po_taka Posted November 4, 2013 Share Posted November 4, 2013 Здравейте, Прави ми впечатление че газаджиите държат газта доста след като се пусне датчика че е пълна бутлката (онова тр-р-р--р-р-р-р-р-р-р-р-р). Това не е хубаво, нали ? Неделя като се връщах от едно състезание, бяхме 4 човека и аз оставих колата да зарежда и отидох да пикая. Би трябвало да имала място за 12-13лв. Като тръгнах ми казаха че са я държали много след като се е напълнила и са сложили за 22лв. Помислих си че са ни напомпали сметката, но ... До Пловдив изминах към 90км, спирам на газстанция и казвам до горе, заредих за 3лв!!!! Явно са я препълнили много много много. Това е опасно, нали ? Ако е опасно къде мога да пусна жалба ? Имам свидетели и касови бележки. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted November 5, 2013 Share Posted November 5, 2013 Няма от какво да се плашиш особенно в това време. Попринцип бутилката има празен обем, който дава възможност за разширение при много голяма жега. Сега тоя обем до някъде се е запълнил докато се изравнят наляганията в бутилката и зареждащата система. Бутилките ги пробват на 2 пъти половина по-високо налягане от това и издържат. Нямаш дерт. Моята бутилка е малка и за това винаги я пълня до горе, всеки път изрично предупреждавам вече на колонката, иначе "бензинджията" изчезва и както при теб си прави р-р-р-р-ррррр сумати време. Преди време даже изкочи пистолета от чашката...Преди 2 седмици на един му викам не ми закръгляй на точна сума, имам карта и пак няма да ми е до стотинка. Все едно му казах сипи ми за 10 лв. и през това време пак р-р-р-р-рррррр. Link to comment Share on other sites More sharing options...
po_taka Posted November 5, 2013 Author Share Posted November 5, 2013 ясно, мерси много! Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwannn14 Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 Да допълня и аз някои работи понеже съм работил на бензиностанция и съм имал някои други дразги с клиенти относно газовите бутилки на автомобилите. - Първо няма такова понятие като препълнена газова бутилка. Газта се вкарва под голямо налягане във формата на течна фаза (течност). Това е все едно в бутилка от бира 2 литра да сипеш 2.5 литра вода примерно. Много клиенти са спорели с мен по този въпрос. Има друго нещо - през определен интервал от време (да речем всеки месец) идва екип от фирмата, която отговаря за поддръжката на съоръженията свързани с горивата и правят профилактика и настройка на колонките и отчитат процента на грешка по колонките, който трябва да е винаги в норми някакви под 1 процент. Има някаква много малка вероятност да не кажа почти никаква да ви заредят с по-голям процент грешка, ако усетите такова нещо трябва да говорите с управителя на обекта. Той пък от своя страна трябва да извика тия пиЧове и да направят замерване дали колонката не е кривнала от правия път. Но тези настройки не могат да се правят от бензинджия и в това можете да бъдете сигурни, защото се изисква специална техника и стабилно разглобяване на колонката . - Второ този клапан, който прави тр-рррр-р-рр--р е нагласен да се включва на 80 или 85 процента от обема на бутилката, защото при високи температури газта се разширява. Т.е. направено е от безопасна гледна точка и то по-опасно е през лятото или ако имаш от някъде по система теч. - И трето много често, когато резервоарът на бензиностанцията е скоро пълнен от цистерна (макар че и той не се пълни на 100 процента) налягането с което се зарежда от колонката се повишава и много често се получава преодоляване на това налягане при което включва клапана на бутилката на колата. В този случай даже не се чува и тр-р-рр--р, а просто системата пълни бутилката на 100 процента и спира. Това е по-опасния вариант, макар че както е казал колегата по-горе газовите бутилки са измайсторени да устискват на доста голямо налягане. Така че не се притеснявай. Ако случайно ти я заредят на сто процента, гледай само да не зарежеш колата след 2-3 километра някъде на директно слънце за няколко часа (лятото имам предвид). Сега - този сезон няма проблем. Относто бензинджиите - не мога да ви упреквам. Имал съм колеги сякакви. Много добре Ви разбирам. На никой не му е приятно да му се олее колата с бензин примерно или във вашия случай да му се нахака бутилката на 100 процента . Ама хора всякакви. Пък и да ви кажа не е лесно да свикнеш с претенциите на всеки един клиент, особено ако си още нов в занаята. При мен лично са идвали пък клиенти които искат пък умишлено да оставям да им се зареждат бутилките на 100 процента и като вземе да трака тоя клапан откачам. Кто че ли тия 5,6 литра отгоре им са жизнено важни. Сега бензиностанции има поне под път и над път. А не мислят че тоя пистолет може да изкочи и да им удари колата примерно. Има ли сме и такъв случай на бензиностанцията, на която съм работил, само че се случи на друг мой колега. От тогава си изградих навика при такива клиенти ръката да ми е винаги на пистолета за всеки случай. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chistacha Posted November 13, 2013 Share Posted November 13, 2013 Да допълня и аз някои работи понеже съм работил на бензиностанция и съм имал някои други дразги с клиенти относно газовите бутилки на автомобилите. - Първо няма такова понятие като препълнена газова бутилка. Оооо, има, има 100% пълна газова бутилка си е препълнена от всякъде. И точно заради това тракане на клапана стават такива магии, като 41 литра геометричен обем газова да събере 50 литра газ Просто си харесваш до колко да ти е пълна бутилката и си следиш колко остава горе-долу. Като идеш до колонката си казваш 30 литра, а не до горе. Бензинджията от де да знае какво е за теб до горе? И да, газовите бутилки са преоразмерени минимум 5 пъти, мисля. Но все пак не е препоръчително да се изнасилват. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasshko Posted December 22, 2013 Share Posted December 22, 2013 Не знаех за това и никога не съм забелязвал, а от няколко години зареждам газ. И винаги като кажа до горе винаги ми зареждат 27-28литра газ, когато ми е свършила напълно газта, а обема на бутилката ми е 27.5 майче. Как така никога не са ми заредили 35 да кажем Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaZoR Posted December 23, 2013 Share Posted December 23, 2013 Ако е слабо налягането на помпата ,следователно и на колонката, пълни до изравняване на налягането(евентуален проблем в жегите)!При по-високо налягане изключва по-рано или се пуска въпросния ТрррРРрр клапан по-рано.Ако е нова бутилката хич да не ти пука,поне знаеш ,че газаджията я е направил както трябва да бъде ! Относно измамите ...там пак няма препълване на бутилката а лъжата е в брояча.Всички колонки се манипулират елементарно,а това ,че има пломба от държавна институция не означава нищо..предполагам знаете къде се намираме .Коментари от вида на бутилката ми е 30л а събра 40л са тотален резил.Какво пише на колонката и какво всъщност е влязло в бутилката са 2 коренно различни неща. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.