poznai Posted May 5, 2014 Share Posted May 5, 2014 Навил съм се да си закупя електрическа дробилка за клони. До колко четох, има два основни вида - с режещ диск и със зъбно колело. Не стана много ясно кой е по-удачният вариант. Разглеждах различни дробилки до 40 мм. дебелина на клони, на различни фирми в ценови диапазон 500-600 лв., но така на сляпо някак си не мога да взема. Още повече и като гледам разни клипчета, то е едно ръгане, тикане на клоните. За да си гарантират тези макс 40 мм., са направили и входа за дървесината с такава ширина, което пречи натикването на по-тънки клони с разклонения. Трябва първо да се оглозгат с ножиците и после да се мятат в дробилката. Основната ми идея за ползване на дробилка е, да използвам надробената дървесина за мулчиране или директно изхвърляне и заораване в почвата. Някой има ли наблюдения по въпроса? Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted May 6, 2014 Share Posted May 6, 2014 Лично мнение - спести си парите и си направи един компостер от палета... В нета има много варианти. Link to comment Share on other sites More sharing options...
poznai Posted May 8, 2014 Author Share Posted May 8, 2014 Моят компост е директно върху градината. Започнах да следвам примера на Масанобу Фукуока - "Революцията на една сламка". Без оран, без изкуствени торове, без пръскане, минимални поливки. Общо взето, хвърлям върху градината всичката окосена трева, дървени стърготини, листа, пепел, скоро и надробени клони. По този начин се подтиска растежа на плевелите. Те все пак излизат тук-там. Ако не ми пречат, ги оставям, ако пречат, ги кося и си остават на мястото. Всичко разхвърлено си гние поетапно, поддържа влагата, рохкава почва.. Сея от всичко едно в друго, така че да се предпазват по възможност от неприятели. Опитвам се да създам условия за разни полезни гадинки, като калинките, които се справят с листните въшки. Все пак, избрах тази дробилка: http://www.stihl.bg/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8-VIKING/%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B8/%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B8/2627-1410/GE-250.aspxДано имам късмет и да върши работа.Ще пиша отзиви, ако има бъдещи заинтересовани.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted May 8, 2014 Share Posted May 8, 2014 Това си е бая сериозна и скъпа машина. Няма как да не ти върши работа. Link to comment Share on other sites More sharing options...
poznai Posted May 9, 2014 Author Share Posted May 9, 2014 От скоро изрязаните клони, т.е. сравнително мокри, горе-долу до 3 см добре режеше. Като блокира, иска 2 мин. да махаш и слагаш капака за да тръгне пак. Имам една огромна купчина с клони, уж заради която взех дробилката. Тази купчина обаче е добре изсъхнала.. Оказа се, че това е сериозен проблем. Рязане с големи мъки и зарязах начинанието. Ще я ползвам само за мокра дървесина.. Трябва да се работи с ръкавици и предпазни очила, защото понякога кофти връща клоните и ги върти. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted May 9, 2014 Share Posted May 9, 2014 Не че нещо, но споменах, че подобна машина по принцип е излишна... Link to comment Share on other sites More sharing options...
poznai Posted May 10, 2014 Author Share Posted May 10, 2014 Е, има файда. Покрих си всички дървета и живия плет отстрани с мулч. :> Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.