mitw Posted April 16, 2014 Share Posted April 16, 2014 За парфюмите или "на какво ще миришем утре"!Здравейте, парфюмни любители!Искам да споделя една инициатива и да ви помоля да се присъедините, ако имате желание.Някои може би знаят, а за останалите ще поясня за какво става дума:парфюмерията е на път да бъде лишена от още една голяма част от красотата си - чрез пълната или частична забранана някои естествени съставки, включени в проекто-закона на IFRA за рестрикцията им.Законът в момента е поставен от Европейската комисия за обществено обсъждане и за радост -все още има възможност да се повлияе на приемането му в този вид.Ще кажете: "голямо важно"! Във връзките по-долу е обяснено по-добре, отколкото аз ще го направя, какви последстияще има това, но аз ще се опитам също да отбележа някои от по-важните, и защо си струва поне да опитаме.Първият непосредствен резултат ще бъде задължителното пре-формулиране на над 9000 (мисля толкова се споменават и то най-малко)от сега съществуващите аромати(вероятно любими на някои от нас). Всеки следващ приготвен парфюм също, очевидно, ще трябвада бъде съобразен с тези ограничения. Наглед е незначително - какво толкова - десетина съставки.Само че поне две от тях са от огромно значение - дъбовият мъх (oakmoss), чието използване и в моментае силно ограничено от действащите рестрикции, ще изчезне напълно.Както повечето знаят - това е основна съставка, сърцето на много много мъжки и дамски парфюми.Втората - Lyral, доколкото знам е основна съставна част на десетки натурални етерични масла (в това число и в състава на розовото масло);и рестрикциите върху него всъщност ще засегнат пряко използването на всички тях.Като споменах розовото масло - не се съмнявам, че ако това сега мине, следващата мишена на IFRA ще бъде нашето розово масло.От известно време се подхвърля това под сурдинка тук и там, явно опипват почвата.И защо забраната им и/или заместването им със синтетика да е нещо лошо?Ще натъртя, че аз не съм против синтетиката, напротив - особено в случаите, когато замества продуктиот животински произход съм твърдо и абсолютно "За".Тук обаче не е така, и ще посоча две от основните причини:Първо - всеки който познава парфюмите от миналото, знае как влияят върху качествата им налагащите се непрестанни реформулировки,за да отговарят на прокараните преди години и в момента действащи забрани. За тези, които не помнят - всички шедьоври от миналото,които са ни радвали, в 90% са само бледи сенки на това, което са били. Същевременно, сред новите все по-трудно може да намерим нещо,което да ни грабне така - независимо от марката и цената, почти всичко се слива в една маса от подобни, синтетични клонинги.Второ - Дори и да нямах никакъв интерес към тази област, бих се противопоставил на някой, който иска да прокара закон чрез изопачаване на фактите,и аргументация която бих нарекъл най-меко заблуждаваща.Това просто мирише зле - на нечистоплътност и корпоративни интереси (оборотът на производителите на синтетичните заместители е десетки милиарди,и - изненада- IFRA е създадена с тяхната подкрепа, и някои от главните лица в IFRA са бивши техни служители).Смятам, че всички ние - които имаме поне малко афинитет към ароматите, само ще спечелим, успявайки да предпазим парфюмите от ново,още по-драстично преформулиране.Знам, че вие (както и аз, впрочем) сте силно скептични относно ефикасността и изобщо смисъла от подобни начинания.Все пак ще помоля поне да хвърлите един поглед.Това, което я отличава, и ми дава надежда за успех е, че:- документът е изготвен изключително професионално, ерудирано, подплатен е със солидни аргументи, доказателствен материал и изследвания;- е точно в правилният момент, защото това всъщност се очаква при едно обществено обсъждане - хората да изкажат мнението сии да защитят правото си на собствен избор.http://www.parfumo.net/petition/index/letter.htmlhttp://www.parfumo.net/petition/petition.htmlhttp://www.parfumo.net/petition/index.htmlhttp://www.parfumo.net/Users/Parfumo..._of_fragrance_Линкът към петицията е директен, без спонсорски препратки;останалите връзки са само за да се информирате по-подробно, ако желаете.Искам да отбележа, че сайтът няма никакви търговски/рекламни интереси, това е място за хората с интерес към парфюмите да споделят хобито си,с най-богатата база-данни в момента.Също така ще допълня, че аз съм просто редови член там. Администрацията се свърза с мен и ме помоли за това,защото от останалите българи познават само мен.Ако съвпада с вижданията ви и имате желание - ще се радвам да подкрепите, както и да подпомогнете в разширяването на аудиторията запознати.Благодаря, че изчетохте всичко!P.S. Идентична тема има и в други форуми, необходима е колкото е възможно по-силна подкрепа. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.