правилно,но мисля че е добре пловдивчани да съзнават, че не са те тези, които говорят най-правилно и че това "и"-кане го има.

А колкото до софиянците и това как се подигравали на пловдивчани за "мекото говорене" ще дам един пример от преди няколко месеца : с мой познат питаме един софиянец как да стигнем до едно посолство и отговора:"Първата у уево и после у десно и его е посолството".И знам че това не е бил единичен случай.Слагането на "е" накрая на немалко думи от страна на шопите,което в доста случаи е излишно, не би трябвало да им дава толкова самочувствие да се подиграват на другите,но нали ги знаете ...столичани.

На всякаде по света различните раиони имат свои диалект.

Еми тва си е истината. Няма кво да спорим. Айде сега искам админите да затворят темата и точка.

Това е спор по нещо естествено.

Все едно да спорим бели ли сме, негри ли сме - то си е факт, от който няма защо да се срамуваме.

Това дали имаш акцент или не според мен зависи най-вече от родителите, а това от кой край на България си оказва незначително дори нищожно влияние върху езика, т.е. по накратко ако ти е вродено да си селянин трудно ще се справиш с акцента  :P

много бъркаш с това изказване пич

не намесвай селско-градския въпрос с лингвистиката

никой родител не "учи" децата си на акцент

просто те растат в определена среда и копират /дори и неволно/

примерно невъзможно е да си расъл в Русе и да говориш на майна

P.S. Абе защо се срамувате от това, което сте???? Аз лично се гордея. И го казвам от позицията на човек, живял 20 години в София.

Това и-кане идва с "кореняците", които са го пренесли незнайно от къде, когато Пловдив започва да се развива като тъговско селище, в това да имаш акцент няма нищо лошо, важно е да притежаваш други качества които ще те направят личност независимо от това къде си роден и как говориш B)

kvito i gluposti da se pi6at samo edno 6te kaja vidq se sno6ti na testa na naciqta plovdiv na koe mqsto be6e i sofiata na koe be6e taka 4e plovdiv e 10 klasi nad sofia

...в това да имаш акцент няма нищо лошо, важно е да притежаваш други качества които ще те направят личност независимо от това къде си роден и как говориш  B)

Тааа.... Както казах....

Еми тва си е истината. Няма кво да спорим. Айде сега искам админите да затворят темата и точка.

Все едно да спорим бели ли сме, негри ли сме - то си е факт, от който няма защо да се срамуваме.

Айде бе :ghost То почти на всякъде в България или се говори на "и" и "йе" или някои думи само се намекват.

След буквите г,к,х "е"-то се произнася като "йе".Пример: Гергьовден(нормално се изговаря гйергьовден),щото е много трудно да изречеш гергьовден.Иначе и шопите в някои думи си казват чисто И

Чакай ся малко! Не смяташ ли, че не ти определяш коя тема да се затвори и коя - не? Той искал.. :angry: Като си толкова голям философ ще ми кажеш ли за какво е предназначен даден форум? Не е ли за разискване на теми засягащи голяма група от хора? 2 поста пусна и двата не бяха по темата! А и ти пък какъв мерак имаш да се затваря? Като не ти се спори - недей!

Споделям мнението, че до известна степен диалекта, а не акцента(както няколко пъти беше кръстен), се определя не само от местноста, но и от редица други фактори: култура, навици и т.н. Пример: братовчедка ми е от северна България, но нито веднъж не съм я чул да говори на "ъ", за разлилка от братовчед ми :)

Аз съм убедена че тва и-кане или е-кане си е напълно до човека

наистина из цяла България,във всеки район си има диалект ама не смятам че в

Пловдив кликни=клекни

едит:Мерси,AlekS :)

Малее... 3 страници... , ша зема да съ извинъ на Клуба&sMARTBomber за магаренцету...!

По темата: не е вярно твърдо!Учил съм в Пловдив 4 г. и живея на 36 км оттам, така че имам впечатления и "очи" да говоря.

И-кането или по точно потъмняването на гласни като "ни мога" "тилифон" "питнайси" и прочие е адски дразнещо явление в Пловдив.Забелязвам ,че голяма част от хората са свикнали да говорят така и не им прави впечатление и даже така пишат в този форум например.В крайна сметка всеки може да си говори и пише както си иска - въпрос на личен избор e да си неграмотен или да се показваш като такъв.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...