Lucky Luciano Posted March 22, 2017 Share Posted March 22, 2017 Ще ги видя и двата бойлера и ще избера един от тях. Ааа, питал съм... Даже преди малко пак питах. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinyl_master Posted March 26, 2018 Share Posted March 26, 2018 Какъв бойлер да купя за 250-300 лв, хоризонтален 80 литров? Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted March 26, 2018 Share Posted March 26, 2018 ЕЛДОМ например... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulgivan Posted March 26, 2018 Share Posted March 26, 2018 Какъв бойлер да купя за 250-300 лв, хоризонтален 80 литров? Никакъв хоризонтален ! Освен ,ако нямаш възможност за вертикален! Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted March 26, 2018 Share Posted March 26, 2018 И откъде накъде тая работа по-точно? От 20 години съм с хоризонтални бойлери. Link to comment Share on other sites More sharing options...
HEMO Posted March 26, 2018 Share Posted March 26, 2018 Какъв бойлер да купя за 250-300 лв, хоризонтален 80 литров? Хоризонталния е компромис,единствената причина да се ползва такъв е липса на място.Няма никакъв плюс пред вертикалния само минуси...иначе неръждаем водосъдържател.Малко по скъпи са но доста по трайни. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted March 26, 2018 Share Posted March 26, 2018 И тебе да питам - кажи някой минус, че явно 20 години не съм бил наблюдателен... Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted March 26, 2018 Share Posted March 26, 2018 И тебе да питам - кажи някой минус, че явно 20 години не съм бил наблюдателен... Мълчи си сега и само седи и чети разсъждения на тема термодинамика, инженерни решения и как Бай Кольо, кварталният майстор е казал едиквоси.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted March 26, 2018 Share Posted March 26, 2018 Мълчи си сега и само седи и чети разсъждения на тема термодинамика, инженерни решения и как Бай Кольо, кварталният майстор е казал едиквоси.... Путин е виновен накрая - не забравяй! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Luciano Posted March 27, 2018 Share Posted March 27, 2018 Топлообмен, а-у... Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted March 27, 2018 Share Posted March 27, 2018 Топлообмен, а-у... Какво му е на топлообмена а-у по-точно? И в момента съм със 120 литра хоризонтален бойлер. Нямам проблеми с топлообмен. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Luciano Posted March 27, 2018 Share Posted March 27, 2018 Площта. Така съм чувал от хора, които се занимават с това, а и звучи логично. То проблем няма да имаш, просто една идея по-бързо ще свършва топлата вода. И си със 120 литра, дали на 80 няма да е по-различно... Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted March 27, 2018 Share Posted March 27, 2018 Не - няма да е по-различно - бил съм с 80л 15 години - водата не е свършвала абнормално. Общо взето никакви проблеми нямам с хоризонталните си бойлери и никога не съм имал. Нищо логично не намирам в нечии подобни приказки. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Luciano Posted March 27, 2018 Share Posted March 27, 2018 Дреме ти, аз съм на ТЕЦ Логиката е площта, ама колко точно по-бързо изстива - не знам. Освен да вземем два бойлера, да ги подгреем и да пуснем водата, да видим кой и колко по-бързо ще изстине. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted March 27, 2018 Share Posted March 27, 2018 Путин е виновен накрая - не забравяй! Четейки надолу... Аз казах ли ти! Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted March 27, 2018 Share Posted March 27, 2018 Аз "знам", че по-"изведнъж" свършва водата като наближи края й, при хоризонталните. То е и логично някак като се замисли човек. Не съм се замислял много, просто всички, които съм питал, имали са такива, и са сравнявали, това го дават като голям минус. Иначе докато има вода, не би трябвало да е проблем. Има много по-голяма контактна площ между навлизащата студена, и топлата вода. А по-рязкото свършване на водата според мен се дължи на малкия "ход" на нивото между долната и горната точка (откъдето се отвежда топлата вода). Edit: Което обаче при втори размисъл би трябвало да е обратно - в хоризонталния поради по-голямата повърхност би трябвало по-плавно да свършва топлата вода, т.е. по-бързо да става хладка, а при вертикалния да е по-рязко свършването, защото повече време ще се дифузират студената и топлата докато стане хладка. Явно по-точното е, че при хоризонталния по-бързо водата става хладка/"смесена" ако не се източи наведнъж цялата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinyl_master Posted March 28, 2018 Share Posted March 28, 2018 Хоризонтален е щото нема място Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted March 28, 2018 Share Posted March 28, 2018 Теди, ш'съ сетиш Руми, не ги слушай тия глупости, слагай смело. Аз изхвърлих всички вертикални още 2000-та, а от няколко години обединих щранговете, затворих единия, турих хидрофора и един хоризонтален 120л със серпентина за бъдещи емоции в подпокривното и вкъщи няма нищо, освен тръбни разводки Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinyl_master Posted March 28, 2018 Share Posted March 28, 2018 Да си призная може би и тоя може да се оправи, но мен просто ме мързи. Преди 4 години като вземахме апартамента той си вървеше с него, хоризонталка на елдом, в началото си беше всичко тип топ, но напоследък къпането го правя бая бързо, за може би 4-5 минути върви топла вода и след това спирам напълно студената за да се до изкъпя...Най-вероятно е пълен с котлен камък, и отворили клапана да вкара вода вътре и всичко приключва....Иначе по ел часта си е тип топ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted March 28, 2018 Share Posted March 28, 2018 Е викни някой да го изтръшка де, може и вътре да е почупена "пръчката" Обаче ако е някакъв на 10+ години го разкарвай. Може да ползваш рационално съдържателя - цял или нарязан. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulgivan Posted March 29, 2018 Share Posted March 29, 2018 Е викни някой да го изтръшка де, може и вътре да е почупена "пръчката" Обаче ако е някакъв на 10+ години го разкарвай. Може да ползваш рационално съдържателя - цял или нарязан. Ако е поцинкован или нераждавейка - няма "пръчка" само котлен камък! На хоризонталните - това "котлен камък" е един от недостатъците Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted March 29, 2018 Share Posted March 29, 2018 Ако е поцинкован или нераждавейка - няма "пръчка" само котлен камък! На хоризонталните - това "котлен камък" е един от недостатъците На котления камък не му пука дали е в хоризотален или вертикален бойлер. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted March 29, 2018 Share Posted March 29, 2018 На хоризонталните - това "котлен камък" е един от недостатъците А останалите кои са му? Питам, щото наистина ми стана интересна темата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted March 29, 2018 Share Posted March 29, 2018 А останалите кои са му? Питам, щото наистина ми стана интересна темата. Аз съм потресен - сякаш 20 години съм бил в грешка! Теди поне усети неговата Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulgivan Posted April 28, 2018 Share Posted April 28, 2018 На котления камък не му пука дали е в хоризотален или вертикален бойлер. Да само дето площта дето се фаща "котлен камък" е по-голяма на хоризонталния !!! Аз съм с вертикален . най-тънкият и най-дългият от 97 ма година ! До сега съм го чистил три пъти . Хоризонталният е извън законите на физиката!!! Да , бил си в грешка , ама , ако ти харесва - бъди! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.