Jump to content
BulForum.com

Sound Recording---

play_me

Recommended Posts

Neka vseki koito se zanimava sus zvukozapis nezavisimo kakuv stil da spodeli/ako jellae razbira se/ s kakvi programi raboti, kak realizira zapisite si i vsi4ko kakvoto se seti za vsiaka chast i detail ot softwernata razrabotka....Mojete da predlojite linkove kum neshta , koito ste suzdali... ABE vuobshte vsichko svurzano sus zvukozapisa

Занимавам се с записи на метъл и рок музика, но в къщи и записваме предимно брат ми и аз, и от време на време някой друг. Записвал съм и народна музика но това е една друга тема.

1. За запис на MIDI използвам Sonar 3, като клавирите ако не са с строго специфичен звук ги записвам с MIDI кабел и след това търся подходящ Sound Font. Също тук пиша барабаните и баса, като за тях съм си направил свои фонтове които смятам че са доста добри.

2. Всяка Midi пътечка прехвърлям чрез звуковата карта на отделна писта в Adobe Audition 1.5 (Cool Edit). Тук записвам и живите инструменти и вокалите.

2. За мастеринг на пътечките използвам Steinberg WaveLab 5.0 със множество плъгини на VST и DXI.

3. Миксирам в Audition, като внимавам да няма clipping, независимо че песента става с Average RMS Power доста под 12.

4. Отново се връщам в WaveLab и правя мастеринг вече на цялата песен като използвам Compressor и Limiter.

5. Песента е готова с професионален звук, но си седи вкъщи и, и се радвам само аз защото живея в България и тук така става.

Има много други неща, но нократко това е процеса.

oli zavii mi se qk osvqt maina.mnoo slojuna taq hava bre!

Ми то ако беше много просто, всеки щеше да прави музика.

5. Песента е готова с професионален звук, но си седи вкъщи и, и се радвам само аз защото живея в България и тук така става.

Не си спомням кой го беше казал:

"Това, което професионалистите правят най-често, а любителите най-рядко, е записът с микрофон". В този пост не видях една думичка за микрофон. Ако всичко ти идва по кабел, батка, ще продължаваш да си ги слушаш само ти у вас и да ги пускаш на приятели. Не се обиждай, ами се замисли, щото имаш потенциал. Използвай го.

Май нещо не си ме разбрал. Живите инструменти се записват с микрофон разбира се. Та вокала в задника ли да си включи кабела, китарите с кубе, а като нямам барабани на тенджерите ли да слагам микрофона??? :angry: Естествено че се използва, но какво!!! Да обяснявам как ли?

Хаха, нема нужда да (ми) обясняваш! Направо ми пусни една песен, стига си си ги слушал сам :) Току-виж съм си върнал думите обратно и съм си ги сложил ... на тъмно :bgrin:

• 1 year later...

tipove, muzikalnata i audio obrabotka e edna mnogo obshirna materija kojato e svarzana s mnogo znanija, sluh, talant SREDSTVA i drugi raboti. znachi,tui kato sam imal vazmoznosta da zapisvam v studia v plovdiv i sofia i poznavam vsi4ki koito imat muzikalni studia v plovdiv/ vaobshte ne vklju4vam mnogoto hora koito imat pc, sound interfeis i tam njakoi drug mikrofon v domashni uslovija/, moga da tvarda che v Balgarija ima oshte mnogo hljab da se izjade i mnogo pari da se pohar4at dokato se pridobie zapadnoto zvu4ene i se nadjavam che tova vi e jasno. za tova/tui kakto projetah v nachaloto na temata napisanoto ot inko rock mai beshe/ ne moze i duma da stava che njakoi koito raboti s njakvi softueri,bez dobar sound interfeis,buk bilo i to samo da zapisva midi/s soundfondove ili drugo/ i bez hiljadite drugi neshta ,koito sega ne iskam da izbrojavam,i da kaze che stava profesionalno si e absurd. ne iskam nikoi da obida,trjabva da se bazika 4ovek s vsjakakvi softweri i neshta, prosto mi se iskashe da se izjasnjat tezi neshta predi da produlzim da dalbaem v tazi tema! :)

Интересно как успя да я намериш и изкопаеш тази едногодишна тема....наистина я бях забравил, а това бяха първите ми постове в този форум, тъй като наскоро се бях регистрирал. :lol:

Да, напълно си прав в това дето казваш, че нещата са по-сложни отколкото изглеждат на пръв поглед, но така по принцип стоят нещата във всяка област ако искаш да работиш професионално в нея, а не само да отбиваш номера. Мисля, че съживяването на темата няма да е задълго, защото още тогава съфорумците не проявиха особен интерес към нея, дори и play_me, който я беше отворил загуби интерес. Вярно, доста нови хора дойдоха във форума от тогава, но ще видим... :music

П.П. А би ли споменал в кои студия си записвал конкретно в Пловдив, кога и какво. (може да ми ги драснеш и на PM). :)

Аз се познавам единствено с Тодор от Тото студио, или Додо, или там какво беше... до кукления театър което е :)

Имам наблюдения и от Лъчо, до гара Филипово. Той вече прави много добри записи, стига да има желание да покаже максимума от възможностите си.

Може ли някой да ми каже програма, с която мога да смесвам 2 и повече инструмента. В смисъл - искам да изсвиря една цяла песен и да я запиша, ама на 3 инструмента. Изсвирвам едната китара, тя се записва, после пускам пак и записвам другата китара, но докато звучи първата. После пускам записа на 2-те китари едновременно и записвам баса отгоре. После искам да направя изкуствени барабани на МИДИ и да ги прибавя към другата хава. То трябва да стане в обратен ред де ама...говоря примерно. Има ли такава програма? И ако има как става точно тая цялата история? До сега съм записвал малко в студио и не съм наясно със софтуерта, по-съм наясно с хардуера :)

Може ли някой да ми каже програма, с която мога да смесвам 2 и повече инструмента. В смисъл - искам да изсвиря една цяла песен и да я запиша, ама на 3 инструмента. Изсвирвам едната китара, тя се записва, после пускам пак и записвам другата китара, но докато звучи първата. После пускам записа на 2-те китари едновременно и записвам баса отгоре. После искам да направя изкуствени барабани на МИДИ и да ги прибавя към другата хава. То трябва да стане в обратен ред де ама...говоря примерно. Има ли такава програма? И ако има как става точно тая цялата история? До сега съм записвал малко в студио и не съм наясно със софтуерта, по-съм наясно с хардуера :)

Всеки мултитрак ще ти свърши работа - Cakewalk (Sonar), Cubase, Cool (Adobe Audition), Logic....и много други.

П.П. @mr_moon, понеже и аз познавам всички. :)

midex, koi si ti? da ne se okaze 4e se poznavame! :lol: znachi, radvam se 4e se "vazbudi" temata otnovo. s tosho se poznavame mnogo dobre, a s lu4o si firkame vseki den i sme mnogo,ama mnogo blizki! la4o opredeleno e 4oveka v grada ,koito razbira ot tezka muzika i moze da napravi mnogo dobar zapis, za tova sarde4no go prepora4vam na horata koito sa se naso4ili kum zdravijat sound! otnosno vaprosa sled tova v temata za naslagvaneto na njolko traka /kakav software da se polzva/, shte kaza - pich, ne si gubi vremeto,shtoto shte se pobarkash dokato naglasish havite, po-skoro otidi pri la4o,struva 25lv. na minuta gotovo vreme/znachi che ako opesenta e 4min. shte struva 100 s vsi4kite masteringi i saltanati/.pone shte si napravish kefa da zapishesh neshto koeto da zvu4i snosno i da si go slushash! midex, po nagore v tazi tema misla che pisheshe che imash studio ili se zanimavash s zapisi. za kakvo stava vapros?

... ako opesenta e 4min. shte struva 100 s vsi4kite masteringi i saltanati/.pone shte si napravish kefa ....

Абе к'ъв кеф, к'ви 5 лева... :lol: Хората за 100 лв. човек убиват, ти искаш за 1 песен да ги даде... :D Майтапът настрана, но по принцип е така - много хора не са наясно какво точно се иска, за да стане 1 песен готова напълно и им се струва, че нещата стават много лесно (и бързо) и ако се хванат, дори сами може да си я направят. Нещата обаче си имат много "подводни камъни" и освен чисто рутинната работа, която се повтаря в повечето песни, има и такава, която е строго специфична за всяка песен и всеки изпълнител....зависи от много случайни и непридвидими фактори и е свързана с индивидуален подход към проблема. Именно затова ако въпросният човек няма сериозни амбиции да се занимава с музика ще предпочете за тези 100 лв. да си ъпгрейдне видеокартата например, отколкото да ги даде за 1 песен дето няма да знае за какво ще му послужи после. ;) А и съм забелязал в период на кризи първото нещо от което се отказва човек е музиката...в смисъл, няма да спре да яде и пие....да се облича, забавлява и да ходи на почивки дори...но ще си тегли песните от нета или ще си взима пиратски дискове.....съдържателите на заведения ще се откажат от живата музика и ще пускат "радио1" или ще озвучават със същите тези пиратски дискове и т.н. Друг е въпросът, че покрай масовото навлизане на самосвирките тип "Хитър Петър", както и чалгата в последните 10-тина години, в бранша навлезнаха и много непрофесионалисти, които подбиха пазара на жива музика с хонорара си от 5 лв./вечер и по този начин отнеха работни места с подходящо заплащане на истинските професионалисти, които са се бъхтали години, от малки....за да станат това, което са. ;) Бахти, какъв мощен офтопик спретнах....направо съм си за наказание....ама понякой път като почна да ги вързвам едно за друго....то само си става. :bgrin: Айде спирам да пиша в тази тема, освен ако не е нещо по същество.....останалото вече само на лични. :)

opredeleno 100lv. sa si 100lv , no horata trjabva da znaja i da se nauchat da plashtat za tozi vid trud. zashtoto za 1 chas v grafi4no studio/za obrabotka na snimki i podobni/, v koeto naljatite pari vatre ne sa vaobshte pove4e ot muzikalnoto studio, horata plashtat po150lv na CHAS. za kvo govorim! verno che sravnenieto e otnositelno,zashtoto vsi4ki znaem che grafi4nijat dizain,tjasno svarzan s pe4ata i predpechata i vaobshte cjalata vizualno-reklamna industrija e dosta po-pe4elivsha ot muzikalnata! no vapreki vsi4ko milsa che ne e chesno, i pone horata trjabva da sa najasno za zertvite na zaribjavkata narechena audio design. no na koi mu puka de, v taja lainjana darzava.......

Ехее, аз имам 2 часа музика - трябва да дам 3000лв. Аз ако имах толкова...щях да си имам собствено домашно студио. Значи ще трябва яко да се ровя из програмите за да разбера как става. Ако някой може да ме улесни -> да ми каже стъпка по стъпка как става - ще съм му много благодарен. Естественом, че правенето на песен е адски трудно, но на мен не ми трябва да е професионално, а просто да чуя какво ще стане(как ще звучи), щото не мога да свиря 4 инструмента едновременно :) А това за хонорара на музикантите - абсолютно си прав! Имам поглед върху тази сфера. Върви обяснявай на някой мазен чичко собственик на кръчма, че е по-добре да даде 200лв. за свястни музиканти, отколкото 5лв. за некадърници.

Този Лъчо да не е от FreeStyle? А да сте чували за Стоьо?

sega, sandman, purvo trjabva da razberesh dali audio kartata na pc-to ti e fullduplex,koeto znachi dali moze da zapisva i vazproizvezda ednovremenno! ako e taka, dobre! Sled tova instalirash njakoja ot slednite programi - sonar,cubase/poso4vam tjah zashtoto misla che gi ima v vatreshnite sarvari ,che da si gi drapnesh, inache ima i dosta drugi varianti,no pri polozenie,che ne si rabotil s takav vid software , za teb njama znachenie kakvo shte polzvash/.Tam ne moga veche da ti kaza kakvo to4no trjabva da natisnesh zashtoto e dosta subektivno, spored vida na soundkartata ti i tova kakvi draiveri imash i t.n! Tova koeto trjabva da napravish e da otvorish help menuto i da zapo4nesh stapka po stapka! aa, setihse, che ima edni knizki za muzikalni programi na njakoi andrei mai se kazvashe....abe te sa edinstvenata takava literatura na balgarski/tova e tiput koito prepodava v sofiiskijat universitet po tonrezisura/. ta tam moze da se namerjat njakoi polezni nasoki,za zalost za primeri sa dadeni operaii s strari varianti na tezi softwari, no moze da se svetnesh dostata4no. ami tva e!

P.S. Stojo go poznavam,da, priaten pich, vse pak misla che za :punk trjabva da se hodi pri lacho/ne e ot freestyle/. Ako imash interes da chuesh neshto negovo si dai maila i shte ti prata!

След 6-7 години блъзкане по стената с главата и вайкане ,стигнах до резултата че професионален мастеринг със софтуер нестаа (разбирасе както аз го желая , а аз съм с притенций :) )Не знам като гледам повече се интересувате относно мастеринг на рокаджийски испълнение , по мой наблюдения звука се доближава до западния ..но в насоката която аз съм се насочил ,сме токлова далече ,че направо ми се плачи..и друго ми стана интересно относно тези 100 лева..това си е направо без пари..аз какви оферти получих направо ми се доплака ,надявам се след нова година да ме огрее и да ми бъде направен мастеринг на някой мои "шитз"( shitZ) :) ,зад граница..:)

Някой желаещ ако иска може да чуе моя звук ..що годе задоволяващ :)

Който ще сваля да сваля без download manager (Flashget etc..)

priatel, prav si za tova che dobar mastering ne se postiga v tija uslovija koito predlaga balgarskata industrija.Ima si hardwerni mastering mashini koito sa dosta skapi4ki i te pravat neshtata s tova nivo koeto nie slushame po radioto./i ne samo tva de/. Chuh idejata ti,kojato si shernal! tuikato i az se zanimavam s takav vid muzika mi e interesno da kazesh s kakvo rabotish i neshto poveche! Mnenieto mi e che imash ideja, no trjabva da porabotish oshte dosta po aranzimenta,koeto si e baja rabota! moga da kaza konkretno kakvo si propusnal,dori moga da kaza kakvi loopove polzvash,no ne e hava samo da podredish v sinhron njakolko loopa i da izsvirish tema ot gore s njakva blenda. Ne se vprjagai i ne go vAzpriemai kato kritika. I az prava elektronna muzika i sum se sblaskval s tezi problemi i vse oshte se blaskam! ako imash interes da chuesh neshto moe i da obmenim informacija mi dai mail za da ti prata,che ne sum mnogo najasno kak da ti pusna ot tuk link!

sega, sandman, purvo trjabva da razberesh dali audio kartata na pc-to ti e fullduplex,koeto znachi dali moze da zapisva i vazproizvezda ednovremenno! ako e taka, dobre! Sled tova instalirash njakoja ot slednite programi - sonar,cubase...

А как да разбера дали е? Картата е C-Media Wave Device. В момвнта свалям Cubase. А можете ли да ми препоръчате добра карта за това, с което искам да се занимавам. Също така и да вади добър звук.

След 6-7 години блъзкане по стената с главата и вайкане ,стигнах до резултата че професионален мастеринг със софтуер нестаа...

Ами така си е. Иначе всички студиа щяха да имат по един компютър вместо един милион хави.

Някой желаещ ако иска може да чуе моя звук ..що годе задоволяващ :)

Който ще сваля да сваля без download manager (Flashget etc..)

Наистина като идея е добро! Ама защо не е цялото ами до някъде?

Интересува ме какъв хардуер ще ми е нужен за записване на звук на открито. Също с какъв софтуер мога да изчистя нежеланите звуци.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...