Jump to content
BulForum.com

Защо Windows е "по-сигурен" от Linux

Recommended Posts

Поради летните отпуски тези дни се напънах и рагледах невероятните съчинения на тема "защо Wndows е по-сигурен от Linux" и колко "по-скъпо" излиза ползването на linux сървъри, в сравнение с Виндовс такива.

Просто се смях до скъсване и в същото време съм потресен. Смях, защото е просто невероятно как в тези т.нар. white papers могат да се изпишат такова количество простотии и в същото време съм потресен от количеството "IT мениджъри", които приемат това за чиста монета.

Попаднах на много дискусии в интернет, относно точно тези "статии", но очевидно има хора, които не четат нищо друго, освен в домейна microsoft.com.

Крайно време е, според мен, да се проведе масово "заклеймяване" на подобни глупости, които чисто и просто са срам за IT обществото.

Аз съм потребител, както на Виндовс, така и на Линукс, освен това съм горещ привърженик на разнообразието на ОС и приложения, но просто не мога да се примиря с такива откровени глупости и тотално погазване на елементарната IT култура. Просто е крайно време някой да спре "войнстващия джихад" на маркетинга на Мицромек - той ще изяде ушите на горките разработчици, които според мен нямат вина за всичките подобни глупости.

Но така става, когато вместо IT специалисти, говорят маркетингови "гурута", за които IT материята е толкова далечна, колкото и деветата планета от Слънчевата система :D

Внимание!

Мнения от типа на "това или онова sux" са крайно нежелателни и ще бъдат изтривани. Ако някой има конкретни доводи за/против обсъжданата тема - да пише. В противен случай да сдържи ентусиазма си, защото триенето на постове и слагането на предупреждения няма да бъде сдържано.

• Replies 210
  • Created
  • Last Reply

Сълзи, смях и пак сълзи :) . Е за съжаление си е така, заблудени много.... Но пък от друга страна Пингвина все още набира скорост и дните блаженство за МС отдавна са преброени. Само дребният и незначителен факт, че ИБМ са едни от поддръжниците на Линукс би трябвало да вдъхва респект. Така че е въпрос на време да завземе и десктопа, а глупостите, които се говорят и пишат, ами то без тях няма да е интересно :P . Но много от привържениците на МС пропускат и дори не подозират какъв номер им готви чичо Били с Лонгхорн, направо ще надмине себе си и измишльотината с ценовата политика от преди 2-3 години. Тогава ми е интересно какви ще ги плещят когато забие камбаната за хардуера им :devil и усетят от садомазото на МС. :(

Хаха, Къде го прочете да се посмея и аз."Пък кво толкова, не знаеш ли, че Виндовс, е OS, което никога не забива?Не четел ш ли какво пише докато го инсталираш (за ХР стаа въпрос).Пише че е мноо стабилен"

Се пак Кажи откаде си го зел т'фа

Windows е най-стабилната система която познава човечеството !!! Толкова е стабилна че много често даже мишката не помръдва :)

Microsoft durjat kozovete , vse pak imat miliardi v zeleno zad gyrba si , kakvo 4udno ima v tova windows da e ako ne po sigyren ot linux-a to pone kolkoto nego.

Браво майсторе! Тия кинти дето ги имат могат да си ги заврат да не казвам къде, а с козовете да се избършат на същото място! :devil

Малко наивно ми се струва да се пъчи "операционната система" Линукс като гробокопач на М$. Това което е направено с пари, може да се гътне само с пари. Ако ще приказвате за нещо, моля не се ограничавайте само с Линукс, защото Линукс е все още хоби проект. Имайте предвид всички клончета на unix.

A бе пичове, Линукса се е доказал че е една много добра сървърна система, както и Уникс....Но кажете ми един човек който сяда за първи път на компютър кво ще направи ще си пусне абсолютно автоматизирания приятен удобен и красив инсталационен диск на Уиндоус или ще се мъчи поти ъ пъне като гладен на сране за да си инсталлне поредната дистрибуция Линукс?

Стига глупости бе хора Линукс се ползва за едно, а Уиндовс за друго. Десктопа никога няма да премине в ръцете на Линукс. Десктоп операционната система трябва да е лесна достъпна и красива за да се ползва от масата.

ПС:

Слагал съм си веднъж линукс да видя аджеба кво е тва животно.....беше Ред Хет . Еми първо има проблеми с инсталацията, второ тази система е ДАЛЕЧ от стабилността на XP. При обикновена работа имам предви слушане на музика и гледане на филми забиваше. Определено е по добра от 9х сериите на М$, но е на светлинни години от NT ядрото на MS.

И как въобще ще сравнявате система правена от адски много хора в КОЛЕКТИВ с както беше казано хоби проект правен от хора които не взимат никакви пари за работата си.

Още нещо:

Ако ми отговорите на тоя въпрос (Линуксари) ще ме убедите че Линукса е по добър.

ЗАЩО 99.9999999% ОТ ХОРАТА ПОЛЗВАТ WINDOWS???

А ДОРИ ДА НЕ СА 99.99999% ТО НЕ СА ПО МАЛКО ОТ 85%.?????

Няма смисъл да обсъждате това, и двете системи си имат различно приложение и няма как да ги съпоставите. Всяка се ползва за различно нещо и от различен кръг хора. Все едно един човек който се занимава със сървъри и Линукс да тръгне да убеждава строителен инженер който бачка с АutoCAD че Уина му е гаден.

Малко наивно ми се струва да се пъчи "операционната система" Линукс като гробокопач на М$. Това което е направено с пари, може да се гътне само с пари. Ако ще приказвате за нещо, моля не се ограничавайте само с Линукс, защото Линукс е все още хоби проект. Имайте предвид всички клончета на unix.

Приятелю, въобще не си прав тука. Как така на този "хоби проект" ще са базирани хилядите сървъри на системата на Amazon.com - една от най-мощните и мащабни системи за online транзакции? Никак не звучи "хобистко" нали. И това е само един от хилядите примери.

В темата не ставаше въпрос кой на кого копае гроб, а просто за глупостите, които изобилстват на сайта на M$.

Аз съм твърде далеч да започна да сравнявам Линукс и Виндовс, но лошото е, че Мицромек постоянно го правят и то по възможно най-аматьорския и бездарен начин.

Ето това е основната теза. Моля, придържайте се към нея, а не към втръсналите вече формулировки Linux vs. Unix vs. Windows vs. ...

Приятелю, въобще не си прав тука. Как така на този "хоби проект" ще са базирани хилядите сървъри на системата на Amazon.com - една от най-мощните и мащабни системи за online транзакции? Никак не звучи "хобистко" нали. И това е само един от хилядите примери.

В темата не ставаше въпрос кой на кого копае гроб, а просто за глупостите, които изобилстват на сайта на M$.

Аз съм твърде далеч да започна да сравнявам Линукс и Виндовс, но лошото е, че Мицромек постоянно го правят и то по възможно най-аматьорския и бездарен начин.

Ето това е основната теза. Моля, придържайте се към нея, а не към втръсналите вече формулировки Linux vs. Unix vs. Windows vs. ...

Съгласен съм, с теб Кръстнко ;) , но един въпрос защо да обсъждаме глупостите, които бълват МС. Те за това се говорят, това според мен е реклана, а целта на една реклама е да популяризира продукта, независимо колко е глупава рекламата или брилянтна, в момента в който някой започне да обсъжда продукта, който рекламира значи тя си е изиграла ролята. И за да разширя малко темата, нека се върнем няколко месеца назад, когато беше "откраднат" кода на джама 2к. Едно от мненията, които аз поддържам е че кода не беше откраднат, а пуснат. А ето и малко доводи:

1. Вируси има за джама и ще има, дори и без да се знае кода хакерите си вършат добре работата :P

2. Да предположим, че програмиста Х реши да се позанимава по-сериозно с изтеклата информация, нима това не го прави автоматично един от многото програмисти работещи за МС, като го обвързва с МС без той да се усети.

Подъл ход, ще има и други, но е интересно да се следи борбата, все пак много фирми искат да изядат хляба на МС :)

Слагал съм си веднъж линукс да видя аджеба кво е тва животно.....беше Ред Хет . Еми първо има проблеми с инсталацията, второ тази система е ДАЛЕЧ от стабилността на XP. При обикновена работа имам предви слушане на музика и гледане на филми забиваше. Определено е по добра от 9х сериите на М$, но е на светлинни години от NT ядрото на MS.

Tva mi haresa :) Lichi si otdaleche ogromniq opit koito spodelq DJ Nicolaeff v oblasta na Linux. Radvam se che moga da cheta tezi otkroveniq :)

При обикновена работа имам предви слушане на музика и гледане на филми забиваше. Определено е по добра от 9х сериите на М$, но е на светлинни години от NT ядрото на MS

ами тва ядро на M$ NT така и не съм имал възможност да го пробвам колко е добро по простата причина че Windows Server трябва да търсиш под дърво и камък, но за linux съм сигурен че можеш да го зарежеш с малко хляб и вода и така да издържи години ;) , да не говорим за другите благинки при работа с мрежи

сигурно 90% от web server-ите са на linux, ако някой не вярва може сам да си провери

вярно е само че linux е на светлинни години от понятието user friedndly, макар че работят усилено по въпроса - е сяка OS да си знае компа :P

1.Слагал съм си веднъж линукс да видя аджеба кво е тва животно.....беше Ред Хет . Еми първо има проблеми с инсталацията, второ тази система е ДАЛЕЧ от стабилността на XP. При обикновена работа имам предви слушане на музика и гледане на филми забиваше. Определено е по добра от 9х сериите на М$, но е на светлинни години от NT ядрото на MS.

2.ЗАЩО 99.9999999% ОТ ХОРАТА ПОЛЗВАТ WINDOWS???

А ДОРИ ДА НЕ СА 99.99999% ТО НЕ СА ПО МАЛКО ОТ 85%.?????

Е тва е смях вече. Абе пич ти от небето ли падаш. Сложил си бил Red Hat и забивало. Първо тва е една от най лесните за инсталиране дистрибуции и щом не си успял нея да подкараш стабилно не знам ако тръгнеш да слагаш Slack какво ще стане.Ми то Линукс не е за ламери бре. Има форуми пък се чете какво пишат малко по запознатите и защо аджеба еди кое си на еди кой си ламер му забивало. Пример http://linux-bg.org сайта е на български така че всеки ще се справи.То тва да не е като като да кликаш NEXT-->NEXT. И си викаш еиии голяма работа съм цяла програма инсталирах. И друго ми е интересно, как пък разбра какво е ядрото на Win. Че аз по затворен код не знам да има. Да беше казал, че си разгледал ядрото на някоя Линукс дистрибуция бива ама баш на Wina сигурно ще си някакъв уникален тип хакер дето не може да си инсталне свястен Линукс и хаква с Win.Стресирах се недей така :huh:

А защо хората ползват Win ли. Щото като идеш да си купуваш машина от някоя фирма, ти го слагат и ти след месец си викаш еййй тва е супер Операционна система. И защото хората дори Win не могат да си преинсталнат. Ей тва е проблема. Ламерщината и нежеланието да се чете. И щото тъпия Американо не може да си завие една крушка даже ти искаш Линукс да си сложи.

Аиде със здраве.

Осъзнайте каква е идеята на темата и се придържайте към нея! Целта на темата определено не е да се прави сравнение между различни OS и да разпалва спорове по този въпрос! Внимавайте и с характеристиките, отправени към други потребители!

Ами и аз това писах в първия си пост, ама всички се хванаха за Линукса. Азиатците нещо мътят по въпроса, да видим какво ще измътят. Що се отнася до M$W и той се е оплел от юникс. Даже винсока му е от бсд - официално. Бе явно М$ си знаят работата. На мен лично не ми е обидно да ползвам XP за ламери, за което дори съм и платил. А всички глупости за които става въпрос в темата :D :D :D :D Ще видим кога ще е първия секюрити хол пълнач за сп2 :wacko:

а бе този линукс вече няколко години уж аха да изяде уиндоус или оооще малко да набере скорост и нищо подобно не се е случило ,а сигурно няма скоро и да се случи

`Вишти ся` НЕ по темата мога и аз да кажа много ама

по същество рутер за делене на нет си е кажи речи сървър

него WIN(от NT серията за други незнам има ли ама аз поне не съм чул и видял да има) трудно може да го `подпали и да подържа скорост` щот за тея нужди се се ползват `щаигички` ама Linux го кара и то доста добре

поне докато от ЕНЕРГОСНАБДЯВАНЕ не решат че не е лошо да си ползват

правата дадени им по закон `и да сe заиграят с ключа на лампата` и тнт.

Та тва мисля че е достатъчно ако някои ми покаже рутер(P166/32RAM---maximum) дет си върши добре работата със MS WIN ```СЪМ СЪГЛАСЕН (да слушат държавните служители и чичко Бил) да закупя ЛИЦЕНЗИ(mmuhhaahahaa) за MS Windows 2003 Server за всички сървъри на държавни учреждения, институции, министерства, ведомства, училишта, университети и тнт```

Маи-Маи много изписах и се ядосах но докато !!!Всеки разбира от Всичко!!!

БЪЛГАРИЯ нито щте се опрай нито някои ше я опрай.

Браво майсторе! Тия кинти дето ги имат могат да си ги заврат да не казвам къде, а с козовете да се избършат на същото място! :devil

Te mogat no nqma da go napravqt.Ti su6to mojesh da vzemesh edin noj i da si go zavr...... ili da se zakolish sam.No nqma da go napravish :) Edno e da pravish OS s prai drugo e bez.Znaesh li samo kolko miliarda $ struva suzdavaneto na XP?

A mojesh li da broish do tolkova?

Vqrno e kato za bezplatno OS linux e dosta napred no vs M$ ne mojesh da vodish ravnostoina bitka.Pomisli samo kolko hiliadi programista(ot nai dobrite) rabotqt nad Windows , vzemi v predvid zaplatata im , sled tova osuznai che bez pari podoben progres e nevuzmojen.

Slagam nastrana facta che poznanieto TI kakto i moeto v oblasta na OS server capabilities i voabste kak funkzionira samata OS ti e pulna mugla. :)

Ae peace :)

Te mogat no nqma da go napravqt.Ti su6to mojesh da vzemesh edin noj i da si go zavr...... ili da se zakolish sam.No nqma da go napravish  :) Edno e da pravish OS s prai drugo e bez.Znaesh li samo kolko miliarda $ struva suzdavaneto na XP?

A mojesh li da broish do tolkova?

Vqrno e kato za bezplatno OS linux e dosta napred no vs M$ ne mojesh da vodish ravnostoina bitka.Pomisli samo kolko hiliadi programista(ot nai dobrite) rabotqt nad Windows , vzemi v predvid zaplatata im , sled tova osuznai che bez pari podoben progres e nevuzmojen.

Slagam nastrana facta che poznanieto TI kakto i moeto v oblasta na OS server capabilities i voabste kak funkzionira samata OS ti e pulna mugla. :)

Ae peace  :)

Хайде по-полека с приказките, а? :angry1 И се придържай към темата :angry1 Като изключим, че с този пост не каза нищо, се опитваш да се скараш с всички. Незнам какъв майстор си и до колко можеш да броиш, не ме и интересува. А и още нещо колкото и пари да имаш от един Москвич не можеш да направиш Мерцедес, ако ще и чичо Били да ти е спонсор. :angry1

Въпроса коя ОС е по-сигурна е спорен, макар че ще надделеят везните към Линукс (между другото има една много хубава статийка по въпроса в www.linux-bg.org a именно ) препоръчвам я на всички превъзбудени почитатели на Линукс.

По-важно е според мен да не се пренебрегва значението, влиянието, прогреса на Уиндоус, защото ако някой твърди че без Уиндоус ще е по-добре дълбоко се лъже, аргументите в полза на това са много, ако някой не се сеща ще ги добавя към поста си.

Та да се върна към смеещите се на Уиндоус - не съм сигурен, че ако Уиндоус липсваше щеше да съществува Линукс в тоя си "безплатен" вид и най-вече не съм сигурен дали прогреса в IT индустрията щеше да е така бурен без многото въведени стандарти именно от Уин на чичо Бил :D

В заключение можем само да се радваме, че ги има е ДВЕТЕ ОС.

Be happy

Naprotiv az za6titih tvurdenieto si che WIna e po dobra , ti si tozi koito se 4uvstva zasegnat i vkarva offtopic.Tova s moskvi4a beshe adski nespolu4liv primer...seti se za6to.

Suvsem prosto i logi4no:

M$ ste stava vse po dobur i vqrvai sled vreme ste smaje linux-a po vseki edin paragraf.100$ ne sa mnogo pari za srednostatisti4eski zapadnqk ni6to ne mu pre4i da izbere windows.A razbirai M$ pravqt ataka po vseki edin front vklu4itelno i server OS!

Analog:AMD ne praveli hubavi multi processors...intel praveli ...ta su6toto mi kazvash i ti...Linux-a za tolkova vreme edninstvennoto nedokazano predimstvo koeto uspq da si izvouiva pred windwos e 4e bila edva li ne mnogo po sigyrna ot windows i vsq4eski se opitva da podurja taq zabluda...no comment poe4e po tova

M$ mislish che sa nqkfi nekadurnizi ta ne mogat da izmislqt dobra server OS li s tolkova $ zad gyrba si.Nabqlgam na fact-a 4e 99% ne si zapoznat s razli4nite windows versii ,a voabste tova koeto mi kazvash e linux rulzz ,win sux e za6to si nqmash ni nai malko predstava za wina kato OS.

Spora po tozi vupros nikoga nqma da priklu4i no tva ne ni pre4i da sporim nali.

P.S s nikoi ne iskam i ne sum imal namerenie da se karam , po skoro ti si tozi koito....

Други доводи освен парите на МС нямаш ли? Ако ще пускаш още постове в които се прехласваш по парите им по-добре ги дръж за себе си. Освен това не казвам, че линукс е най-доброто, а че зад него стоят едни от най-добрите. Колкото за най-сигурна ОС предполагам всеки ще се съгласи, че е Соларис с нетърпение чакам 10. БСД-тата също заслужават оважение по въпроса със сигурността. Не съм специалист по ОСове, но не е и необходимо, за да забележа че вируси за Линукс почти няма, за джама май няма смисъл да споменавам. А за ъпдейти ммм любима тема :rolleyes: на чичо Били чакайте поддръжка от МС, колко време чакаме СП2, а кръпките за дупките в джама и ИЕто... Е при всичко казано и спестено, не е учудващо, че вече администрацията на не един град остави Джама и мина на линукс и приложения с отворен код. За стабилността на джама няма да споменавам, но за многозадачността на джама мммм B) както беше вица за чичо Били:

"Тате, какво е multitasking?

Чакай да си форматирам дискетата и ще ти покажа"

Ех кога ще дойде време да работя на UNIX, дано да е по-скоро :love

Момчета, зарежете надлъгването от типа на: Кой е по-добър - Локото или Ботев, и се замислете малко върху нещо доста фундаментално и в същото време просто:

Сигурността на една система зависи от способностите на този, който я администрира. Но и от още нещо много важно. Ако ти си IT гуру и си решил да направиш своята ОС и приложенията, с които работиш "непробиваеми", не можеш да разчиташ на ОС като Виндовс, защото нямаш достъп до изходния код и тази система вечно ще си остане за теб черна дупка - колкото и да се напъваш и каквито и да са ти способностите.

Разбрахте ли сега къде е ключа за бараката и каква е фундаменталната разлика между Виндовса и системите с отворен код като Линукс.

Аз мога да направя моята линкукс система изключително сигурна и стабилна, защото разполаам с изходния код на цялата ОС (ядро, драйвери), както и на приложенията. Това с Виндовс, уважаеми, не става - и тоно в това му е проблема :wacko:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...