Jump to content
BulForum.com

3D модели на машини

golqmhaker

Recommended Posts

Здравейте, на баща ми му трябват 3D модели на машини. Тези модели трябва да са на машини от рода на струг, фреза, бангцик, шлайв и други.Моделите трябва да са в няколко проекции. Ако някой знае сайт с такива неща, моля да даде линк.

Благодаря предварително.

google можеш ли да ползваш? ;)

Пък и във форума мисля имаше подобна тема,само че във Документи.

Баща ти разбира ли от машинно чертане?

Ако да - препоръчвам му Компас 3D.

По-лесна от АутоКад,има и модул на български.

Мисля,че даже имаше качени подобни чертежи някъде по ФТП-то.

След малко ще ти дам линк. :zzz

Линк!!!

Братята руснаци винаги помагат ;)

Това е примерен чертеж от там

7_6.gif

Той с това се занимава. Но използва друга програма.

ТРЯБВАТ МУ ТРИМЕРНИ МОДЕЛИ, А НЕ ЧЕРТЕЖИ. БЛАГОДАРЯ ЗА ТРУДА, НО МУ ТРЯБВАТ ТАКИВА МОДЕЛИ.

Веднага ме заинтригува темата, щото и на мен са ми трябвали такива неща, ама това, което е дал Agarvaen, като линк е за 2D чертежи (ACAD, на който са правени, си е двумерен отвсякъде!). То, самото понятие "3D чертеж" си е малко безумно, щото чертежите винаги са си двумерни, пък ако ще и от тримерен модел да са извлечени. Та, в този смисъл, би ми било интересно да се намери архив от 3D модели. Пък от тях винаги и лесно могат да се направят чертежи! Не че не си ги правим и сами, ама когато трябва да се вмъкне нещо като картинка, което да присъства в композицията, без да се взимат под внимание точните размери и конструктивни особености, е добре да се ползва нещо наготово! Или, да се променят параметричните стойности, до такива, които ни интересуват. Иначе е бизсмислено.

Иначе, бих оспорил твърдението, че има по-лесна програма за чертане от ACAD (не казвам, че този софт е лесен, нито използвам "най-")! Това е средство за чертане, където няма какво да се улеснява и оптимизира, освен операции като оразмеряване, щриховане и подобни! Просто има определен брой и тип линии, които трябва да бъдат изчертани на екрана и толкоз. Няма софтуер, който да го направи вместо теб! При софтуерите за проектиране и моделиране може да се говори за по-лесни и по-тромави методи, алгоритми и програми. Ама, тава е друга тема! :)

самото понятие "3D чертеж" си е малко безумно

Не е безумно. CAD/CAM системите от висок клас имат възможност за въвеждане на изискванията към детайла в тимерното пространсво към модела. Очаква се това да бъде стандартизирано по ISO в скоро време ;) , ако вече не е.

А бе, не е същото! Сам казваш "към модела"! Към него може да има тримерни изисквания. А не към чертежа.

Можеш да въведеш в CAD/CAM системата тримерния модел направо за изработка. Това е ясно! Можеш от тримерния модел да извадиш чертежи, които да се изработят по някакъв друг начин! Може да са чертежи, представящи изделието в трите измерения, макар че по БДС, ISO или DIN си има изисквания, какво точно представлява един чертеж и колко точно проекции са нужни! Ама 3D чертежи няма! Чертае се в 2D! Може и в изометрия, ама това е друго. ;)

А бе, не е същото! Сам казваш "към модела"! Към него може да има тримерни изисквания. А не към чертежа.

Можеш да въведеш в CAD/CAM системата тримерния модел направо за изработка. Това е ясно! Можеш от тримерния модел да извадиш чертежи, които да се изработят по някакъв друг начин!  Може да са чертежи, представящи изделието в трите измерения, макар че по БДС, ISO или DIN си има изисквания, какво точно представлява един чертеж и колко точно проекции са нужни! Ама 3D чертежи няма! Чертае се в 2D! Може и в изометрия, ама това е друго. ;)

Спора дали са чертежи или не са е дълъг и безсмислен. Освен това какво значи " тримерни изисквания"?

Към модела или по-скоро към фийчърите му се поставят изисквания за степента на точност и качеството на повърхнината, възможно е поставянето и на размери. Това са същите изисквания, които се поставят върху чертежа.

Идеята на цялата история е да отпадне процеса по изготвяне на двумерни чертежи и този модел, който съдържа цялата необходима информация в себе си, да се превърне в средство за обмен на данни, както и обикновения чертеж. Това е нововъведение в Pro/E Wilfire 2.0 и се нарича нещо от рода 3D Drawing или нещо от сорта.

В CATIA това е Product Functional Tolerancing and Annotation и го има от доста версии насам. UGS доколкото знам също има подобна функция, но не я знам :( .

Та това е за чертежите според мен, все пак не е важен начинът им на изготвяне, а тяхното предназначение.

Hammer! Не намерих каквото търся. Та пак казвам триябват ми 3D модели на фреза, струг, шлайв, банциг и др.Кой каквото препоръча ще е от полза.

Благодаря предварително!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...