Jump to content
BulForum.com

Остриета, ножове и др. режещи инструменти и уреди


host

Recommended Posts

  • Replies 70
  • Created
  • Last Reply

Въпросът ти е неправилен. Качественото острие при нормална употреба задържа по-дълго заточването си, спрямо т.н. меко. Ако качественото ти се заточва по-лесно от еФтинкото, тогава ти правиш нещо абсолютно погрешно и всъщност не можеш да заточваш. Съвсем различна бира е това, за което използваш острието и какво разбираш под Качествено.

Света истина е, че мекото острие се хаби по-бързо, но се и точи по-лесно.

Link to comment
Share on other sites

Като сме на темата, с какво да си наточа домашните ножове? Стандартен голям нож, такъв за филетиране, за белене и прочие.. Гледах някакви точила на Fiskars, бяха по 50-на лева.

Link to comment
Share on other sites

За ножове, на които не държа много, ползвам евтини най-стандартни точила за бързо (става за по-малко от минута), автоматизирано и временно заточване на острието (острието държи около няколко дена до следващото заточване).

За по-ценни и скъпи ножове съм си купил двоен камък - от едната страна "по-едър", от другата "ситен", но пък се иска време и известна практика, за да си го заточиш качествено сам ; за сметка на това пък има достатъчно клипчета в тубата, където може да се подготвиш поне теоретически на първо време. :)

Link to comment
Share on other sites

Ъъъ.... И къв ти беше въпросът?

 

Отляво ли духа или отдясно  :laughing:

 

Като сме на темата, с какво да си наточа домашните ножове? Стандартен голям нож, такъв за филетиране, за белене и прочие.. Гледах някакви точила на Fiskars, бяха по 50-на лева.

 

Шмиргел имаш ли?  :grin:

 

Майтапа настрана, но за бързо и лесно заточване, против всяка логика, тия ръчните точилца с V образна форма работят. Грам не вярвах, карах се с жената, че се връзва на глупости, но - вършат работа тия пущини. В смисъл колкото да си нарежеш салатата, не професионално...  

Link to comment
Share on other sites

Аз одеве се сетих, че не проверих колко е остро по-доброто острие от 2те ... видях само че е доста наранен ръба и реших да го коригирам леко и пробвам за заточване. Може действително да не е било толкова затъпено. 

 

А това че се променя звука при движението по камъка аз ли си внушавам или е така? И с шкурката го забелязах.

Не се заблуждаваш. Това е моментът, в който се получава косъмът.

Колкото до леснотията на точене на ножовете... Ся се сетих за един авер, който има ножле подарък от тъста му (тъстът е руснак работил по онова време в някакъв подземен завод, дълбоко в тайгата). Ножчето има острие дълго около пет пръста, широко пръст и половина и дебелина по гърба, около 2.5мм. На пръв поглед изобщо не впечатлява с нищо. Проста дървена дръжчица, стоманата има цвят на алуминий, звънти като алуминий и посмъртно не може да бъде полирана до огледало, тоест, все си е мътно сива и без блясък. Забележителното в този нож е, че държи заточването месеци наред, при почти ежедневна употреба и редовно изпускане върху камъни, бетон и калища. Човекът просто е крастав рибар :))

Още по-интересно става, когато все пак се наложи да го точи... Процесът трае около два дни... на почивки, докато постигне стандартното кухненско заточване.

Link to comment
Share on other sites

Напомнете ми да ви снимам моя комплект точила - до едно са старовремски и яко ползвани. Но Галин е прав. Имам един малък кухненски боклик, който след рязане на 3 домата трябва да се точи. Вчера си направих експеримент - заточих до бръснене, нарязах точно 4 парчета кашкавал, с дебелина 3мм всяко - на петото вече не искаше да реже. Повечето китайчета са от нискокачествена неръждавейка с лоша закалка и неравномерни зърна - с една дума - боклик.

 

Ред. Някои от по-сериозните ножове ги точа с дремела и самоделна приставка с комбинация от шкурки - 5 ножа за 20 мин.

 

Малка помощ.

http://knivesbg.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=7359

Link to comment
Share on other sites

Да бе. Да съм малко в духа на времето... От типа ковра, фостата и прочие..

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Нали знаеш кво да искаш да влезеш в кухнята, да срежеш 2 домата, 1 краставици и 1 парче луканка... ае ся си представи че ВСЕКИ нож който си хванал в кухнята НЕ РЕЖЕ а мачка квото и да режеш... изнервих се, взех си шкурка от близкия магазин и го нарпавих с груб ръб с който може буквално всичко да си срежеш... ама пусто... зарибих се. Това е страхотно хоби. Дори да нямах хубаво острие, дори да нямаш хубав камък ... вземаш си шкуркичка за 5лв различни... и си релаксираш поне 20мин ... много отпускащо е. Та вид хоби.

А пък ако някога ти се роди щерка и като поотрасне, това хоби ще ти помага страшно много да получаваш цялото нужно ти внимание от пъпчивеца, дето иска да я извежда :))

Link to comment
Share on other sites

В смисъл така да се появиш на вратата, потърквайки разсеяно острието в ръкава....  :laughing:

Пак мисирщини, Иванов.... Няма такова нещо!

Самото действие, докато съсредоточено заточваш (и пробваш къде на хартия, къде на косъм) и съвсем разсеяно разясняваш желателните норми на поведение, както и точно в колко я искаш да си е удома. На сто процента ти осигуряват нужното внимание. И то до степен, че ако внезапно му кажеш - Падни за дваесе ве, кирчоо.... Със сигурност ще го направи.

Ама на теб тепърва ти предстои да усвояваш доста тънкости, та невежеството ти е простено.

Link to comment
Share on other sites

В смисъл така да се появиш на вратата, потърквайки разсеяно острието в ръкава....  :laughing:

Ако кандидат зетя ти е панагюрец няма как да се впечатли от това ти действие...нали се сещаш. :pirate

Link to comment
Share on other sites

Пак мисирщини, Иванов.... Няма такова нещо!

Самото действие, докато съсредоточено заточваш (и пробваш къде на хартия, къде на косъм) и съвсем разсеяно разясняваш желателните норми на поведение, както и точно в колко я искаш да си е удома. На сто процента ти осигуряват нужното внимание. И то до степен, че ако внезапно му кажеш - Падни за дваесе ве, кирчоо.... Със сигурност ще го направи.

Ама на теб тепърва ти предстои да усвояваш доста тънкости, та невежеството ти е простено.

 

Ский ся, аз принципно се занимавам с огнестрелни ножове, мисир...  :grin:

Link to comment
Share on other sites

В момента в Кауфланд продават едни неща, които се водят комбиниран брус за 0,99лв. Взех един за пробата. Не се лъжете да си вземате и вие - една буца халва има по-добри заточващи свойства. А за спойката да не говорим - сигурно кашкавалът е по-твърд...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...