Viper Posted August 28, 2004 Share Posted August 28, 2004 Търсих към 30 мин . и намерих на немски разни работи ама ни6то не разбирам 6тото са дали някви три тегла . Някой ако знае 6тре е добре да помогне Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marvin Posted August 28, 2004 Share Posted August 28, 2004 Най-краткият отговор е, "Зависи от налягането"! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Viper Posted August 28, 2004 Author Share Posted August 28, 2004 Значи в ч 50 литрова бутилка която тежи със 7 кг повече немога да разбера колко литра има така ли ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teddy-King Posted August 28, 2004 Share Posted August 28, 2004 В 50 литрова бутилка с газ според мен има точно 50 литра газ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marvin Posted August 28, 2004 Share Posted August 28, 2004 Бъркаш, брат ми! Тава важи за течностите! За газовете е в зависимост от налягането и температурата! Иначе течната смес за за газови уредби има плътност от 0.508 до 0.573, в зависимост от съотношението (бутанът е по-тежък!). Бутилките се пълнят до 85% от обема им. Ами, смятай! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teddy-King Posted August 28, 2004 Share Posted August 28, 2004 Литърът мерна единица за какво е? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marvin Posted August 28, 2004 Share Posted August 28, 2004 За обем, естествено, само че, тук се пита друго! 50 литра са си 50 литра, от каквото и да било! Ама килограмите и литрите са в някакво съотношение, в зависимост от горните условия! Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted August 28, 2004 Share Posted August 28, 2004 Тука става дума за втечнен газ (газове). Абсолютно си прав, Marvin, само да доуточня, че съществува понятие "критична температура" и "критично налягане". при охлаждане под критичната температура и налягане над критичното, газовете се втечняват. Задържането им в затворен съд като течност е възможно, ако е изпълнено условието съда да издържа на налягане, по-голямо от критичното. тези два параметъра са в зависимост един от друг, затова не се допуска загряване на бутилките с втечнени газове (пропан+бутан в случая). Колкото до първоначалния въпрос: ако приемем, че относителната плътност на пропан-бутана е 0.55, то 1 кг ще бъде 1/0.55 или 1.82 л. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marvin Posted August 28, 2004 Share Posted August 28, 2004 Грубо казано, при 7 кг по-тежка бутилка са ти наляли 13 литра газ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ROBIN Posted August 28, 2004 Share Posted August 28, 2004 то 1 кг ще бъде 1/0.55 или 1.82 кг. 1кг ще бъде 1.82кг? 1л=1.82кг ли имаш предвид? пс. а ти се коригира, ок Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted August 28, 2004 Share Posted August 28, 2004 Поправих, се, извинете! 1кг~1.82л Link to comment Share on other sites More sharing options...
M-Star Posted August 28, 2004 Share Posted August 28, 2004 Мисля.че не може да се каже със сигурност колко литра е един килограм газ,а също и колко килограма е един литър понеже зависи изцяло от налягането в бутилката.Ако всички бутилки се правят по определен стандарт с точно определено налягане,може да се сметне с точност,иначе не. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marvin Posted August 28, 2004 Share Posted August 28, 2004 Мисля.че не може да се каже със сигурност колко литра е един килограм газ,а също и колко килограма е един литър понеже зависи изцяло от налягането в бутилката.Ако всички бутилки се правят по определен стандарт с точно определено налягане,може да се сметне с точност,иначе не. <{POST_SNAPBACK}> Може, може! Когато е втечнен газът, всичко за него е ясно! Link to comment Share on other sites More sharing options...
M-Star Posted August 28, 2004 Share Posted August 28, 2004 Marvin откъде си сигурен че пропан бутана който ти сипват в бутилката е в течно състояние?Иначе,ако е течност си прав. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marvin Posted August 28, 2004 Share Posted August 28, 2004 Е, в това поне, недей се съмнява! Я разклати колата и ще чуеш как се клати газта и дрънчи нивомерът! В газообразно състояние е метанът в метановите газови уредби. Той е само сгъстен, затова са му толкова дебелостенни (тежки) бутилките Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasquatch Posted August 28, 2004 Share Posted August 28, 2004 Винаги съм казвал че физиката е много интересно нещо :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
LOKOMOTIVcho Posted August 28, 2004 Share Posted August 28, 2004 Винаги съм казвал че физиката е много интересно нещо :) <{POST_SNAPBACK}> То не е просто "нещо" а много сложна наука Link to comment Share on other sites More sharing options...
Airfan Posted August 28, 2004 Share Posted August 28, 2004 Интересното е, че в началото влиза само газова фаза, та да не зареждаш за по-малко от 5 лева, защото е набутка... Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted August 29, 2004 Share Posted August 29, 2004 Интересното е, че в началото влиза само газова фаза, та да не зареждаш за по-малко от 5 лева, защото е набутка... Mi to i za pove4e da zarejda6 pak 6te ti vleze gazova faza togava kva e razliktata ??Sipvaite si za kolkoto si iskate za tolkova pari!!! Marvin откъде си сигурен че пропан бутана който ти сипват в бутилката е в течно състояние?Иначе,ако е течност си прав. Sas sigurnost gazta koqto ti sipvat e v te4no sastoqnie za tva trqbva da si siguren!!Ako ne be6e v te4no sastoqnie primrno v kolite nqma6e da ima takova ne6to kato izparitel!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Airfan Posted August 29, 2004 Share Posted August 29, 2004 Не си прав, влиза повече въздух, от колкото газ, тъй като налягането е по-ниско в началото, т.е. набутан си - колонката отчела 5 литра, а от тях 1 литър е въздух, вместо газ. Чаткаш ли? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted August 29, 2004 Share Posted August 29, 2004 Axa 4atnah!!!mersi vse pak za infoto!!Koftito oba4e e 4e kato nqmam pari ne moga da si sipa za kolata pove4e ot 5 lv 6toto o6te sam beden u4enik! Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted August 30, 2004 Share Posted August 30, 2004 Не си прав, влиза повече въздух, от колкото газ, тъй като налягането е по-ниско в началото, т.е. набутан си - колонката отчела 5 литра, а от тях 1 литър е въздух, вместо газ. Чаткаш ли? <{POST_SNAPBACK}> Стига, бе! Не знаех, че ми зареждат въздух! Чуй ме сега. В цистерната има втечнен газ и над него същия газ. Няма въздух в пропан-бутана!!! Наливал съм понякога и 3 литра газ, и колата ми е горяла точно толкова, колкото като пълня догоре. Значи по твоите думи ако нормално колата гори 10 на 100, като налея 5 литра (от тях 1 л, или 25% "въздух"), ще ми гори 12.5 на 100? Завишението идва от ТРИКОВЕ НА НЯКОИ газаджии, като пример ми се е случвало в Шел . Дори имаше слух, че това е тяхна неофициална вътрешна политика, но аз лично не мога да го твърдя, понеже информацията ми е от втора ръка. Обаче фактите са си факти: 3 л от Шел (не винаги)=11/100, 3л от ОМВ (примерно)=10/100 разход. По груби сметки до момента съм изгорил близо 5000 л газ. Мисля, че наблюденията ми са достатъчни, за да изкажа горните твърдения. П.П. Ако имаш подобно завишаване при частично зареждане, зареждай другаде! Аз лично, когато имам избор, зареждам на ОМВ или Топливо газ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Airfan Posted August 30, 2004 Share Posted August 30, 2004 Не, не ме разбираш правилно. Нали знаеш, че за да е втечнена газта, трябва да е под определено налягане (над 7 атмосфери мисля е беше). Трикът на газаджиите е да ти пълнят бутилката около или дори с по-ниско налягане, така газта не е в течно състояние, а в някаква смесица от течност и газ. Викат му газова фаза, незнам защо. Като зареждаш, в началото налягането винаги е по-малко и се нормализира след 2-3 литра, примерно. Т.е. машинката, която отчита количеството преминала газ отчита, да кажем 3 литра, а са прелинали реално 2 литра течност, останалото е било в газообразно състояние и не е било като обем 1 литър, т.е. в бутилката не са влезнали 3 литра, а по-малко. Не говоря с конкретни стойности, а принципно, за да ми схавенш идеята (то идеята не е моя, те хората са го измислили). Ако зареждаш за по 5 лева, винаги ще си най-набутан, тъй като грешката ще е най-голяма. Колкото повече наливаш, толкова по-малко се набутваш, стига да не ти пълнят цялата бутилка под ниско налягане. Тогава си прецакан отвсякъде. Аз гориво от Шел не зареждам никакво от няколко години. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rat_bg Posted August 30, 2004 Share Posted August 30, 2004 Мсиля че правят и друга далавера. Променят съоношението пропан/бутан и така сместа им излиза по-ефтино. Съответно колата не върви добре . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.