Jump to content
BulForum.com

Водно охлаждане за процесора

Recommended Posts

абе тва водно поне на външен вид ми изглежда много добре,компактно .. пък и за 100на лева .. я някой,който се е сблъсквал с него да каже дали на практика е толкова хубаво ..  :ph34r:

Не е хубаво :(

А иначе адреса на ЕРА-та е Янко Сакъзов 19 :)

За тези пари си вземи Therlamright ALX-800 и някаква хубава перка, ще е 100 пъти по-ефективно-------Lame One s teb se poznavame li4no i mislia 4e predlojenieto na Stefan e nai uda4no za teb.

Моля да ме извините за офтопика,

@Lame_One: Както се изразяваше един модератор - не се изказвай неподготвен. Ако си мислиш, че двигателите с вътрешно горене работят в режим при 40÷60 °C, много си далече от истината. Вземи прочети малко, вместо да се хилиш или ако те мързи, питай баща си или евентуално по-големия си брат, да ти обяснят за температурните режими на ДВГ. Стените на цилиндрите се загряват докъм 110÷115 °C и тогава двигателя работи в оптимален режим. До колко ще се нагрее според теб водата, която е в непосредствен допир с тях? А антифриза се препоръчва и заради антикорозионните, както и смазващите си свойства. Иначе температурата се поддържа в граници около 90 °C и варира за различните двигатели.

@Midex, аз мога да цитирам препоръчването на антифриз като охлаждащ агент целогодишно в официално ръководство по обслужване и ремонт на автомобил Рено. Ти като си чел какво можеш да цитираш?

@alchemy ти се химика ти казваш кое как е аз мога да кажа само че антифриз се използва предимно през зимата защото водата замръзва

ПРосто зимата антифриза е задължителен, защото като замръзне водата става лошо.Лятото можеш и да караш с вода, но с антифриз е по-добре.Това, което го пише в ръководството за реното го пише и в повечето останали ръководства..Иначе моята Тойота нормалната работна температура и е точно 90 градуса :)

@Midex, аз мога да цитирам препоръчването на антифриз като охлаждащ агент целогодишно в официално ръководство по обслужване и ремонт на автомобил Рено. Ти като си чел какво можеш да цитираш?

Уффф...аман от разбирачи...добре, с риск да получа някой бан, че поствам офтопици ще ти цитирам малко от стр. 78 на една "автомобилна" книга с автор Емил Николов Димитров (второ издание):

"......Това се дължи на по-ниската топлопроводимост и топлопоглъщаемост на незамръзващите течности. Те променят температурния режим и условията на работа на двигателя. При ниски температури антифризът спомага за по-бързото затопляне на двигателя до нормалната работна температура. От това косвено се намалява износването...бла...бла...бла......

Но когато температурата се повиши над 15 градуса С, температурният режим на двигателя се влошава. Охладителната уредба не е в състояние да отведе необходимото количество топлина и се стига до прегряване на двигателя. На практика това означава, че при един и същ обем, при една и съща скорост, антифризът поема с 30-40% по-малко топлина от водата. Ако температурата на въздуха е ниска, радиаторът може да отвежда излишната топлина, но ако тя се повиши, нормалният топлообмен се нарушава. Температурата на вътрешната повърхност на цилиндъра достига до 180-200 С, а понякога и повече......"

Нататък не е интересно....Вярно - отнася се за коли, но нали говорим по принцип за качествата на антифриза и водата. Много ясно, че ако имаш един супер мощен фан и огромен радиатор, все ще е тази дали си с антифриз или вода, но в практиката далеч не е така. Както и да е...няма да споря...ако имаш забележки по горното ще ти дам адреса на издателството на книгата да се оплачеш там. :D

Това си е точно така за водно е наи добре да се използват течности които са добри агенти т. е. такива които имат добра топлопоглъщаемост а със сигурност мога да кажа че наи бързо замръзва наи чистата вода От тук може да се направи извода че е наи добре да се използва максимално пречистена вода

П.П. По една случайност и аз имам Рено, като съветът за антифриза е същият, но като видиш с какъв радиатор е окомплектовано ще разбереш защо. На следващата страница (79) пише и друго, което умишлено пропуснах, но сега ще го пиша:

".....За да се избегнат лошите последици, при капсулованите охладителни уредби скоростта на движението на антифриза се увеличава 2...2,5 пъти или 1...1,5 пъти се увеличава повърхността на радиатора. Когато това е направено, заводът-производител препоръчва охладителната уредба през цялата година да е заредена с антифриз. В противен случай правилно е само през зимата да се използва антифриз, а през останалите сезони - вода (дестилирана)".

Пак повтарям - като ти е голям радиаторът, няма особено значение с какво ще се охлаждаш - той компенсира. И естествено да се препоръчва целогодишно само антифриз, защото той има и други качества (най-вече антикорозионни).

Но нали говорим за водни охлаждания за компютри. А те най-често се ползват при овърклок, а знаете че запаления клокаджия гони всеки мегахерц в повече. Убеден съм, че и антифриз ще свърши работа, но тук радиаторът никога не е "достатъчно" голям, както и фанът не е никога "достатъчно" безшумен и му пускаме 7V и т.н. Това и само това имам предвид - коефициентът на топлопоглъщане на водата, респ. - антифриза. Тези физични закони са даденост и не съм ги измислил аз. ;)

Edit: А и нали имам температурен датчик на таблото, лятото съм карал и с едното, и с другото, та мога да направя сравнение. А за компютрите - кой с каквото иска да си ги охлажда - аз само споделям информация. :)

Последно всеки да си слага каквото му е кеф.

На реното радиатора му е нормален, на сегашната ми кола е още по-малък и пак се препоръчва антифриз.

Но Midex е прав, това е тема за водни охлаждания за компютри, мисля ,че достатъчно я осрахме.

• 3 weeks later...

В райна сметка какво водно си купи?! Аз май от утре и аз ще имам водно :) 170лв втора употреба WW. Чудех се дали да не си взема дънна платка - ама по добре е вода ;)

В райна сметка какво водно си купи?! Аз май от утре и аз ще имам водно :) 170лв втора употреба WW. Чудех се дали да не си взема дънна платка - ама по добре е вода ;)

от Crazy_hatteR® ли ? :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...