Jump to content
BulForum.com

Купувам синтезатор със 7 гами

Recommended Posts

Ако не възразяваш...да внеса малка поправка в изказа - търсиш клавир със 7 октави и динамична клавиатура. :)

А другият момент, който трябва да уточниш е наистина ли търсиш синтезатор или просто кийборд (аранжор), защото разликата между едното и другото е точно колкото между стола и масата - и двете се явяват мебели, но с различно предназначение...да не се окаже накрая, че не търсиш нито едното, нито другото, а просто ти трябва електронно пиано с динамична клавиатура. ;)

Ами писал съм синтезатор, а не йоника а и според цената мисля е ясно, кийбордите са далеч по-евтини и не са с динамични клавиатури. Но добре все пак уточнявам - търся електронно пиано или синтезатор със хамър и динамична клавиатура с 88 клавиша.

Без да ми се обиждаш, но пак ще напиша някои неща, защото виждам, че не си съвсем наясно с материята. :)

1. По цената, която си дал абсолютно нищо не е ясно.

2. "Йоника" е конкретна стара източно-германска марка, а не нещо обобщаващо, макар и хората да го употребяват за всичко електрическо с клавиши.

3. Цените на кийбордите са в много широк диапазон - от ~50 лева (китайските детски моделчета) до ~5000 лева (професионалните аранжори) ; от средния клас вкл. и нагоре всички имат динамична клавиатура, а по-скъпите модели включват пълния диапазон октави + хамър.

Хубаво, че уточни какво точно търсиш, но предвид огромната разлика в предназначението и приложението в практиката на двата класа (пиано и синтезатор), ми е чудно защо ги обединяваш в едно търсене...но ти си знаеш най-добре. ;) ...само ще кажа, че да намериш синтезатор с 88 клавиша и хамър за 500 лева е просто абсурд, по-скоро се ориентирай към съответно по октави пиано или някой от по-евтините аранжори на Ямаха (примерно DGX серията), но задължително ще се наложи да направиш компромис с клавиатурата, защото истинският "хамър" струва доста, а при по-евтините модели "тежката" клавиатура не е точно "хамър", а е единствено с утежнени клавиши (предполагам, че знаеш как действа хамъра - копира действието на механиката на чукчетата при акустичното пиано).

Наясно съм, но повечето хора не са. Както и да е намерих хамър електронно пиано за 450лв(ако не вярваш заповядай на по бира да ти го покажа) така че не си прав, а и темата е за затваряне.

Преди да затворя темата, би ли споделил марката и модела? А иначе напълно вярвам, защото ако забележиш в предишния си пост аз също ти препоръчах за тази цена да се насочиш към пиано, а не към синтезатор, който e почти невъзможно да намериш за около 500 лева щом държиш да е с хамър. :)

Имам бегли впечатления от модела. Не знам за какво го взимаш - за теб ли, за обучение на дете или за друго, но според мен спокойно може да прежалиш 450 лева за него, стига всичко да му е наред, затова преди да го вземеш се подготви за един продължителен тест....изпробвай всеки един клавиш по няколко пъти как реагира при различен натиск (и всичкото това със звук, за да прецениш динамиката) ; освен това докато пробваш първото, опитай съответния клавиш как реагира на бърз натиск с бързо отпускане - лесно става като сменяш различни пръсти на съответния клавиш, а понеже те чакат цели 88 клавиша за проверка...още по-лесно става като изсвириш по една хроматична гама максимално бързо. :)

Сега за модела...англичаните имат една приказка "you get what you pay for", така че за тези пари няма как да очакваш нещо кой знае какво. Пиано саундите са малко постни, тъй като са семплирани доста икономично, но като цяло са ползваеми ; от останалите саунди има добри и не толкова добри (което всъщност важи за всеки един модел на всяка марка). И докато саундите му мога да ги чуя, за съжаление не ми е попадала възможност да посвиря лично на този модел, затова няма как да ти дам преки впечатления от клавиатурата му, но това, че струва толкова малко не би трябвало да те заблуждава, че непременно ще са спестили нещо при правенето на клавиатурата. Ще ти дам пример с две мои пиана - едно евтино и едно скъпо, като и двете са с 88 клавиша + хамър. Имам една Привия (Casio), струваща 1300 лв. и един Роланд, струващ няколко пъти повече. Привията е ужасно лека (няма и 10 кила), докато Роланда е 26 килограма и е доста труден за пренасяне ; саундите на Привията са доста постни, в сравнение с тези на Роланда, но като цяло са ползваеми ; и накрая изненадата - хамърът на Привията е по-добър от този на Роланда! Като цяло динамиката на клавишите им като нива е почти еднаква, а и имат известни настройки, но хамърът като хамър при евтиното пиано е по-реалистичен, затова понякога дори свързвам по MIDI двете пиана и свиря на Привията със саундите на Роланда. :))

Както и да е, пописах малко повече в самата тема, защото така или иначе след това ще я затворя и няма да има други ъпове. За пианото, което смяташ да взимаш, ти сам си прецени дали ти допада на саунд и клавиатура, но не забравяй да си направиш тест на всеки един клавиш от клавиатурата, защото това е единствената механична част, от която може да очакваш проблеми и в същото време се явява най-важната част за един такъв инструмент. :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...