_shefa_ Posted November 19, 2015 Share Posted November 19, 2015 От това растение се получава подправката шафран. Подарявам по една луковица на човек. Има два варианта да си я получите. Ще направя 2 срещи в близките дни в центъра на Пловдив, до сградата на Централна поща, под часовника. Ориентировъчно време - около 18-19 ч. Ще пиша часа и датите в темата. Който иска, ще му пиша и на лично съобщение. Втората среща ще е в сряда (25 ноември 2015), в 18:30 ч. Ще нося синя чанта, така че лесно ще ме познаете. Другият вариант е да дойдете да си ги вземете в ж.к. Тракия. Който се интересува, ще му пратя карта с точния адрес. Срещата става така. Следобед или вечер ми звъните на телефона от подписа (0886 569 129) точно преди да тръгнете. Аз ще ви кажа дали съм там и дали да идвате. Ако не, ще ви кажа кога пак да пробвате. С някои хора ще стане от първия опит, при други от втори или трети. Но този метод на срещи при мен дава най-добри резултати. На въпроса, каква е ползата да се засадят сега луковиците вместо примерно напролет, мога да кажа следното - ако сега засадите 1 луковица, през зимата тя ще се размножи и напролет ще имате 2-3 луковици. Ако пролетта си вземете 1 луковица, ще имате 1 луковица. Това е разликата. През лятото луковиците са в спящо състояние. Но от есента до пролетта се развиват активно и съответно имат корени и листа, т.е. изглеждат като типично цвете. Могат да се отглеждат на открито или в саксия. Шафрановият минзухар не образува семена и затова се размножава само чрез луковици. Crocus Sativus е културен вид минзухар, цъфтящ през есента. Расте при естествени условия в Югозападна Азия. Култивиран е за първи път в района на Гърция. От близалцата на неговите цветове се получава подправката шафран, смятана за най-скъпата подправка в света. 90% от шафрана в световен мащаб се добива в Иран. Останалите 10% се поделят между Гърция, Испания, Франция, Италия, Турция и Индия. За производството на 1 кг шафран са необходими между 110 000 и 165 000 цвята. Затова пък много малко количество шафран е достатъчно, за да придаде на ястията богат златисто-жълт цвят и характерен аромат. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jimi_k Posted November 23, 2015 Share Posted November 23, 2015 Вчера засадих луковицата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jimi_k Posted December 11, 2015 Share Posted December 11, 2015 Цъфна, даже и прецъфтя. Късно ли е да му взема подправката? Link to comment Share on other sites More sharing options...
_shefa_ Posted December 11, 2015 Author Share Posted December 11, 2015 Ами по принцип колкото по-рано след като цъфне се обере, толкова по-добре. Но може евентуално и след 1-2 дни. Обаче когато прецъфти вече едва ли е в много добро състояние, поне като аромат, иначе цвят би трябвало пак да пуска. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jimi_k Posted December 11, 2015 Share Posted December 11, 2015 А за следващия път може ли да се издъпат близалцата, а цвета да си остане? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kodi Posted December 12, 2015 Share Posted December 12, 2015 Когa трябвa дa се рaздели луковицaтa нa отделните кълнове,нaпролет ли ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
_shefa_ Posted December 13, 2015 Author Share Posted December 13, 2015 А за следващия път може ли да се издъпат близалцата, а цвета да си остане? Да се издърпат не знам дали ще стане, защото някъде ще се скъсат, а не знам къде. Но по-лесно ми се струва с малка ножичка да се отрежат докъдето се виждат. В основата трите червени близалца се съединяват в едно, така че е възможно и само на едно място да се среже. Така почти целият шафран ще може да се вземе, а цветът да си остане цял. Когa трябвa дa се рaздели луковицaтa нa отделните кълнове,нaпролет ли ? Да, напролет. След като напълно изсъхнат листата и луковиците заспят. От 15-ти май нататък може спокойно да се вадят. Преди това не е за препоръчване. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jimi_k Posted May 21, 2016 Share Posted May 21, 2016 Трабва ли да се вадят луковиците или може още да стоят в саксията. Като се извадят и разделят може ли да се засадят веднага или трябва да се съхраняват на сухо и тъмно до есента. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.