gado Posted April 20, 2017 Share Posted April 20, 2017 Подобен въпрос, че да не отварям нова тема : възможно ли е стара система на дърва с вода риза, да бъде преработена в такава с пелети? Зависи от типа на горене на котела. А от типа водна риза пък зависи дали има смисъл да се прави тази гимнастика. Тоест, ако топлообменникът е много ходов, става, инак просто предаваш гюбюря за скрап и си взимаш нещо съвременно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
metodi_1912 Posted April 24, 2017 Share Posted April 24, 2017 Мнението Ви за Нико-н2011 Ямбол производство на камини на пелети търся и не мога да намеря нещо хубаво Link to comment Share on other sites More sharing options...
jijo99 Posted May 10, 2017 Share Posted May 10, 2017 Нашата е вече на 2г. и нямам никакви оплаквания. Захранва 4 големи радиатора, 1 бойлер и 1 лира. общо помещението е 150 квадрата, къща с изолация и картона на тавана със вата. за зимния период без да се спира камината изхарчи 1,5-1,8 т пелети, или около 550-600лв. купувана е от магазин Биомаса пловдив. Камината е Италианска проверено е. Никакви оплаквания до сега, в момента ми предстой да взимам още 1 за апартамент и със сигурност пак ще е от тях, още повече че в момента има енергийна ефективност и държавата ти връща 10 % от стойността на покупката. Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted May 10, 2017 Author Share Posted May 10, 2017 Нашата е вече на 2г. и нямам никакви оплаквания. Захранва 4 големи радиатора, 1 бойлер и 1 лира. общо помещението е 150 квадрата, къща с изолация и картона на тавана със вата. за зимния период без да се спира камината изхарчи 1,5-1,8 т пелети, или около 550-600лв. купувана е от магазин Биомаса пловдив. Камината е Италианска проверено е. Никакви оплаквания до сега, в момента ми предстой да взимам още 1 за апартамент и със сигурност пак ще е от тях, още повече че в момента има енергийна ефективност и държавата ти връща 10 % от стойността на покупката. Би ли дал линк към точния модел на камината, за която говориш? Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted June 21, 2017 Author Share Posted June 21, 2017 Понеже тази седмица вече се хванах сериозно с проекта за пелетно отопление вкъщи и обиколих почти всички складове/магазини за пелетни камини в Пловдив, на някои въпроси не можах да получа еднозначен отговор, затова да попитам и тук: 1) Има ли значение за работата на камината дали инсталацията ще бъде отворен или затворен тип? Повечето пелетни камини с водна риза (основно италианските) имат вграден разширителен съд, което предполага затворена система, но има и такива без и принципно е възможно да се изпълни отворена система с разширителен съд в най-горната точка на инсталацията. По принцип за моите нужди по-удобен ми е втория вариант но така и не успях да получа еднозначен отговор е ли възможно да се изпълни по този начин, или трябва задължително да е затворена система под налягане. 2) По отношение на самите пелети: разбирам, че има най-различни, иглолистни, широколитни, слънчогледови, смесени и тн. Четейки по форумите като цяло мненията се обединяват около тезата, че не вида на дървесината, а качеството на самите пелети е най-важно. Все пак, има ли някакъв обективен критерий (освен цената), по който да се ориентирам какви да взема, или на принципа проба-грешка трябва да налучкам кои ще работят най-ефективно в моя конкретен случай? Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted June 21, 2017 Share Posted June 21, 2017 За пелетите ще прецениш сам кое е най-добре за теб. Аз съм работил и със слънчоглед и с дървесина, изгорил съм и къмто 3 тира кукучки ако щеш. Всяко нещо има своите особености и ЦЕНА, която не е само в пари. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted June 21, 2017 Share Posted June 21, 2017 Ако Понеже тази седмица вече се хванах сериозно с проекта за пелетно отопление вкъщи и обиколих почти всички складове/магазини за пелетни камини в Пловдив, на някои въпроси не можах да получа еднозначен отговор, затова да попитам и тук: 1) Има ли значение за работата на камината дали инсталацията ще бъде отворен или затворен тип? Повечето пелетни камини с водна риза (основно италианските) имат вграден разширителен съд, което предполага затворена система, но има и такива без и принципно е възможно да се изпълни отворена система с разширителен съд в най-горната точка на инсталацията. По принцип за моите нужди по-удобен ми е втория вариант но така и не успях да получа еднозначен отговор е ли възможно да се изпълни по този начин, или трябва задължително да е затворена система под налягане. 2) По отношение на самите пелети: разбирам, че има най-различни, иглолистни, широколитни, слънчогледови, смесени и тн. Четейки по форумите като цяло мненията се обединяват около тезата, че не вида на дървесината, а качеството на самите пелети е най-важно. Все пак, има ли някакъв обективен критерий (освен цената), по който да се ориентирам какви да взема, или на принципа проба-грешка трябва да налучкам кои ще работят най-ефективно в моя конкретен случай? Ако инсталацията е отворен тип и не си инвестирал в добро управление, има яко да и трепериш да не кипне. Аз лично съм върл привърженик на затворения тип инсталации. А защо, е твърде обширна тема и ще спомена само най-ключовите моменти. Позволява вдигането на доста по-висока температура. Което е от сериозно значение при условие, че към нея има подвързан и бойлер, буферен съд или детендер. Нямаш притеснения за кипване и загуба на преносител с всичките последващи главоболия (стига да е изпълнена съвестно) Позволява по-бързо влизане в режим и по ниски разходи на гориво. И най-вече те спасява от досадното следене на концентрацията на разтвора. П.п. Вградените разширители не ги гледай. Те са изчислявани по доста абстрактни критерии, та си е добре да се подсигури и външен такъв, спрямо инсталацията. Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted June 21, 2017 Author Share Posted June 21, 2017 П.п. Вградените разширители не ги гледай. Те са изчислявани по доста абстрактни критерии, та си е добре да се подсигури и външен такъв, спрямо инсталацията. Да, това със сигурност ще бъде направено. А какво имаш предвид под "следене концентрацията на разтвора"? В смисъл, не циркулира ли вода в инсталацията? Някакви добавки ли се слагат? За пелетите ще прецениш сам кое е най-добре за теб. В общи линии и аз останах с това впечатление. Изглежда, че ще трябва като за начало да взема по 100-200 кила от всички видове и да се заиграя малко. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted June 23, 2017 Share Posted June 23, 2017 При всички положения затворена система е за предпочитане, Галин е написал осново защо. Под следене на концентрацията се има предвид, ако ползваш етилен-гликол редовно трябва да проверяваш какво се случва. Ако е вода, ще трябва да пълниш редовно, за предпочитане да е дестилирана, да не се затлачиш с котлен камък. Отворена система, имаш яко изпарение... Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted June 24, 2017 Author Share Posted June 24, 2017 При всички положения затворена система е за предпочитане, Галин е написал осново защо. Под следене на концентрацията се има предвид, ако ползваш етилен-гликол редовно трябва да проверяваш какво се случва. Ако е вода, ще трябва да пълниш редовно, за предпочитане да е дестилирана, да не се затлачиш с котлен камък. Отворена система, имаш яко изпарение... Т.е. да разбирам ли, че за затворена система само дестилирана вода е ОК, или все пак е добре да се добави нещо? п.п.: Етилен-гликола не се ли ползва само за охладителни системи? Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted June 24, 2017 Share Posted June 24, 2017 Съвсем не - с него нямаш грижи относно замръзване. Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted July 13, 2017 Author Share Posted July 13, 2017 Понеже не мисля, че си заслужава отварянето на нова тема, затова да попитам тук: някой по-запознат би ли обяснил с думи прости що за животно е това ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted July 13, 2017 Share Posted July 13, 2017 Понеже не мисля, че си заслужава отварянето на нова тема, затова да попитам тук: някой по-запознат би ли обяснил с думи прости що за животно е това ? Ако някога си си варил кафе или чай с помощта на две метални лъжички, кибритена кутийка и парче проводник... Същото е. Казано съвсем кратичко - Заеби! Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted July 14, 2017 Share Posted July 14, 2017 Освен ако разбира се няма мерак да финансира доставчика си на ток - акции трябва да му дадат с такава идиотщина в къщата... Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted July 14, 2017 Author Share Posted July 14, 2017 Нямам никакво намерение да купувам, просто попаднах на този сайт и ми стана интересно. Макар че за няколко процента от акциите на ЕВН бих се замислил... Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted September 6, 2017 Author Share Posted September 6, 2017 Вече съм почти на финалната права с проекта, но възникнаха още няколко въпроса: 1) До края на тази седмица вече трябва да купя камината. Изборът на този етап е сведен до тези два модела: - AlfaPlam Commo 15: http://www.alfaplam.rs/en/products/details/156 Камината е сръбска, с добри отзиви от два различни, независими източника. - Artel Class Ydro 15: https://www.balkanenergy.bg/bg/stove-with-water-jacket-artel-class-idro-l15.html произведена в Италия, нямам отзиви за нея. Разликата в цената не е от значение: сръбската съм я пазарил за 2 700лв, италианската- за 3000лв. 300лв повече или по-малко не са фактор, в случая. И двете са с по две години гаранция. Сравнявайки характеристиките на двете ми прави впечатление, че на сръбската й дават повече топлоотдаване към водната риза и по-малко лъчисто греене, в сравнение с италианската. Разликата не е голяма- 1 киловат, но все пак предпочитам този киловат да е във водната риза, а не в излъчване от печката. Така или иначе в стаята, където ще е камината има заложен радиатор. Това накланя везните към сръбската камина. Но четейки по-надолу виждам, че италианската камина има малко по-високо КПД и малко по-нисък номинален разход на пелети (1,24кг/час за сръбската срещу 1,06кг/час за италианската). Не знам доколко този показател е обективен, тъй като консумацията на пелети зависи от много фактори, но ако приемем, че е вярно, 200 грама пелети на час по-малко са 4,8кг за 24ч, което умножено по 120 денонощия отоплителен сезон са си близо 600 кила пелети икономия. По-назад в темата някой бе споменал, че пулта за управление също е много важен, но честно казано не мога да се ориентирам коя от двете камини е с по-добър такъв. Та така, имам още два-три дни да реша и накрая май ще хвърлям стотинка 2) Другото питане е свързано с разтвора, който ще циркулира в инсталацията. За дестилираната вода разбрах, но не ми стана ясно трябва ли да слагам и етиленгликол и ако да- в какво съотношение? В смисъл добавката му ще подобри ли по някакъв начин топлоотдаването, или се слага само при опасност от замръзване? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted September 8, 2017 Share Posted September 8, 2017 Аз говорех горе за управлението на камините, не случайно чужденците казват " Power is nothing without control " . На сръбската нищо не се вижда, на италианската на първо гледане управлението е с един малък едноредов или двуредов дисплей, дето показва една температура с едни сложни менюта и конструкция от преди 10 години. Трябва да разучиш какви функции има, дали има седмичен програматор, регулиране на мощности, корекция при кофти пелети, възможност за регулиране на температура от стаен термостат, дистанционно управление или Wi-Fi модул, за да си с нещо актуално и т.н. и т.н. така и така даваш пари сега. Аз бих сложил етиленгликол, поне това което съм чел в топлотехниката има по-добри показатели от чиста водица. Като включим и това, че не замръзва, мисля няма какво да се чудиш. Няма да те бутне като цена. То зависи от концентрацията и на това което купиш, но аз бих го направил 50:50 и така съм го направил на вилата ми. Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted September 8, 2017 Author Share Posted September 8, 2017 Благодаря! Управлението на сръбската се вижда ето тук горе-долу: А това е схематично представено, извадил съм го от упътването за експлоатация. На сръбски е, но мисля се разбира: Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted September 8, 2017 Share Posted September 8, 2017 Благодаря! Управлението на сръбската се вижда ето тук горе-долу: А това е схематично представено, извадил съм го от упътването за експлоатация. На сръбски е, но мисля се разбира: Нищо съществено като функции. А етиленгликола няма по-добри топлопреносни свойства от чистата вода. Използва се единствено с цел предотвратяване на замръзване. П.п. Като говорим за управление, добре ще е да помислиш и за независими електроуправляеми глави на колекторите или топлообменниците с обратна връзка от стайни термостати. Това гарантирано ще ти оптимизира работата на системата и разходът на гориво. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted September 8, 2017 Share Posted September 8, 2017 Като гледам и това управление е на нивото на италианското, та от тая гледна точка е все тая. Както ти писах и по-напред това са конструкции от преди 10 години....... Имаш регулиране на температура на топлообменник(на водата), регулиране на мощности, смяна на някакви режими и толкова. Показва ти и разни състояния като запалване, гасене и прочие. Поне това разбирам от тоя текст.... Електроуправляеми глави е добра идея, но единици са управленията на пелетни камини/печки/горелки, които да имат толкова входове от обратни връзки и съответно да имат толкова изходи да ги управляват. Не, че не могат да се реализира всяко едно с един най-прост термоконтролер или аз например в моята къща мисля да ползвам смесители, нашите клиенти ги наричат трипътни вентили за направа на водно подово утопление. Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted September 8, 2017 Author Share Posted September 8, 2017 Благодаря за отговорите. За съжаление, това което казвате за управлението ми прозвуча на северно-корейски Сядам да чета по въпроса... Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted September 8, 2017 Share Posted September 8, 2017 Като гледам и това управление е на нивото на италианското, та от тая гледна точка е все тая. Както ти писах и по-напред това са конструкции от преди 10 години....... Имаш регулиране на температура на топлообменник(на водата), регулиране на мощности, смяна на някакви режими и толкова. Показва ти и разни състояния като запалване, гасене и прочие. Поне това разбирам от тоя текст.... Електроуправляеми глави е добра идея, но единици са управленията на пелетни камини/печки/горелки, които да имат толкова входове от обратни връзки и съответно да имат толкова изходи да ги управляват. Не, че не могат да се реализира всяко едно с един най-прост термоконтролер или аз например в моята къща мисля да ползвам смесители, нашите клиенти ги наричат трипътни вентили за направа на водно подово утопление. Няма нужда тук от обратни връзки! Когато топлообменниците сами по себе си удушат камината, нейното управление само ще се сети, че трябва да започне да тупка топката за някое време П.п. Слущай мене за всичкологията и побългаристиката в тази област Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted September 9, 2017 Share Posted September 9, 2017 Няма нужда тук от обратни връзки! Когато топлообменниците сами по себе си удушат камината, нейното управление само ще се сети, че трябва да започне да тупка топката за някое време П.п. Слущай мене за всичкологията и побългаристиката в тази област То хубаво топлообменниците да му удушат камината, ама колко ще е топло при тая ситуация е друг въпрос?!?! За това писах по-горе, че е добре да има стаен термостат, та да може с него да регулира по температура на въздуха камината. Ако има и Wi-Fi модул като реши потребителя, че нещо не му харесва, ще може да базика през мобилния телефон. Все пак това е камина, може да става и това с дистанционно, което едва ли това управление има. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted September 9, 2017 Share Posted September 9, 2017 П.п. Като говорим за управление, добре ще е да помислиш и за независими електроуправляеми глави на колекторите или топлообменниците с обратна връзка от стайни термостати. Това гарантирано ще ти оптимизира работата на системата и разходът на гориво. Хайде да се повторя тогава. Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted September 9, 2017 Author Share Posted September 9, 2017 . Все пак това е камина, може да става и това с дистанционно, което едва ли това управление има. В спецификациите на сръбската камина пише, че има възможност за дистанционно управление, но не знам дали върви с камината или се купува отделно. Ще попитам в магазина. Камината от Alfa Plam има възможност за работа на 5 нива на мощности, автоматично модулиране и възможност за управление чрез дистанционно управление. Commo 15 може да бъде програмирана за цяла седмица. Всички компоненти, необходими за работата на системата са фабрично инсталирани в пелетна камина COMMO 15 (Разширителен Съд, Циркулационна помпа, Предпазен Вентил и Автоматичен Безвъздушните) Безопасността на палетната камина се гарантира от вграден термостат за предотвратяване на прегряване на водата в камината. Почистващи системи на димогарните тръби, които допълнително улесняват поддръжката на камината и осигуряват надеждна работа Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.