ROBIN Posted August 25, 2004 Share Posted August 25, 2004 аз съм учил в чужбина. на никой не му пука че не идваш на лекции, но на упражнения трябва да присъстваш задължително и се пишат отсъствия ако те няма. Изключително много се набляга на практическата потготовка. Имаш колоквиуми всеки месец по всеки предмет със оценка, която е част от крайната оценка. Нещо като контролни Накрая сесията ти е 1 седмица горе-долу и това да имаш 2 изпита в един ден изобщо не е ненормално Освен това можеш изобщо да не идеш на изпита, без да е нужно да информираш някого за това или пък да има последствия за теб после. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandman Posted August 25, 2004 Author Share Posted August 25, 2004 аз съм учил в чужбина. на никой не му пука че не идваш на лекции, но на упражнения трябва да присъстваш задължително и се пишат отсъствия ако те няма. Изключително много се набляга на практическата потготовка. Имаш колоквиуми всеки месец по всеки предмет със оценка, която е част от крайната оценка. Нещо като контролни Накрая сесията ти е 1 седмица горе-долу и това да имаш 2 изпита в един ден изобщо не е ненормално Освен това можеш изобщо да не идеш на изпита, без да е нужно да информираш някого за това или пък да има последствия за теб после. <{POST_SNAPBACK}> Ами в УХТ е същото!Само дето на някои лекции просто сам се задължаваш да присъстваш понеже няма да схванеш какво да правиш на упражненията. И въпреки изказванията на dimitrator аз продължавам да смятам, че това до колко даден студент ще се образова зависи 99% от него.Т.е. ако ще и най-добрите преподаватели в света да ти преподават, теб като те мързи да учиш нищо няма да стане от теб. Във нашия университет песимисти и недоволни от обучението там - с лопата да ги ринеш, но същите тези не си познават доцентите и не знаят при кой са на изпит. В същото време, обаче, на един колега му предложиха работа като лаборант в университета. Просто човека има от горе до долу 6.00 и хабер си няма да се оплаква от образование или преподаватели. Така че всичко е в наши ръце и зависи само от нас! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted August 25, 2004 Share Posted August 25, 2004 Във нашия университет песимисти и недоволни от обучението там - с лопата да ги ринеш, но същите тези не си познават доцентите и не знаят при кой са на изпит. Аз също не си познавам преподавателите и курса. Но това не ми пречи да си взема изпитите(тоя курс ме скъсаха само на един) и пак да се оплаквам Всичко,поне при мен е до настройка-настройл съм се,че ще си завърша висшето и ще го направя. Ае имам ли колеги тука ?!?! Български филолози имам предвид Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandman Posted August 25, 2004 Author Share Posted August 25, 2004 Agarvaen, ама въпроса е, че не са ти виновни даскалите и си зависи от теб как ще се развиеш.Нали? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted August 25, 2004 Share Posted August 25, 2004 Agarvaen, ама въпроса е, че не са ти виновни даскалите и си зависи от теб как ще се развиеш.Нали? <{POST_SNAPBACK}> Аз какво казах?Или четеш "диагонално"-т.е. без да мислиш.Как мислиш-решил ли съм да се развивам,а? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandman Posted August 25, 2004 Author Share Posted August 25, 2004 Разбрах те! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted August 26, 2004 Share Posted August 26, 2004 За информация на тези,който са студенти 1-курс,тази година в ПУ.Можете да запишете втора специалност Журналистика или Творческо писане.Аз специално записах Журналистика. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PSYCHOSIS Posted August 26, 2004 Share Posted August 26, 2004 Творческо писане?!?! Това ми звучи много в г*з* Ако прочетат разказите ми за Грег, ще видят те какво е творческо писане Link to comment Share on other sites More sharing options...
tzvetelina Posted August 26, 2004 Share Posted August 26, 2004 I vupreki 4e ne sum stydentka vse pak smqtam da izrazq svoeto mnenie za razvitieto na obrazovanieto v bg ili po-to4no na universitetite.Az bih predpochela da ucha v sf zaeadi po-golqmata prestijnost na universitetite.Spored edna statistika v chelnata petica na nai-elitnite universiteti vlizat 1)SU,2)Medicinski uni,3)VIAZ,4)TU-sf i 5)UNSS.Ottuk sledva 4e PU ne e tolkova dobur universitet.A puk tova moe mnenie suvpada s mnenieto na redica drugi studenti.Dori dokolkoto razbrah edna 4ast ot fakultetite v PU shteli da gi zakrivat,a v TU-pld se spazvali tvurde ostarelite principi na komunistitite.A puk i ako trqbva6e da izbiram mejdu bg ili chujbina bih predpo4ela da u4a v nqkoq druga strana,za6toto za realizaciqta na zapo4nalata reforma v obrazovanieto 6te budat neobhodimi okolo 5-6 godini.Tova e za sega! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted August 26, 2004 Share Posted August 26, 2004 Какво пък знаеш ти за "твърде остарелите принципи от отминалото време на социалната политика на БКП"?! Мали колко сложни думички употребяваме... Ама, миличка, то не стига само да ги повтаряш като папагал - трябва и да ги повтаряш на подходящото място, в необходимия смислов контекст - иначе като ги редиш ей така където ти падне - става смешно. Ако има грам смисъл зад цитираното словосъчетание - аз се прекръствам на Събчо Сърмачукундуров... А и един приятелски съвет от мен - не кандидатствай в ПУ. Няма да прескочиш изпита по езикова култура с тези феноменални словестни проблясъци - "чуждестранна страна" и "което ме довежда до мисълта"... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimitrator Posted August 26, 2004 Share Posted August 26, 2004 твърде остарелите принципи от отминалото време на социалната политика на БКП <{POST_SNAPBACK}> Ама защо проявявате такова пренебрежение към Партията ? Не мога да повярвам на ушите си, нима загниващият капитализъм е успял да разврати нашата непокварена младеж . Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandman Posted August 26, 2004 Author Share Posted August 26, 2004 I vupreki 4e ne sum stydentka vse pak smqtam da izrazq svoeto mnenie za razvitieto na obrazovanieto v bg ili po-to4no na universitetite.Az bih predpochela da ucha v sf zaeadi po-golqmata prestijnost na universitetite.Spored edna statistika v chelnata petica na nai-elitnite universiteti vlizat 1)SU,2)Medicinski uni,3)VIAZ,4)TU-sf i 5)UNSS,koeto me dovejda do misylta 4e PU ne e tolkova dobur universitet.A puk tova moe mnenie suvpada s mnenieto na redica drugi studenti.Dori dokolkoto razbrah edna 4ast ot fakultetite v PU shteli da gi zakrivat,a v TU-pld se spazvali tvurde ostarelite principi ot otminaloto vreme na socialnata politika na BKP.A puk i ako trqbva6e da izbiram mejdu bg ili chujbina bih predpo4ela da u4a v nqkoq 4ujdestranna strana,za6toto za realizaciqta na zapo4nalata reforma v obrazovanieto 6te budat neobhodimi okolo 5-6 godini.Tova e za sega! <{POST_SNAPBACK}> Vij sega: 1)Tova 4e iskazva6 mnenie po tozi vapros nqma ni6to lo6o!Vseki ima pravo na mnenie.Tova nqma da go komentiram, no az li4no nqmam ni6to protiv. 2)Govori6 za ostareli principi.Emi da, ama to4no tazi statistika koqto citira6 e ostanala ot edno vreme i se preeksponira i do dnes.Pone i tq da be6e vqrna - Kade zabravi Svishtovskiq ikonomi4eski, ta toi dori i do dnes e dosta prestijen! O6te pove4e ne moje6 da sravnqva6 medicinski universitet s tehni4eski i ikonomi4eski.Prosto nqma baza za sravnenie! 3)Za soc.politikata na BKP 6te se vazdarja, za6toto s4itam, 4e ov3rm4n be6e predelno qsen! i 4) az li4no ne sam 4uval za koi znae kakva fundamentalna reforma v obrazovanieto, a ti kak iz4isli i kolko godini 6te sa neobhodimi - ne znam! No kakto i da e, za men po-vajno e da osaznae6 4e e po-dobre da ostane6 v Bg, da osaznae6 4e tuk ti e mqstoto, da osaznae6 4e vsi4ko zavisi ot teb - ne ot prepodavateli, universiteti, gradove, darjavi! Ima li uspeli hora v Bg? - Ima! Za6to i ti da ne moje6? Vqrno tuk v Bg e po-trudno - ama nai-sladko! Link to comment Share on other sites More sharing options...
tzvetelina Posted August 26, 2004 Share Posted August 26, 2004 A we hora vie ne 4etete li vestnici ili ne gledate li tv? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teddy-King Posted August 26, 2004 Share Posted August 26, 2004 No kakto i da e, za men po-vajno e da osaznae6 4e e po-dobre da ostane6 v Bg, da osaznae6 4e tuk ti e mqstoto, da osaznae6 4e vsi4ko zavisi ot teb - ne ot prepodavateli, universiteti, gradove, darjavi! Ima li uspeli hora v Bg? - Ima! Za6to i ti da ne moje6? Vqrno tuk v Bg e po-trudno - ama nai-sladko! <{POST_SNAPBACK}> Това последното хич не ми хареса. За теб било по-важно? На хората честно казано им е през оная работа за теб (говоря за българина като цяло, че и не само българина). Защо да й е тук мястото? Какво да прави тук? Какво може да направи, дори и да иска? За какви успяли хора в България ми говориш? Какво значи успяли хора? Я се стегни и си отвори очите! Погледни реалността, колкото и болезнена да е тя! Нима един лекар с 20 години стаж е успял човек, при положение че на Острова ще взима минимум 20 пъти повече, а животът му там няма да е по-скъп от тукашния? За тебе мафията ли са успялите хора? Защото те доста успяват в България... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tar-Elendil Posted August 26, 2004 Share Posted August 26, 2004 Vijte,ne prosto citirah edna statistika ot vestnuk ''Trud'' i ne sum sravnqvala Medicinski uni s koito i da e (prosto za6toto sum malka i ne razbiram vse o6te ot tova).Citiram faktite,kolkoto i razo4arovashti da sa za nqkoi.Vseki ima pravo na mnenie i kolkoto i da me ubejdavate 4e mqstoto mi e v bg az sum si na drug akul.Kakvo mi dava bg?Nikakvi usloviq za razvitie-v amerika ili kadeto i drugade da vzemete se otdelqt pari za u4ilishtata,talantlivite deca i t.n.A v bg?I sujelqvam ako sum gi obidila tiq ot TU,no vse pak tam ima mnogo malko normalni prepodavateli i se dyrjat s teb sqkash si v kazarma.Izvinqvam se ama za men tva ne e universitet. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimitrator Posted August 26, 2004 Share Posted August 26, 2004 Е вестниците не са достоверен източник на информация . А и един съвет слушай всеки, но се вслушвай в себе си. Имай пред вид, че следването в странство също има своите негативни черти, недей да смяташ, че там е всичко е цъфнало. Колкото и странно до звучи там (някъде) съм виждал и по-смотани университети от тукашните. Все пак е важно как се развиваш докато си в университета, а ако няма кой да те издържа или не си от късметлиите стипендианти е много трудно, не са малко хората отишли с доброто намерение да учат и след известно време да се върнат, заради липсата на време да учат.... Така че предоставените възможности са нещо много относително. Но за ТУ-то съм съгласен, че това не е университет, а някакво жалко учрежденийце и въобще не се чувствам обиден, даже напротив мед ми капе на сърцето Link to comment Share on other sites More sharing options...
velvet_underground Posted August 27, 2004 Share Posted August 27, 2004 Аз вече съм в ПУ-Български и немски.НО ще се местя Опитвам се да спечеля титлата "вечен студент".Не бе,майтап,просто само искам да се преместя в нещо,което има поне малка перспектива и да си седна на задника,защото не ми се учи още няколко години немски и не ми се става учител.Ще се видим в ПУ Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandman Posted August 27, 2004 Author Share Posted August 27, 2004 Това последното хич не ми хареса.За теб било по-важно? На хората честно казано им е през оная работа за теб (говоря за българина като цяло, че и не само българина). Защо да й е тук мястото? Какво да прави тук? Какво може да направи, дори и да иска? За какви успяли хора в България ми говориш? Какво значи успяли хора? Я се стегни и си отвори очите! Погледни реалността, колкото и болезнена да е тя! Нима един лекар с 20 години стаж е успял човек, при положение че на Острова ще взима минимум 20 пъти повече, а животът му там няма да е по-скъп от тукашния? За тебе мафията ли са успялите хора? Защото те доста успяват в България... <{POST_SNAPBACK}> Виж сега! Тогава бях настроен на оптимистична вълна! Ама това за лекарите изобщо не е вярно! Нека да си много добър хирург или JP пък да видим няма ли да изкарваш добри пари! Nikakvi usloviq za razvitie-v amerika ili kadeto i drugade da vzemete se otdelqt pari za u4ilishtata,talantlivite deca i t.n.A v bg?I sujelqvam ako sum gi obidila tiq ot TU,no vse pak tam ima mnogo malko normalni prepodavateli i se dyrjat s teb sqkash si v kazarma.Izvinqvam se ama za men tva ne e universitet. <{POST_SNAPBACK}> Искам да те попитам:Ти кога си учила в Америка, че знаеш как е? Защтото в Америка семестара варира от 10 до 20 или 30 хиляди долара! А тук е 120лв. Сама си направи сметката тея пари кадето се отделят от каде се взимат в Америка! И мога да ти кажа, че в сравнение с някои чуждестранни университети ТУ си дава много по-добра подготовка на студентите! На мен лично са ми казвали преподаватели(българи) в Немски университети подобни на моя - УХТ, че там по химия първи курс учат кое е кислород кое е водород, а ние учим Аналитична, органична и неорганична химия в едно! Така че можем да поспорим за образованието, което дават чуждите университети(не всички)! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mashev Posted August 27, 2004 Share Posted August 27, 2004 Аз съм в ТУ-Пловдив, ФЕА Електроника, трябваще да завърща тази година но рещих да прекъсна последния семестър. Дали съм доволен от обучението си? - Категорично НЕ, завърщил съм електро техникума в пловдив и не бих казал че в унито, научих нещо повече, всичко на всичко една виша математика и тя ни беше преподавана така че все едно нищо неси учил. Повечето преподаватели са с частен бизнес и не им пука за студентите, намират се един двама дето си дават зор. Но за съжаление трябва да се учи, и да се вземе више, защото след приемането ни в EU зада заемаш определена длъжност ще се изисква определена квалификация. Относно дали има работа в BG, има но сам за специалисти. Аз за последните 5 години съм сменил незнайно колко на брой работи, никога не съм оставял без работа. Сега работя в R&D отдела просперираща фирма и се занимавам с програмиране. И съм доволен от работата си. Винаги има какво да се желае още но всичко с времето си. БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА ОТ МЛАДИТЕ СИ ХОРА ТЕ СА БЪДЕЩЕТО НА СТРАНАТА НЕ БЯГАЙТЕ В ЧУЖБИНА НЕКА ЗАЕДНО СЕ БОРИМ ЗА ПО-ДОБРОТО НИ БЪДЕЩЕ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted August 27, 2004 Share Posted August 27, 2004 Хора,може да издребнявам,ама покажете,че сте наистина студенти-бъдещата интелектуалност на страната!!! Писна ми,да ми казват,че следвам ВИШЕ!!!! Пише се виСше. И аз правя грешки.Но все пак.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandman Posted August 27, 2004 Author Share Posted August 27, 2004 Хора,може да издребнявам,ама покажете,че сте наистина студенти-бъдещата интелектуалност на страната!!!Писна ми,да ми казват,че следвам ВИШЕ!!!! Пише се виСше. И аз правя грешки.Но все пак.. <{POST_SNAPBACK}> Хи-Хи Не се ядосвай.Хората правят грешки, защото бързат да отговорят! Не е фатално. Ти да видиш аз колко грешки правя.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teddy-King Posted August 27, 2004 Share Posted August 27, 2004 sandman, без оправдания! Това не е грешка от бързане! Много ми беше чудно още от началото що за "университетска" тема ще е това, щом още от самото начало те заливат с българска култура. И аз бях почнал веднъж да пиша това, което сега казва Agarvaen, но наистина реших да не издребнявам. Някои хора дори твърдяха че са завършили ВИШЕТО си образование... Много ВИШИ са станали. Пожелавам им късмет в живота, защото определено само на него ще разчитат! Peace! Link to comment Share on other sites More sharing options...
tzvetelina Posted August 27, 2004 Share Posted August 27, 2004 Teddy_King kefish ma otvsqkude! Link to comment Share on other sites More sharing options...
tzvetelina Posted August 27, 2004 Share Posted August 27, 2004 1)Ne sum u4ila v Amerika i naistina ne znam kakvo e,no moi dovereni priqteli mi razkazvat.Kakvoto si e istina,ne moje da se oprovergae.(E vse pak vqrno e 4e trqbva da vidq s ochite si za da razbera,no im imam doverie).2)Kato prochetoh vsichkite mneniq mi se struva 4e malko sa tezi deto hvalqt TU.Te moje bi go pravqt i s takava cel che ne sa bili prieti v drugi VUZ-ove ili gi e qd 4e sa si zagubili vremeto za gluposti.3)Ne sym kazvala 4e vuv vsihki uni v chujbina obrazovanieto e rozovo.Prosto govorih za elitnite universiteti,zashtoto kakto i v bg tuk e pulno s nqkvi si izmisleni i nelicenzirani vuzove , v koito za da vlezesh ti davat predvaritelno otgovorite na izpita.Vijte sq TU ne moje da se sravnqva sus SU,VIAZ ili Medicinskiq.Taka 4e izvinete me!I tva e vqrno 4e v 4ujdite uni uchat po-prosti nesta ot YHT li beshe (shot za purvi put go chuvam:))(maitap we-Himicheskiq uni).No puk i TU ne moje da se sravnqva s MIT v masachuzets.Sorry! No ne moga da se primirq s mnenieto na nqkoi ot TU! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted August 27, 2004 Share Posted August 27, 2004 Дрън-дрън.УХТ въобще не е Химическия,това е бившето ВИХВП.Когато не си наясно,защо коментираш ?Уф....я да си почина... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.