mIRCata Posted October 2, 2014 Share Posted October 2, 2014 Имам следния казус. Тъста ми има закупено жилище в чисто нова сграда, директно от строителя(Стройко"лукс") Колко е лукс, няма да коментирам, като ги гледам как са си оставили ръцете навсякъде... Та. Новото - след няма и година и половина ползване, сега взеха да избиват някви влаги ли са, течове ли са, и аз не знам. Утре ще ги гледам по-обстойно. Даже твърди, че от плочките на терасата бликало по малко вода. Това е странно, защото терасата е с 15-20 сантиметра над нивото на стаите и сифоните. От къде ще идва няма идея. Под него е сутерена, защото той е на първи жилищен етаж. Поразрових се в интернет и видях, че има някаква наредба 2 за минималните гаранции при различните строителни и ремонтни дейности, ако се появят скрити дефекти. Прочетох, че за нови сгради е 10 години. Дали ще мога да придявя някакви искове към "строителя" да си ги оправя. Понеже ако е нещо от дъждарките и т.н те са направо вградени в изолацията(фасадата) от вън и ще трябва къртене, работи. А може и някакъв вид конденз да е, но май е прекалено много за такова нещо. Какви права имам и какво мога да направя по въпроса? Някой имал ли е подобни проблеми и занимавал ли се е с тези гаранции от строителя? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted October 3, 2014 Share Posted October 3, 2014 Наредбата урежда въпросите от ЗУТ. не помня, но може би в закона гаранцията е 8 години и се отнася за извършените СМР, а материалите са според условията на производителя. първо трябва да разбереш дали сградата има акт. 15 или в още по-добрия случай акт.16, защото реално гаранцията започва да тече от него (16). Второ да разбереш кой е извършвал строителния надзор, защото отговорността по приемането на качеството е негова и реално той трябва да се разправя със строителя. Като откриеш тези подробности завеждаш една жалба с писмо с обратна разписка до надзорната фирма, като за всеки случай добавяш едно копие до РДНСК. Препоръчвам консултация с адвокат преди завеждането на жалба, защото според крайната ти цел имаш най-различни опции: дали да се извърши ремонт и да се приведе в изправно състояние или да се отмени сделката, поради несъответствие. А и е добре да си подготвен от самото начало за обикаляне по съдилища. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted October 3, 2014 Author Share Posted October 3, 2014 Сградата - Тракия Плаза, има акт 16. Даже го чакахме да го издадат, че не пускаха ток, и тъста не можеше да се нанесе. А как мога да разбера, кой е бил надзор на строежа? Някъде в общината? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ferante Posted October 3, 2014 Share Posted October 3, 2014 Що не се обадиш на строителят? Има си телефон на сайта - там пише кой е бил надзор на строежа. По отношение на гаранцията - провери какъв договор е подписан. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.