Iv4ity Posted August 31, 2004 Share Posted August 31, 2004 Одеве си вървях по улицата...и видях едно много сладко момченце,което просеше...и ми стана много кофти...и дадох му малко стотинки.това ме провокира да напиша тази тема:като видите някой,който проси или въобще се нуждае от помощ...дарявате ли някакви средства.то верно че има много хора,които се нуждаят,но не може да се помогне на всички особено на децата но,както и да е...въпросите ми:дарявали ли сте някога дрехи,пари,въобще...с каквото е можело да помогнете?или просто избягвате благотворителността? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Freely Posted August 31, 2004 Share Posted August 31, 2004 i men me e jal za takiva ne6tastni hora.vinagi pomagam s kakvoto moga,no samo NE NA CIGANI-mnogo me draznqt ciganite-pulna mafiq sa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted August 31, 2004 Share Posted August 31, 2004 Доста пари съм давал, но изобщо несъм сигурен дали отиват по предназначение . Link to comment Share on other sites More sharing options...
LOKOMOTIVcho Posted August 31, 2004 Share Posted August 31, 2004 На мен дрехите като ми станат малки и майками ги дава на някакво момче,което било бедно...но иначе на цигани - НЕ !!! EDIT : И мен много ме е жал за такива дечица ама какво да направим,като държавата ни е бедна - ние не можем да направим почти нищо,но управляващите могат !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted August 31, 2004 Share Posted August 31, 2004 Доста пари съм давал, но изобщо несъм сигурен дали отиват по предназначение . <{POST_SNAPBACK}> Точно за това пари не давам. Когато ме спрат с думите "Дай пари за хляб", или от сорта - водя ги до първия магазин и купувам ядене. Интересното обаче е че в 90% от случаите отказват предложението. Защото парите не им трябват за харана, а за ракийка примерно или подобни екстри. Предлагал съм и дрехи. И пак е същото - уж нямат възможност да се облекат, а отказват подаръка - искат сухо... Или може би Хюго Бос или Армани, не знам. В такъв случай предлагам да свършат нещо дребно, някаква дреболия, дето спокойно мога да си я свърша и сам и в никакъв случай не струва примерно чак 5 лева - но с нея да заслужат тези 5 лева. И пак отказ в 90% от случаите. Що ли? Тези ми наблюдения ме правят песимист в тая сфера. Не вярвам в "благотворителността" у нас - цялата работа е фундаментално сбъркана. Деведесет процента от тези хора нямат нужда от благотворителност в действителност. Не и така както те я разбират. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ITI Posted August 31, 2004 Share Posted August 31, 2004 Абе, когато дадеш пари на циганка с дете се радваш, че си направил добро, обаче после като я видиш същата тая с твойте пари да си купува кафе се ядосваш адски. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teddy-King Posted August 31, 2004 Share Posted August 31, 2004 Пари давам само на уличните музиканти! Те поне правят нещо, за да си ги заслужат! Link to comment Share on other sites More sharing options...
stefan Posted August 31, 2004 Share Posted August 31, 2004 Много рядко давам вече...те направо се осраха с тая благотворителност. На циганките никога не давам, защото после или кафенце, цигарка, джиесемче, дрешка, а детето си стои гладно или рови по кофите. На бабите, които просят за хляб също вече много рядко давам, поради причините, посочени от overman , защото за съжаление е напълно прав..има и хора, които наистина имат нужда, но е трудно да определиш на кой му трябва и на кой не.... А пък тия с картичките направо ми иде да ги бия вече , или пък потните лелки, където обикалят с разни фишове... Една позната продаваше такива картички, "благотворителни" Например за някакво хлапе, или пък за дом за сираци. Картичката струва 2 лева. 50 стотинки остават за продавача. Примерно левче е за мошенниците, и за дома да отиват 10 стотинки, ако изобщо виждат нещо от тези пари.... Изобщо единствената благотворителност, за която съм с 2 ръце е да се дават пари директно, например да си носиш старите дрехи, играчки, някой стар компютър в дом за сираци, или пък пари, но само по банков път. Из много други форуми събират стари компютри и ги дават на сирачета, много ми се иска и тук да направим нещо такова.Ако има желаещи може да ми пуснат ПМ, да отворим една темичка и да организираме нещо. Принципно даже незнам къде има такъв дом из града, но ако имате излишни чаркове по мазетата това е много по-добър начин да се отървете от тях, от колкото да ги продадете за стотинки. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ra4eto Posted August 31, 2004 Share Posted August 31, 2004 Ami davala sam i pari i drehi ama ne na cigani ,6toto te ne zaslujavat. Posledniq pat be6e na edna baba v Sofia,kqto neznam otkade izkara edno malko list4e s Bogorodica i mi go podari Link to comment Share on other sites More sharing options...
evi^^ Posted August 31, 2004 Share Posted August 31, 2004 аз ,когато мога,давам на всеки,не ме интересува циганин-или не,аз давам,а пък те да правят каквото искат с парите. поне знам,че съм дала и може би съм помогнала някакси,защото ако си мислим,че всеки циганин или циганка проси,за да си купи кафе,цигари или алкохол,може да откажем да дарим пари на някой,който наистина е в нужда. това е моето мнение по темата! поздрави на всички във форума. Link to comment Share on other sites More sharing options...
velvet_underground Posted August 31, 2004 Share Posted August 31, 2004 По принцип рядко давам пари на разни хора.Циганите ги изключвам съвсем,защото там парите никога не отиват по предназначение.На уличните музиканти давам когато имам възможност.Даже има едно момче,което много често свири на китара и хармоника на главната-супер готино ми става като го чуя и оставям каквото имам.Дрехи давах преди,сега нещо умря работата.Абе понякога се случва да видиш някой,който наистина има нужда от пари,за да се нахрани или нещо подобно.То просто си личи.Иначе няма лошо в благотворителността.Преди време бях в БЧК и съм събирал много пъти пари по разни прояви за домове за сираци.А там е адски тъжно,просто нямате представа колко.За тези деца винаги бих дал нещо. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iv4ity Posted August 31, 2004 Author Share Posted August 31, 2004 .Преди време бях в БЧК и съм събирал много пъти пари по разни прояви за домове за сираци.А там е адски тъжно,просто нямате представа колко.За тези деца винаги бих дал нещо. <{POST_SNAPBACK}> прал си.в домовете за сираци е наистина тъжно.в старото ми училище имахме една учителка,която редовно правеше акции за събиране на помощи за един дом за изоставени деца в с.Орехово.та покрай всеки празник...събирахме пари,храна,дрехи...и децата бяха много щастливи.защото живеят с по 18 стотинки на ден!един ден отидохме лично да ги видим...цял ден бяхме с тях...забавлявахме ги...накрая като си трагвахме...те се разплакаха и казаха че този ден е бил един от най-хубавите в живота им!наистина е хубаво,когато знаеш че средствата отиват при някой,който наистина има нужда! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted August 31, 2004 Share Posted August 31, 2004 Давал съм.Но рядко.По-често дарявам кръв. Един-единствен път ми е било платено за кръводарение и аз даже не исках тези пари ...ама гонят ли те - бягай,дават ли ти - взимай.И като се позамисля-знам,че този половин литър кръв си е заслужавал тези пари.Поне човекът оживя. Който има нужда - да се обажда - няма проблеми да дам кръв,пък и моята е 0+. Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_anton Posted August 31, 2004 Share Posted August 31, 2004 най-често давам на някой сиганче което е малко и ме жал за него или на някой музикант който наистина го заслужава!иначе за тва че парите не отиват кадето трябва верно е но няма какво да направим освен ако наистина не им купиш 1 хляб и тва е! Link to comment Share on other sites More sharing options...
prepe4eniq Posted August 31, 2004 Share Posted August 31, 2004 Давам в училиште или на музиканти.Мноо съм жалостив мамка му Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rex Posted September 3, 2004 Share Posted September 3, 2004 Никакви пари не трябва да им давате на тия просещи боклуци-преди да избързвате със заключенията, че съм расист и кой знае какво още ще ви кажа и защо. Аз преди бачках в магазин на главната и редовно имаше мангали/и не само мангали а и българи/в района които просеха. Начи лично съм виждал и то неведнъж един *ибан мангал с едно бебе как му дават жълти стотинки, а той ги хвърля след тоя който му ги е дал и вика, че иска бели и жълти не му трябват/като се замисля не знам как никой не го преби за това ама нейсе-късметлия / . Има един друг боклук без крак с патерица-българин, сигурно сте го виждали-та тоя нарочно се чопли/колежките полудяваха като видеха как се чопка/ и се разголва лятото да има по жален вид и като минава някой покрай него си раздвижва чуканчето, което е било крак нарочно да изглежда по жално. Него също съм го виждал всяка вечер да си брои парите и да знаете, че пича под 20лв/ден не падаше/и това чисти пари-не ги лови данък, а аз тогава бачках за 10лв/ден/. Изобщо не ги съжалявайте като не знаете колко пари изкарват! Също така съм виждал как *ибано малко *едерастично просещо циганче му купуват закуска и онова я изхвърля в коша пред човека, който му я е купил и си иска стотинки/за това обаче яде яки шутове после /. Една сравнително млада жена пък един път просеше в кафене, и и дадоха от съседната маса 20стотинки, а тя вика направо "ееее, нямате ли 50ст за хляб "/като се замисля тя даже направо си искаше цели 50ст съвсем открито без "моля","ако имате" и т.н./. Виждал съм и тъпа *урвенска мангалка как учи лапето си да говори жално и го праща да върви след хората да проси докато тя лежи с друго в скута и също проси. Изобщо ако някой работи или е работил на място където такива ***************** боклуци се срещат редовно би ме разбрал кристално ясно. BTW Истинските хора, които имат нужда от помощ си личат отдалече, ама това не е никой от просещите боклуци по главната. Например оня ден видях един човек с патерици, който излизаше от втора поликлиника и не знам дали тежеше и 20килограма/такива хора обаче обикновено се борят за някоя стотинка в повече да им отпусне държавата/. Но тия хора, които АМА НАИСТИНА имат нужда досега не съм ги виждал да просят/което значи, че дори и да има такива сред тях които просят са малко и от личен опит със сигурност не се срещат по главната/. А *ибаните боклуци по главната са за трепане-трябва да ги избият като бясни кучета *амицата им. Всичко това, което ви пиша е 100 процента истина, защото съм го виждал със очите си, а не съм го слушал от други. Ако все още има невярващи в написаното и съжаляващи тия************* нека просто да си намерят работа някъде където редовно се среща тая измет и сами ще се убедят с очите си. Написаното по-горе не се отнася за разни хорица с китари, гайди, хармоники и какво ли не които се срещат на главната. На тях им правя евала и като имам стотинки им давам, защото те си ги изработват/или е лъжа в тоя *ибан живот да чуеш някаква весела музичка, докато си се разбързал към поредното си задължение/облизване/подлизурство на мазничкия си шеф или просто отиваш някъде/. Сигурно не е приятно за хората, които постоянно ги слушат щото омръзват, ама аз като имаше пред моя магазин винаги им се радвах. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted September 3, 2004 Share Posted September 3, 2004 Рекс.......в някои отношения по 1-ви,2-ри и 3-ти абзац си прав. А за последния тези хора са превъзмогнали личното си достойнство-за което наистина трябва да им се отдава нужното уважение. Истински случай-мангал ми иска 20ст.-дадох му(имах просто в мен),а той отиде да си купи лепило-пред мен... После не можах да си изчистя кубинките Такива наистина трябва да бъдат пребивани.А много по-гадна е гледката на циганка,друсаща детето си, за да г о прати след това да проси. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stenli Posted September 3, 2004 Share Posted September 3, 2004 Ами и аз като ov3rm4n предпочитам да дойдат с мен да им зема нещо от магазина някоя закуска или нещо каквото и да е, но за съжаление те явно искат само парички Рядко оставям пари даже бих казал почти никога. Иначе във училище нали знаете минават разни хора и продават картички за някое дете да се направи операция. Винаги съм си зимал. Обаче като гледам много малко хора правят същото. От 20 човека аз и още 2 момичета си зехме Link to comment Share on other sites More sharing options...
`Kiara Posted September 3, 2004 Share Posted September 3, 2004 Но тия хора, които АМА НАИСТИНА имат нужда досега не съм ги виждал да просят/което значи, че дори и да има такива сред тях които просят са малко и от личен опит със сигурност не се срещат по главната Rex съгласна съм с теб Когато беше акцията по коледа организирана от Славито Мтел и другите оператори се раздадох Бях дала около 6 лв и всеки от нашето семейство поне по два smsа бяха пратили Обичам да помагам и също съм давала дрехи които вече са ми малки или които не нося но давам само тези които са запазени А на тези цигани....за тях без коментар Не мога да ги понасям Много са досадни А като видят някое момиче което върви само говорят му глупости Иначе помагам както мога на тези които наистина имат нужда Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rex Posted September 3, 2004 Share Posted September 3, 2004 Иначе във училище нали знаете минават разни хора и продават картички за някое дете да се направи операция. Винаги съм си зимал. Обаче като гледам много малко хора правят същото. От 20 човека аз и още 2 момичета си зехме <{POST_SNAPBACK}> Съжалявам, че трябва да те разочаровам, ама си се набутал. Както пише и Stefann по горе, аз мога да потвърдя, че написаното от него за картичките за съжаление е вярно - имам един приятел, който работеше в рекламна агенция и продаваха такива картички. Струваха 2лв, от тях 1лв прибираше шефката,50ст този,който ги продава и останалите 50ст се водеха, че отиват вече за помощ ама това приятелче ми казваше, че много се съмнява наистина да е така. Така че не се доверявай на такива хора, защото те са повече за трепане и от гадните *ибани *едерасти и *урви където просят по главната, защото се опитват да живеят от човешкото нещастие/извинявам се предварително и написаното не се отнася за тези, които наистина събират пари за благотворителност, но досега няма доказан случай, че има такива хора, които ходят по улиците и събират пари с благородни цели => и да има са МАЛКО, а Другите дето са за трепане предполагам че всеки един от нас ги е срещал и продължава да ги среща/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Valkyre Posted September 3, 2004 Share Posted September 3, 2004 Nikoga pochti ne davam pari na prosiaci Osobeno ako sa cigani.shtoto neznam koi kaza che parite ne otivat za xrana a za lepilo i rakia.vednaj gledax niakav mangal po televiziata pitat go nashia kolko izkarva na den i toi-ami kolko okolo 30 leva. .Kak 30 leva na den si vikam toi bashta mi izkarva kam 40 a toia 30.i te sa naistina edna goliama mafia explatirat deca davat im na tiax 50 stotinki a niakvi mafioti prebirat parite.Za tva nikoga ne davam pari na prosia ci i cigani. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rex Posted September 3, 2004 Share Posted September 3, 2004 А на тези цигани....за тях без коментар Не мога да ги понасям Много са досадни А като видят някое момиче което върви само говорят му глупостиИначе помагам както мога на тези които наистина имат нужда <{POST_SNAPBACK}> Така е Kiara - тия боклуци зарибяваха и колежките от съседните магазини където аз работех, хилеха им се мазно и въобще квито си представиш олигофренични изцепки още. Тоя дет се чопкаше постоянно даже си беше харесал едната и редовно и се мазнеше, а на нея и се повръщаше от него. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lsn26 Posted September 3, 2004 Share Posted September 3, 2004 Абсолютно съм съгласен, че в 99% от случаите парите или даренията не отиват по предназначение. Проблемът, според мен е, че дори човек да иска да дари нещо, никога не е сигурен какво ще стане после. Ако ги дари на фондация, пак лошо. Работих при нотариус и там дойдоха едни от една фондация, които прехвърлиха 2 автомобила на фондацията на трети човек. Познайте след две седмици при кого се върнаха колите - при представляващия фондацията, но вече не като такъв, а като частно лице. Да не говорим, че тия фондации с нестопанска цел всеки може да ги регистрира и после няма контрол на върху дейността им. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PSYCHOSIS Posted September 3, 2004 Share Posted September 3, 2004 Вчера минавах по "Иван Вазов". До едно дърво беше седнала циганка, до нея се търкаляше бебе. Тя държеше някакъв вестник и го сгъваше. Като усети, че минавам покрай нея, почна да мрънка "Бате, дай някоя стотинка! Дай на детето хляб да купя". БЕЗ ДОРИ ДА МЕ ПОГЛЕДНЕ! Спрях се и се направих, че си търся портфейла. Онази пак без да ме погледне "Бог да те благослови бате, добър човек си!"...В този момент ми се прииска да я наритам едно хубаво, ама се сдържах. Ама следващия път... Link to comment Share on other sites More sharing options...
R-Tronic Posted September 3, 2004 Share Posted September 3, 2004 аз лично сам ставал свидетел на това как на една циганка както и липсваше единия крак и порасна чудо нали не просто и свур6и работното време след като се махна на неино място доиде друга...просто това е една доста организирана мафиа Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.