Jump to content
BulForum.com

Liubiteli na Astronomiqta...

Good_God

Recommended Posts

P.S.S. A kolkoto do midex i zabelejkata ti za 1.44 Msol moga samo da kaja 4e dnes granicata se smqta za 1.46 Msol .....

Виж какво, Good_God - ето ти линкче на български - там хората съвсем ясно са си обяснили с каква маса трябва да е звездата, за да се образува, дори и най-малката черна дупка. Ако махнеш 'точката' между 1 и 44(46) може и да се получат нещата.

Ha ha ha Good_God mai pak te zatapiha.A 6to se otnasq do tova kolko si nagazil v dalbokoto gledai sled vreme da ne vzeme6 da se udavi6.

are 4ao 4e utre sam na rabota. :P

Abe.Az ne znam za astronomiata mnogo(e vse pak znam neshto),no si mislia,che tuk skoro shte se zdurpat (ili ako veche ne sa se zdurpali)... :P :P :D

Nadushvam che shte trugne voyna iz neta :D :D :D

HA-HA-HA

polodiavam :wir :tongue :wir

"No dori i Einstein ne e bil mnogo naqsno za kvo e stavalo vapros..."

Offf aman ot Razbira4i v tiq forumi vij kakvo shte ti kaja hubavo si hvanal da se zanimavash sas Astronomiqta az li4no q uvajavam mnogo no ne zabravqi 4e imenno zaradi fizikata e naprednala tolkova . Sled tova iskam da ti kaja oshte neshto tva 4e se zanimash 7-8 godini s neshto ne zna4i 4e go razbirash pove4e ot nqkoi drugi. Imam kolegi deto sa Injenerna fizika 4 -ti kurs i znaqt po malko ot nqkoi hora sas Sredno obrazovanie kadeto sa ponau4ili neshto.

A dali Ainshtain e bil na qsno aide molqti se obqsni mi nqkoi koito da e mnogo na qsno po tozi vapros. Ako ne znaesh poradi fakta 4e si propusnal da se pozanimavash  sas Fizika pokrai Astronomiqta. Neka da ti obqsna s 2 dumi kvo e napravil Ainshtain 4oveka e obedinil osnovni zakoni koito na prav pogled sa iglejdali nevazmojni da se opisvat 4rez obsht zakon i toi gi e obidinil ne vsi4ki no pove4eto. Tova go e interesuvalo na parvo mqsto mislish li 4e otkrivaneto na obsht zakon na vsi4ko e po malko vajen ot edin obekt kato 4erna dupka. Plus tova ima i dosta trudnosti okolo 4ernite dupki kato kakvi da budat razglejdani Kakto znaesh ima Kvantova mehanika Znaesh sas kakvo se zanimava ima i Zakon na Niuton kakto znaesh 100% nqdqvam se da znaesh 4e pri ednoto se govori za Platnost na Veroqtnosta da se namira nqkoi obekt a pri drugoto takiva raboti nqma . Ima hora koito kazvat 4e s Kvantovata mehanika planetite v kosmosa sa tolkova mnogo a kosmosa e tolkova golqm 4e te mogat da se razglejdat kato dostata4no malki za da se raboti s kvantova mehanika oba4e Rezultatite sa razli4ni pri tova korenno vapreki 4e Kvantovata mehanika se e dokazala vav opisanieto na malkite 4astici tova ne dava adekvaten rezultat pri takova prilagane.Mislq da ne prodaljavam ako ti unificirash si4ko v edin zakon koito da raboti i za golemi tela i za malki shte moje da se razbere kak e vazniknal Kosmosa i t.n. Shte bude golqmo otkritie za vsi4ki vklu4itelno za astronomiqta.

Togava nqkoi moje da se iskaje adekvatno moje bi i za 4ernite dupki do sega samo teorii ama realno nishto koi znae kakvo ne se znae sorry ama e taka i ako ti prodaljavash da tvardish koi kolko razbiral shte bade mnogo jalko .

I edin moil li4en savet seki si ima idol i t.n Ne podcenqvai horata bez koito tezi nauki izobshto nqmashe da sashtestvuvat . Predstavi si navremeto sa nqmali nikakva informaciq i bukvalno nqkoi e reshil da opisva dvijenie s matematika i t.n

Sega horata znaqt 4e rabotite mogat da se opisvat taka primerno i eto na Po dobrite matematici i da ne razbirat mnogo ot fizika malko im trqbva i moje i da naglasqt neshto interesno.Vaprosa e koi e po genialen tozi koito se e setil parvi za tova i teparva e zapo4nal bukvalno ot nulata ili nqkoi sega i da zapo4ne tolkova mnogo matematika i eksperimenti mislq 4e e dosta po lesno. Umni hora vinagi shte ima no nedei da se izqvqvash koi e po umen edin e umen za edno drug za drugo ne moje si4ki da razbirame si4ko. za men Ainshtain e bil mnogo golqma li4nost i se e dokazval v momenti koito mnogo veliki mozaci ne sa se spravqli kato Teoritq za "Etera" i "Eterniq vqtar" Nqma da se vpuskam da obqsnqvam dano da znaesh za kakvo stava vapros ako ne pro4eti i fizika pove4ko nqma da e losho.Ako si mislish 4e kogato e zastanal tozi problem samo toi e imal potencial se lajesh no s godini horata sa mislili i bukvalno nishto ne sa izmislili. Mojem do utre da si govorim.

P.S. Ako sam te obidil sas neshto sajalqvam no ponqkoga mnogo se draznq na takiva izkazvaniq  za Edi koi si i edi kvo si.Plus tova seki moje da citira toq i onq no tova ne ozna4ava 4e e gotov da navleze v dalbokoto :)

kato mnogo razbirash bi li mi otgovoril na sledniq vupros:

Vselenata bezkraina li e?

I molq te dai logi4en otgovor :huh:

Nadushvam che shte trugne voyna iz neta

Грешиш, тук просто обменяме мнения, като всеки отстоява своето. :)

kato mnogo razbirash bi li mi otgovoril na sledniq vupros:

Vselenata bezkraina li e?

Въпросът не е към мен, но ако взема да се пробвам да отговоря и случайно улуча верния отговор със сигурност ще ми дадат Нобелова награда. :D

Нали знаеш за различните теории - безкрайната вселена, разширяващата се вселена и още няколко по-незначителни(от моя гледна точка). Все едно да питаш: А какво е имало преди Големия взрив? :D Някой ден може и да ти дадат отговор на 2-та въроса, ама днес е още рано. :allien

... имало е Бог ... и ще има

преди известно време бях на лекция за произхода на света и т.н. и ми направи впечатление, че физик достига до Бог, а цитираше и още физици... какво е имало и как всичко е започнало и станало

;)

...преди известно време бях на лекция за произхода на света...

Определено не е било преди 1990 година :P , понеже по онова време Бог беше забранена дума; ако влезеш в църква, много вероятно беше да си имаш неприятности после (ако те видят)....а пък за лекции по темата - и дума да не става...

imam spor i s tezi koito kajat 4e e bezkraina vselenata imam i spor s

tezi koito kajat 4e ima krai:

1:ima krai-ot kakva materia e sustaven kraq

2:nqma krai-kak taka moje da trugnesh v opredelena posoka i da

ne stigash do nikude :confused

imam spor i s tezi koito kajat 4e e bezkraina vselenata imam i spor s

tezi koito kajat 4e ima krai:

1:ima krai-ot kakva materia e sustaven kraq

2:nqma krai-kak taka moje da trugnesh v opredelena posoka i da

ne stigash do nikude  :confused

То хубаво може да се поспори, но като се има в предвид, че нищо на този етап не може да се докаже, то тогава само могат да се изказват предположения и не се стига до никъде.

Кой знае може и да има край и да няма едновременно. Това че не можеш да си представиш нещо, то не означава че не съществува.

Относно първото (1) Защо трябва да е съставен от материя края?

Относно второто (2) Защо пък да не е възможно това?

Определено до никъде няма да стигне този спор. :wacko:

Това че не можеш да си представиш нещо, то не означава че не съществува.

Absoljutno vjarno!!! Tova, che sme na edna prashinka (Zemjata) ot Vselenata i che sme sviknali sas zakonite na fizikata TUK, ne oznachava, che na "drugija kraj" ne dejstvat savsen drugi zakoni....kato govorim za cherni dupki i prochie, samo si spomnete kak se izmenjat zakonite (razbira se, zasega teoretichno) pri preminavaneto prez cherna dupka....a i nikoj ne e minaval, che da si kaje. :D Koeto mi pripomnja pak ot svoja strana razlichnite teorii za samija "shljuz" na chernite dupki - dali sa vrata vav vremeto, dali sa vhod/izhod kam drugo prostranstvo(prostranstvo/vreme), dali sa systema cherna ) i oshte mnogo takiva. A i nikoj oshte ne e dokazal, che ne sme v ramkite samo na 1 ot mnogo Vseleni. Neshtata na tozi etap sa v prohojdashta faza - daje ne sme (chovek) kacnali na druga planeta ot Slanchevata systema, kamo li na njakoja blizka zvezda, a kakvo ostava za blizka galaktika.....dokato ne se izmisli neshto po-radikalno neshtata shte si ostanat s nabljudenia ot teleskopi i kosmicheski sondi. No edno e vjarno - tova, che ne mojesh da vidish neshto ili da si go predstavish, savsem ne znachi, che ne sashtestvuva njakade.

"OT ISKARO PO-DALBOKO NEMA" (sentencija na shopa) :D

Mom4eta i momi4eta dami i gospoda :) ne mislq 4e foruma e podhodqsht za takav tip sporove zashtoto parvo seki moje da citira edi koi si i edishto si vaprosa e 4e ima i dosta matematika :) No dokato ne prodaljavat da se pravqt eksperimenti i da se tarsi smisala na bazata na Eksperimenta razbira se nqma da ima Adekvatna teoriq i nqma da e edna. Kakto pove4eto znaqt ako neshto ne se potvardi ot eksperimenta to tazi teoriq ne e vqrna kolkoto i Strahotna i da e za sajalenie ta za tova Ne moje da se vodi smislen spor po tezi vaprosi - Prosto nqma dostata4ni informaciq. A to ina4e seki si haresva nqkoq teoriq i si sedi zad neq zashtoto pretendira 4e tova e verniq pat kato men na primer :P No ne moje si4ki da sa pravi a za gatanki da si zadavame hubavo Ama kogato otgovora ne e kratak i ne e mnogo izqsnen po princip i da ti otgovorq i ne ako si reshil da se zahvanesh za neshto shte se zahvanesh. No li4no moeto mnenie e 4e nezavisimo ot interesa vi kam Astronomiqta trqbva i drugite prirodni nauki da se poznavat .Taka shte se pridobie po cqlosna predstava za sveta se pak Planetite sa si planeti ama ima i jivotni i hora i po drebni i elementarni procesi. Na vremeto Pove4eto veliki u4eni i otkrivateli ne sa se zanimavali samo s edno imenno taka sa uspeli da dostignat do zaklu4eniq 4e tova koeto e ot drugo estestvo deistva i na onova koeto na prav pogled e razli4no . Primera za jivotno i 4oveka ako se pogledne na molekulno ili atomno nivo se savkupnost ot 4astici a sashto i planetite .

P.S. Vse pak se radvam 4e horata se zanimavat sas takiva neshta bez zna4enie ot tova kolko sa naprednali ili ne sa . Hubavo e da se tarsi smisal vav neshto a ne samo sobstvenite si zadnici da gledame:) Nadqvam se da ne sam obidil nikoi i da e taka ne e naro4no :P :)

Malee da bqx pusnal topic "Filosofiq na volq"... :P :D

Xora ako imate nqkvo info za razni software-i svyrzani s Solar System ... pls tell me... Ama da ne sa nqkva detska boza... :wir :tongue :wacko:

Виж какво, Good_God - ето ти линкче на български - там хората съвсем ясно са си обяснили с каква маса трябва да е звездата, за да се образува, дори и най-малката черна дупка. Ако махнеш 'точката' между 1 и 44(46) може и да се получат нещата.

Dobre 6te se perefraziram...

Kogato pri kolaps na mnogo masivna zvezda se ogoli qdroto i ,i ako tova qdro ima masa po golqma ot 1.46 Msol NEIZBEJNO 6te se polu4i 4erna dupka...

Sega obosnovkata: poneje pri masa na qdroto po-golqma ot 1.46 Msol silata na gravitaciqta 6te byde po-golqma ot silata koqto uprajnqva nalqganeto na gaza vyrxu zvezdata...Tova vsy6tnost e otkril 4andrasekxar...

Pri belite djudjeta: silata na gravitaciqta se uravnovesqva s silata na otblyskvane na elektronite v materiqta na djudjeto...

Pri neutronnite zvezdi (pulsarite): silata na gravitaciqta se uravnovesqva s silata na otblyskvane na neutronite v materiqta na pulsara...

Pri 4ernite dupki: gravitaciqta naddelqva nad principa na izkliu4vaneto na Pauli...

Molq vi da pro4etete knigata na Steven Hoking: The Theory of All

Togava ako pojelaete mojem da vlezem v diskusiq i da re6im koi vse pak razbira pove4ko (estestveno vsi4ko e otnositelno ;) )...

l8r folks

Good_God 6tom tolkova znae6(pove4e ot vis4ki vzeti zaedno)kaji mi kakvo predstavlqva singulqrnosta ako moje6 razbira se. :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D

Xexex zavanliikata toi...

Dobre kolega slu6ai sega:

Singulqrnostta e opredelenie za mqsto ili vreme kadeto fizi4nite zakoni takiva kakvito gi znaem nie ne deistvat ili vaob6te ne sy6testvuvat...

Nai-dobriq primer e edna 4erna dupka...Pod xorizonta na sybitiqta na edna 4erna dupka sy6testvuva singulqrnostta !

Ili na4aloto na vsi4ko...ina4e kazano Golemiq vzriv !

Nai-dobrite sega6ni teorii za Golemiq vzriv stigat do 1/100 ot sekundata sled vzriva...Po rano e ve4e mnogo trudno da se kaje kakvo e bilo...Ina4e kazano - Singulqrnostta togava e deistvala v pylna sila...

A tva za znaeneto pove4e ot vsi4ki tuka zaedno ve4e go obsydixme... ;) :P

Aide \/ peace i ostavqi ma6inata v dobyr vid... ;) :D :wir

Good_God 6tom tolkova znae6(pove4e ot vis4ki vzeti zaedno)...&...Xexex zavanliikata toi...

Вижте какво - стига всеки се е опитвал да бъде 'тапата' - така няма да стигнем доникъде. Нека приемем, че Good_God "знае повече от всички нас взети заедно" (или просто добре си служи с Google :P ) и да приключим случая. Аз ще дам личен пример и повече няма да поствам тук. Съветвам и останалите да пишат, само ако има какво да кажат. Peace! :inqn

Вижте какво - стига всеки се е опитвал да бъде 'тапата' - така няма да стигнем доникъде. Нека приемем, че Good_God "знае повече от всички нас взети заедно" (или просто добре си служи с Google :P ) и да приключим случая. Аз ще дам личен пример и повече няма да поствам тук. Съветвам и останалите да пишат, само ако има какво да кажат. Peace! :inqn

Prav si... :punk

Vse pak temata be6e za astronomi4eskiq software...

Vseki koito iska da predloji nqkoq dobra programa da pi6e !!!

A kolkoto do Google - tz...

Az izpolzvam tarsa4kata na alltheweb.com !

I ne za da namiram info po razni astronomi4eski vaprosi... ;)

PEACE \/

Тази тема много добре си е озглавена - за любители на астрономията, а като гледам повечето са го ударили на астрофизика.

За по-ненапредналите любители на астрофизиката бих препоръчал книгата на И.С.Шкловский "Живот, раждане и смърт на звездите" (И.С.Шкловский, Звезды их рождение, жизнь и смерть, Наука, 1975). Има я и на български в библиотеките. Там са обяснени и доста от темите, коментирани по-горе.

За запознаване с творчеството на И.С.Шкловский ето един линк:

О Вселенной, жизни, разуме

Ето и един малък сайт за астрономия:

Астрономия

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...