tedy Posted October 4, 2016 Share Posted October 4, 2016 Е, при равни други условия FTP е за предпочитане все пак. Но е истина, че в дома UTP е напълно достатъчно, стига да не е някое алуминиево (или желязно) менте. Иначе след малко зор, вчера успях да подкарам dual WAN на микротика. Още съм новак в ROS, но пак с много малко четене се справих. Като основния зор беше докато усетя защо през WAN2 не работеше пинга и достъпването на сървъри в мрежата ми. При опит да отворя уеб сървъра през WAN2, не ставаше нищо. Явно отговорът от сървъра се е опитвал да мине през WAN1. С 3 mangles и едно допълнително default route (0.0.0.0/0 + routing-mark --> GW2) и това се оправи. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Стамо Христов Posted October 14, 2016 Share Posted October 14, 2016 Я кажете, някой ползва ли IPFire за рутер, да се тормозим с въпроси взаимно Link to comment Share on other sites More sharing options...
EEK! Posted October 14, 2016 Share Posted October 14, 2016 Разглеждал съм го, но не ми вършеше работа, доста си е ограничен до идеята си, с тези цветни зони, а не интерфейси. Ако имаш конкретен въпрос може да опитам да помагам. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Стамо Христов Posted October 14, 2016 Share Posted October 14, 2016 Ползвам го от над година по различни места и като че съм доста по щастлив с него отколкото с pfSense или Mikrotik. Съвместимо и устойчиво, пакети за разширение - бол. Болка ми е работещ WEB филтър, да не е през squid, да може да филтрира по имена или части от тях, а не по IP. Относно мрежа при гигабитов интернет мисля, че понятията рутер, суич, AP, NAS и прочее е по-добре да са отделни устройства. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted November 27, 2016 Share Posted November 27, 2016 Някой взел ли е и пробвал ли е вече новия RB750Gr3 с гигабитов нет как се справя с рутирането и колко е натоварен при максимален трансфер? Началните бройки не бяха с добри отзиви, макс около 800Mbps при 100% на 1 ядро. RB951G е на ръба (над 95%) при около 940Mbps само с няколко файруол правила. Все още ме сърби 100 лв само за едната проба, защото може би е малко рано, няма и месец откакто излезе, но пък доста хора си го накупиха. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted November 27, 2018 Share Posted November 27, 2018 Покрай темата за рутерите, и аз да шерна това което рънвам в последно време http://share-web.s3-eu.object.vdc.interoute.com/net.png Черното боксче е това което го играе рутер, фокскон, Intel Atom C3000, DDR4, SSD, перфектният домашен рутер с pfsense Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted November 27, 2018 Share Posted November 27, 2018 Хехе тия сепаратори това ли е което си мисля .... И вентилаторите нали дуят надясно, че да не набиват прах в .... отсрещния разклонител :Р .. Трябваше да е 1U rack поне Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted November 27, 2018 Share Posted November 27, 2018 Точно това което си мислиш са Оказа се, че нямам по-подходящи крачета Всички боксове са с пасивно охлаждане, та и вентилаторите духат в тях, че е затворено помещение и вентилацията е лоша та не ми се пробва колко ще се загреят така събранки заедно ) Рак ще е много голям за тях, размера им е подобен на Intel NUC, по-скоро нещо подобно ще им сглобя някой ден http://www.larsblauridsen.com/2015/09/building-a-raspberry-pi-server-rack-in-lego/ ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted November 27, 2018 Share Posted November 27, 2018 Много празни портове имаш на легналите машини :Р , предполагам е временно и само за снимката .. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted November 27, 2018 Share Posted November 27, 2018 Те и нямат нужда от много кабели. Черната си е рутера, съответно едно кабелче към медиата и едно към локалният суич, а другите рънват vmware, та по едно кабелче към суича им стига за сега. За другото си имам VLAN–и Евентуално мога да ги вържа директно и към сториджа, но първо трябва да му сложа 4 портовата карта Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted November 27, 2018 Author Share Posted November 27, 2018 Покрай темата за рутерите, и аз да шерна това което рънвам в последно време http://share-web.s3-eu.object.vdc.interoute.com/net.png Черното боксче е това което го играе рутер, фокскон, Intel Atom C3000, DDR4, SSD, перфектният домашен рутер с pfsense т.е. вече се отказа от идеята за виртуализация на домашния рутер Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted November 27, 2018 Share Posted November 27, 2018 т.е. вече се отказа от идеята за виртуализация на домашния рутер То не е само идея, домашният ми рутер е бил виртуализиран през последните 10+ години ) Като в момента това е тренда навсякъде, виртуализирани мрежови функции. Делл си имат цяла нова линия девайси за целта. Включително е центъра на голяма част от работата ми в Interoute/GTT преди да напусна ) Но сега имам излишък от боксчета, та може да си има дедикейтед такова Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted November 27, 2018 Author Share Posted November 27, 2018 Тренда ми е ясен. И аз ползвам няколко VPS рутера, но винаги има и по едно контролно дедикейтед устройство. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted November 27, 2018 Share Posted November 27, 2018 В какъв смисъл "контролно устройство" ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted November 27, 2018 Author Share Posted November 27, 2018 Припомни си какво обсъждахме преди две години. Все пак ти си го писал това: ... 1 девайс през който ти минава интернета -> спира девайса, нямаш VPN, нямаш ILO Някъде по-рано ти обърнах внимание, че трябва да са два или пък ИЛО да е публично достъпен. Иначе рутера ти е single point of failure При мен е същото - утрепвам си линукса отдалечено, губя си впн-а, губя си достъпа до есх мениджмънта, нищо не мога да направя докато не се прибера, или някой не боцне копчето ... Искам да имам възможност макар и отдалечено, да мога да "боцвам копчето" Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted November 28, 2018 Share Posted November 28, 2018 Припомни си какво обсъждахме преди две години. Слонче Да, ако деплойваш рутера конкретно в HA, може и да запазиш достъп до копчето в случай, че стане нещо. Всъщност имах такава идея, вторият черен бокс от снимката да е бекъп рутерче, и да имам failover м/у двата.. След това се сетих, че това все пак е вкъщи и не си струва занимавката Сега като се замисля, ако рутерите са виртуални е лесно човек да има HA на софтуерно ниво поне Link to comment Share on other sites More sharing options...
plameni Posted November 28, 2018 Author Share Posted November 28, 2018 Слонче Темата е късичка и постът ти беше на предната страница Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.