purepala Posted November 14, 2014 Share Posted November 14, 2014 Здравейте искам да попитам как да свържа проточен и обикновен 80л бойлер в едно .По доло съм направил схема моля кажете правилна ли е или дайте друга идея за свързване . Малко пояснение искам да си ползвам проточния бойлер когато не се ползва в кухнята да подсили банята че сме голямо семейство и все не стига водата.Нямам место за втори 80л бойлер или панели това е единствения вариант .Токовата схема е ок ще издържи без проблем 3+8.5 кв + допълнителни консуматори.Всеки бойлер си има отделна водопроводна мрежа (две независими ) Ще оценя всяко едно предложение мерси предварително. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Luciano Posted November 14, 2014 Share Posted November 14, 2014 Единият за банята 80лт., другият за кухнята, без да има връзка между двата с топлата вода. Топлата вода от единия отива само в банята, а от другия само в батерията на кухнята. Link to comment Share on other sites More sharing options...
purepala Posted November 14, 2014 Author Share Posted November 14, 2014 Е нали целта е да използвам и двата бойлера защото все не достига вода( Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Luciano Posted November 14, 2014 Share Posted November 14, 2014 Няма как да стане. Няма как да не достига вода от проточния. Вариант - сменят 80 литровия със 120 литра. Как можеш да кажеш от кой да идва топлата вода? Приемаме, че 80 литровия е използван за къпане и е източен, като в момента нагрява. Искаш да пуснеш топла вода в кухнята - как ще кажеш на батерията в кухнята да черпи вода само от проточния? И у нас чувах доста пъти, че на моменти не стига водата, та сложих 120 литров, от тогава гък не съм чул, въпреки, че на моменти имам чувството, че в банята става нещо между сауна и аквариум Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted November 14, 2014 Share Posted November 14, 2014 И аз минах от 100 на 120 литра... Това жените не са хора! И да - тази схема е безсмислена. Няма как да с получи комбиниране по този начин... Трябва сложиш бойлерите един след друг, за да има някакъв ефект. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Luciano Posted November 14, 2014 Share Posted November 14, 2014 Мхм Обаче 120 литра си е по-така. Изключително рядко решавам да се загрея здраво в банята и този 120 литров, никога не ме е предавал, за разлика от 80 литровия, който винаги на края на такова загряване, просто увисва. Не съм убеден, че ако са последователно, ще има кой знае колко по-добър ефект, от един по-голям бойлер. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted November 14, 2014 Share Posted November 14, 2014 Човекът ти казва, че няма място, не забравяй. Иначе много ясно какво е решението. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Luciano Posted November 14, 2014 Share Posted November 14, 2014 Тогава да си почисти 80 литровия от котлен камък, може да е по-добре. Няма да се промени нищо, ако ги върже последователно, защото ако проточният е преди 80 литровия, при започване на изпразване на 80 литровия и влизане на топла вода от проточния, докато тази вода отиде отгоре, ще трябва време. Същото - 80 литровия се изпразва и тръгва чисто студена вода към проточния, като имаме преразход на енергия - проточния работи като луд, 3 киловатовият и той нагрява, но няма какво да загрее, защото водата от него постоянно се сменя, защото трябва да се пълни проточният. Има различни размери 120 литрови, да иде в някой магазин и да огледа. И аз си мислех, че няма да ми стигне мястото за 120, но факт - стига, верно почти не остана, но го закачих. Направих го с коляно, но пасна точно и стана супер красиво. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted November 14, 2014 Share Posted November 14, 2014 Аз лично в апартамента винаги съм бил с хоризонтален бойлер. Това също е вариант. Link to comment Share on other sites More sharing options...
purepala Posted November 14, 2014 Author Share Posted November 14, 2014 мерси за съветите мисля че ще пробвам да събера 120 л. бойлер щом няма как да стане това което го мисля. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JDFU Posted November 15, 2014 Share Posted November 15, 2014 А варианта проточен след обикновения няма ли да свърши работа? Така дори обикновения да е с по-ниска температура, проточния ще я вдигне до по-поносима. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted November 15, 2014 Share Posted November 15, 2014 И аз това имах предвид, но е безсмислено като цяло - ток на вятъра. Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted November 15, 2014 Share Posted November 15, 2014 Освен това мощноста на проточния е предвидена за входна вода от 10-15 градуса, освен ако не е с електронно регулиране - няма смисъл. Възвратните клапани на топлата вода ги махни, остави ги в паралелно свързване, като по подразбиране вземаш топла вода от 80 л бойлер защото се предполага да се топли на нощна, когато свърши топлата вода в него превключваш на проточния бойлер. А да - забравих - превключването се прави с по едно кранче на входа на студената вода! Особено за проточния бойлер! Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted November 15, 2014 Share Posted November 15, 2014 Тя схемата си се получава, но не и във вида в който е начертана. Но за да се получи като хората се налага използването на един трипътен, електро задвижваем вентил, плюс елементарно разпределително табло, плюс леко човъркане в инсталацията на проточния. Инак, монтира се термодатчикът на трипътния в изходящия поток от бойлера, настройва се под каква минимална температура да се задейства трипътния, при което той просто спира притока на студена вода и пренасочва входа да черпи от проточния. И все пак, нека не се подминава и факта, че цената на един такъв трипътен е може би... мъничко по-висока от цената на един стандартен 120 литра бойлер Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted November 15, 2014 Share Posted November 15, 2014 Е то с пари и баба знае Ако не го бърка може да си остави да ползва проточния, а 80 л.-ия да е бекъп. Загубите на добре изолиран боилер, според моите статистики за месец са около 1 градус на час при дТ 40 градуса.... Икономията от нощната ще е 30 ст. на денонощие, т.е. около 10 лв месечно *бекъп в смисъл да си стои изключен и ако проточния се развали... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.